QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate economie

Caracteristicile si functiile monedei

Caracteristicile si functiile monedei

Pentru a indeplini rolul banilor in mod eficient, un activ (forma a valorii economice) trebuie sa prezinte anumite calitati si caracteristici[1]:

Acceptabilitate generala - populatia trebuie sa aiba incredere in forma sub care se prezinta banii, pe care urmeaza sa-i foloseasca. In caz contrar, banii nu vor fi acceptati si vor inceta sa mai fie un mijloc de schimb. Banii pot fi acceptati fie datorita valorii intrinseci pe care o are materialul din care sunt confectionati (cum a fost cazul monedelor din aur si argint), fie datorita garantiei acordata prin lege (cazul banilor de hartie, ca moneda fiduciara – bazata pe incredere).

Durabilitate – societatea va refiza sa accepte ceva care se deterioreaza rapid sau este perisabil, deoarece nu va reusi sa acopere intervalul intre cumparare/vanzare, efectuarea platii si utilizarea ulterioara a banilor pentru noi achizitii. In acest sens, banii trebuie sa fie durabili atat din punct devedere fizic, cat si din punct de vedere al stabilitatii valorii. Banii sunt mai putin acceptati daca, datorita inflatiei ridicate, oamenii se indoiesc de puterea lor de cumparare.Divizibilitate – banii trebuie safie divizibili, pentru a fi utili si in cazul tranzactiilor de valoare mica. Atunci cand se foloseau monedele de aur, aceasta problema era rezolvata prin folosirea altor metale cu valoare unitara mai mica (argint, cupru). In cazul bancnotelor, problema este rezolvata prin gama valorilor nominale, exprimate in unitati monetare, precum si prin moneda divizionara.

Omogenitate – unitatile monetare care descriu aceeasi valoare trebuie sa fie identice. Cu alte cuvinte, o bancnota de o anumita marime (cupiura) trebuie sa aiba aceeasi putere de cumparare ca orice alta bancnota reprezentand aceeasi cupiura.

Recognoscibilitate (usurinta identificarii) – pentru a fi acceptati, banii trebuie sa fie usor de recunascut. In acelasi timp, este necesar ca falsificarea banilor sa fie imposibila sau cat mai dificila. Bancnotele moderne includ din ce in ce mai multe elemente de siguranta, pentru a reduce posibilitatea contrafacerii.

Portabilitate – comertul ar fi foarte restrans daca forma banilor nu ar permite o manipulare facila. Bancnotele sunt atractive pentru ca se pot transporta usor, iar sistemul de plati prin cec permite ca depozitele bancare sa fie usor transferate, indiferent unde se afla beneficiarii platilor.

Cantitate limitata – pentru a servi ca bani, o marfa trebuie sa fie oferita intr-o cantitate strict delimitata. Daca s-ar afla pe piata in exces, cantitatile necesare ar fi prea mari, voluminoase, incomode. Desigur, daca marfa avand rolul de bani ar fi insuficienta, comertul ar fi inhibat. Principiul cantitatii limitate este un corolar al caracteristicilor banilor, exprimand sisntetic relatia dintre raritatea resurselor economice si tendinta de crestere nelimitata a necesitatilor social-umane.

Orice tratare stiintifica a monedei incepe prin enumerarea functiilor monedei, enuntate pentru prima data de Aristotel (384-322 i.Hr.) in opera sa “Politica”. Aceste functii sunt:

a)     etalon al valorii

b)     instrument de plata (mijloc de schimb)

c)     mijloc de tezaurizare (de rezerva a valorii)

a)       ca etalon al valorii moneda face posibila compararea preturilor marfurilor si serviciilor celor mai diferite, stabilirea raporturilor de echivalenta dintre ele.

In aceasta functie, moneda masoara valoarea bunurile si serviciilor tranzactionate. Moneda este instrumentul de calcul economic legat de schimb, inainte de a fi unitate intermediara de schimb.

b)    mijloc de schimb – moneda reprezinta un mijloc de reglare, imediata a obligatiilor pecuniare dintre parteneri.

Moneda este mijlocul de plata general acceptat, permitand cumpararea unui bun oarecare sau stingerea unei datorii.

c)     Moneda – mijloc de tezaurizare – moneda serveste ca rezerva de valoare “lichida” adica preschimbabila in orice bunuri si servicii.Aceasta functie a monedei este generata de faptul ca nu are loc o coincidenta in timp intre momentul incasarii si momentul cheltuirii unei cantitati de moneda. In acest context moneda devine instrument de economisire.

Functiile prezentate se bucura de un consens larg in randul economistilor. Totusi, in unele lucrari de specialitate[2] sunt sugerate si alte functii ale banilor:

- Mijloc de realizare a tranzactiilor unilaterale – nu toate platile implica tranzactii in doua sensuri. Exemple de plati unilaterale pot fi plata impozitelor, a donatiilor sau operelor de caritate.

- Mijloc de influentare a activitatii economice – evolutia masei monetare intr-o economie poate influenta productia, preturile, utilizarea fortei de munca. Majorarea sau scaderea masei monetare afecteaza puterea de cumparare, productia sau furnizarea de bunuri si servicii. De asemenea, exista o legatura directa intre masa monetara si inflatie.

- Simbol al bogatiei si puterii economice – in acest sens, banii reprezinta obiect de studiu nu numai pentru economie, ci si pentru alte stiinte sociale, cum sunt sociologia si politologia.
Ionescu, L.C. – coordonator, Economia si rolul bancilor, vol I, Edit. Economica, Bucuresti, 1997, p. 158-159

Ionescu, L.C. – coordonator, Economia si rolul bancilor, vol I, Edit. Economica, Bucuresti, 1997, p. 160Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:
Copyright © 2023 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }