QReferate - referate pentru educatia ta.
Cercetarile noastre - sursa ta de inspiratie! Te ajutam gratuit, documente cu imagini si grafice. Fiecare document sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Documente economie

Contabilitatea altor creante si datorii fata de tertiContabilitatea altor creante si datorii fata de terti

Contabilitatea altor creante si datorii fata de terti

OBIECTIVE

a) Definirea altor creante si datorii fata de terti si prezentarea continutului acestora din punctul de vedere al contabilitatii;

b) Contabilizarea operatiilor privind aceste creante si datorii

NOTIUNI CHEIEGrup si asociati, debitori diversi, creditori diversi, cheltuieli/venituri inregistrate in avans, decontari in cadrul unitatii.

Continutul si structura decontarilor in cadrul grupului si cu actionari/asociati

Grupul este denumirea generica data asocierii de intreprinderi cu personalitate juridica distincta, in cadrul careia relatiile sunt influentate (impuse, controlate sau afectate semnificativ) de catre una dintre societati care are capacitatea de a-si impune autoritatea decizionala asupra activitatii celorlalte; interesul economic urmarit in cadrul grupului se identifica la nivelul acestei societati si circumscrie interesul individual al celorlalte intreprinderi din cadrul grupului. S 525e49f ocietatea dominanta din cadrul grupului este denumita "societate mama", iar intreprinderile a caror activitate este controlata de aceasta sunt denumite "filiale".

Grupul de intreprinderi cuprinde o societate mama si toate filialele sale. Cel mai cunoscut exemplu de control al societatii mama fata de una din filialele sale este acela direct, in care societatea mama detine peste 51% din drepturile de vot ale filialei.

Practica economica a consacrat mai multe tipuri de relatii de grup, validate de literatura de specialitate sub denumiri printre care se numara acelea de holding, trust, intreprindere multinationala, corporatie sau conglomerat.

Societatile comerciale ce formeaza grupul isi pot acorda ajutoare materiale si financiare cu titlu rambursabil, generand datorii si obligatii. Pentru reflectarea acestora in contabilitate s-a constituit si nominalizat contul 451 "Decontari intre entitati afiliate", care se desfasoara pe doua conturi operationale de gradul II, respectiv:

4511 "Decontari intre entitati afiliate"

4518 "Dobanzi aferente decontarilor intre entitati afiliate"

Aceste conturi sunt bifunctionale.

Ajutoarele financiare acordate in cadrul grupului pot fi reprezentate uneori si sub forma intereselor de participare. Interesul de participare se poate transforma intr-o participare in actiuni sau in intentia de a achizitiona actiuni.

Deci, interesele de participare reprezinta interesele detinute de o intreprindere in actiunile altei intreprinderi.

Contabilitatea relatiilor de decontare privind interesele de participare se realizeaza cu ajutorul contului bifunctional 452 'Decontari privind interesele de participare', detaliat in conturile operationale de gradul II:

4521 "Decontari privind interesele de participare"

4528 "Dobanzi aferente decontarilor privind interesele de participare"

    Doua sau mai multe intreprinderi cu personalitate juridica distincta pot sa desfasoare activitati pentru atingerea unui scop comun pe o perioada de timp delimitata, fara a face parte dintr-un grup sau fara sa fie nevoite sa constituie o societate comerciala separata. Ele au posibilitatea sa isi defineasca termenii colaborarii, delimiteze responsabilitatile, limitele implicarii si repartizarea beneficiilor intr-un Contract de asociere in participatie care va sta la baza colaborarii.

Tinerea contabilitatii activitatilor desfasurate in participatie se poate efectua in cadrul uneia dintre entitati sau poate fi organizata distinct, insa, din punct de vedere organizatoric, una (unele) dintre intreprinderi va fi considerata ca avand un rol activ (in contabilizarea operatiunilor), iar celelalte rol pasiv. Indiferent de modalitatea in care va fi condusa contabilitatea asocierii in participatie, intre intreprinderile coparticipante vor apare relatii de decontare care "vizeaza trei grupe principale de probleme, si anume:

1. incasari si restituiri de sume vizand constituirea si lichidarea necesarului de fond de rulment pentru dezvoltarea operatiunilor in participatie;

2. transferuri de venituri si cheltuieli intre coparticipantii la realizarea de operatiuni in participatie si decontarea sumelor reprezentand rezultatul financiar brut intre coparticipanti;

3. transferul de amortizari si a decontarilor echivalentului valoric al acestora pentru imobilizarile proprietate ale coparticipantilor, dar a caror amortizare se colecteaza de catre compartimentul organizator si realizator de contabilitate a operatiunilor in participatie."[1]

Conturi utilizate

Pentru contabilizarea operatiunilor desfasurate in participatie, s-a instituit contul bifunctional 458 "Decontari din operatii in participatie", detaliat analitic in:

4581 "Decontari din operatii in participatie - pasiv" si

4582 "Decontari din operatii in participatie - activ"

Soldul creditor al contului 458 "Decontari din operatii in participatie" reprezinta sumele datorate coparticipantilor ca rezultat favorabil (profit) din operatii in participatie, precum si sumele datorate de coparticipanti pentru acoperirea eventualelor pierderi inregistrate din operatii in participatie.

    Soldul debitor al contului 458 "Decontari din operatii in participatie" reprezinta sumele ce urmeaza a fi incasate din operatii in participatie ca rezultat favorabil (profit) sau sumele datorate de coparticipanti pentru acoperirea eventualelor pierderi inregistrate din operatii in participatie.

Datoriile si creantele din relatiile din asociati si societatile comerciale pot proveni ca urmare a sumelor acordate de asociati societatii, din operatiuni de capital, precum si din dividende cuvenite asociatilor.

Contabilitatea decontarilor cu asociatii se realizeaza cu ajutorul conturilor:

455 "Sume acordate actionarilor/asociatilor", cont sintetic de gradul I, cont de pasiv, defalcat pe doua conturi operationale  de gradul II, respectiv:

o 4551 "Actionari/sociati - conturi curente"

o 4558 "Aactionari/sociati - dobanzi la conturi curente"

456 "Decontari cu actionarii/asociatii privind capitalul", cont sintetic, operational, cu functie de activ.

457 "Dividende de plata"

Continutul si structura datoriilor si creantelor diverse

Pe langa creantele si datoriile curente generate de vanzarile de bunuri si prestarile de servicii, decontarile cu personalul pentru munca prestata, legaturile dintre unitati si subunitati, cele din cadrul grupului, etc., pot sa apara si diverse alte creante si datorii intr-o multitudine de situatii.

Asa ar fi de exemplu: creantele aparute din imputatii, din emisiuni de obligatiuni, din vanzari de active imobilizate, din reactivari de debite sau diverse datorii, cum ar fi sumele incasate si necuvenite; sumele datorate tertilor reprezentand despagubiri si penalitati; datorii privind achizitionarea titlurilor de plasament si diverse alte datorii.

Contabilitatea debitorilor si creditorilor diversi se conduce cu contul 461 "Debitori diversi", cont de activ, detaliat pe fiecare debitor, respectiv contul 462 "Creditori diversi", cont de pasiv, detaliat pe fiecare creditor.

Continutul si structura veniturilor si cheltuielilor inregistrate in avans

In derularea activitatii agentilor economici apar unele cheltuieli sau venituri care privesc exercitiile viitoare sau unele operatiuni care temporar se contabilizeaza  in anumite conturi, iar ulterior, dupa clarificare, se trec la alte conturi.

Asa ar fi de exemplu: cheltuielile si veniturile inregistrate in avans si care urmeaza a se esalona pe cheltuieli sau venituri, conform unor scadentare; ori eventuale sume in curs de clarificare care nu pot afecta o anumita cheltuiala sau un anumit venit, etc.  Conturile folosite: 471 "Cheltuieli inregistrate in avans", 472 "Venituri inregistrate in avans" si 473 "Decontari din operatii in curs de clarificare"

Sunt asimilabile cheltuielilor si veniturilor inregistrate in avans si sumele aferente unor operatiuni in curs de lamurire.

Principalele operatii in curs de clarificare se refera la incasarile si platile pentru care nu exista documente, incasari sau plati efectuate din eroare in conturile bancare, documente din care nu rezulta clar natura operatiei etc. Toate sumele in curs de clarificare trebuie lamurite pana la inchiderea exercitiului financiar. Sumele inregistrate in acest cont trebuie clarificate de catre entitate intr-un termen de cel mult trei luni de la data constatarii.

Contabilitatea operatiunilor in curs de clarificare se realizeaza cu ajutorul contului 473 "Decontari din operatii in curs de clarificare".

Acest cont este utilizat pentru a tine evidenta sumelor in curs de clarificare. Dupa continutul economic, un cont de regularizare, dupa functia contabila este un cont bifunctional, care poate functiona ca un cont de activ, atunci cand reflecta creante de clarificat si ca un cont de pasiv, atunci cand reflecta datorii de clarificat.

Se debiteaza cu sumele in curs de clarificare de natura activelor si cu sumele clarificate de natura pasivelor.

Se crediteaza cu sumele in curs de clarificare de natura pasivelor si cu sumele clarificate de natura activelor.

Soldul debitor sau creditor exprima sume in curs de clarificare.

Continutul si structura decontarilor intre unitati

Specificul intreprinderii si volumul mare de activitate al acesteia pot determina, descentralizarea acestora pe subunitati (sau puncte de lucru). Lucrarile contabile ale subunitatilor fara personalitate juridica se realizeaza in cadrul acestora, de regula, pana la nivelul balantei de verificare. In schimb, situatiile financiare anuale se intocmesc doar la nivelul intreprinderii. In acest scop, informatiile din balantele intocmite de catre subuni­tati se centralizeaza intr-o balanta la nivelul intregii intreprinderi.

Intre intreprindere si subunitatile sale pot avea loc transferuri de valori, in urma carora apar datorii si creante. De asemenea, astfel de transferuri pot avea loc si intre subunitatile aceleiasi intreprinderi.

Contabilitatea decontarilor in cadrul unitatii se conduce cu grupa de conturi 48 "Decontari in cadrul unitatii", constituindu-se si simbolizandu-se doua conturi operationale, si anume:

481 "Decontari intre unitate si subunitati", cont sintetic de gradul I, operational, cont bifunctional. Cu ajutorul lui se conduce evidenta decontarilor intre unitate si subunitatile sale fara personalitate juridica, dar care conduc contabilitate.

482 "Decontari intre subunitati", cont sintetic de gradul I, operational,  bifunctional, detaliat in analitic pe fiecare subunitate.Atanasiu Pop - coordonator, Contabilitate financiara, partea I, Editura Scrisul Romanesc, Craiova, 2003, pag. 399Nu se poate descarca referatul
Acest document nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte documente despre:


Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi documentele afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul document pe baza informatiilor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }