QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.



AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate economie

Asigurarea lucrarilor de constructii-montaj





Asigurarea lucrarilor de constructii-montaj


In cadrul raporturilor contractuale dintre firmele de antrepriza si diversi investitori, unitatile de constructie-montaj pot executa in tara si strainatate lucrari variate( de constructii propriu-zise, energetice, petrochimice, sisteme de irigatii, locuinte, etc.), ocazie cu care se pun in opera valori matriciale importante care se afla sub incidenta unor riscuri variate. Odata cu asigurare de constructie-montaj se mai incheie si asigurarea de raspundere a constructorului fata de terti.

Mecanismul asigurarii se incadreaza in coordonatele unei asigurari facultative de bunuri si de raspundere civila.

Obiectul asigurarii il constituie bunuri si cheltuieli aferente lucrarilor de constructie-montaj intre care:

a)            bunuri materiale incorporate definitiv sau temporar in obiectivul de constructie-montaj aflat in curs de executie




b)            materiale de constructii aflate in stoc, pe santier destinate de a fi incorporate in opera

c)            utilaje, instalatii si echipamente de constructii

d)            masini de constructii

e)            cheltuieli impuse de curatarea terenului si de inlaturarea molozului si resturilor, dupa si ca urmare a producerii unor pagube cuprinse in asigurare.

Se asimileaza si se cuprind in obiectul asigurarii: cheltuieli aferente transportului bunurilor cuprinse in aceasta asigurare ( masini, utilaje, echipamente, materiale) de la furnizori la santierul de constructie-montaj, in masura in care nu au fost incluse in asigurarea de transport, diferente de tarif pentru transporturi speciale(aerian sau expres) ale unor materiale sau alte bunuri, diverse taxe legale( vamale, de timbru, etc.), cheltuieli pentru manopera in conditii speciale ( munca suplimentara, sporuri de noapte, sarbatori legale, sporuri salariale survenite fata de tarifele de manopera din deviz, alte chelt.).

Suma asigurata reprezinta valoarea totala a contractului aferent lucrarilor de constructie-montaj, la care se adauga valoarea masinilor, utilajelor, instalatiilor, materialelor sau altor bunuri si cheltuieli necesare executarii lucrarilor.

Primele de asigurare sunt stabilite pe baza cotelor tarifare exprimate procentual la 1000 de lei suma asigurata, iar plata acestora are loc, de regula, esalonat in cadrul perioadei de asigurare.

Durata asigurarii se stabileste astfel incat sa se suprapuna duratei de executare a lucrarilor de constructie-montaj inclusiv perioada de receptie si de garantie a lucrarilor. In caz de prelungire a perioadei de executie a lucrarilor, asiguratorul percepe prime de asigurare suplimentare, iar in caz de scurtare a perioadei de executie, o parte din primele de asigurare incasate se restituie asiguratului.

Raspunderea asiguratorului si obligatiile asiguratului sunt incadrate in regimul comun al asigurarilor de bunuri.

Despagubirea este stabilita in corelatie cu marimea pagubei si sumei asigurate. Se acopera pagubele produse bunurilor asigurate mentionate anterior, ca obiect al asigurarii in perioada de valabilitate a contractului, pagube cauzate de riscuri asigurate.

In principiu in aceasta asigurare se despagubesc si cheltuieli facute de asigurat pentru salvarea si conservarea bunurilor, micsorarea pagubelor, prevenirea extinderii sinistrului, evaluarea pagubelor produse, cheltuieli cu demontarea si montarea unor bunuri ca urmare a pagubelor cuprinse in asigurare, alte cheltuieli.

Societatea de asigurare nu acorda despagubiri pentru:

pagube avand o valoare sub nivelul fransizei prevazute in contract

pagube indirecte

penalizari si pagube rezultate din nerealizarea obiectivelor contractului de lucrari de constructie-montaj

pierderi datorate unor vicii sau greseli de proiectare



acoperirea costului refacerii unor lucrari executate necorespunzator

pagube generate de riscuri neasigurabile( uzura, coroziune, oxidare, deteriorare)

avarii mecanice, electrice, etc.

pierderi sau avarii la autovehicule care fiind folosite in santier circula pe drumurile publice

pierderea sau distrugerea documentelor, proiectelor si altor valori sau titluri.

In raport cu conditiile generale de asigurare, societatea de asigurare nu acorda despagubiri nici pentru pagube indirecte si directe cauzate de : razboi, revolutie, razboi civil si de alte riscuri politice, efecte ale radiatiei si reactiilor nucleare, actiunea voita, neglijenta asiguratului sau reprezentantilor sai manifestate intentionat, incetarea partiala sau totala a lucrului.


Asigurarea de raspundere civila a constructorului

Se incheie de obicei impreuna( in acelasi contract) cu asigurarea de bunuri apartinand constructorului, formand un tot unitar, dar are ca obiect raspunderea civila a constructorului pentru pagube materiale si vatamari corporale produse tertilor.

Suma asigurata se stabileste prin conventia partilor in corelatie cu natura lucrarilor de constructie-montaj la care se refera contractul de asigurare, numarul personalului angajat, numarul si caracteristicile masinilor si utilajelor folosite, legislatura si uzantele in materie din tara in care se executa lucrarea de constructie-montaj.

Despagubirea in asigurare de raspundere civila a constructorului are loc in limitele prevazute in contract pentru prejudicii materiale sau vatamari corporale provocate tertilor dupa cum urmeaza: vatamarea corporala accidentala sau imbolnavirea, urmate dupa caz de incapacitate de munca sau decesul persoanelor respective, pierderea sau avarierea accidentala a bunurilor apartinand tertilor, in legatura cu constructia asigurata, pe santier sau in vecinatatea imediata a acestuia.







Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }