QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate economie

Cresterea economica: definitie si caracteristiciCRESTEREA ECONOMICA: DEFINITIE SI CARACTERISTICI


Cresterea economica este un proces complex, care vizeaza sistemul economic in ansamblul sau si in dinamica sa.

Cresterea economica exprima acele modificari care au loc intr-un anumit interval de timp si intr-un anumit spatiu in sporirea dimensiunilor rezultatelor macroeconomice in stransa legatura cu factorii lor determinanti.Aceste rezultate pot fi masurate cu ajutorul unor indicatori semnificativi pentru aprecierea dinamicii economice a unei tari: P.I.B., P.N.B. si V.N., atat pe total, cat si pe locuitor.

Prin continutul sau, cresterea economica inseamna o evolutie pozitiva, ascendenta a economiei nationale, dar care nu exclude oscilatii conjuncturale, chiar si regrese economice temporare. Aprecierea ca o economie nationala inregistreaza o crestere economica se bazeaza pe existenta tendintei cresterii pozitive reale.

Datorita unor ratiuni de politica economica sunt utilizate si conceptele de crestere economica zero si crestere economica negativa.

Cresterea economica zero semnifica situatia in care rezultatele economice absolute si populatia totala sporesc in acelasi ritm, nivelul rezultatelor pe locuitor ramanand constant.

Cresterea economica negativa evidentiaza acea situatie in care rezultatele macroeconomice pe locuitor au o tendinta de scadere, mentinandu-se insa sub control o serie de corelatii de echilibru, ceea ce presupune compromisuri rezonabile in planul eficientei economice si al bunastarii sociale.

Intelegerea continutului procesului cresterii economice necesita luarea in considerare a urmatoarelor elemente:

a) cresterea economica este dependenta de dinamica macroeconomica (determinata de factori specifici) si de dinamica demografica (determinata de factori biologici si sociali);

b) dinamica rezultatelor macroeconomice trebuie privita pe o perioada suficient de lunga, pentru a se delimita expansiunea conjuncturala pe termen scurt de cresterea economica propriu-zisa, care se manifesta ca tendinta dominanta in cadrul unei perioade mai mari de timp;

c) cresterea economica are in vedere rezultatele macroeconomice reale, cele corectate cu marimea deflatorului;

d) din punct de vedere cantitativ, expresia sintetica a cresterii economice este ritmul sporului P.N.B. sau P.I.B. pe locuitor.

Se apeleaza, de asemenea, la indicatori precum durata timpului liber si speranta mediei de viata.Procesul cresterii economice se desfasoara in timp si spatiu pe fondul dezvoltarii economice. Dezvoltarea economica a unei tari evidentiaza ansamblul transformarilor cantitative si calitative ce survin in structurile economico-sociale si stiintifico-tehnice, in mecanismele economice, precum si in modul de gandire si in comportamentul economic al oamenilor.

Orice dezvoltare economica presupune si o crestere economica, dar nu orice crestere economica inseamna si o dezvoltare economica. Reprezinta o dezvoltare economica numai acea crestere economica ce este asociata si cu o modificare structural calitativa in economia nationala si in calitatea vietii oamenilor.

In etapa contemporana, procesul cresterii economice prezinta urmatoarele caracteristici:

a) se desfasoara pe baza unui amplu proces de formare a unui nou mod tehnic de productie (bazat pe folosirea unor tehnici si tehnologii specifice);

b) se contureaza un tip de crestere preponderent intensiv, laturile calitative ale factorilor de productie si in primul rand ale neofactorilor contribuind hotarator la sustinerea cresterii economice;

c) are o legatura intrinseca cu finalitatea sociala, cu calitatea vietii; pe baza accentuarii procesului cresterii economice se asigura sporirea veniturilor tuturor categoriilor de populatie, sporeste consumul de bunuri materiale si servicii pe locuitor, sunt rezolvate, in proportie crescanda problemele privind securitatea sociala a acelei parti a populatiei care traieste intr-o situatie dezavantajata: someri, pensionari, batrani, orfani, handicapati etc;

d) cresterea economica a tarilor cu economie moderna se caracterizeaza prin formarea unui nou mod de gandire economica si a unui comportament propriu integrarii individului in exigentele economiei de piata.


Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }