QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate economie

Dezvoltarea altor domenii ale vietii economico-sociale pana la primul razboi mondial

Dezvoltarea altor domenii ale vietii economico-sociale pana la primul razboi mondial


Dezvotarea transporturilor si telecomunicatiilor a avut loc sub influenta revolutiei industriale, care a fost insotita si de dezvoltarea urbana, in tarile in care a avut loc revolutia industriala. In domeniul transporturilor si telecomunicatiilor evolutia a fost deosebit de semnificativa, mai intai in transporturile navale o data cu introducerea motorului cu aburi, inaugurat in 1803 in Franta. S-au inaugurat transporturile transatlantice, scurtandu-se durata unei calatorii intre continente.

In 1819 primul vas actionat cu abur, Savannah, a traversat Atlanticul in 26 zile, timp record.

Pana la primul razboi mondial flota comerciala cunoaste cresteri substantiale pe plan mondial, intre 1850-I913, pe primul loc fiind Marea Britanie, urmata de SUA, Franta, Germania, Japonia.De aceasta dezvoltare a flotei comerciale sunt legate si constructiile unor canale care sa scurteze rutele comerciale. In 1869, s-a inaugurat Canalul Suez, care a scurtat drumul intre Europa si Extremul Orient cu 11. 000 km.

In 1914 a fost inaugurat canalul Panama, care a scurtat la jumatate drumul dintre Europa si Coasta de Est a SUA.

Caile ferate, in aceasta perioada, in aproape toate tarile europene s-au construit retelele nationale. In cateva tari s-au construit locomotive ex. Franta (1828) SUA (1829) la Resita 1872-1873, pentru ecartament ingust

In 1911 prima linie electrificata a fost inaugurata in Franta.

S-au construit primele metrouri. S-a dezvoltat transportul urban.

Primul metrou s-a inaugurat la Londra, in 1863, iar la NewYork in 1868, Budapesta 1896, Paris 1900, Bucuresti 1979.

In telecomunicatii, telegraful (1837) a raspuns in epoca acestor cerinte.

Agricultura, pe baza reformelor agrare, agricultura a inregistrat o deosebita

dezvoltare oferind industriei materii prime pentru industria alimentara. In SUA,

recoltele foarte bogate obtinute din pamanturile neexploatate pana atunci au inceput sa faca concurenta si sa fie exportate in Europa.

In Europa, cele mai dezvoltate tari din punct de vedere agricol, au fost in aceasta perioada Danemarca si Olanda. Statele Unite si tarile Americii de Sud au inceput sa exporte in Europa cereale si carne, in aceasta perioada s-au inventat conteinerele frigorifice.

In Europa de Vest zootehnia a facut progrese semnificative prin ameliorarea raselor si noi metode de furajare. Sec al. XIX-lea a fost denumit si ''secolul cailor''

La nivelul imperiilor coloniale, in primul rand Marea Britanie, s-a organizat o

agricultura bazata pe monocultura (bumbac, cafea, trestie de zahar, ceai)

Revolutia industriala s-a resimtit si in domeniul monedei, creditului si bancilor.

Moneda a dobandit o importanta fara precedent in economie si se contureaza in domeniu mai multe uniuni monetare. Astfel in Europa mentionam Uniunea latina, in 1865, formata din Franta, Belgia, Italia si Elvetia, apoi Grecia, care are la baza francul francez.

A doua uniune este Uniunea monetara germana, infiintata in 1857, Germania, in frunte cu Prusia, Austria si celelalte state germane, cu moneda ducatul de aur sau ''galbenul'' emis de Austria.

Un caz aparte este Marea Britanie cu lira sterlina.

In fine, in SUA, congresul statelor unite a adoptat in 1785, ca unitate monetara,dolarul.

In general politica de emitere a monedei apartinea statului. In SUA aproape 2000 de banci emiteau moneda producand haos monetar. In 1879 Banca Centrala pastreaza dreptul de a bate moneda.

In general, toate aceste monede aveau acoperire in aur. De la sfarstitul secolului al XIX-lea si inceputul secolului XX apar in afara dolarului, lira sterlina, francul, ducatul, apar bancnotele de hartie in locul monedelor metalice.

Se pun bazele sistemului bancar modern. In 1913 existau 25 de banci cele mai puternice din lume, 10 britanice, 3 franceze, 2 germane, 3 americane dar si alte tari.

Ex. London City&Midland Bank, Credit Lyonnais, Deutsche Bank etc.

Din 1867 in Romania s-a adoptat legea care fixeaza moneda nationala leul. Din 1877 s-au emis primele bancnote.

In 1880 s-a infiintat Banca nationala a Romaniei, iar in 1881 s-a infiintat Bursa de valori Bucuresti. Expansiunea financiara largeste piata capitalurilor si accelereaza dezvoltarea economica.

Comertul international pana la primul razboi mondial

In comertul international se disting trei etape :

1. Etapa manufacturiera din secolele XV- XVI pana la mijlocul secolului al XVIII-lea

Comertul se desfasoara in targuri mari, apar bursele de valori (una din primele burse europene a fost cea de la Anvers), in 1817 ia fiinta bursa din New York, si se constituie companii comerciale. Prima asezare englezeasca din America de Nord a fost fondata in anul 1607 in Jamestown (Virginia) Politica economica in aceasta prima perioada a fost cea mercantilista, adica bogatia se obtinea in primul rand din comert. (Inclusiv comertul cu sclavi)

2. Etapa revolutiei industriale, din deceniile 6-7 ale secolului al XVIII-lea pana la 1870

In aceasta perioada comertul international a crescut de 10, 5 ori (intre 1800 si

1880), politica economica era cea a liberului schimb. S-a organizat cunoasterea cat mai bine si cat mai directa a ofertei de comert. S-au organizat primele expozitii universale (Londra 1851, Paris 1852, Viena etc. ). La expozitia universala din Paris s-a inaugurat turnul Eiffel (1889).

Comertul import-export se facea cu bumbac, lana, cereale, alte produse

alimentare si se trimiteau tesaturi, confectii, locomotive, vagoane, sine si alte

produse finite.

Bilantul acestei etape afost o crestere fara precedent a dezvoltarii economice atat pe plan mondial cat si national.

3. Etapa concurentei imperfecte, oligopoliste si/sau monopoliste, de la 1870 pana la primul razboi mondial

In aceasta etapa productia industriala mondiala a crescut de 5, 3 ori. Aceasta

perioada a fost definita de unii economisti ca a doua revolutie industriala pentru ca au aparut ramuri noi, de varf in industrie, s-au facut numeroase inventii si inovatii. A mai fost denumita sintetic etapa cu petrol, aluminiu, sticla. La randul lor, perfectionarea comunicatiilor si transporturilor perfectioneaza schimburile comerciale dar apar si dezechilibre in anumite regiuni ale globului. Intre 1880 si 1914 schimburile mondiale au crescut de 2, 5 ori. Politica dominanta in aceasta etapa este politica protectionista, inaugurata de Germania in 1879, care a adoptat un tarif vamal deosebit de strict fata de marfurile straine. Aceasta politica protectionista a fost adoptata rand pe rand de aproape toate tarile europene si apoi de cele de peste mari.

In Romania, politica protectionista a fost inaugurata in 1886 si a dus la razboiul vamal cu Austro-Ungaria (1886-1891) deosebit de pagubitor mai ales pentru tara noastra.

Aceasta politica a dus la asa numitele razboaie vamale, nesangeroase dar deosebit de pagubitoare.

In aceasta ultima etapa au aparut diferentele marcante nu numai in zona comertului.

A aparut o concurenta acerba intre statele dezvoltate, pentru sursele de materii prime, pentru pietele de desfacere. Datorita acestor conditii de concurenta, treptat sau constituit cele doua blocuri politico militare si economice care in cele din urma vor duce la izbucnirea primului razboi mondial. Aliantele au fost intre Anglia-Franta-Rusia

(Antanta) si de cealalta parte, blocul Puterilor centrale, Tripla Alianta : Germania, Austro Ungaria, Italia si Romania. Ultimele doua se vor alatura mai tarziu Antantei
Nu se poate descarca referatul


Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:
Copyright © 2022 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }