QReferate - referate pentru educatia ta.
Cercetarile noastre - sursa ta de inspiratie! Te ajutam gratuit, documente cu imagini si grafice. Fiecare document sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Documente economie

Caracteristicile inflatiei contemporaneCARACTERISTICILE INFLATIEI CONTEMPORANE


Inflatia reprezinta un fenomen macroeconomic si totodata o componenta majora a politicilor guvernamentale.

Conceptul de inflatie este strans legat de masa monetara in circulatie si de raporturile acesteia cu necesarul obiectiv de moneda al economiei. Potrivit cerintelor echilibrului monetar, in economie trebuie sa existe o cantitate de moneda in concordanta cu necesitatile schimbului de marfuri si servicii. In caz contrar, daca in circulatie se afla moneda fara valoare proprie, excesul acesteia fata de nevoile circulatiei determina devalorizarea sa fata de celelalte marfuri. Se poate afirma, deci, ca inflatia este dezechilibrul aparut la un moment dat intre masa monetara in circulatie mai mare si cantitatea de marfuri si servicii mai mica, dezechilibru reflectat prin cresterea preturilor.Initial, inflatia s-a manifestat sub forma devalorizarii mascate a monedelor din metale pretioase, acest proces fiind cunoscut in prezent sub denumirea de inflatie monetaro-baneasca. Elementele definitorii ale acestei inflatii sunt: separarea continutului nominal al monedelor metalice (mai mare) de continutul lor real ( mai mic); transformarea existentei - aur a monedei in aparenta - aur; aglomerarea circulatiei cu monede ieftine fara valoare deplina; scaderea puterii de cumparare a monedelor falsificate.

Inflatia banilor de hartie convertibili in aur a fost cea de-a doua forma istorica de inflatie. In perioada formarii economiei de piata in Europa, tinerele state au fost preocupate de lichidarea haosului monetar specific epocii feudale tarzii, haos ce a atins cote inalte in secolul al XVI-lea. S-a actionat pentru sisteme banesti stabile si o circulatie monetara sanatoasa (normala), acestea bazandu-se pe etalonul aur. Cand banii de hartie inlocuiau realmente aurul monetar, miscarea semnelor valorii oglindea legile circulatiei banilor-aur cu valoare deplina. De altfel, acestia puteau fi convertiti liber in aur.

Corespunzator, cantitatea banilor de hartie se limita la aurul pe care acesti bani il reprezentau in circulatie. In aceasta situatie, inflatia nu putea sa apara, ea nu avea baza de desfasurare. Relativ repede canalele circulatiei banesti au inceput sa se aglomereze, acest lucru datorandu-se insuficientei cantitati de marfuri aflate in circulatie. Daca banii de hartie intreceau propria lor masura (daca ei depaseau cantitatea monedelor de aur cu aceeasi denumire ce ar fi trebuit sa circule), acestia se discreditau in fata agentilor economici. Scaderea puterii de cumparare a banilor aflati in circulatie antrena cresterea preturilor. Inflatia de acest gen aparea atunci cand cantitatea banilor de hartie aflata in circulatie o depasea sensibil pe cea care rezulta din raportul dintre masa de aur monetar si etalonul aur (o cantitate de aur ce era asezata la baza unei unitati banesti).

Prabusirea etalonului a creat premisele unei noi forme de inflatie - inflatia banilor de hartie neconvertibili in aur. Acum existenta functionala a banilor de hartie o absoarbe pe cea materiala.

In zilele noastre, inflatia constituie o problema majora a lumii contemporane. Ea apare, pe de o parte, ca un fenomen obiectiv, provocat de anumite cauze ce tin de structurile fundamentale ale organizarii economice actuale a omenirii, precum si de actuala organizare a circulatiei monetare bazate pe moneda fara valoare integrala, iar pe de alta parte, inflatia este folosita in mod constient, ca mijloc de dirijare economica.

Cauza directa si imediata a inflatiei trebuie cautata in dezechilibrul economic si financiar reflectat de cresterea masei monetare in circulatie intr-un ritm mai rapid decat ritmul cresterii productiei.

Inflatia actuala continua sa ramana un proces de depreciere obiectiva a banilor aflati in circulatie. Ea nu consta in devalorizarea instrumentelor monetare prin masuri luate constient de factori economici specializati. Trebuie retinut, in acest context, ca mecanismul scaderii puterii de cumparare a banilor este unul specific banilor neconvertibili si banilor de credit.

Inflatia contemporana reprezinta un dezechilibru de ansamblu al economiei intre masa monetara, care suprasatureaza canalele circulatiei, si masa bunurilor si serviciilor puse in circulatie. La baza procesului inflationist se afla devansarea ofertei de bunuri si servicii de catre cererea solvabila. In esenta, inflatia reprezinta fenomenul de crestere generalizata a preturilor insotit de scaderea puterii de cumparare a banilor.

Nu orice crestere a preturilor reprezinta inflatie, ci numai cresterea genera­lizata si cumulativa a acestora.

Dintre caracteristicile inflatiei contemporane amintim:

a)   este un proces de depreciere valorica a banilor aflati in circulatie;

b)   se manifesta ca un proces de crestere generalizata si cumulativa a preturilor, crestere diferentiata insa pe categorii de bunuri, pe servicii ale factorilor de productie, pe diferite piete teritoriale;

c)   semnifica un anumit raport intre marimea fluxurilor banesti si cea a fluxurilor reale: excedentul masei monetare in raport cu oferta de bunuri si servicii;

d)   apare ca disfunctie acceptata de agentii economici, ca un rau necesar al cresterii economice; in general, se cauta sa se asigure un anumit surplus de oferta de bunuri fata de cererea solvabila a populatiei;

e)   inflatia actuala are efecte mai mult sau mai putin dureroase pentru categoriile sociale cu venituri fixe; in unele cazuri si pentru unele grupuri socio-profesionale, efectele inflatiei sunt pozitive.Nu se poate descarca referatul
Acest document nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte documente despre:


Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi documentele afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul document pe baza informatiilor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }