QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate economie

Determinarea si proba calitatii de comerciant
Determinarea si proba calitatii de comerciant


In caz de litigii, cel care invoca ori neaga calitatea de comerciant al unei per­soane fizice sau juridice trebuie sa administreze dovada in acest sens (actori incumbit probatio).

Dovada calitatii de comerciant se poate face cu orice mijloace de proba ad­mise de legea comerciala.

In cazul persoanelor fizice, intrucat calitatea de comerciant se dobandeste prin savarsirea faptelor de comert obiective, cu caracter profesional, aceasta calitate se poate proba numai prin prezentarea unor dovezi din care sa rezulte ca persoana in cauza a savarsit efectiv una sau mai multe fapte de comert prevazute de art. 3 C.com. ca profesiune (obisnuita) si in nume propriu.
Deci, in ceea ce priveste comerciantii-persoane fizice, calitatea de comerciant nu se con­sidera probata cu dovezi privind existenta autorizatiei administrative de exercitare a comertului, a inmatricularii in registrul comertului, titulatura de comerciant folosita in anumite inscrisuri, dobandirea unui fond de comert, plata unor impozite pe pro­fit, etc. Acestea sunt doar prezumtii impotriva carora se poate face proba contrara (prezumtii relative). De aceea, ele trebuie folosite impreuna cu alte mijloace de proba din care sa rezulte exercitiul efectiv al comertului, in conditiile prevederilor art. 7 din Codul comercial (exercitarea de fapte de comert, ca profesiune obisnuita).

Probarea calitatii de comerciant fiind o chestiune de fapt, o hotarare judecato­reasca prin care s-ar constata aceasta calitate, are si ea o forta probatorie relativa? Este o problema asupra careia trebuie reflectat.In cazul societatilor comerciale, regiilor autonome si organizatiilor co­operatiste, calitatea de comerciant se dovedeste cu actul constitutiv, respectiv prin actul infiintarii lor, in conditiile cerute de lege. Aceasta, intrucat scopul societatilor comerciale este tocmai desfasurarea unei activitati comerciale, ele dobandind, asa­dar, calitatea de comerciant la data constituirii sau infiintarii lor.

Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate QReferat.ro Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }