QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate economie

Caracteristici ale cererii de bauturi energizante pe piata romaneasca

Caracteristici ale cererii de bauturi energizante pe piata romaneasca


Piata de bauturi energizante a evoluat dinamic in ultimii ani, cerinta pentru astfel de produse fiind din ce in ce mai mare.

Cresterea a fost posibila ca urmare a faptului ca principalele companii producatoare de bauturi energizante au abordat strategii de promovare foarte puternice, ceea ce a permis castigarea unui numar din ce in ce mai mare de adepti ai conceptului “bauturi pentru stimularea corpului si a mintii”.
“Indiferent ca este vorba despre tinerii care pierd noptile studiind sau dansand in cluburi, sau despre persoanele care sunt toata ziua in miscare, bauturile energizante sunt consumate in special pentru efectul lor revigorant asupra organismului. Publicul tinta al energizantelor este format din oameni cat se poate de diversi. Din punct de vedere socio-demografic, targetul e reprezentat de populatia intre 20-35 de ani, din mediul urban, cu venituri peste medie sau care sunt dispusi sa cheltuiasca peste medie, persoanele cu studii medii si universitare.”

Din punct de vedere al volumelor consumate, tara noastra sta suficent de bine, insa la consumul mediu pe cap de locuitor ne aflam printre ultimii. In Romania, consumul mediu pe cap de locuitor este sub 250 ml (o cutie).

“In anul 2006 piata bauturilor energizante a crescut in valoare cu 107,8 puncte procentuale fata de 2005, pana la valoarea de 46.704,8 mii lei, respectiv 2,4 milioane litri in volum”.

In primul semestru al anului 2007, vanzarile de bauturi energizante au crescut cu aproape 140% in volum, fata de aceeasi perioada a anului 2006. Ritmul de crestere in valoare a fost mai mic, de 108%, ducand vanzarile din retail la 11,7 mil. euro in primul semestru, pe fondul intrarii pe piata a unor produse pozitionate pe segmentul inferior de pret.

“In ceea ce priveste perioadele in care se beau cele mai mari cantitati de energizante, statisticile au aratat ca acest tip de bautura nu este sezoniera, precum apa minerala sau berea. Totusi, pe seama faptului ca in general piata bauturilor se misca mai incet in primul trimestru al anului, in aceasta perioada si consumul de bauturi energizante este mai scazut. De asemenea, tinand cont de faptul ca in trimestrul trei al anului romanii merg de obicei in concediu, s-a observat o tendinta de crestere a consumului pe acest segment.” [3]Focusul companiilor de pe piata bauturilor energizante a fost initial canalul HoReCa (hoteluri, restaurante, firme de catering), unde se formeaza de cele mai multe ori trendul de consum, si benzinariile, datorita caracteristicilor produsului. In incercarea de a atrage cat mai multi consumatori, companiile s-au orientat tot mai mult pe retail, pe care il considera acum la fel de important ca si restul canalelor de distributie.

“Locurile preferate pentru achizitionarea acestor bauturi sunt terasele si barurile, peste 36% din cantitatea totala de energizante vanduta in 2006 fiind distribuita prin intermediul acestor puncte. Procentul se afla totusi in scadere fata de anul 2005, cand vanzarile prin intermediul barurilor au atins peste 41% din total. Evolutia arata insa ca romanul incepe sa consume acest tip de bautura si acasa, nu numai atunci cand iese la distractie. In ordinea ponderii in vanzari, urmeaza hipermaketurile si supermarketurile ce au comercializat aproximativ 32% din volumul total, fata de 29,5%, in 2005. Vanzarile din magazinele alimentare sunt si ele semnificative, ocupand o cota de 31 de puncte procentuale din total, in crestere fata de 2005, cand a ajuns la 28,9%, potrivit datelor AC Nielsen. In ceea ce priveste preferinta cumparatorului pentru ambalaj, doza de aluminiu este cea mai cautata. Astfel, 82,85% din cantitatea totala vanduta in 2006 a fost ambalata in doze de aluminiu, in timp ce doar 15,09% a fost comercializata la PET.”[4]

Tot din punct de vedere al consumului, preferintele inclina catre combinarea bauturii energizante cu alcool, consumatorii incepand sa incerce o serie de noi cocktailuri.

Comandasu, M., Romanii adopta greu energia la cutie, Revista Piata, 21.06.2007

Bolboaca, I., Vanzarile de energizante s-au dublat in anul 2006, Ziarul Adevarul, 27.07.2007

Stanciu, A., Zece obositi pe litru de energizant, Ziarul Cotidianul, 22.08.2005

Bolboaca, I., Vanzarile de energizante s-au dublat in anul 2006, Ziarul Adevarul, 27.07.2007

Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }