QReferate - referate pentru educatia ta.
Cercetarile noastre - sursa ta de inspiratie! Te ajutam gratuit, documente cu imagini si grafice. Fiecare document sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Documente economie

Ciclurile economice medii sau decenaleCICLURILE ECONOMICE MEDII SAU DECENALE


Pe fondul ciclurilor economice lungi se deruleaza cicluri economice medii sau decenale. In desfasurarea sa, ciclul economic mediu sau decenal cuprinde mai multe faze, care, dupa unii autori, ar fi: criza, depresiunea, inviorarea si avantul. In legatura cu aceasta exista si alte pareri. Astfel, Paul Samuelson, referindu-se la ciclurile economice traditionale, spunea ca primii autori care le-au studiat foloseau cuvintele panica sau criza, prin care desemnau situatii grele din economie, ca, de exemplu, panica din 1837, panica din 1873, panica din Cleveland, din 1893, panica "bogatilor" din 1904, crahul bursier monstru din "martea neagra", din 29 octombrie 1929 etc. El foloseste notiunile: contractie, depresiune , expansiune, apogeu, ca faze succesive ale ciclului economic.

In general, sunt recunoscute urmatoarele faze ale ciclului economic: expansiunea, criza, depresiunea (contractia) si inviorarea.Ciclul economic decenal din zilele noastre cuprinde, sub o denumire sau alta, cele patru faze mentionate mai sus. In teoria si practica actuala, se au in vedere ca faze ale ciclului economic: boom-ul (prosperitate), ce caracterizeaza tendinta generala de crestere a investitiilor, productiei, gradului de ocupare a fortei de munca, volumului de moneda, salariilor, profiturilor, ratei dobanzii etc., si recesiunea, care se caracterizeaza, din contra, prin tendinta generala de incetinire si, uneori, chiar de scadere a investitiilor, ocuparii, cresterii productiei, profiturilor, salariilor, consumului etc. Aceasta abordare ia totodata in considerare si asa-numitele puncte de trecere de la o faza la alta, adica de la expansiune la recesiune, concretizat, de fapt, prin perioadele in care are loc reluarea activitatii si depresiunea. De aceea, se poate spune ca fazele ciclului economic traditional - criza si depresiunea - se regasesc in ceea ce inseamna recesiune, iar reluarea activitatii (inviorarea) si expansiunea se regasesc sub denumirea de boom, ca expresie a unei evolutii economice favorabile.

Evolutia ciclului economic decenal poate fi observata si prin prezentarea grafica a fazelor acestuia, in succesiunea lor: punctele A-B indica perioada de expansiune; punctele B-C perioada de recesiune; punctele C-D indica un moment de cotitura in evolutia economica, dupa care urmeaza o noua faza de expansiune.


Figura nr. 3.1. Ciclul economic


 
Cunoasterea continutului ciclului economic decenal presupune caracterizarea fiecarei faze. Astfel, faza de expansiune se defineste prin cresterea considerabila a investitiilor, care atrage dupa sine, ca efect propagat, cresterea productiei, a veniturilor, a ocuparii mainii de lucru si, deci, reducerea somajului, marirea salariilor, profiturilor, a cererii solvabile, care la randu-i duce la sporirea ulterioara a investitiilor, productiei etc. Marirea cererii globale de bunuri de consum si bunuri de productie favorizeaza cresterea preturilor, care accentueaza fenomenele inflationiste, fapt ce impune, tot in aceasta faza majorarea ratei dobanzii si atenuarea cererii globale, diminuarea investitiilor etc.

Expansiunea nu poate continua la nesfarsit, avand loc trecerea la alta faza a ciclului economic.

Criza (punctul de cotitura superior) este o tulburare brusca a echilibrului economic. Cu alte cuvinte, in cadrul fiecarui "val", pe langa miscarea ascendenta, se manifesta si tendinte opuse, ce reflecta epuizarea potentialului factorilor ce au stat la baza expansiunii. Este vorba, in aceasta faza, de tendinta de reducere a ratei profitului datorita scumpirii unor factori de productie, de marirea stocurilor nevandabile sau greu vandabile, legat indeosebi de dezechilibrul cerere-oferta de bunuri, de cresterea mai accentuata a productiei in comparatie cu veniturile unor categorii importante ale populatiei, de diminuarea relativa a investitiilor, determinata, intre altele, de incertitudinea plasarii capitalului in afaceri, tendinta de restrangere a creditelor bancare in conditiile nerambursarii la termen a unor credite scadente si a cresterii ratei dobanzii.

Depresiunea sau contractia este acea faza a ciclului economic decenal, in care se accentueaza neincrederea in afaceri; au loc, totodata, falimente ale unor intreprinderi, se accentueaza dificultatile in activitatea altora, in conditiile diminuarii cererii si a maririi costurilor, se restrange volumul productiei, scade rata profitului, se reduce nivelul de trai. In acelasi timp, se creeaza conditiile trecerii la faza urmatoare, si anume la reluarea cresterii economice, deoarece restrangerea productiei duce la un moment dat, la absorbtia de pe piata a excesului de oferta, ceea ce impune continuitatea productiei. Agentii economici care au rezistat crizei isi reinnoiesc capitalul fix, depasindu-se astfel depresiunea si avand loc trecerea la o noua faza.

Inviorarea cresterii (punctul de cotitura inferior) este faza ciclului economic decenal in care se stimuleaza investitiile, determinate nu numai de reinnoirea capitalului fix, ci si de crearea de noi capacitati de productie, are loc cresterea gradului de ocupare a mainii de lucru si reducerea somajului, marirea cererii globale, a productiei si a veniturilor. Tendintele favorabile cresterii economice marcheaza insasi faza de inviorare, de expansiune propriu-zisa, dupa care, ciclic, la un moment dat al evolutiei, se ajunge din nou la criza, si, in continuare, la repetarea celorlalte faze.

In caracterizarea ciclurilor economice, este necesara luarea in considerare si a urmatoarelor aspecte:

a)   ciclurile economice, in desfasurarea lor, nu se identifica unul cu altul; fazele mai sus mentionate, desi generale, se deosebesc intre ele atat ca intindere, cat si ca intensitate, atat de la o tara la alta, cat si de la o perioada la alta;

b)   in faza de expansiune, desi sunt preponderente elementele pozitive de crestere economica, nu sunt excluse fenomenele de dezechilibru, de scaderi partiale ale productiei, dupa cum in fazele de criza nu sunt excluse unele cresteri ale productiei in unele ramuri;

c)   in desfasurarea sa, fiecare faza a ciclului decenal creeaza, totodata, conditiile propriei depasiri si ale trecerii la etapa urmatoare;

d)   criza si depresiunea au, totodata, rolul de a restabili echilibrul economic, corelatiile economice necesare de reluare a fluxurilor economice.

Ciclurile economice reale nu au o evolutie simpla si lineara, asa cum a fost descrisa mai sus. Nu sunt excluse unele dereglari sau chiar scaderi partiale de productie in faza de expansiune, insotite de recuperari rapide; si invers, unele cresteri partiale in faza de ascensiune.

Ciclurile economice reprezinta o realitate a oricarei economii contemporane. Fazele miscarii ciclice se conditioneaza reciproc, sunt interdependente si, in unitatea lor, pregatesc premisele ce asigura activitatii economice continuitate si progres. Daca in faza de expansiune sunt satisfacute imediat unele aspiratii de ordin economic, recesiunea are rolul de restabilire (intotdeauna cu un pret social mare) a unor echilibre necesare in economie, de a asigura pe aceasta cale restructurarea si reinnoirea factoriilor de productie in scopul asigurarii conditiilor dezvoltarii viitoare.


Nu se poate descarca referatul
Acest document nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte documente despre:


Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi documentele afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul document pe baza informatiilor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }

Documente similare:Cauta document