QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate economie

ASIGURAREA AERONAVELOR


Obiectul asigurarii sunt navele aeriene apartinand companiilor de transport si asociatiilor sportive care se asigura pentru:
pierderea si avarierea navei;
raspunderea fata de pasagerii sau bagajele acestora si pentru marfurile transportate;
raspunderea civila fata de terti.
Riscurile asigurate
In baza contractului de asigurare se acorda despagubiri pentru:
pierderea fizica directa sau pierderea totala constructiva ori avarierea navei in timpul zborului, rularii la sol si al stationarii la sol;
disparitia aeronavei;
avarii pricinuite aeronavei de masurile de salvare;cheltuielile facute pentru salvarea si conservarea aeronavelor;
cheltuielile de judecata si arbitraj facute de asigurat cu ajutorul asiguratorului in scopul formularii pretentiei fata de terti.
Pierderea fizica directa inseamna distrugerea completa a aeronavei, fiind imposibila repunerea ei in stare de functionare.
Pierderea totala constructiva reprezinta avarierea grava a aeronavei, astfel incat cheltuielile implicate: de operatiunile de salvare, de masurile de limitare a pagubelor, de transport, de reparatii si repunere in stare de folosire, depasesc 75% din suma asigurata.
In baza asigurarii aeronavelor pentru raspunderea legala fata de terti, asiguratorul acorda despagubiri pentru sumele pe care asiguratul este obligat sa le plateasca cu titlu de despagubiri si cheltuieli de judecata, pentru:
vatamarea corporala sau decesul pasagerilor, ca urmare a accidentarii acestora la bordul navei sau in cursul operatiilor de imbarcare / debarcare;
pierderea, avarierea sau distrugerea bagajelor si a bunurilor aflate asupra pasagerilor;
pierderea, avarierea sau distrugerea marfurilor transportate;
vatamarea corporala sau decesul persoanelor ori avarierea sau distrugerea bunurilor din afara aeronavelor, cu conditia ca acestea sa fi fost cauzate, in mod direct, de aeronava sau de obiectele desprinse sau cazute din aceasta.
Excluderi
La asigurarea aeronavelor nu sunt acoperite:
pierderea suferita ca urmare a folosirii pistelor sau a terenurilor de aterizare neautorizate, cu exceptia cazurilor de forta majora;
pierderi provocate de transportul de pasageri sau de marfuri peste numarul de locuri si capacitatea de transport a aeronavelor;
pierderi provocate de actiunea intetionata a asiguratului;
pierderi suferite in perioada in care aeronava este folosita in scop ilegal sau este utilizata in alt mod decat cel prevazut in contractul de aeronavigabilitate;
pierderi suferite in legatura cu transferul de interese a asiguratului in legatura cu aeronava, fara existenta consimtamantul scris al asiguratorului;


pierderi provocate de razboi, piraterie aeriana, greve si alte pericole asemanatoare;
pierderi produse din cauza zgomotului, poluarii.
Asiguratul nu are raspundere civila legala daca accidentul a fost produs:
dintr-un caz de forta majora;
din culpa exclusiva a persoanei pagubite;
din culpa exclusiva a unei terte persoane.
Suma asigurata
Aeronavele se asigura la sumele declarate de asigurat si agreate de asigurator si care nu trebuie sa depaseasca valoarea de inlocuire a aeronavei la data incheierii asigurarii.
Raspunderile se asigura la sumele declarate de asigurat pentru pasageri, pentru bagaje si pentru marfuri, in limita prevazuta de legislatia din Romania, in conventiile internationale cu care tara noastra este parte sau in acordurile incheiate intre asigurat si partenerii sai externi.
Despagubiri
In caz de pierdere fizica directa sau disparitie, asiguratul este despagubit cu suma asigurata.
In caz de pierdere totala constructiva, despagubirile se acorda astfel:
 daca aeronava poate fi reparata, despagubirea este reprezentata de costurile necesare, din care se scade valoarea reperelor care pot fi intrebuintate sau valorificate;
 daca aeronava nu poate fi reparata sau daca reparatia nu este justificata, despagubirea este reprezentata de suma asigurata, din care se scade valoarea reperelor care se pot valorifica.
Perioada asigurata
Asigurarea aeronavelor se poate incheia pentru:
o perioada determinata de timp;
pentru o calatorie determinata.
Raspunderile asiguratorului
In asigurarea pentru pierderea sau avarierea aeronavei, la asigurarea incheiata pentru o perioada de timp, raspunderea asiguratorului incepe si inceteazaa la date precise in polita de asigurare.
La asigurarile incheiate pentru o calatorie, raspunderea asiguratorului incepe in momentul inceperii reparatiilor de imbarcare a calatorilor sau de incarcare a marfurilor sau in momentul pornirii motoarelor, in cazul unei calatorii fara pasageri sau marfuri si inceteaza in momentul incheierii opertiilor de debarcare sau descarcare a marfurilor pe aeroportul de destinatie sau in momentul opririi motoarelor, in cazul calatoriilor fara pasageri sau marfuri.


Raspunderea civila a companiilor de navigatie aeriana este reglementata, pe plan international, prin:
Conventia de la Varsovia (1929), completata cu Protocolul de la Haga (1955) - aplicabila transportului de persoane, bagaje sau marfuri;
Conventia de la Tokyo (1963) - se aplica infractiunilor penale sau actelor care pot compromite securitatea aeronavelor, a persoanelor sau bunurilor aflate la aeronave;
Conventia de la Roma (1953) - aplicata in cazul daunelor provocate tertilor in afara aeronavei.


ASIGURAREA DE RASPUNDERE CIVILA

Aceasta are ca obiect acoperirea prejudiciului produs de asigurat unor terte persoane, in conditiile in care asiguratul este raspunzator din punct de vedere legal.
Raspunderea civila legala reprezinta temeiul in baza caruia o persoana poate actiona in instanta o alta persoana sau organizatie, care se presupune a fi vinovata de producerea unor pagube, prin nerespectarea legislatiei in vigoare.
Raspunderea civila presupune indeplinirea cumulativa a urmatoarelor conditii:
savarsirea de catre asigurat a unei fapte ilicite;
dovada existentei unui prejudiciu;
existenta unui raport de cauzalitate intre fapta ilicita a asiguratului si prejudiciul adus tertei persoane si constatarea culpei asiguratului care a savarsit fapta ilicita.
Conceptul de raspundere civila legala este foarte important pentru ca societatile de asigurare, care incheie asigurari de raspundere civila, sunt obligate sa despagubeasca, in numele asiguratului, numai daca acesta este raspunzator legal sa plateasca daune unei terte persoane.
Riscurile asigurate
Prin incheierea contractului de asigurare se acopera despagubirile pentru sumele pe care asiguratul este obligat sa le plateasca cu titlu de dezdaunare pentru prejudiciul de care raspunde in fata legii si pentru cheltuielile de judecata la care este obligat in procesul civil.
In cazul in care prejudiciul este provocat cu intentie sau din neglijenta, societatea de asigurare nu va acorda despagubiri.
De asemenea, exista si alte riscuri, care, in principiu, nu sunt acoperite prin politele de asigurare de raspundere civila.
Suma asigurata
Aceasta se stabileste la valoarea stabilita de asigurat si agrata de societatea de asigurare, separat pentru deces, vatamari corporale sau pagube de bunuri.
In cazul persoanelor juridice, cuantumul acestei sume se determina in functie de cifra de afaceri anuala estimata la incheierea contractului.
In cazul persoanelor fizice se poate aplica una din urmatoarele metode:
metoda evaluarii averii personale prezente si viitoare,
metoda evaluarii averii personale prezente,
metoda determinarii sentintei judecatoresti maxime pentru vatamare corporala sau deces.
O caracteristica a asigurarilor de raspundere civila consta in stabilirea unei sume asigurate pe perioada si a unei sume asigurate pe eveniment.
Evenimentul desemneaza orice actiune sau fapta a asiguratului, care antreneaza raspunderea civila a acestuia si care este acoperita prin polita de asigurare.
Indiferent de valoarea prejudiciului generat de asigurat, societatea de asigurari nu va plati despagubiri mai mari decat valoarea sumei asigurate pe eveniment. De asemenea, indiferent de numarul evenimentelor produse in perioada asigurata, asiguratorul nu va acorda despagubiri mai mari decat suma asigurata pe perioada.

Descarca referat

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }