QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate economie

Calitatea si sortimentul bauturilor energizante
CALITATEA SI SORTIMENTUL BAUTURILOR ENERGIZANTE


Prezentul capitol trateaza calitatea si sortimentul bauturilor energizante. In prima parte se regaseste un scurt istoric privind aparitia bauturilor energizante. De asemenea, in partile urmatoare este prezentata clasificarea bauturilor energizante, caracteristicile de calitate ale acestora si modalitatile de ambalare si etichetare.

1. Scurt istoric


Istoria energizantelor incepe cu adevarat in Europa si Asia unde aceste bauturi populare au fost pentru prima data dezvoltate.

Stramosul energizantului a aparut in 1980 si s-a numit Jolt Cola. Aceasta nu era o bautura revigoranta in adevaratul sens al cuvantului, ci era mai mult o bautura racoritoare cu foarte mult zahar si foarte multa cofeina. Strategia sa de marketing vizeaza exact targetul energizantelor de astazi, Jolt Cola promovandu-se nu neaparat ca un produs benefic sanatatii, ci ca un adjuvant in situatii limita.

Majoritatea bauturilor energizante, in special cele aparute primele, sunt bauturi nealcoolice ce ofera o combinatie de energie si vitamine. In timp categoria s-a dezvoltat treptat, aparand apoi mixurile preparate din energizant si din alcool si mixurile din sport drinks si energy drinks.

“Originare din bauturile fortifiante ale asiaticilor, energizantele moderne sunt in cea mai mare parte produse psihologice, materializari ale principiului 'crede si va fi posibil'.”

In Japonia, fenomenul bauturilor energizante dateaza din 1960, cand s-a lansat primul astfel de produs - Lipovitan D. Bauturile energizante poarta aici denumirea de 'genky drinks' si sunt adresate cu precadere workholicilor (oameni care muncesc mai mult de opt ore pe zi). In Europa, prima bautura energizanta a fost Red Bull, aparut pe piata austriaca in 1987.

“Pe piata romaneasca, categoria bauturilor energizante a demarat in 1996, progresele importante, oferta consistenta, jucatori puternici, fiind facute abia dupa 2000.”[2]


Clasificarea bauturilor energizante


Bauturile energizante fac parte din grupa bauturilor nealcoolice, subclasa bauturi aromatizate.

Pentru a atrage cat mai multi consumatori, producatorii de bauturi energizante au diversificat oferta de pe piata adaugand acestora diferite arome si ingrediente ce ofera un surplus de energie, un gust aparte sau chiar o stare afrodiziaca. La ora actuala, pe piata din Romania se gasesc urmatoarele tipuri:

bautura energizanta clasica;

bautura energizanta cu diferite arome: portocala, pepene, lamaie, cola;

bautura energizanta cu extract de schizandra si ginseng;

bautura energizanta cu extract de guarana;

bautura energizanta in combinatie cu bauturi alcoolice: vodka, tequila, whisky.


3. Caracteristicile de calitate ale bauturilor energizante


Caracteristicile de calitate ale bauturilor energizante sunt date de catre caracteristicile fiziochimice si organoleptice.

Caracteristicile fiziochimice prezente in compozitia energizantelor sunt urmatoarele:

Starea de agregare

Bauturile energizante sunt, dupa cum si numele arata, intr-o stare de agregare lichida.

Aciditatea

“Aciditatea este gradul de concentratie de ioni de hidrogen sau cantitatea totala de acid dintr-o solutie.” Bauturile energizante contin apa cu dioxid de carbon iar drept corector de aciditate este folosit citratul de sodiu.

Consistenta

“Stare a unui corp, in special a unui lichid, de a avea un anumit grad de densitate, soliditate.”[4]

Fluiditate

Este o stare, insusire a ceea ce este fluid, curgator. Bauturile energizante sunt lichide fluide ce nu prezinta urma de vascozitate.

Limpeditate

Bauturile energizante sunt lichide cu luciu, limpezi, fara suspensii sau sediment, cu perlaj de dioxid de carbon.

Proprietatile organoleptice ale bauturilor energizante sunt:

Aspect: lichid lucios, cu perlaj evident, abundent.

Culoare: de obicei galben pai sau rosiatica.

Miros: specific, placut, putin intepator.

Gust: dulce, in functie de substantele ce se regasesc in bautura.


Dintre toate produsele care ne dau energie, bauturile energizante pe baza de taurina sunt recunoscute pentru cantitatea mare de energie pe care o furnizeaza intr-un timp relativ scurt. O astfel de bautura contine urmatoarele ingrediente principale:

Taurina

Este un aminoacid care de obicei este produs si de organismul nostru, in special in muschi, creier, inima si sange. O persoana care cantareste 70 kg are in mod natural aproximativ 70 g de taurina distribuita pe tot corpul, adica de 70 de ori mai multa taurina decat o cutie de bautura energizanta, care contine 1000 mg.Ceea ce poate nu toata lumea stie este faptul ca taurina din bauturile energizante este o substanta sintetica, produsa de companiile farmaceutice si nu este derivata din produse animale, cum ar fi din taur. Printre beneficiile taurinei in corp: regleaza temperatura atunci cand este prea cald sau prea frig, reduce stresul, creste performanta inimii, ajuta la detoxifierea organismului.Glucoronolactona

Este un carbohidrat, un fel de zahar. Este continut de alimente cum ar fi cereale sau vin rosu. Corpul uman il produce din glucoza. Rolul sau in bauturile energizante este de a combate oboseala si de a da o stare de bine.

Cafeina

Intr-o cutie de bautura energizanta gasim aproximativ 80 mg de cafeina. Tot atata cafeina contine si o ceasca de cafea. Cola contine de exemplu 35 mg la o cutie de 350 ml, iar cola light aproximativ 47 mg pe cutie. In cantitati moderate, cafeina are efecte benefice asupra organismului, intrucat stimuleaza functiile fiziologice si psihologice ale acestuia, imbunatateste viteza de reactie si vigilenta. De asemenea, in timpul activitatilor fizice, cafeina stimuleaza arderea grasimilor si transformarea acestora in energie.

Carbohidrati

O cutie de bautura energizanta contine 27 g de zahar (sucroza si glucoza), avand o valoare energetica de 115 kcal. Sucroza este un zahar consumat de organism intr-un ritm lent si, inainte de a fi folosit ca o sursa de energie, trebuie sa fie impartit in glucoza si fructoza. Sucroza confera energie atunci cand rezervele de glicogen s-au epuizat deja. Glucoza este un zahar consumat repede de organism, ceea ce inseamna ca poate fi folosit imediat ca sursa de energie. Glucoza ajuta muschii sa-si pastreze rezervele de glicogen care, in mod normal, trebuia sa fie folosit.

Inositol

Este tot un carbohidrat, produs si de corpul uman din glucoza, care ajuta in procesul de detoxifiere.

Vitamine

In special prezenta complexul de vitamine B este necesar pentru o buna functionare a organismului si imbunatateste performanta mentala.

Alte substante care se gasesc in compozitia bauturilor energizante si care au rolul de a spori efectele oferite de acestea sunt:

Schizandra

“Schizandra este o planta ce a reprezentat materie prima pentru botanistii chinezi timp de secole si este cunoscuta in toata Asia pentru efectele sale benefice. Schizandra a devenit extrem de populara si in afara Asiei, datorita valorilor sale culinare si nutritionale. Este considerata o mare sursa pentru 'adaptogens', o substanta care ajuta corpul sa se adapteze la conditiile mediului si, de asemenea, are si proprietati antioxidante. Asigura un complex valoros de nutrienti si antioxidanti ce combat deteriorarile premature a celulelor in urma agresiunii toxinelor si intareste rezistenta organismului.”

Guarana

“Guarana pe numele ei stiintific paullinia cupana, este o planta tropicala cataratoare care creste in padurile amazoniene din Brazilia. Ingredientul principal al Guaranei este guaranina, un compus chimic identic cu cofeina din cafea sau teina din ceai. Guaranina, cofeina si teina sunt stiintific considerate ca sinonime. Concentratia de guaranina din fructul de guarana este de 3,5 ori mai ridicat decat cel al cafelei.”

“Guarana se utilizeaza, in general, ca stimulent. Este folosita de sute de ani pentru combaterea oboselii. Stimuleaza sistemul nervos central si glandele suprarenale, imbunatateste functionarea sistemului cardiovascular si metabolismul glucidic. Este de mare ajutor persoanelor care desfasoara o munca intelectuala, elevilor si studentilor, in perioada examenelor, contribuie la functionarea optima a creierului, la imbunatatirea capacitatii de concentrare si a memoriei. In cazul sportivilor, aceste substante bioactive imbunatatesc performantele, forta fizica si rezistenta.”

Ginseng

“Panax gingseng este denumirea completa a acestei plante. Ea este cultivata in China, Coreea, Rusia si Japonia. Efectele pe care le are ginseng-ul asupra organismului sunt uimitoare. De obicei radacina este cea mai utilizata parte a plantei, desi sunt necesari sase ani pana ce aceasta devine suficient de matura. Ginseng-ul este o planta adaptogena, adica ajuta corpul sa se adapteze la diverse circumstante: stres, modificari climaterice, etc. In mare, ginseng-ul este dusmanul oboselii, fiindca ofera vitalitate, poate fi administrat oricui, indiferent de varsta si este extrem de eficient pentru refacerea fizica dar si psihica. Pentru cei suprasolicitati sau pentru sportivi este excelent.”


Alte ingrediente ce participa la completarea bauturilor energizante sunt bauturile pe baza de alcool distilat cum ar fi: vodka, whisky si tequila.

In cazul bauturilor energizante ce nu contin zahar, producatorii folosesc aspartamul ca indulcitor. “Aspartamul face parte din categoria indulcitorilor chimici, avand cod european E 951. Aspartamul este, de departe, cel mai periculos aditiv chimic de pe piata alimentara. Un raport al FDA (Administratia Alimentelor si Medicamentelor din SUA) releva faptul ca peste 75% din reactiile adverse reclamate de aditivii sintetici se datoreaza aspartamului.”


4. Modalitati de ambalare si etichetare ale bauturilor energizante


Ambalajul trebuie sa asigure consumatorului posibilitatea de a identifica produsul si de a-l recunoaste, chiar fara a-i citi numele. Aceasta functie este asigurata prin folosirea unor coduri de culori sau a unor elemente distinctive de grafica. Este importanta identificarea si recunoasterea produsului, deoarece adeseori marcile de prestigiu sunt obiectul imitarii si contrafacerii.

Ambalajul reprezinta un vector de informare util pentru consumator privind: modul de folosire, regulile de utilizare, compozitia produsului si indicatiile obligatorii privind datele limite de utilizare.

Sub aspect fizic ambalajul bauturilor energizante trebuie sa indeplineasca urmatoarele cerinte:

sa aiba masa si volum propriu reduse;

sa nu fie toxic pentru produs;

sa nu prezinte miros si gust propriu;

sa posede rezistenta mecanica cat mai ridicata;

sa fie etans;

sa nu prezinte permeabilitate fata de radiatiile luminoase.Sub aspect psihologic el trebuie sa aiba forma, culoare si grafica atractive.          

Din punct de vedere al ambalajelor, pentru bauturile energizante, exista o multime de alternative, precum: cutie, PET, sticla sau pudra.

In cadrul etichetei se gasesc urmatoarele date:

valoarea nutritionala in 100 ml bautura energizanta:

valoare calorica 192 kj ( 45 kcal) ; acid panthotenic 2,0 mg ;

proteine 0,0 g ; carbohidrati 11,3 g ;

lipide 0,0 g ; niacina 7,0 g ;

vitamina B2 0,6 mg ; vitamina B6 2,0 mg ;

ingredientele folosite in 100 ml bautura energizanta: apa, zaharoza, glucoza, acid citric, taurina (400 mg), inositol (20 mg), dioxid de carbon, regulator de aciditate (citrate de sodiu), glucuronolactona (240 mg), benzoat de sodium, cofeina (32 mg), arome, vitamine ( niacina, acid panthotenic, B2, B6, B12), colorant (E150B). In functie de sortimentul bauturii energizante, in cadrul acesteia se pot gasi si alte ingrediente precum: aspartamul, ginseng, guarana, schizandra, alcool distilat sau diferite arome de cola, pepene, lamaie, portocala.

  • elemente de identificare:

denumirea si adresele producatorului si importatorului;

marca, sigla, slogan si site-ul companiei.

  • alte elemente prezente pe ambalajul bauturilor energizante:

termenul de valabilitate. In general, bauturile energizante ambalate in cutie de aluminiu au o valabilitate de aproximativ 2 ani;

cantitatea nominala: 250 ml;

mesaje ce vin in ajutorul consumatorului. Un astfel de mesaj este urmatorul: Nu se recomanda copiilor sub 14 ani, bolnavilor de diabet, femeilor gravide si persoanelor sensibile la cofeina;

marca “e” situata in acelasi camp vizual cu cantitatea nominala. Aplicarea acestei marci garanteaza ca preambalatul indeplineste cerintele prevazute de instructiuni;

in cadrul cutiilor de aluminiu se gasesc simbolurile “ALU” (V”ALU”E) si unul dintre simbolurile de reciclare, simboluri ce sustin campaniile de reciclare a aluminiului.
Comandasu, M., Publicitatea “da aripi” energizantelor, Revista Piata, nr. 33, 19.07.2007

Comandasu, M., Publicitatea “da aripi” energizantelor, Revista Piata, nr. 33, 19.07.2007

Hancu, D.: Dictionar Explicativ Scolar, Editura Stiinta, Bucuresti, 2000, p.12                    

Idem, p.35

*** https://www.plantelevietii.ro/schizandra.html

*** https://ro.wikipedia.org/wiki/Guarana

*** https://ro.wikipedia.org/wiki/Guarana

*** https://www.121.ro/content/show_article.php3?article_id=5597

*** https://www.naturalmall.ro/aspartam.php


loading...Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate QReferat.ro Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }

Referate similare:loading...


Cauta referat