QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate economie

Dare de seama
1.Caracteristica intreprinderii
1.1 Tipul intreprinderii, dupa destinatie si caracterul activitatii de producere, subordonarea, locul de dislocatie, regimul de activitate.
Inteprinderea Mixta Moldo-Romana “BALCANTIR” S.R.L. este fondata la 10 martie 1995 de catre intreprinderea ”FORUM-TIR” S.R.L. din Republica Moldova si ”ROMTRANS” S.A. din Romania. ”FORUM-TIR” S.R.L. detine 3% si “ROMTRANS” S.A. - 97% din Fondul Statutar de 1140360 lei.
In general intreprinderea activeaza in domeniul transportarilor auto internationale de marfuri in baza licentei generale eliberate Ministerul Transporturilor si Comunicatiilor sub numarul 017420.Intreprinderea mai are ca domeniu de activitate si prestarea serviciilor de expeditie, comercializarea documentelor de trafic necesare pentru efectuarea transportarilor internationale de marfuri.
Locul de dislocatie a oficiului indreprinderii se afla in Republica Moldova, or.Chisinau, MD-2012, str. M.Eminescu 40. Autocamioanele se parcheaza pe teritoriul intreprinderii BTA-31 in sectorul Posta Veche, str.Petricani.
Intreprinderea activeaza anul imprejur avind drept zile de odihna: simbata si duminica. Regimul de munca zilnic este de la ora 9:00 pina la ora 18:00 cu intrerupere la masa de la ora 13:00 pina la ora 14:00.

1.1 Schema de dirijare si structura intreprinderii

Structura intreprinderii este compusa dintr-un numar optimal de sectii si personal necesar pentru efectuarea sarcinilor si scopurilor stabilite pentru a fi executat cu succes.
In fruntea colectivului se afla directorul intreprinderii Valeriu Sterea in functia caruia intra luarea deciziilor referitoare la toate intrebarile care tin de conducerea intreprinderii in general, de controlul activitatii fiecarei sectii in parte, participarea la diferite intilniri, seminare ale transportatorilor internationali, hotarirea problemelor ce tin de activitatea intreprinderii.
Urmatoarea treapta in ierarhia intreprinderii este serviciul de exploatare care are si functia dispeceratului totodata. In fruntea acestei sectii se afla inginerul-sef pe exploatare. El are in subordonarea sa trei ingineri pe exploatare. Sectia data se ocupa de problemele aparute curent si rezolvarea lor. In functiile sectiei date inta efectuarea lucrarilor de normare, urmarirea, prelucrarea si inregistrarea datelor cu privire la starea indicatorilor tehnico-economici si imbunatatirea posibila a lor. Sectia se mai ocupa de perfectarea documentelor de transport, primirea, transmiterea, perfectionarea si depozitarea informatiei necesare pentru activitatea intreprinderii.
Pe aceasi treapta se afla si sectia tehnica a intreprinderii. In fruntea acestei sectii se afla inginerul-tehnic sef care are in subordinea sa ingineri mecanici calificati. Acesta sectie se ocupa de problemele tehnice ale intreprinderii, urmaresc regulat starea tehnica a parcului intreprinderii, inregistrind defectiunile in scopul organizarii inlaturarii lor ulterioare.


In fruntea sectiei contabile se afla contabilul sef. In subordonarea lui are doi contabili si un economist. Sectia se ocupa de evidenta materialelor si finantelor intreprinderii pe baza carora si se efectueaza insasi evidenta contabila. Se ocupa de calcularea impozitelor si urmareste achitarea lor la timp. Intocmeste bilantul contabil. Economistul se ocupa cu planificarea, prognozarea economica a activitatii intreprinderii.
Cu o treapta mai jos in ierarhia intreprinderii se afla - “motorul intreprinderii auto” - conducatorii auto. Fiecare dintre ei au trecut cursurile de instruire a conducatorilor auto internationali la Centru de Instruire Profesionala a Transportatorilor Internationali (CIPTI) aflat in cadrul Asociatiei Internationala a Transportatorilor Auto (AITA). Luind in consideratie stagiul mare de lucru si sute de mii km parcurse de fiecare conducator auto putem spune ca intreprinderea are un contingent care isi stie foarte bine scopuile si obiectivele ce trebuie atinse.


1.3 Organizarea dirijarii serviciului de exploatare

Serviciul de exploatare se ocupa de dirijarea si organizarea procesului tehnologic de transportare. Acest proces necesita o planificare din timp. Acest serviciu este condus de inginerul-sef pe exploatare. Sectia de exploatare se ocupa de studierea potentialului client: adresa, domeniul de activitate, marfa ce trebuie transportata. Se negociaza modul, timpul, pretul de transportare si alte elemente necesare la organizarea procesului de transportare. Dupa ce a fost luata decizia de a primi marfa catre transportare serviciul de exploatare incepe calcularea indicilor de exploatare pe aceasta ruta. Se alege autocamionul potrivit. Se instructeaza conducatorul auto referitor la natura si locul de destinatie a marfii. Dupa aceasta se incepe intocmirea documentelor pe ruta aleasa. Unii indicatorii des utilizati in calcule la intreprindere sint: volumul de transport, traficul, productivitatea, productivitatea anuala a unui automobil, timpul de lucru la ruta, coeficientul de utilizare a parcursului, coeficientul de utilizare a capacitatii de incarcare, distanta de transportare, etc. Sectia este dotata cu calculatoare, telefoane, fax, ceea ce permite primirea, reciptionarea, analiza mai usoara si mai rapida a informatiei.


Serviciul de exploatare se ocupa de asemenea si de procurarea si perfectarea documentelor necesare pentru efectuarea procesului de transportare international a marfii.
Pentru a facilita lucrul serviciului de exploatare au fost procurate telefoane mobile fiecarui conducator auto. Soferii pot contacta cu serviciul de exploatare in orice moment de transportare a marfii ceea ce face posibil rezolvarea mai rapida a problemelor aparute pe parcursul procesului tehnologic.

1.4 Organizarea dirijarii serviciului tehnic

Serviciul tehnic a ITA se ocupa cu mentinerea mijloacelor de transport a intreprinderii intr-o stare tehnica agreabila pe toata durata exploatarii mijloacelor de transport. Serviciul tehnic e condus de inginerul-sef. El este raspunzator de lucrarile tehnice pentru starea buna de exploatare a mijloacelor de transport. Efectueaza controlul starii tehnice a automobililor inainte de iesire la ruta si dupa revenirea lor. De asemenea el este raspunzator si se ocupa cu mentinerea starii tehnice a incaperilor, utilajului, inventarului cit si comunicatiilor ingineresti.
ITA “BALCANTIR” SRL nu are parcare si edificiile sale necesare pentru efectuarea lucrarilor de deservire tehnica si revizie tehnica. Intrepriderea arendeaza teritoriul coloanei auto de transport nr.31 din sectorul Posta Veche, strada Petricani, in edificiile careia si se petrece in caz de necesitate deservirea tehnica si revizia tehnica la nivel mai inalt.
Nu trebuie de neglijat faptul ca autocamioanele sint de marca sraina si necesita tehnicieni experimentati cu cunostinte in domeniu. Piesele se procura din strainatate, ceea ce este costisitor si prevede cheltuieli considerabile. Controlul calitatii deservirii tehnice se efectueaza de inginerul-sef.

1.5 Organizarea si analiza lucrului diferitor
categorii de lucratori

Comparind cu alte intreprinderi de transport intreprinderea data nu este o intreprindere mare, de aici rezulta ca si numarul de sectii si angajati este direct proportional cu numarul de lucrari existente. In oficiu se simte o comoditate la nivel superior si o curatenie pentru satisfacerea necesitatilor moral-spirituale a colaboratorilor. Ziua de munca incepe pentru majoritatea lucratorilor cu ora 9:00 si se sfirseste ziua de munca la orele 18:00, cu doua zile de odihna pe saptamina: simbata si duminica. Colaboratorii sint repartizati pe sectii, fiecare avind sarcina lui individuala pentru un scop comun.
Contabilitatea, condusa de contabilul sef, se ocupa de evidenta mijloacelor banesti, materialelor, de debitorii si creditorii intreprinderii. Intocmeste rapoarte financiare si dari de seama care lunar si trimestrial in termenii stabiliti de legislatie sint prezentate la statistica si organul fiscal teritorial la care se deserveste. Sectia este compusa din patru persoane, inclusiv, contabillul-sef. La intreprindere strict se urmareste executarea comenzilor de transport in termeni stabiliti in contractele incheiate cu clientii si achitarea facturilor in intregime pentru a evita plata penalitatilor si amenzilor. Transferurile de achitare se coordoneza cu directorul general al intreprinderii.
Conducatorii auto asigura executarea comenzilor de transport. Intreprinderea ofera personalului autocamioane moderne si salariu suficient. In caz de incalcari a disciplinii si regimului de munca personalul este pedepsit conform conditiilor prevazute in contractul individual de munca incheiat cu fiecare din angajati.
Descarca referat

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate QReferat.ro Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }