QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate economie

Consumatorul si comportamentul sau rational

ECONOMIE = stiinta care studiaza viata economica, fenomenele si procesele cu caracter economic care au loc in domeniul productiei, schimbului, repartitiei si consumului de bunuri si servicii, relatiile cauzale date de legile si categoriile economice pe diferite trepte de evolutie a societatii.I. Consumatorul si comportamentul sau rational

  1. Nevoi si resurse

Nevoile (trebuintele) reprezinta doleantele, resimtirile, asteptarile indivizilor de a avea, a sti, a crede, a-si insusi bunuri.

- depind de gradul de dezvoltare al economiei si de nivelul de cultura si civilizatie al populatiei;

- pot fi: - naturale(fiziologice), sociale, rationale

- primare, secundare

Resursele reprezinta totalitatea facilitatilor, premiselor care pot fi atrase si sunt efectiv utilizate la producerea de bunuri si servicii.

- sunt limitate;

- pot fi: - primare (naturale, demografice)

- derivate (obtinute pe baza celor primare)

Legea raritatii resurselor arata ca volumul, structura si calitatea resurselor economice se modifica mai incet decat volumul, structura si intensitatea nevoilor.


  1. Cererea

cantitatea de bunuri si servicii cerute pe piata la un moment dat considerand date veniturile si preferintele consumatorilor.

Legea generala a cererii arata existenta unei relatii inverse intre cantitatile achizitionate dintr-un bun si pretul care trebuie platit.

- poate fi: - individuala (din partea unui singur consumator pentru un anumit bun economic);

- totala (ansamblul cererilor individuale pentru un anumit bun economic).

- are un caracter dinamic (se modifica in timp, in functie de preturile si cantitatile solicitate);

- este influentata de trei factori importanti: nevoia sociala, preturile bunurilor, veniturile disponibile

Elasticitatea cererii reprezinta modificarea cantitatii de cerere sub actiunea diferitor factoriIn dependenta de marimea lui E, cererea poate fi:

a) elastica, E> image052.gif (20035 bytes)

b) unitara, E=1;

c) neelastica, E <

Exista situatii pe piata cand la orice modificare a pretului cantitatea de cerere nu se modifica, in acest caz cererea este de tip nula (rigida), E=0;

Alteori cantitatea cererii se modifica indiferent de modificarea pretului, in acest caz cererea este de tip infinit elastica, E=∞.

image054.gif (7555 bytes)

  1. Consumatorul si comportamentul sau

Consumatorul individul care se manifesta ca purtator al cereri de bunuri sau servicii economice.

urmareste maximizarea satisfacerii nevoilor sale prin consumul de bunuri sau servicii

Costul de oportunitate pretul celei mai bune alternative sacrificate (la care se renunta) atunci cand se face o alegere intre mai multe variante posibile in alocarea resurselor.

Utilitatea economica capacitatea unui bun de a satisface o anumita nevoie.

a)     U individuala satisfactia pe care o aduce o doza (cantitate determinata) dintr-un bun consumat de catre un individ.

b)    U totala satisfactia totala resimtita in urma consumului unor cantitati succesive dintr-un bun intr-o perioada data.

c)     U marginala surplusul de utilitate care decurge din consumarea unei cantitati suplimentare dintr-un bun.II. Producatorul/intreprinzatorul si comportamentul sau rational


  1. Proprietatea si libera initiativa


  1. Oferta

Oferta cantitatea pe care ofertantii sunt dispusi si capabili sa o ofere la un moment dat, la un anumit pret al pietii, in conditiile in care ceilalti factori raman constanti.

Relatia conform careia cantitatea oferita dintr-o marfa este direct proportionala cu pretul marfii respective poarta numele de legea ofertei.

Factori ce modifica oferta :

n     Pretul produsului;

n     Nivelul tehnologiei existente;

n     Pretul resurselor utilizate pentru producerea bunului/serviciului;

n     Pretul produselor conexe in productie;n     Previziunile producatorilor referitoare la pretul viitor al produsului ;

n     Numarul organizatiilor producatoare;


  1. Factorii de productie si combinarea acestora

a.      Natura toate resursele brute din natura

b.     Munca activitate specific umana fizica si/sau intelectuala prin care individul isi foloseste aptitudinile, cunostintele si experienta;

mobilul ei este asigurarea bunurilor sau serviciilor necesare pentru acoperirea nevoilor.

c.      Capitalul ansamblul bunurilor produse si folosite pentru producerea altor bunuri si servicii destinate vanzarii (aducatoare de profit). Poate fi fix (se inlocuieste dupa mult timp) sau circular (se inlocuieste dupa fiecare ciclu de productie, participand in expresie baneasca la formarea costurilor)

d.     Neofactorii de productie: tehnologia, informatia, abilitatea intreprinzatorului


  1. Costuri, productivitate, profit, eficienta economica

Costuri ansamblul cheltuielilor efectuate prin alocarea, utilizarea si consumul factorilor de productie pentru producerea si vanzarea bunurilor economice.

sunt:C fixe cand nu depind de volumul productiei; C variabile cand cresc odata cu sporirea productiei

C globale daca se refera la intreaga productie; C medii daca se refera la o unitate de bun produs

C marginal este sporul de cheltui totale antrenate de obtinerea unei unitati suplimentare dintr-un bun economic.

Profit diferenta dintre veniturile totale obtinute din vanzarea bunurilor economice produse si costurile totale necesare producerii si desfacerii bunurilor pe piata.

Productivitate eficacitatea combinarii factorilor de productie.

Eficienta economica a firmei se caracterizeaza prin notiunile de profit sau pierdere

Pragul de rentabilitate al firmei exprima acel volum al productiei pentru care incasarile totale sunt egale cu costurile totale (profitul fiind nul).III. Piata loc de intalnire a agentilor economici


  1. Relatia cerere-oferta-pret in economia de piata

Cand intervin modificari atat in cererea pentru bunul in discutie cat si in oferta, curbele acestora se vor deplasa simultan spre stanga sau spre dreapta.

De pilda, daca curba ofertei se deplaseaza spre stanga si cea a cererii spre dreapta, se va modifica si pretul si cantitatea de echilibru.


  1. Mecanismul concurential

Concurenta este forma activa a liberei initiative, de asemenea si o trasatura a economiei de piata. Se defineste drept confruntarea, rivalitatea economica intre agenti pentru a atrage de partea lor clientela consumatoare prin preturi, calitatea mai buna a marfurilor etc., in vederea obtinerii unor profituri cat mai mari si mai sigure.

Mecanismul concurential exprima legatura dintre actiunile subiective ale agentilor economici si cadrul obiectiv pentru desfasurarea activitatilor economice. Astfel, sub presiunea concurentei, agentii economici producatori sunt obligati sa reduca costurile, sa-si imbunatateasca tehnologia, sa-si amelioreze calitatea produselor, etc.


  1. Forme ale pietei:

Economia de piata functioneaza ca un sistem de piete care se conditioneaza reciproc.

1. Piata bunurilor si serviciilor

In cadrul pietei bunurilor si serviciilor comercializarea marfurilor se realizeaza in modalitati diverse corespunzator naturii lor, precum si practicilor si reglementarilor continute in legislatiile nationale

2. Piata monetara

In cadrul careia se fac tranzactii cu bani, se face comert cu bani.

3. Piata capitalurilor

Pe aceasta piata se efectueaza tranzactii financiare cu titluri de valoare sau active financiare.

4. Piata muncii

Totalitatea relatiilor de vanzare-cumparare a factorului munca, in interactiunea lor.
Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate QReferat.ro Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }