QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate economie

Creditul documentar
Creditul documentar


Reprezinta aranjamentul prin care o banca se obliga fata de un tert beneficiar, la cererea si in conformitate cu instructiunile unui client. La aceasta participa: importatorul (debitorul-client al bancii care este ordonatorul); exportatorul (creditorul sau tertul beneficiar); banca emitenta (ordonatoare); banca corespondenta (intermediara).

Creditul documentar se aproba pe baza unor documente care dovedesc ex­pedierea marfii, motiv pentru care el se realizeaza in doua faze: verificarea de banca a documentelor de expeditie si plata, acceptarea sau negocierea documentelor prezentate ori a cambiilor trase de beneficiar.
Deschiderea creditului documentar implica doua operatii: un acord intre im­portator si expeditor (prin contractul de import-export partile stabilesc modalitatea de plata - creditul documentar - importatorul obligandu-se sa deschida un credit documentar in favoarea exportatorului), in caz de neindeplinire a acestei obligatii esentiale, exportatorul are dreptul sa rezilieze contractul cu daune-interese; o con­ventie intre importator si banca (intre importator si banca se incheie un contract „intuitu personae', prin care banca se obliga sa puna la dispozitia clientului un cre­dit, acesta, adica importatorul, platind dobanda si comisionul).

Dupa deschiderea creditului, banca ordonatoare avizeaza banca exportatoru­lui, prin notificare precizandu-se care sunt obligatiile bancii si drepturile exporta­torului.

Creditele documentare au la baza contactele de import-export incheiate intre parti, dar ele insele reprezinta rezultatul unor tranzactii comerciale separate care se concretizeaza in alte conventii, distincte de primele. S-a incercat a se determina na­tura juridica a rapoartelor dintre persoanele (fizice sau juridice) participante la rea­lizarea aranjamentului de plata prin mijlocirea creditului documentar apelandu-se la institutiile mandatului, cautiunii, stipulatiei pentru altul, delegatiei imperfecte sau cambiei, in realitate insa, creditul documentar nu poate fi explicat in mod satisfaca­tor prin intermediul altor institutii juridice, dreptul beneficiarului fiind direct si inde­pendent de celelalte relatii dintre parti, iar banca neputand opune exportatorului exceptiile ce ar rezulta din raportul fundamental sau de deschidere a creditului. Deci, creditul documentar este o institutie juridica distincta, proprie dreptului co­mertului international.Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate QReferat.ro Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }