QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate drept

Caracteristicile specifice ale regimului juridic al domeniului privat administrativ

Caracteristicile specifice ale regimului juridic al domeniului privat administrativ


Asa cum precizam mai sus, in principiu, regimul bunurilor apartinand domeniului privat al statului sau unitatilor administrativ-teritoriale este guvernat de norme apartinand dreptului comun, dar legislatia actuala prevede expres posibilitatea de a fi guvernat si de norme derogatorii de la regimul de drept comun, ceea ce face diferenta intre bunurile care apartin domeniului privat administrativ si bunurile care apartin particularilor, persoane fizice si juridice.

Faptul ca titularul dreptului de proprietate asupra bunurilor apartinand domeniului privat este statul sau sunt unitatile administrativ-teritoriale atrage o serie de particularitati in raport cu bunuri din aceeasi categorie care apartin unui particular, fie ca este vorba de constituirea, de exercitarea sau de incetarea dreptului de proprietate.a) Dobandirea bunurilor domeniului privat administrativ si constituirea dreptului de proprietate privata a statului sau unitatilor administrativ-teritoriale se pot face prin oricare dintre mijloacele juridice de drept comun, cu unele caractere specifice in raport cu modurile de dobandire folosite de particulari.

Astfel, dobandirea bunurilor prin vanzare-cumparare va fi realizata de structurile statului si cele ale unitatilor adrninistrativ-teritoriale prin procedura achizitiei publice care se va desfasura potrivit legii, dupa reguli stricte, avand la baza procedeul licitatiei.

De asemenea, dobandirea bunurilor prin acte cu titlu gratuit impune ca donatiile sau legatele sa fie acceptate din partea administratorului general al domeniului respectiv.

Astfel, potrivit art.121 alin.(3) din Legea nr.215/2001, republicata, donatiile si legatele cu sarcini pot fi acceptate numai cu aprobarea consiliului local sau, dupa caz, a consiliului judetean, cu votul majoritatii consilierilor locali sau judeteni, dupa caz, in functie.

La fel, potrivit art.l din Decretul nr.478/1954 privitor la donatiile facute statului1, aceste donatii pot fi primite numai de organele competente, dupa obiectul sau scopul donati unii.

Astfel, prin H.G. nr.1403/20052, care face trimitere la art.l din Decretul nr.478/1954, Guvernul Romaniei a acceptat, in numele statului roman, donatia Guvernului Olandei in valoare de 250.000 euro, facuta in vederea cumpararii materialelor de constructie pentru consolidarea si repararea gospodariilor din judetele Vrancea si Suceava, afectate de inundatiile din anul 2005.

La fel, prin H.G. nr.2028/20043, care face, de asemenea, trimitere la art.l din Decretul nr.478/1954, Guvernul Romaniei a autorizat Cancelaria Primului-Ministru sa accepte oferta de donatie formulata de Primaria din Milano, Republica Italiana, constand in 50 de autobuze marca IVECO, precum si in piese de schimb. Bunurile respective au trecut in proprietatea privata a statului roman pe data incheierii contractului de donatie si au fost transmise, prin ordin al sefului Cancelariei Primului-Ministru, in folosinta gratuita a consiliilor locale, municipale si orasenesti din Romania.

Dar, domeniul privat administrativ cunoaste si modalitati specifice de dobandire a bunurilor. Astfel, coroborand dispozitiile art.477 din Codul civil cu cele ale art.25 din Legea nr.213/1998, rezulta ca domeniul privat al statului se constituie si din succesiunile vacante si bunurile fara stapan.

O alta modalitate specifica de constituire a domeniului privat administrativ o constituie confiscarea. Astfel, potrivit art.44 alin.(9) din Constitutie, republicata, bunurile destinate, folosite sau rezultate din infractiuni ori contraventii pot fi confiscate numai in conditiile legii. In legislatia penala si in legislatia contraventionala sunt prevazute cazurile si conditiile in care se poate dispune confiscarea bunurilor destinate, folosite sau rezultate din infractiuni sau contraventii.

O alta modalitate specifica de constituire a domeniului privat administrativ o reprezinta trecerea din domeniul public in domeniul privat a unor bunuri, care se realizeaza prin acte de drept administrativ. Astfel, potrivit art.10 alin.(2) din Legea nr.213/1998, trecerea din domeniul public in domeniul privat se face, dupa caz, prin hotarare a Guvernului, a consiliului judetean, respectiv, a Consiliului General al Municipiului Bucuresti sau a consiliului local, daca prin Constitutie sau prin lege nu se dispune altfel, dupa cum bunurile respective apartin domeniului public al statului sau unitatilor administrativ-teritoriale.

b) Exercitarea dreptului de proprietate asupra bunurilor domeniului privat administrativ se realizeaza, in principal, pe baza unor norme derogatorii de la dreptul comun. Astfel, administrarea generala a bunurilor apartinand domeniului privat administrativ, darea in administrare a acestora, darea in folosinta, concesionarea si inchirierea se realizeaza dupa norme derogatorii si constituie modalitati de care ne vom ocupa pe larg in sectiunea urmatoare.c) incetarea dreptului de proprietate asupra bunurilor apartinand domeniului privat administrativ cunoaste, de asemenea, norme derogatorii de la normele de drept comun, care trebuie evidentiate ca apartinand unui regim juridic exorbitant de la regimul juridic comun aplicabil bunurilor care apartin particularilor, persoane fizice sau juridice.

Astfel, incetarea dreptului de proprietate prin vanzarea bunurilor apartinand domeniului privat administrativ se realizeaza intotdeauna numai prin licitatie publica, organizata potrivit legii, asa cum rezulta din prevederile art.123 alin.(2) din Legea nr.215/2001, republicata.

De la aceasta regula exista o exceptie, reglementata la art.123 alin.(3), din aceeasi lege, potrivit caruia in cazul in care consiliile locale sau judetene hotarasc vanzarea unui teren aflat in proprietatea privata a unitatii administrativ-teritoriale pe care sunt ridicate constructii, constructorii de buna-credinta ai acestora beneficiaza de un drept de preemptiune la cumpararea terenului aferent constructiilor, situatie in care pretul de vanzare se stabileste pe baza unui raport de evaluare, aprobat de consiliul local sau judetean, dupa caz.

De asemenea, ca regula generala, statul si unitatile administrati v-teritoriale nu fac acte cu titlu gratuit, decat in cazuri exceptionale prevazute prin lege.

Astfel, spre exemplu, prin O.U.G. nr.19/20054, s-a prevazut ca ansamblul Arhitectural Catedrala Mantuirii Neamului, simbol al celor doua mii de ani de credinta crestina pe pamantul romanesc, sa fie construit in municipiul Bucuresti, Calea 13 Septembrie, sectorul 5, conform proiectului avizat cu respectarea normelor in vigoare.

De asemenea, terenul pe care se va construi ansamblul a fost trecut din domeniul public al statului in domeniul privat al statului si transmis cu titlu gratuit in proprietatea Patriarhiei Bisericii Ortodoxe Romane, fiind destinat exclusiv construirii Ansamblului Arhitectural Catedrala Mantuirii Neamului.

In ceea ce priveste schimbul de terenuri apartinand domeniului privat administrativ, art.121 alin.(4) din Legea nr.215/2001, republicata, prevede ca schimbul de imobile din domeniul privat al unitatilor administrativ-teritoriale se face in conditiile legii, pe baza unui raport de evaluare, insusit de consiliul local.
Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:
Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }