QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate economie

Contabilitatea depozitelor clientelei

Contabilitatea depozitelor clientelei


Depozitele constituite de clientela reprezinta o forma de atragere a disponibilitatilor banesti ale persoanelor fizice si juridice. Cointeresarea clientelei la constituirea depozitelor o constituie dobanzile mai atragatoare fata de cele bonificate la disponibilitatile din conturile curente.


Sumele depuse de clientela constituie resurse de finantare si creditare a institutiilor autorizate sa primeasca depozite.


In functie de prevederile contractuale sumele constituite in depozite pot sa fie accesibile clientului in orice moment sau in anumite conditii.
Potrivit duratelor sau scopului in care sunt constituite, depozitele se clasifica in urmatoarele:

depozite in cont curent;

depozite la vedere;

depozite la termen;

depozite colaterale;

depozite pe certificatele de depozit;

depozite pe carnete si librete de economii.


Depozitele in conturi curente se pot constitui cu anumite destinatii cum ar fi: plata salariilor, pentru plata unor facturi etc. Acestea sunt contabilizate in conturile curente ale clientilor.


Pentru reflectarea celorlalte tipuri de depozite si a dobanzilor aferente, in planul de conturi au fost rezervate doua conturi sintetice de gradul intai, adica:

253 "Conturi de depozite"

254 "Certificate de depozit si librete de economii".


La randul lor aceste conturi se detaliaza in conturi sintetice de gradul al doilea si al treilea, pe feluri de depozite sau destinatii ale acestora si pentru reflectarea dobanzilor, toate acestea fiind conturi de pasiv, de datorii.


Depozitele la vedere sunt constituite pe o durata initiala de cel mult o zi lucratoare, ele putand fi retrase fara preaviz sau pot fi prelungite. Acestea sunt sume depuse in asteptarea unei operatii, pe termen scurt, reflectate in contul 2531 "Depozite la vedere".


Depozitele la termen sunt reflectate cu ajutorul contului 2532 "Depozite la termen", reprezentand sume blocate pe o durata determinata cu ocazia incheierii contractului, mai mare de o zi.


Depozitele colaterale sunt constituite in vederea garantarii unor obligatii contractate de client cum ar fi:

a) pentru deschiderea de acreditive sau credite documentare.


Acreditivul este o masura asiguratorie a unor plati fata de furnizor. La cererea clientului privind deschiderea de acreditiv, banca va solicita constituirea unui depozit colateral cu aceasta destinatie.


Creditul documentar se constituie din dorinta furnizorului extern in vederea scurtarii termenului de intrare in posesie a contravalorii bunurilor livrate. El se constituie pe baza conventiei intre patru parti: furnizor, banca furnizorului, cumparator, banca cumparatorului.


Prin conventie stabileste ca plata furnizorului sa se faca de banca sa, de regula din contul 121 "Conturi de corespondent la banci" (nostro), pe baza documentelor de livrare, urmand ca celelalte formalitati sa se efectueze ulterior, acesta reprezentand creditul documentar.


Pentru constituirea unui astfel de credit documentar banca cumparatorului va pretinde constituirea unui depozit colateral.


Deschiderea acreditivelor si constituirea unor astfel de depozite colaterale se reflecta in conturile:

90312 "Deschideri de credite documentare", cont in afara bilantului;

25331 "Depozite pentru deschiderea de acreditive".


Primul fiind cont de activ, iar cel de-al doilea de pasiv.


Depozite asemanatoare se pot constitui si pentru alte scopuri adica:

b) depozite pentru emiterea de scrisori de garantie, reflectate in contul cu simbolul 25332 si cu denumire adecvata;

c) contul 25333 "Depozite pentru cecuri certificate" reflecta depozitul constituit odata cu solicitarea clientului o certificare de catre banca a instrumentului de plata, ca o masura asiguratorie pentru plata a furnizorului;

d) contul 25334 "Depozite pentru ordine de plata cu scadenta" reflecta depozitul constituit pentru garantarea onorarii unor ordine de plata avand scadenta in viitor;

e) 25335 "Depozite pentru garantii gestionari" reflecta sumele retinute de agentii economici de la gestionari, drept garantii si constituite in depozite la banci.


Potrivit legislatiei in vigoare agentii economici au obligatia de a constitui depozite bancare din garantiile banesti retinute de la salariati, iar dobanzile obtinute din aceste depozite se distribuie celor in cauza. Din aceste considerente este necesara reflectarea distincta a acestor depozite.


f) mai pot sa existe si alte depozite nenominalizate in mod expres care se reflecta in contul 25336 "Alte depozite colaterale".


O alta forma de mobilizare a economiilor, in special de la persoanele fizice, o constituie depozitele pe baza de certificate sau pe librete de economii, a caror reflectare se face in conturile:

2541 "Certificate de depozit" respectiv

2542 "Carnete si librete de economii".
Ambele conturi fiind de pasiv la fel ca si celelalte conturi de depozite.


Conturile de depozite se crediteaza in general cu depozitele constituite in corespondenta cu contul 101 "Casa", in cazul depunerilor in numerar, in corespondenta cu conturile bancare

2511 "Conturi curente" in cazul constituirii depozitelor prin viramente din conturile clientilor;

122 "Conturi de corespondent ale bancilor" (loro) constituirea din contul bancilor corespondente avand loc la propria banca;

121 "Conturi de corespondent la banci" (nostro), viramente facute in propriul cont de corespondent in strainatate;

sau prin incasari fara numerar de la clientii altor banci, in contul depozitelor:

111 "Cont curent la BNR";

341 "Decontari intrabancare",

in functie de conturile din care se constituie depozitele.


Inregistrarile privind constituirea depozitelor se prezinta grafic astfel:

101, 111, 121, 122, 2511, 341

iar lichidarea depozitelor se inregistreaza prin formule contabile inverse, fata de cele de constituire.


In cazul depozitelor constituite pentru deschiderea de credite documentare pe langa inregistrarile in conturile bilantiere se fac inregistrari si in conturile in afara bilantului, ca de exemplu:

deschiderea creditului:

90312 "Deschideri de credite documentare"


999 "Contrapartida"

si odata cu acestea se reflecta constituirea depozitului (2511 = 25331)


utilizarea creditului (plati efectuate) sau anularea lui:

999 "Contrapartida


90312 "Deschideri de credite documentare"

si odata cu acestea se inregistreaza platile efectuate (2511 = 121) si micsorarea sau anularea depozitului.


In mod asemanator se pot face inregistrari in conturile in afara bilantului pentru alte depozite, cum ar fi: pentru emiterea de scrisori de garantie pentru cecuri certificate, pentru ordine de plata sau scadenta sau pentru alte garantii utilizand conturile:

90311 "Garantii imobiliare";

9039 "Alte garantii in favoarea clientelei";

9131 "Cautiuni, avaluri si alte garantii" etc.


Dobanzile aferente depozitelor pot fi acordate in diferite moduri, in functie de solutiile oferite de banci, care se stipuleaza in contracte, adica:

lunar;la termenul expirarii;

in avans.


Dobanzile platite lunar pot fi cu sau fara capitalizare. Cele cu capitalizare se adauga la suma depozitului, rezultand un depozit de valoare mai mare si cu dobanzi adecvate. Dobanzile fara capitalizare se inregistreaza doar in contul de dobanzi sau intr-un cont curent la vedere, pe numele titularului.


Dobanzile in avans pot fi acordate si ele in doua moduri adica prin deducere din suma subscrisa, sau prin adaos la suma subscrisa, ca de exemplu pentru un depozit de 100.000 Ron, cu o dobanda de 25%, in cazul deducerii dobanzii deponentul va varsa 75.000 Ron, iar la lichidarea depozitului va incasa un 100.000 Ron.


In cazul in care dobanda acordata in avans se adauga la capital, deponentul va varsa 100.000 Ron insa va fi creditat, de banca, cu 125.000 Ron.


Contabilizarea dobanzilor datorate titularilor de depozite se face in conturile:

2537 "Datorii atasate" (la depozite);

2547 " Datorii atasate" (la certificate de depozit si librete de economii).


Datoriile atasate, reprezentand dobanzi de platit se inregistreaza lunar in cazul in care plata urmeaza se sa faca la aceste intervale sau la expirarea contractului ca si cheltuieli curente.


In cazul platii anticipate a dobanzilor, datoriile atasate se inregistreaza la subscriere, insa ca si cheltuieli inregistrate in avans.


Dobanzile datorate, atasate conturilor de depozite se inregistreaza in felul urmator:

6025 "Dobanzi la conturile de depozite"


2537 "Datorii atasate"

iar cele datorate atasate conturilor de certificate si librete de economii, in felul urmator:

6026 "Dobanzi la certificatele de depozit

carnetele si libretele de economii"


2547 "Datorii atasate"


Observam, deci, pe langa conturi distincte de datorii atasate si conturi distincte de cheltuieli cu dobanzile, specializate pe feluri de depozite, asa cum vom intalni si conturi de datorii atasate si de cheltuieli pe feluri de imprumuturi. Depozitul clientului reprezinta, in fapt, un imprumut acordat bancii.


In cazul in care dobanzile au fost acordate anticipat, cheltuielile in avans se esaloneaza, lunar, la cheltuielile curente cu dobanzile, astfel:


6025 "Dobanzi la conturile de depozite"

6026 "Dobanzi la certificatele de depozit

carnetele si libretele de economii"


375 "Cheltuieli inregistrate in avans"


Dobanzile datorate pot fi achitate, la scadenta, in numerar sau prin virament, sau pot fi capitalizate adica adaugate la vechiul depozit sau constituirea unui nou depozit, ca de exemplu:

2547 "Datorii atasate"101 "Casa"

253 "Conturi de depozite"

2511 "Conturi curente"

2542 "Carnete si librete de economii"


In mod similar se pot achita si alte datorii atasate sau se pot constitui si alte feluri de depozite.
Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:
Copyright © 2023 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }