QReferate - referate pentru educatia ta.
Cercetarile noastre - sursa ta de inspiratie! Te ajutam gratuit, documente cu imagini si grafice. Fiecare document sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Documente economie

Analiza ratelor de rentabilitateANALIZA RATELOR DE RENTABILITATE


In teoria si practica economica se folosesc mai des patru tipuri de rate de rentabilitate, si anume:

1) - rata rentabilitatii veniturilor (rata rentabilitatii comerciale sau rata rentabilitatii cifrei de afaceri);

2) - rata rentabilitatii resurselor consumate (rata rentabilitatii costurilor);

3) - rata rentabilitatii economice (rata rentabilitatii activelor);

4) - rata rentabilitatii financiare.
1) - Rata rentabilitatii veniturilor (rata rentabilitatii CA) = aceasta rata reprezinta raportul dintre profit si venituri (sau CA)


, unde Pr = profit aferent CA;


, unde Po = profit operational;


, unde Pn = profitul net.Conform datelor din tabelul anterior, analiza factoriala a ratei rentabilitatii comerciale (veniturilor) cuprinde urmatoarele etape:

DRc = Rc1 - Rc0 = 20,34% - 12,58% = 7,76%


din care :2) - Rata rentabilitatii resurselor consumate (rata rentabilitatii costurilor)In baza datelor mentionate in tabel am determinat rata rentabilitatii costurilor, a carei analiza factoriala o prezentam in cele ce urmeaza.


;


din care :


;


.


CONCLUZII

Rata rentabilitatii resurselor consumate a inregistrat o crestere semnificativa in perioada curenta (1) fata de perioada anterioara (0) de 11,14%, ca urmare a influentei celor 3 factori cu actiune directa : structura CA, costul pe unitatea de produs si pretul mediu de vinzare. Doi dintre acesti factori (g si p) au influentat pozitiv si in sens favorabil Rrc, iar costul pe unitatea de produs a influentat negativ si in sens nefavorabil Rrc.

Modificarile din structura vanzarilor au determinat o crestere a ratei cu 8,03% datorita majorarii ponderii produselor vandute cu o rentabilitate fata de costuri mai mare decit rentabilitatea medie. O asemenea situatie poate fi apreciata ca fiind cauza unor mutatii favorabile pe piata de desfacere, dar si datorate eforturilor firmei in scopul obtinerii si valorificarii produselor.

Cresterea costurilor unitare de productie fata de perioada anterioara a avut ca efect o reducere a Rrc cu 18,67%. Aceasta crestere se datoreaza unor costuri ridicate de aprovizionare cu resurse materiale, a cresterii cheltuielilor cu salariile, a cresterii cheltuielilor de distributie.

Influenta favorabila cea mai semnificativa a avut-o insa pretul de vinzare pe unitatea de produs. Cresterea acestuia fata de perioada anterioara, ca urmare a unei calitati mai bune a productiei sau datorita unor dezechilibre dintre cerere si oferta de piata, a influentat Rrc cu 21,79%.

In viitor este de asteptat ca politica firmei sa fie orientata in asa fel incit toti cei 3 factori de influenta sa actioneze pozitiv si in sens favorabil cresterea Rrc. Aceasta inseamna o structura mai buna a CA, o reducere a costurilor pe unitatea de produs si o valorificare superioara a productiei, ca urmare a imbunatatirii calitatii acesteia.


3) - Rata rentabilitatii economice (rata rentabilitatii activelor) = o asemenea rata pune in evidenta performantele utilizarii activului total al unei intreprinderi, respectiv a capitalului investit.

In literatura de specialitate exista mai multe modele de calcul si analiza a ratei rentabilitatii economice. Printre acestea, cele mai des utilizate sunt :


, unde Ae = active de exploatare;, unde EBE = excedent brut din exploatare;

At = active totale;


, unde P brut = profit brut.


Analiza factoriala a ratei rentabilitatii economice evidentiaza actiunea unor factori complexi.   

Se pot construi o serie de modele de analiza factoriala, tinand cont de utilizarea unor indicatori sintetici fundamentali, cum ar fi :


;

;


    , unde:

P = profitul brut;

At = active totale;

Ai = active imobilizate;

Ac = active circulante;

Cp = capital permanent.


In cazul utilizarii modelului 1, Re combina efectul vitezei de rotatie a activului total cu efectul Rrc. Cele doua rate componente actioneaza diferit asupra Re.

Al doilea model utilizat combina influenta exercitata de Rrc cu influenta exercitata de efectul vitezei de rotatie a activelor imobilizate si efectul vitezei de rotatie a activelor circulante.4) - Rata rentabilitatii financiare

= reprezinta unul dintre indicatorii importanti urmariti de investitori si management;

= cu ajutorul acestei rate, investitorii pot aprecia in ce masura investitia lor este sau nu rentabila;

= in situatia in care rata rentabilitatii financiare este mai mare decat rata capitalului propriu, atunci prin activitatea desfasurata, firma creaza o valoare suplimentara pentru actionari.


Relatia de calcul este :


    sau


, unde:


Vt = venituri totale;

Cpr = capital propriu;

Vt/At = viteza de rotatie a activelor totale;

At/C pr = factor de multiplicare a capitalului propriu;

P net/Vt = profitul net la 1 leu venituri.


Schema factoriala este:
EXEMPLU - Pentru exemplificare consideram activitatea unei intreprinderi cu profil complex, redata cu principalii indicatori economico-financiari din tabelul de mai jos :


Tabelul 7.3 - mii lei -

INDICATORI

SIMBOL

REALIZAT IN PERIOADA

ANTERIOARA


CURENTA


1. Active totale (mii lei)

At2. Capitalul propriu (mii lei)

C pr3. Venituri totale (mii lei)

Vt4. Profitul net (mii lei)

Pn5. Rata rentabilitatii financiare

Rf
Aplicam cel de-al doilea model factorial si schema de influente corespunzatoare:DRf = Rf1 - Rf0 = 13,05% - 8,03% = 5,02%,


din care :


din care :

din care :


 din care:
Nu se poate descarca referatul
Acest document nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte documente despre:


Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi documentele afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul document pe baza informatiilor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }