QReferate - referate pentru educatia ta.
Cercetarile noastre - sursa ta de inspiratie! Te ajutam gratuit, documente cu imagini si grafice. Fiecare document sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Documente drept

Calitatea de martor. Drepturi si obligatii.Calitatea de martor. Drepturi si obligatii


Martorul este persoana care are cunostinta despre vreo fapta sau despre vreo imprejurare de natura sa serveasca la aflarea adevarului si care este chemata de organele judiciare pentru a fi ascultata cu privire la acestea

Numai persoanele fizice pot avea calitatea de martor in procesul penal, nu si persoanele juridice. Pentru ca o persoana sa poate fi ascultata ca martor se cere doar ca acea persoana sa aiba cunostinta despre vreo fapta sau imprejurare in legatura cu cauzaMinorii pot fi ascultati ca martori, dar daca nu au implinit varsta de 14 ani, ascultarea se va face in prezenta unuia dintre parinti, a tutorelui sau a persoanei careia i-a fost incredintat minorul spre crestere si educare. Persoanele care au fost anterior condamnate pentru marturie mincinoasa pot fi ascultate ca martor, mai putin in cazul revizuirii cauzei in care a depus mincinos.Persoanele care au calitatea de parti in cauza nu pot fi ascultate ca martor in acea cauza. Persoana vatamata care nu s-a constituit parte civila sau nu participa in proces ca parte vatamata poate fi ascultata ca martor. De asemenea poate fi ascultata ca martor si persoana care a avut in cursul urmaririi penale calitatea de invinuit sau de inculpat dar fata de care s-a dispus scoaterea de sub urmarire sau incetarea urmaririi penale.Persoanele chemate ca martor intr-o cauza penala au obligatia de a se prezenta in fata organelor judiciare si de a declara tot ceea ce stiu cu privire la fapta.Este interzisa ascultarea ca martor a persoanelor obligate de a pastra secretul profesional cu privire la faptele si imprejurarile de care acestia au luat cunostinta in exercitiul profesiei.Aceste pers. vor putea fi totusi ascultate ca martor cu incuviintarea persoanei sau unitatii fata de care sunt obligate a pastra secretul. Din categoria persoanelor obligate a pastra secretul profesional face parte si avocatul.

Dr.si obl.proc. ale martorilor

Din momentul chemarii sale in fata organelor judiciare, martorul dobandeste urmatoarele obligatii procesuale:

de a se infatisa la locul, ziua si ora aratate in citatie. Lipsa sa nejustificata se sancta cu amenda judiciara , iar in caz de repetare se poate dispune aducerea lui silita cu mandat de aducere.

de a declara tot ceea ce stie cu privire la faptele cauzei si de a raspunde la toate intrebarile ce i-au fost adresate. Martorul care refuza sa depuna desi are cunostinte despre imprejurarile cauzei, poate fi tras la raspundere penala pentru savarsirea infractiunii de omisiune a incunostintarii organelor judiciare sau de favorizare a infractorului , dupa cum imprejurarile pe care le cunoaste sunt in favoarea sau in defavoarea inculpatului.

de a spune numai adevarul. Neindeplinirea acestei obligatii intruneste elementele constitutive ale infractiunii de marturie mincinoasa.

Drepturile de care beneficiaza martorul in procesul penal se manifesta in mai multe directii:

martorul este protejat impotriva oricaror violente, amenintari, constrangeri fizice sau psihice care s-ar putea exercita impotriva sa in vederea obtinerii de declaratii.

martorul are dreptul la protectia datelor de identificare atunci cand prin declararea identitatii reale a martorului ar fi periclitata viata, integritatea corporala, libertatea martorului sau a unei alte persoane;


Nu se poate descarca referatul
Acest document nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte documente despre:


Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi documentele afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul document pe baza informatiilor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }