QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate economie

Consumul - inclinatia spre consum
Volumul, structura, calitatea si dinamica consumului personal reliefeaza gradul de satisfacere a multiplelor trebuinte fiziologice, spirituale si sociale ale populatiei.
Indicatorul care reflecta nivelul mediu al consumului de bunuri materiale si servicii este consumul pe locuitor. Acesta se determina prin raportarea consumului total, pe grupe de produse si produse principale, dintr-o anumita perioada, la numarul mediu al populatiei unei tari.
Marimea consumului de bunuri materiale si servicii pe individ, sociogrupuri si pe totalul populatiei se exprima prin costul vietii. Nivelul costului vietii depinde de marimea cheltuielilor curente efectuate intr-un an, pentru procurarea de bunuri alimentare, nealimentare si servicii necesare consumului populatiei.Marimea cheltuielilor curente depinde de :
cantitatile de bunuri materiale si servicii achizitionate (q)
nivelul preturilor si tarifelor practicate pentru aceste bunuri economice (p)
Evolutia costului vietii se exprima prin indicele costului vietii (ICW), care evidentiaza modificarea medie a preturilor bunurilor materiale si tarifelor la serviciile utilizate de populatie :
ICW = q1 x p0

Daca indicele costului vietii este in scadere, creste nivelul de trai, iar daca indicele costului vietii este in crestere, nivelul de trai scade.
Pentru cunoasterea costului vietii, a puterii de cumparare si a nivelului de trai se utilizeaza bugetele de familie. Bugetul de familie reprezinta un sistem de evidenta prin care se inregistreaza sistematic si cronologic (pe un an) veniturile dupa natura lor (din munca, din surse bugetare), iar cheltuielile de consum dupa destinatia lor : hrana, imbracaminte, locuinta.
Astfel, structura cheltuielilor pentru consumul personal in S.
Descarca referat

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate QReferat.ro Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }