QReferate - referate pentru educatia ta.
Cercetarile noastre - sursa ta de inspiratie! Te ajutam gratuit, documente cu imagini si grafice. Fiecare document sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Documente economie

Analiza comparativa intre biroul de consiliere pentru cetateni romania si centrul european al consumatorilor din romaniaUNIVERSITATEA TRANSILVANIA DIN BRASOV

FACULTATEA DE STIINTE ECONOMICE


ANALIZA COMPARATIVA INTRE BIROUL DE CONSILIERE

PENTRU CETATENI ROMANIA SI CENTRUL EUROPEAN AL CONSUMATORILOR DIN ROMANIA
BCC - ECC ROMANIA
Capitolul I. Descrierea BCC si ECC ROMANIADescrierea BCC ROMANIA
Birourile de Consiliere pentru cetateni fac parte din reteaua nationala numita Asociatia Nationala a Birourilor de Consiliere pentru Cetateni - ANBCC.

Birourile de Consiliere pentru Cetateni (BCC) sunt proiecte ale unor organizatii neguvernamentale, non profit, active in domeniile serviciilor sociale, apararii drepturilor omului, dezvoltarii comunitare, protectiei copilului, protectiei consumatorului etc.

Biroul de Consiliere pentru Cetateni (BCC) este un serviciu de interes public care ofera informare si consiliere cetatenilor cu probleme si care isi propune sa influenteze factorii decizionali pentru ajustarea politicilor publice si a legilor care afecteaza viata oamenilor. Consilierea oferita de BCC este gratuita, independenta, confidentiala si impartiala,adresandu-se tuturor cetatenilor indiferent de rasa, etnie, gen sau conditie economica si sociala.

La nivel local, BCC lucreaza in parteneriat cu majoritatea autoritatilor locale (primarie, prefectura, consiliul local si judetean) si cu institutii publice descentralizate.

Accesul tuturor cetatenilor la informatiile privind drepturile si responsabilitatile civile este o conditie esentiala pentru egalitatea sanselor intr-o societate democratica. ANBCC asigura, prin Birourile de Consiliere pentru Cetateni, accesul egal al cetatenilor la informare si consiliere pentru cunoasterea drepturilor si responsabilitatilor care le revin. In viziunea ANBCC, niciun cetatean nu trebuie sa sufere din cauza lipsei de informatii despre drepturile si responsabilitatile sale.

Asociatia Nationala a Birourilor de Consiliere pentru Cetateni este o organizatie neguvernamentala, non-profit, infiintata in vederea indrumarii si sprijinirii activitatii desfasurate de Birourile de Consiliere pentru Cetateni (BCC). Din ANBCC fac parte 37 de organizatii neguvernamentale care au infiintat Birouri de Consiliere pentru Cetateni si puncte de lucru ale acestora in peste 60 de localitati urbane si rurale.

ANBCC coordoneaza activitatile de dezvoltare a serviciilor si de promovare ale Birourilor de Consiliere pentru Cetateni, le reprezinta in fata autoritatilor publice si isi propune ca, pe baza informatiilor furnizate de reteaua BCC, sa elaboreze documente cu potential impact asupra dezvoltarii politicilor si serviciilor sociale.

In 2002 au fost infiintate in Romania primele 12 Birouri de Consiliere pentru Cetateni pentru a oferi servicii de informare si consiliere in mod gratuit, idependent, impartial si confidential, ajutand cetatenii sa isi poata rezolva problemele cu care se confrunta si contribuind la constientizarea romanilor asupra drepturilor si responsabilitatilor ce le revin in calitate de cetateni. Aparitia BCC este legata in Romania de nevoile de informare ale cetatenilor in contextul procesului de consolidare democratica.

ANBCC s-a infiintat in 2002, in cadrul Programului Dezvoltarea Societatii Civile 2000, componenta Birouri de Consiliere pentru Cetateni (BCC) finantat de Uniunea Europeana. Programul a beneficiat de sprijinul Directiei de Relatii cu Mediul Politic si Asociativ - Guvernul Romaniei si al Departamentului pentru Dezvoltare Internationala (DFID) - Guvernul Marii Britanii.

Misiunea ANBCC este de a consolida societatea romaneasca, oferind servicii de informare/consiliere si promovand interesele tuturor cetatenilor in luarea deciziilor publice.
Descrierea ECC ROMANIAUnde va puteti adresa atunci cand aveti probleme cu un produs sau un serviciu achizitionat dintr-un alt stat european?

Cine va poate informa asupra drepturilor pe care le aveti in calitate de consumator european?

Daca aveti o plangere impotriva unei companii sau te afli intr-un litigiu cu un operator economic strain, cine va poate sprijini in solutionarea cazului?

Raspunsul la aceste intrebari este Centrul European al Consumatorilor Romania.

Centrul European al Consumatorilor Romania se ocupa in principiu cu informarea si protejarea consumatorilor atunci cand fac achizitii din Statele membre ale Uniunii Europene.


Consumatorii trebuie sa aiba posibilitatea de a profita de cele mai avantajoase oferte de pe tot cuprinsul Uniunii Europene, dar si sa aiba incredere sa achizitioneze produse si servicii atat de acasa, cat si din strainatate.

ECC-Net constituie o retea la nivel european prin care consumatorii sunt informati cu privire la achizitiile transfrontaliere si la drepturile pe care le au si care ofera acestora sprijin atunci cand au probleme.

La 1 ianuarie 2008, ECC Romania s-a alaturat retelei ECC-Net, pentru a-i sprijini pe cetatenii Uniunii Europene in domeniul achizitiilor transfrontaliere.

ECC Romania este sprijinit logistic de Asociatia pentru Protectia Consumatorilor din Romania (APC Romania).


Capitolul II. Activitatile BCC si ECC ROMANIA2.1. Activitatile BCC ROMANIA


Biroul de consiliere ofera informatii si consiliere intr-o varietate de domenii si printr-o varietate de modalitati.

BCC ofera informare si consiliere in 12 domenii de larg interes public:

1. Asistenta sociala

2. Asigurari sociale

3. Drepturi si obligatii civile

4. Impozite si taxe

5. Invatamant

6. Procedura notariala

7. Protectia consumatorului

8. Protectia copilului

9. Raporturi de munca

10. Regimul proprietatii

11. Sanatate

12. Servicii publice


Peste 200 de consilieri BCC vorbesc zilnic cu oamenii despre problemele acestora. Impreuna analizeaza caile de urmat pentru exercitarea unor drepturi, asumarea unor responsabilitati sau accesarea unor servicii publice. Mai bine informati, cetatenii  aleg in cunostinta de cauza.


Actiuni ale BCC:

a) furnizarea de servicii de informare si consiliere - vezi si descrierea de mai jos a unui serviciu standard

b) accesibilitate, promovare si extinderea serviciilor catre noi grupuri tinta

c) Consultanta pentru clientii BCC si influentarea politicilor publice si a procesului de luarea deciziilor

d) sustenabilitateObiectivul general al componentei Birouri de Consiliere pentru Cetateni este de a continua sa dezvolte si sa consolideze reteaua Birourilor de Consiliere pentru Cetateni (BCC) si de a creste eficienta serviciilor oferite de acestea.

Obiectivul specific este capacitarea Birourilor de Consiliere pentru Cetateni existente pentru ca acestea sa-si consolideze, diversifice si imbunatateasca calitatea serviciilor pe care le ofera ca raspuns la nevoile cetatenilor si sa-si asigure sustenabilitatea.


Actiuni finantate:

a) Imbunatatirea serviciilor curente ale BCC - urmatoarele tipuri de activitati pot fi luate in considerare de catre solicitanti:

. activitati pentru imbunatatirea situatiei grupurilor tinta alese (ex. furnizarea de servicii personalizate, implicarea in procesul

de luare a deciziilor etc.);

. evaluarea (studii/cercetari) nevoilor de informare si consiliere in comunitatile locale in care BCC activeaza;

. imbunatatirea mecanismelor de culegere a informatiilor (ex. intarirea cooperarii cu institutiile locale, ONG si alti actori locali relevanti in vederea actualizarii bazei de date cu informatii locale, schimbul de informatii in cadrul retelei);

. evaluarea serviciilor;

. planificare strategica organizationala si a serviciilor;

. activitati privind dezvoltarea organizationala si a serviciilor - angajarea consultantilor, instruire, schimb de informatii intre membrii retelei si transfer de know-how catre noile BCC care se vor infiinta in cadrul programului Phare 2003 Consolidarea Societatii Civile in Romania si alte activitati menite sa imbunatateasca abilitatile si cunostintele practice ale managerilor si consilierilor .

. elaborarea de materiale educationale gratuite (brosuri, pliante, afise, rapoarte) pe cele mai frecvente teme identificate pe baza solicitarilor clientilor;

. crearea si distribuirea de materiale de promovare;

. alte activitati relevante.

b) Promovarea necesara asigurarii accesibilitatii serviciilor - urmatoarele tipuri de activitati vor fi luate in considerare:

. campanii de promovare la nivel local organizate in scopul cresterii nivelului de constientizare a cetatenilor cu privire la existenta Birourilor de Consiliere pentru Cetateni ca furnizori de informatii si consiliere, pentru a se asigura ca serviciile sunt accesibile potentialilor clienti;

. alte activitati relevante.

Solicitantii trebuie sa fie constienti de faptul ca activitatile de promovare sunt foarte importante pentru asigurarea vizibilitatii Biroului in comunitate, contribuind la implementarea cu success a proiectului. Prin urmare, participarea la emisiuni TV si radio, publicarea de materiale de promovare, organizarea de evenimente cu participarea mass media si orice alte activitati centrate pe atragerea atentiei publice la nivel local sunt incurajate.

Activitatile de publicitate trebuie monitorizate de fiecare Birou in parte, prin metode specifice cum ar fi monitorizarea presei locale sau chestionare aplicate clientilor BCC.

c) Consultanta si influentarea politicilor publice - urmatoarele tipuri de activitati pot fi luate in considerare de catre solicitanti:

. valorificarea datelor despre clienti si despre problemele acestora, prin intocmirea de statistici, studii de caz pentru diagnosticarea problemelor sociale pe baza documentatiei realizate de catre BCC;

. informarea opiniei publice, a autoritatilor/institutiilor locale si a altor factori de interes despre problemele de interes public;

. activitati desfasurate pentru imbunatatirea/schimbarea politicilor sociale la nivel local si a serviciilor publice oferite de catre institutiile publice;

. alte activitati relevante.

d) Sustenabilitatea serviciilor - urmatoarele tipuri de activitati pot fi luate in considerare de catre solicitanti:

. identificarea resurselor pentru finantarea serviciilor dupa incetarea finantarii prin prezentul proiect - solicitarea de fonduri publice de la bugetele locale, judetene sau centrale in conformitate cu cadrul legal in vigoare, cum ar fi Legea 34/1998 sau noul cadru legal de reglementare a serviciilor sociale, inclusiv a serviciilor de consiliere;

. activitati de strangere de fonduri (identificarea, strangerea si utilizarea de surse de finantare alternative: donatii atat de la firme cat si de la persoane individuale, sponsorizari etc.) in baza reglementarilor Codului Fiscal referitoare la facilitatile de care beneficiaza firmele sau persoanele individuale care aduc contributii la ONG;

. programe de plasament al voluntarilor;

. alte activitati relevante2.2. Activitatile ECC ROMANIAECC Romania informeaza consumatorii asupra oportunitatilor oferite pe piata interna, comunicandu-le acestora care sunt regulile europene si nationale. Ofera consultanta si sprijin oricarui consumator care are o problema. In acest scop, ECC Romania lucreaza cu celelalte centre din ECC-Net. Cand este nevoie, ECC Romania ofera acces la servicii de traducere.

 ECC Romania sprijina consumatorii care au probleme, sa ajunga la o intelegere cu operatorii economici pe cale mijloacelor de solutionare alternativa a disputelor (ADR). Mijloacele ADR sunt mecanisme de solutionare a litigiilor in afara instantelor judecatoresti conduse de o terta parte neutra, precum mediatorul, conciliatorul sau arbitrul.

ECC Romania coopereaza cu celelate retele constituite la nivelul UE care ofera informatii esentiale asupra Uniunii Europene, legislatiilor nationale si a practicii judiciare - European Judicial Network (Reteaua Europeana Judiciara) urmareste imbunatatirea implementarii legislatiei civile si comerciale, SOLVIT se ocupa de problemele care apar ca urmare a aplicarii gresite a regulilor privind Piata Interna, iar FIN-NET reprezinta o retea extrajudiciara pentru serviciile financiare. Oferind informatii directe privind subiectele de interes pentru consumatori, ECC Romania furnizeaza Comisiei Europene o reactie privind politica de protectie a consumatorilor. ECC Romania va realiza comparatii transfrontaliere care vizeaza probleme de interes pentru consumatori, precum preturile, legislatia etc. ECC Romania se afla aici pentru a va oferi ajutorul in aceste cazuri sau in alte situatii in care va puteti afla in calitate de consumator european. In calitate de consumatori europeni trebuie sa va puteti face achizitiile cu aceeasi incredere si acasa si in strainatate.


Ce este ECC-NET?

European Consumer Centres Network (ECC-Net - Reteaua Centrelor Europene ale Consumatorilor) reprezinta o retea constituita la nivelul UE in scopul intaririi increderii consumatorilor, oferind consultanta cetatenilor europeni cu privire la drepturile lor in calitate de consumatori si facilitand solutionarea problemelor intampinate, in special in cazurile in care au facut achizitii intr-un alt stat european (transfrontalier). Reteaua a luat nastere prin fuziunea altor doua retele existente: Centrele Europene ale Consumatorilor sau Euroghiseele care ofereau informatii si sprijin in cazul achizitiilor transfrontaliere si Reteaua Europeana Extrajudiciara (European Extra-Judiacial Net - EEJ-Net) care oferea sprijin consumatorilor in rezolvarea litigiilor prin intermediul mijloacelor de solutionare alternativa a disputelor (Alternative Dispute Resolution - ADR), precum medierea sau arbitrajul. Scopul Centrelor Europene ale Consumatorilor este sa ofere consumatorilor o gama variata de servicii, de la informarea asupra drepturilor lor, la oferirea de consultanta si sprijin in rezolvarea problemelor pe care le intampina. Daca esti in litigiu cu un operator economic strain, consumatorii pot apela la Centru European al Consumatorilor Romania.

 Care sunt activitatile si serviciile ECC Romania?

 ECC Romania informeaza consumatorii asupra oportunitatilor oferite de Piata Interna, comunicandu-le acestora care sunt regulile europene si nationale. Ofera consultanta si sprijin oricarui consumator care are o problema. In acest scop, ECC Romania lucreaza cu celelalte centre din ECC-Net.

ECC Romania coopereaza cu celelate retele constituite la nivelul UE care ofera informatii esentiale asupra Uniunii Europene, legislatiilor nationale si a practicii judiciare - European Judicial Network (Reteaua Europeana Judiciara) urmareste imbunatatirea implementarii legislatiei civile si comerciale, SOLVIT se ocupa de problemele care apar ca urmare a aplicarii gresite a regulilor privind Piata Interna, iar FIN-NET reprezinta o retea extrajudiciara pentru serviciile financiare. Acesta este centrul de referinta pentru noua retea pentru rezolvarea extrajudiciara a litigiilor de consum (EJE). Acolo se vor putea gasi informatii, sprijin si consultanta.O reclamatie pentru ECC Romania se poate face in felul urmator:

1. Prin scrisoare, e-mail sau prin formularul european
Scrisoarea sau e-mailul trebuie sa arate clar care este problema, apoi circumstantele si identitatea operatorului economic. De asemenea, trebuie sa explice pe scurt demersurile intreprinse (reclamatiile facute, scrisorile trimise etc.).
Formularul european de sesizare poate reprezenta un mijloc adecvat pentru a face o reclamatie. Daca este completat corect, va contine toate informatiile necesare (datele partilor, problema intampinata, solicitarea consumatorului si pozitia operatorului economic fata de aceasta solicitare) pentru a-l putea trimite organismelor competente.

2. O solicatare exacta. Trebuie sa formulezi o solicitare exacta, de exemplu repararea pe cheltuiala vanzatorului, inlocuirea produsului, rambursarea pretului platit, etc. Solicitarea trebuie sa fie realista si proportionala cu paguba suferita.

3. Atasarea elementelor probatorii. Nu uita sa aduni toate mijloacele de proba posibile (fotografii, filme, marturii, scrisori trimise etc.) si sa le atasezi reclamatiei.Capitolul III. Serviciile oferite de BCC si ECC ROMANIA3.1. Serviciile oferite de BCC ROMANIABCC ofera doua tipuri de servicii:

 • Informare privind reglementari legale, unde trebuie sa se adreseze solicitantul, informatii utile despre programul de lucru si formularistica specifica
 • Consiliere: solicitantul este ajutat sa ia o decizie asupra modalitatii de rezolvare a problemei sale, dupa prezentarea po sibilitatilor de actiune existente si a consecintelor acestora.

Activitatea de informare si consiliere desfasurata de Birourile de Consiliere pentru Cetateni se bazeaza pe urmatoarele principii care asigura maxima accesibilitate pentru orice membru al comunitatii:

-Independenta fata de interese politice, religioase, de afaceri sau de orice alt fel;

-Impartialitate. BCC ofera servicii tuturor cetatenilor, indiferent de statut social sau nivel cultural, religie, sex, etnie

-Gratuitate. Absenta taxelor permite accesul unor largi categorii sociale la serviciile de informare si consiliere

-Confidentialitate. Consilierul are obligatia sa pastreze confidentialitatea informatiilor impartasite de catre cetateni si sa nu dezvaluie nimanui in afara BCC detaliile personale ale solicitantilor, cu exceptia perm cazurilor reglementate de lege.
3.2. Serviciile oferite de ECC ROMANIA ECC Romania se axeaza pe calatoriile cu avionul, serviciile turistice, credite pentru consum, roaming, practice comerciale incorecte si licitatii online.

Drepturile pasagerilor

Aveti dreptul sa solicitati despagubiri in valoare de 125 EUR pana la 600 EUR, in functie de distanta de zbor si de intarzierea produsa in urma redirectionarii cursei.

Intarzierile prelungite

In cazul in care intarzierea este mai mare cinci ore, avetidreptul sa solicitati rambursarea costului biletului dar numai cu conditia renuntarii la calatorie.

Anularea

Aveti dreptul sa primiti despagubiri banesti, cu exceptia urmatoarelor situatii: ati fost informat cu privire la anularea cursei cu 14 zile inainte, sau orarul cursei redirectionate este foarte apropiat de orarul initial sau compania de transport aerian poate demonstra faptul ca anularea zborului a fost determinata de motive speciale.

Pasagerii cu mobilitate redusa

Pasagerii cu mobilitate redusa si persoanele cu handicap sunt protejate impotriva discriminarii si, cu incepere de la 26 iulie 2008, pot benefi cia de o asistenta corespunzatoare asigurata (in anumite conditii) in respectivul aeroport de pe teritoriul UE.

Pachetele turistice

Operatorii de pachete turistice au obligatia sa prezinte informatii corecte cu privire la biletele de vacanta rezervate, sa respecte obligatiile contractuale si sa asigure protectia pasagerilor in cazul insolvabilitatii organizatorului.


Serviciile turistice

Conform O.G. nr. 107/1999, republicata, prin agentie de turism se intelege orice unitate specializata, persoana juridica, care organizeaza, ofera si vinde pachete de servicii.

Agentii de turism

Conform O.G. nr. 107/1999, republicata, prin agentie de turism se intelege orice unitate specializata, persoana juridica, care organizeaza, ofera si vinde pachete de servicii.

Agentiile de turism pot fi de doua feluri:

1. Agentii de turism touroperatoare

Acestea desfasoara practic toate activitatile cuprinse in definitia prezentata mai sus, organizarea pachetelor de servicii, cu tot ce implica aceasta operatiune: asigurarea transportului, a cazarii etc., apoi oferirea si vanzarea acestor pachete, direct catre consumatori sau printr-un intermediar.

2. Agentii de turism detailiste

Agentiile detailiste se ocupa numai cu partea comercializarii efective a pachetelor de servicii, adica oferirea si vanzarea pachetelor catre consumatori.Avand in vedere complexitatea domeniului turistic si necesitatea protejarii consumatorilor, agentiile de turism, indiferent de categoria in care se incadreaza, trebuie sa detina o licenta de turism pentru a putea oferi si vinde pachete de servicii turistice pe teritoriul Romaniei.

Licenta de turism este eliberata de Ministerul Turismului si atesta capacitatea agentiei de a comercializa servicii de calitate si sigure pentru consumatori.

Ca o masura suplimentara de protectie a turistilor, persoanele care asigura conducerea agentiilor de turism, trebuie sa obtina, tot de la Ministerul Turismului, un brevet de turism, care atesta pregatirea profesionala in domeniul turismului a acestor persoane.

Pachetul de servicii turistice

Potrivit art. 2, pct. 1 din O.G. nr. 107/1999, republicata, prin pachet de servicii turistice se intelege combinatia prestabilita a cel putin doua dintre urmatoarele trei grupe de servicii, cu conditia ca durata neintrerupta a acestora sa depaseasca 24 de ore sau sa cuprinda o innoptare, si anume:

 • transport;
 • cazare;
 • alte servicii

Oferta

Agentiile de turism trebuie sa furnizeze consumatorilor, in scris, in vederea incheierii contractului, informatii referitoare la:

localitatea de destinatie;

 • ruta de parcurs;
 • mijlocul/mijloacele de transport utilizat/utilizate

Contractul de comercializare a pachetului de servicii turistice

Agentia de turism este obligata sa incheie cu turistul un contract de comercializare a pachetului de servicii turistice.

Pentru protejarea intereselor turistilor, a fost stabilit un numar minim obligatoriu de clauze pe care acest contract trebuie sa le contina:

 • destinatia/destinatiile calatoriei turistice si, in cazul perioadelor de sejur, durata si datele de sosire si de plecare;
 • serviciile de masa furnizate: pensiune completa, semi-pensiune, mic dejun;

Bonul de comanda

In cazul in care consumatorul nu opteaza pentru un pachet de servicii preconstituit, acesta fiind alcatuit in functie de cerintele sale, agentia de turism are obligatia sa furnizeze un bon de comanda.

Pentru protejarea consumatorilor a fost stabilit, ca si pentru contractul de comercializare a pachetului de servicii turistice, un numar minim de elemente ale bonului de comanda:

 • destinatia/destinatiile calatoriei turistice, durata si datele de sosire si de plecare;
 • mijlocul/mijloacele de transport si categoria acestuia/acestora;
 • tipul si categoria structurilor de primire

Pretul

Preturile stabilite in contract nu pot fi modificate - majorate sau micsorate - decat daca sunt indeplinite doua conditii:

 • modificarea trebuie prevazuta in mod explicit in contract, atat in vederea majorarii, cat si a reducerii;
 • modificarea are loc ca urmare a variatiilor:
 • costurilor de transport, respectiv costul carburantului;
 • redeventelor si taxelor aferente serviciilor de aterizare, debarcare/imbarcare in porturi si aeroporturi si a taxelor de turist;
 • cursurilor de schimb valutar aferente pachetului de servicii turistice contractat.

Cesiunea contractului

Consumatorul poate ceda contractul de comercializare a pachetului de servicii turistice unei alte persoane. Operatiunea poarta numele de cesiune a contractului. Aceasta poate fi facuta numai daca persoana careia i se cedeaza contractul indeplineste toate conditiile prevazute in pachetul de servicii contractat si numai daca agentia de turism semnatara a contractului este anuntata. Conform contractului-cadru de comercializare a pachetului de servicii turistice acest anunt se face cu cel putin 5 zile inaintea datei de plecare. Tot potrivit contractului-cadru, agentia de turism reziliaza contractul cu turistul care cesioneaza si incheie un alt contract cu noul turist.

Pentru calatoriile individuale, in cazul in care mijlocul de transport este avionul, transferul poate fi efectuat numai daca exista posibilitatea transferarii locului de zbor.

Turistul care cedeaza pachetul sau de servicii, precum si cel care il primeste sunt responsabili in mod solidar la plata pretului calatoriei si a eventualelor costuri suplimentare aparute cu ocazia acestei cedari. Astfel, spre a da numai un exemplu, in cazul in care pretul pachetului de servicii nu este platit catre agentia de turism, aceasta il poate solicita, inclusiv prin instanta, fie de la turistul care a cedat contractul, fie de la cel care l-a primit, fie de la ambii.

Rezilierea contractului

Rezilierea poate fi facuta de catre turist in orice moment, pentru intreg contractul sau numai o parte a acestuia si pentru orice motiv, incluzand aici si cazul imposibilitatii plecarii in calatorie. Dezavantajul clar fata de cesiune apare din faptul ca, daca turistul reziliaza contractul pentru un motiv care ii este imputabil, el trebuie sa despagubeasca agentia pentru prejudiciul creat acesteia ca urmarea rezilierii. Despagubirea se poate ridica la maximum pretul calatoriei turistice. Rezilierea contractului mai poate interveni si in anumite cazuri speciale. Astfel, dupa cum am aratat deja, in situatia in care preturile stabilite in contract sunt majorate cu peste 10%, indiferent de motivele majorarii, turistul poate rezilia contractul fara nici o obligatie fata de agentia de turism, aceasta din urma fiind obligata sa restituie turistului toate sumele aferente calatoriei turistice platite de acesta, inclusiv comisionul.

O alta situatie in care turistul poate rezilia contractul apare in momentul modificarii uneia dintre prevederile esentiale ale contractului de catre agentia de turism. In acest caz, agentia are obligatia de a-l anunta pe turist cu cel putin 15 zile inainte de data plecarii, iar acesta are obligatia de a comunica agentiei de turism, in termen de 5 zile de la data primirii instiintarii, hotararea sa de a opta pentru rezilierea contractului fara plata de penalitati sau pentru acceptarea noilor conditii ale contractului.

Daca opteaza pentru reziliere, turistul are dreptul:

 • sa accepte la acelasi pret un alt pachet de servicii turistice de calitate echivalenta sau superioara, propus de agentia de turism;
 • sa accepte un pachet de servicii de calitate inferioara, propus de agentia de turism, cu rambursarea imediata a diferentei de pret;
 • sa i se ramburseze imediat toate sumele achitate in virtutea contractului.

Aceleasi trei variante sunt puse la dispozitia turistului si in situatia in care agentia de turism anuleaza calatoria turistica inaintea datei de plecare

Raspunderea contractuala

Raspunderea contractuala a agentiei de turism intervine in momentul in care aceasta nu-si indeplineste obligatiile prevazute in contract. Trebuie retinut ca agentia de turism semnatara a contractului este cea care raspunde fata de turist. Astfel, chiar daca neregulile aparute in prestarea serviciilor pot apartine prestatorilor directi (unitatea hoteliera, operatorul de transport): conditii de cazare si servicii de masa necorespunzatoare, deficiente in transport etc., eventualele despagubiri vor fi obtinute de turist de la agentia de turism cu care a incheiat contract.

In cazul in care, dupa inceperea calatoriei turistice, o parte importanta din serviciile prevazute in contract nu este realizata sau agentia de turism organizatoare constata ca nu le va putea realiza, aceasta este obligata:

 • sa ofere turistului alternative corespunzatoare in vederea continuarii calatoriei turistice, fara majorarea pretului;
 • sa restituie turistului sumele ce reprezinta diferenta dintre serviciile achitate si cele efectiv prestate in timpul calatoriei turistice;
 • in cazul in care nu pot fi oferite turistului alternative corespunzatoare sau acesta nu le accepta din motive intemeiate, sa asigure fara costuri suplimentare transportul retur al turistului la locul de plecare ori in alt loc agreat de acesta si, dupa caz, despagubirea pentru serviciile neprestate.

Agentiile de turism nu raspund in urmatoarele cazuri:

 • cand neindeplinirea sau indeplinirea obligatiilor asumate prin contract se datoreaza turistului;
 • cand neindeplinirea obligatiilor se datoreaza unor cazuri de forta majora;
 • cand neindeplinirea obligatiilor se datoreaza unui tert care nu are legatura cu furnizarea serviciilor prevazute in contract, iar cauzele care au determinat neindeplinirea obligatiilor au un espectiv imprevizibil si inevitabil.

Prin caz de forta majora se intelege orice circumstanta anormala si imprevizibila, independenta de vointa celui care o invoca si ale carei consecinte nu au putu fi evitate in ciuda oricaror eforturi depuse: cutremure, inundatii etc.

Despagubirea turistilor

Pentru daunele materiale cauzate de nerespectarea de catre agentia de turism organizatoare a serviciilor cuprinse in contract, responsabilitatea acesteia privind despagubirea turistului nu poate depasi de doua ori pretul pachetului de servicii turistice incluse in contract. Agentia de turism nu poate exclude sau limita responsabilitatea pentru prejudiciul cauzat de moartea sau ranirea turistului ca urmare a actiunilor sau neglijentei lor.

In cazul in care agentia de turism este nevoita sa modifice una din prevederile esentiale ale contractului sau daca agentia de turism anuleaza calatoria turistica inaintea datei de plecare, turistul are dreptul sa solicite agentiei de turism si o despagubire pentru neindeplinirea prevederile contractului initial, cu exceptia cazurilor in care:

 • anularea s-a facut din cauza nerealizarii numarului minim de especti mentionat in contract, iar agentia de turism a informat turistul in scris, in termenul mentionat in contract, termen care nu poate fi mai mic de15 zile calendaristice premergatoare datei plecarii;
 • anularea s-a datorat unui caz de forta majora;
 • anularea s-a facut din vina turistului.

Turistul are obligatia de a sesiza in scris, atat prestatorului de servicii (unitate hoteliera etc.), cat si agentiei de turism, deficientele constatate la fata locului.

Unitati de cazare

Pentru inceput trebuie spus ca, in scopul protectiei turistilor, serviciile de cazare si alimentatie publica se asigura numai in structuri de primire turistice clasificate.

Structurile de primire turistice includ:

structuri de primire turistice cu functiuni de cazare turistica: hoteluri, hoteluri-apartament, moteluri, hoteluri pentru tineret, hosteluri, vile turistice, cabane, bungalouri, sate de vacanta, campinguri, apartamente sau camere de inchiriat in locuinte familiale ori in cladiri cu alta destinatie, nave fluviale si maritime, pensiuni turistice si pensiuni agro-turistice si alte unitati cu functiuni de cazare turistica;

 • structuri de primire turistice cu functiuni de alimentatie publica: unitati de alimentatie din incinta structurilor de primire cu functiuni de cazare, unitati de alimentatie publica situate in municipii, pe trasee si in statiuni turistice.

Clasificarea structurilor de primire turistice este facuta de Ministerul Turismului care elibereaza certificatul de clasificare. Acesta trebuie preschimbat din 3 in 3 ani.Certificatul de clasificare si anexa acestuia privind structura spatiilor se pastreaza, in permanenta, in structura de primire turistica, pentru a fi prezentate organelor de control abilitate.

Agentii economici care au obtinut certificatul de clasificare sunt obligati sa expuna, la loc vizibil,in exteriorul cladirii, o placheta cuprinzand mentiunea "clasificat de Ministerul Turismului", sigla acestuia, insemnele privind tipul structurii de primire turistice si nivelul de clasificare.

Dupa caracteristicile constructive, dotari si calitatea serviciilor oferite, structurile de primire turistica sunt clasificate pe stele sau pe flori (margarete) in cazul pensiunilor turistice rurale. Cazarea turistilor se face la orice ora din zi si din noapte, in ordinea sosirii si in limita locurilor disponibile, tinandu-se seama cu prioritate de obligatiile asumate anterior pe baza de contracte si rezervari confirmate.

Certificatul de clasificare si anexa acestuia privind structura spatiilor se pastreaza, in permanenta, in structura de primire turistica, pentru a fi prezentate organelor de control abilitate. Agentii economici care au obtinut certificatul de clasificare sunt obligati sa expuna, la loc vizibil,in exteriorul cladirii, o placheta cuprinzand mentiunea "clasificat de Ministerul Turismului", sigla acestuia, insemnele privind tipul structurii de primire turistice si nivelul de clasificare. Dupa caracteristicile constructive, dotari si calitatea serviciilor oferite, structurile de primire turistica sunt clasificate pe stele sau pe flori (margarete) in cazul pensiunilor turistice rurale.

Cazarea turistilor se face la orice ora din zi si din noapte, in ordinea sosirii si in limita locurilor disponibile, tinandu-se seama cu prioritate de obligatiile asumate anterior pe baza de contracte si rezervari confirmate.Capitolul IV. Campanii si actiuni realizate de BCC si ECC ROMANIA


4.1. Campanii si actiuni realizate de BCC ROMANIACunostinte solide in promovarea initiativelor pentru incluziune sociala

In perioada noiembrie 2009 - februarie 2010, Asociatia Nationala a Birourilor de Consiliere pentru Cetateni a organizat patru sesiuni de instruire (derulate in cate doua serii distincte) pentru personalul organizatiilor neguvernamentale din Romania in vederea consolidarii cunostintelor legate de promovarea initiativelor pentru incluziune sociala.

Cele patru sesiuni de instruire au fost: "Analiza nevoilor din comunitate", "Campanii de advocacy", "Strategii de PR in campanii de advocacy" si "Implicarea cetatenilor in luarea deciziilor publice". La cele patru sesiuni de instruire au participat reprezentanti ai 40 de organizatii neguvernamentale care constituie grupul tinta al proiectului "Intarirea capacitatii societatii civile de a promova initiative pentru incluziune sociala".

Incepand cu 1 octombrie 2009, Asociatia Nationala a Birourilor de Consiliere pentru Cetateni (ANBCC) implementeaza proiectul "Intarirea capacitatii societatii civile de promova initiative pentru incluziune sociala". Proiectul este cofinantat din Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane. "Dezvoltarea parteneriatelor si incurajarea initiativelor pentru partenerii sociali si societatea civila", fiind selectat in cadrul acestui program operational.

In urma sesiunilor de instruire, grupul tinta al proiectului va fi implicat in organizarea unei campanii de constientizare cu privire la problemele tinerilor in domeniul ocuparii si in elaborarea de strategii regionale privind imbunatatirea politicilor de ocupare a tinerilor.Investeste in oameni!

Proiect cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 - 2013, "Cresterea adaptabilitații lucratorilor și a intreprinderilor", Domeniul major de interventție 3.3. "Dezvoltarea parteneriatelor și incurajarea inițiativelor pentru partenerii sociali si societatea civila".


La ONGfest se numara internii


ANBCC va fi prezenta la ONGfest - primul eveniment de acest fel al societatii civile romanesti la care vor participa peste 200 de organizatii neguvernamentale. ONGfest va fi organizat intre 11 si 13 septembrie 2010 in centrul vechi al capitalei.

Vino la standul organizatiei noastre din cadrul evenimentului, intra in contact cu voluntarii nostri si afla mai multe despre noi. Daca iti vom face o impresie buna si vrei sa stii mai multe despre bucatica sectorului neguvernamental de care ne ocupam, ai sansa de a lucra cot la cot cu noi pentru minim 3 luni.Forum ANBCC: Forumul Informarii Publice in Romania - institutii publice si ONG-uri mai aproape de cetateni


Asociatia Nationala a Birourilor de Consiliere pentru Cetateni (ANBCC) a organizat, in data de 22 octombrie 2008, conferinta nationala Forumul Informarii Publice in Romania - instiutii publice si ONG-uri mai aproape de cetateni. Participantii la forum au fost reprezentantii institutiilor publice de la nivel central (departamentele de comunicare si relatii publice din cadrul ministerelor), reprezentantii autoritatilor publice locale (birourile de relatii cu publicul din cadrul primariilor) si reprezentanti ai sectorului neguvernamental.

Concluziile forumului au adus ideea necesitatii unei mai bune comunicari intre sectorul neguvernamental si departamentele de comunicare ale instiutiilor publice, mai ales din perspectiva organizarii dezbaterilor publice. Totodata, din experienta pe care ONG-urile participante la forum o au in relatia cu cetatenii a reiesit ideea ca institutiile publice trebuie sa isi imbunatateasca mecanismele de comunicare directa, in special pentru mobilizarea cetatenilor in procesul de consultare cu privire la deciziile ce urmeaza a fi adoptate. Trebuie sa facem mult mai mult in comunicarea cu cetatenii, aceasta cu atat mai mult cu cat suntem de aceeasi parte a baricadei: cu totii dorim ca cetatenia romana sa rimeze cu informare consistenta si participare activa!, a declarat Marian Daragiu, Presedinte ANBCC. Forumul Informarii Publice in Romania - instiutii publice si ONG-uri mai aproape de cetateni fundamenteaza interesul ANBCC in oferirea de servicii competitive de informare si consiliere pentru cetatenii Romaniei. Odata cu integrarea Romaniei in Uniunea Europeana, nevoile de informare ale cetatenilor romani europeni sunt in continua schimbare. Informarea publica in Romania este, fara indoiala, legata de informarea cetateneasca si nevoile de informare ale cetatenilor.

Start proiect la ANBCC


In perioada decembrie 2009 septembrie 2010 Asociatia Nationala a Birourilor de Consiliere pentru Cetateni implementeaza proiectul "Consolidarea institutionala si operationala a ANBCC", finantat de Uniunea Europeana prin programul Phare 2006 - Cresterea rolului societatii civile in procesul de integrare a Romaniei. In cadrul acestui proiect, ANBCC isi propune sa consolideze capacitatea institutionala si operationala a asociatie de a raspunde nevoilor existente la nivelul retelei de BCC si membrilor ANBCC. In cadrul activitatii de asistenta directa la sediul BCC, asociatia va acorda o atentie deosebita sustenabilitatii serviciului BCC in comunitate. In cadrul vizitelor la BCC, ANBCC va oferi sprijin organizatiilor membre pentru elaborarea unui plan de actiune in vederea identificarii si accesarii resurselor necesare pentru serviciile de informare si consiliere din localitatile in

Care BCC functioneaza.

Planurile de actiune vor fi elaborate de catre fiecare BCC si vor contine obiective clare si activitati care sa conduca la atingerea acestor obiective, responsabili precum si un calendar de implementare a planului de actiune. Pe tot parcursul procesului de elaborare a acestor planuri de actiune, Secretariatul Executiv al ANBCC va furniza feedback pe variantele preliminare ale documentelor, va pune la dispozitia membrilor informatii si documente utile (oportunitati de finantare, solutii pentru parteneriate locale, studii, manuale de curs etc.). Demersul face parte integranta din strategia pe termen lung a ANBCC - aceea de a oferi sprijin organizatiilor gazda ale BCC in vederea transformarii serviciilor de informare si consiliere in servicii permanente in localitatile in care BCC functioneaza.. Cu bine, din Europa! - despre migratia fortei de munca romanesti in Uniunea Europeana


Asociatia Nationala a Birourilor de Consiliere pentru Cetateni (ANBCC) a lansat in data de 11 iulie 2007, cercetarea " . Cu bine, din Europa! - Studiu despre migratia fortei de munca romanesti in uniunea europeana". Realizat in perioada martie-aprilie 2007, in 35 de localitati din tara in care functioneaza Birouri de Consiliere pentru Cetateni, studiul contureaza profilul lucratorului roman emigrant in Europa si nevoile sale de informare pentru obtinerea unui loc de munca intr-una din tarile Uniunii Europene. Cele mai preferate tari ca destinatie de lucru sunt: Italia (23%), Spania (20%) si Marea Britanie (18%).

Romanii care cauta de munca intr-una din tarile Uniunii Europene se bazeaza pe retelele informale (77,4%) - rude, prieteni, cunostinte, etc., in detrimentul institutiilor abilitate in gestionarea migratiei. Conform studiului ANBCC, cei care au intentie de a lucra in strainatate sunt preponderent tineri, persoane necasatorite, cu venituri sensibil peste medie, activi pe piata fortei de munca romanesti. "Institutiile romanesti ar trebui sa gestioneze mai eficient punerea in practica a dreptului la libera circulatie al Romanilor europeni! Este nevoie de servicii care sa raspunda nevoilor de informare ale cetatenilor in acest domeniu si de o mai mare preocupare fata de problemele acestora. Altfel, Romania risca sa devina o Penelopa in asteptarea lui Ulise Si nu suntem siguri ca Ulise se mai intoarce", a declarat Dorian Filote, Director Executiv al ANBCC. Studiul fundamenteaza interesul ANBCC in informarea si consilierea cetatenilor cu privire la tematicile integrarii europene si a fost realizat in cadrul proiectului "Lucratori in Uniunea Europeana - pentru o mai buna informare despre drepturile si responsabilitatile migrantilor romani pe piata europeana a fortei de munca", finantat de Uniunea Europeana prin fondul Europa. " . Cu bine, din Europa!" poate fi descarcat de pe website-ul ANBCC, sectiunea publicatii.
Focus Grup


Fundatia pentru Educatie si Dezvoltare Economico-Sociala (FEDES) - IRECSON partener in cadrul proiectului "intarirea capacitatii societatii civile de a promova initiative pentru incluziune sociala", implementat de Asociatia Nationala a Birourilor de Consiliere pentru Cetateni, va invita sa va inscrieti pentru a participa la unul din cele 4 focus-grupuri organizate sub forma unor mese rotunde cu tema: Nevoile tinerilor din perspectiva ocuparii.

Joi, 01 iulie 2010, intre orele 17:30 - 19:30

Focus grupul nr.3, categoria de participanti tineri cu varsta cuprinsa intre 23 - 32 ani, care sunt incadrati in munca prin contract de munca, conventie civila, PFA, cu conditia detinerii unui loc de munca respectiv de cel putin 6 luni. Domiciliul acestora sa fie in Bucuresti.

Miercuri, 07 iulie 2010, intre orele 17:30 - 19:30

Focus grupul nr.4, categoria de participanti: tineri cu varsta cuprinsa intre 23 - 32 ani, care sunt incadrati in munca prin contract de munca, conventie civila, PFA, cu conditia detinerii unui loc de munca respectiv de cel putin 6 luni. Domiciliul acestora sa fie in judetul Ilfov.4.2. Campanii si actiuni realizate de ECC ROMANIAComisia Europeana lanseaza in Romania campania pe tema biodiversitatii


Biodiversitatea, contam unii pe altii !

Bucuresti, 22 aprilie 2010 - Comisia Europeana a lansat in Romania campania de informare pe tema biodiversitatii cu scopul de a contribui la cresterea gradului de responsabilizare fata de biodiversitate, prin educarea publicului si generarea unui angajament comun al cetatenilor si autoritatilor locale.

Avand ca mesaj principal Contam unii pe altii, campania urmareste intr-o prima faza informarea cetatenilor despre ce inseamna biodiversitatea si care sunt riscurile diminuarii acesteia. Conform ultimelor studii, Romania se numara printre tarile cu un grad scazut de informare in privinta biodiversitatii, prin urmare este una dintre tarile prioritare campaniei europene, alaturi de Bulgaria, Italia, Spania, Polonia si Olanda.

Campania a fost lansata oficial miercuri, 21 aprilie, in cadrul unei conferinte de presa si a unui eveniment public in Bucuresti, la care au participat, alaturi de reprezentanti ai Comisiei Europene la nivel local, reprezentanti ai mass-media nationale, personalitati publice, activisti in domeniul ecologiei, elevi si studenti, voluntari ai asociatiilor non-profit, intr-un demers comun de sustinere a biodiversitatii.

Alaturi de capitala, Constanta a contribuit la sustinerea lansarii campaniei Comisiei Europene, prin implicarea voluntarilor Oceanic Club, care au actionat pe tot parcursul zilei de miercuri, 21 aprilie, ca ambasadori ai biodiversitatii, informand cetatenii despre biodiversitate in mai multe locatii din oras, precum: Tomis Mall, City Mall, zona Cazino si Parcul CET Sud.

Voluntari Mai Mult Verde au sustinut evenimentul in Bucuresti, prin implicarea in informarea cetatenilor despre biodiversitate la locul evenimentului. Asociatia de studenti Team Work din cadrul Universitatii Bucuresti s-a implicat in sustinerea campaniei, prin voluntari care au actionat ca ambasadori ai biodiversitatii in Gradina Botanica Bucuresti.

La conferinta de presa a participat si dl. Cristian Apostol, Secretar de Stat in cadrul Ministerului Mediului si Padurilor. Au participat, de asemenea, in calitate de sustinatori ai campaniei in Romania: Liviu Mihaiu - presedintele Asociatiei "Salvati Dunarea si Delta', Corneliu Belciug - director programe Green Revolution, director Green Report, Cristian Lascu - redactor sef National Geographic Romania, Ada Roseti - Channel Manager Animal Planet, Serban Copot - ambasadorul Comisiei Europene pentru schimbari climatice in Romania, presedinte 'Generatia Verde'. Discutia pe tema biodiversitatii a fost sustinuta de personalitati cu o experienta recunoscuta in domeniul ecologiei si dezvoltarii durabile: Calin Georgescu - director Centrul National de Dezvoltare Durabila, Sergiu Celac - senior advisor Centrul National de Dezvoltare Durabila, Prof. Angheluta Vadineanu - seful departamentului de Ecologie si Sustenabilitate, Universitatea Bucuresti.

In cadrul evenimentului public, desfasurat in Piata Universitatii, in fata Teatrului National Bucuresti, pe trotuarul din zona de acces la statia de metrou Universitate, au fost realizate desene reprezentative pentru biodiversitate, pentru a atrage atentia asupra importantei biodiversitatii si implicarii fiecarui cetatean in protejarea acesteia. Desenele au fost realizate sub forma unor green graffiti, pe baza de jet de apa sau creta, cu ajutorul unor sabloane speciale.

Mesajul principal al campaniei este interdependenta biodiversitatii exprimata in termeni foarte simpli: Noi depindem de albina, care depinde de floare, care depinde de furnici, care depinde de copac, care depinde de gandac, care depinde de vrabie.'

Campania se va desfasura in doua etape: o prima etapa in care va fi evidentiat faptul ca biodiversitatea este in pericol si modul in care noi, oamenii, depindem de biodiversitate, iar cea de-a doua etapa va evidentia modul in care fiecare poate contribui la protejarea acesteia.

Campania va fi lansata intre sfarsitul lunii martie si sfarsitul lunii aprilie, in 6 tari europene, astfel: Spania, Italia, Olanda, Romania, Bulgaria si Polonia. In fiecare tara, vor fi organizate evenimente publice, cu actiuni publice, in colaborare cu artisti, autoritati locale, celebritati nationale si reprezentanti ai Uniunii EuropeneMarele Premiu european in domeniul protectiei consumatorilor


Marele Premiu european in domeniul protectiei consumatorilor: Comisarul Meglena Kuneva celebreaza Ziua consumatorilor printr-o ceremonie de decernare a premiilor europene.

Comisarul pentru protectia consumatorilor, Meglena Kuneva a prezentat astazi in premiera absoluta "Marele Premiu european in domeniul protecției consumatorilor", in apropierea Zilei europene a consumatorilor care se va celebra la 15 martie. Marele Premiu a fost decernat initiativei Finlandei pentru conceperea unui joc on-line dinamic, destinat educarii tinerilor consumatori in ceea ce priveste drepturile si responsabilitatile care le revin in calitate de cumparatori on-line. Irlanda, Regatul Unit, Ungaria, Estonia și Norvegia au primit, de asemenea, premii speciale in semn de recunoaștere a excelenței campaniilor de promovare a drepturilor consumatorilor intr-o maniera inovatoare și eficace. Caștigatorul Marelui Premiu a fost selectat dintre cele mai bune campanii naționale de informare a consumatorilor, care au abordat teme diferite, precum serviciile financiare, drepturile pasagerilor curselor aeriene, imprumuturile prin SMS, cumparaturile on-line, informarea consumatorilor referitoare la produsele alimentare și modul in care sunt tratați copiii in calitate de consumatori. In aceasta dupa-amiaza, laureații din diferite țari se vor alatura Comisarului Kuneva pentru o ceremonie oficiala de decernare a premiilor in Galeries de la Reine, in centrul orașului Bruxelles, unde va avea loc o intalnire cu presa (la orele 14.00) și o expoziție destinata publicului de prezentare a tuturor campaniilor.


Campania europeana pentru energie durabila

Promovarea unor mijloace mai inteligente de utilizare si producere a energiei in Europa

Energia ne influenteaza fiecare aspect al vietii - ne ofera lumina, caldura si ne furnizeaza combustibilul pentru transport si pentru aparatura electrocasnica. Dar trebuie sa ne gandim mai mult ca niciodata la siguranta resurselor noastre energetice precum si la impactul asupra mediului pe care il are energia produsa de combustibilii fosili.

Peisajul producerii si utilizarii de energie la nivel european este fara indoiala in schimbare. Cu cat ne orientam spre utilizarea sporita a surselor energetice regenerabile si incepem sa folosim energia intr-un mod mai eficient, putem fi mandri de faptul ca Europa se afla deja pe primul loc in dezvoltarea de noi tehnologii si idei inovatoare. Cu toate acestea, trebuie sa mai depunem mult efort pentru a raspandi mesajul despre utilizarea inteligenta a energiei. Atat consumatorii cat si toti cei interesati de pesrspectiva sociala trebuie sa fie convinsi de beneficiile producerii si utilizarii energiei durabile.

Comisia a stabilit obiective atat pentru energia regenerabila cat si pentru intensitatea energiei, obiective care, desi au doar caracter de indicatii, au fost insusite de guvernele nationale. De asemenea, Comisia a publicat recent ambitiosul Plan de actiune pentru eficienta energetica, plan care implica toate partile interesate. Gandita in acest context, initiativa Europa - o energie durabila 2005-2008 sprijina cu tarie aceste obiective, prin asigurarea unei constientizari mai accentuate din partea publicului, a intelegerii si sprijinului pentru o serie ampla de initiative Europene remarcabile.


Europa - Energie durabila 2005-2008 inseamna sa va imaginati un viitor energetic mai bun pentru Europa si copii sai. Majoritatea europenilor inteleg acum ca ne confruntam cu o criza ireversibila de mediu daca nu incepem sa schimbam modalitatea de producere si utilizare a energiei, ceea ce inseamna ca pe viitor va trebui sa recurgem din ce in ce mai mult la sursele regenerabile de energie si sa ne concentram mai mult asupra eficientei energetice. Scopul acestei campanii il reprezinta asimilarea acestui mesaj de catre un public cat mai larg posibil si evidentierea cailor prin care sa putem asigura o schimbare pozitiva a peisajului energetic european. De la lansarea sa in 2005, aceasta initiativa a adunat cu succes, in jurul unei serii de evenimente si initiative cheie, un numar amplu de organizatii interesate in domeniu, inclusive experti energetici implicati in dezvoltarea si implementarea unor proiecte inovatoare si membri ai publicului larg care doresc sa afle mai multe despre modul in care isi pot aduce contributia. O

importanta cruciala o are sprijinul acordat Campaniei de catre unele organizatii colective principale si bine pozitionate, cu implicarea unor actori din domeniul energiei durabile. Acesti "Asociati in campanie" reprezinta aliati cheie ai Comisiei

Europene in urmarirea unei viziuni comune, punand la dispozitie o serie de actiuni multiplicative care asigura vizibilitatea continua a Campaniei si promovarea eficienta a mesajelor sale cheie.


Europe direct Fagaras 2010


In ceea ce priveste dialogul si comunicarea pe teme europene, Centrul Europe Direct Fagaras este principalul diseminator de informatie europeana de la nivelul Tarii Fagarasului.
Europe Direct Fagaras consiliaza cetatenii din Tara Fagarasului cu privire la institutiile, oportunitatile de finantare, politicile Uniunii Europene, etc. In perioada 2009-2012, Centrul va reprezenta , la fel ca in 2008, puntea de legatura intre locuitorii Tarii Fagarasului si Uniunea Europeana.
In acest sens obiectivul global al Centrului de Informare Europe Direct Fagaras pentru anul 2010 este de a informa si comunica populatiei din Tara Fagarasului, si nu numai, valorile si politicile Uniunii Europene.
Asadar, obiectivele Europe Direct Fagaras pentru anul 2010 sunt :
- stimularea dezbaterilor privind politicile si valorile Uniunii Europene, prin activitati de comunicare pro-active (seminarii, dezbateri, campanii de informare, concursuri, etc.), cu rolul de a stimula aceste dezbateri, dar si de sensibiliza populatia in legatura cu temele si prioritatile Uniunii Europene;
- sensibilizarea si cresterea gradului de constientizare a populatiei cu privire la calitatea de cetatean european;
- diseminarea de informatii europene adaptate in functie de necesitatile locale si regionale si incurajarea cetatenilor de a adresa intrebari legate de Uniunea Europeana;
- cresterea gradului de cunoastere a politicilor si programelor Uniunii prin diseminarea de informatii, publicatii, precum si prin organizarea de evenimente si informarea mass-media.
Asemeni intregii Retele Europe Direct, in perioada 2009-2012 Centrul de Informare Europeana Europe Direct Fagaras are ca sarcini:
- Oferirea de servicii de informare adaptate nevoilor locale prin :
- Oferirea de informatii, sfaturi, asistenta si raspunsuri la intrebarile cetatenilor cu privire la legislatia politicile, programele si oportunitatile de finantare din cadrul Uniunii Europene;
- Sensibilizarea populatiei cu privire la centrele de informare Europe Direct, site-ul internet Europa, precum si cu privire la alte retele de informare si puncte de contact ale institutiilor europene.
- Promovarea unor dezbateri informate a obiectivelor, politicilor si programelor Uniunii, prin organizarea unor activitati de comunicare si de sensibilizare, precum:
- Organizarea de evenimente si dezvoltarea unor produse informative pentru publicul larg sau grupuri tinta specifice: campanii de informare, seminarii, dezbateri, concursuri, materiale informative, etc.
- Colaborarea cu partenerii institutionali la nivel local si national: institutii de invatamant, autoritati publice locale, etc.
- Cooperarea si stabilirea de contacte cu mass-media locala;
- Indeplinirea rolului de partener pe plan local al Comisiei, pentru initiativele, campaniile si actiunile pe care aceasta le desfasoara.
Centrul de Informare Europe Direct Fagaras ofera informatii impartiale cu privire la Uniunea Europeana intr-un mod neutru, corect si transpartinic, tuturor cetatenilor, fara discriminare.

PERIOADA DE DESFASURARE SI PARTENERII
Perioada de desfasurare a proiectului Europe Direct Fagaras: 2009-2012
Partenerii Europe Direct Fagaras: Reprezentanta Comisiei Europene in Romania - in calitate de cofinantator, Camera de Comert si Industrie Brasov, Reprezentanta Fagaras - cofinantator

- UN SCURT REZUMAT DESPRE PROIECT: REALIZARILE PROIECTULUI/SCOPUL PROIECTULUI SAU ORICE ALTA INFORMATIE PE CARE O CONSIDERATI DE INTERES.
In perioada februarie 2008 - ianuarie 2010 la serviciile Centrului Europe Direct Fagaras au apelat 3992 de persoane, prin contact direct la sediul Europe Direct Fagaras, prin email, telefon sau prin intermediul evenimentelor organizate de Europe Direct Fagaras.

Evenimente organizate in perioada 2008-2009:
- Ore de informare europeana pentru elevii scolilor generale
- Seminarii si dezbateri: Seminar pentru liceeni "Educatie pentru cetatenie europeana", Dezbaterea pe tema "9 mai - Constructie si dialog intecultural", Seminarii pentru IMM, Seminar Diversitate si Toleranta in UE, etc.
- Concursuri si expozitii: Concursul de eseu pentru liceeni - "Ziua Europei - Ziua mea, cetatean european", Concursul de desen "Eu sunt copil in Europa"; Concurs de desen si eseu "Europa prin ochi de copil", Concursul Ziua internationala a copilului - "Am drepturi in . Europa mea!", Concursul si expozitia de creativitate si inovatie "Copiii Europei", Expozitia de publicatii oficiale europene "Ziua europeana a limbilor straine", etc.
- Campanii de informare: 9 mai - Actiunea "Primavara cu parfum de tei", Campania informativa "Festivalul Narciselor", Simularea Alegerilor pentru Parlamentul European, Campania de informare in presa si la Centrul Europe Direct Fagaras "Drepturile consumatorilor europeni - Esti consumator european - Iti cunosti drepturile?", Campania 9 Mai "Azi e ziua ta! Sarbatoreste . Europa!"

Principalele evenimente ce vor fi desfasurate in 2010 de Centrul Europe Direct Fagaras, impreuna cu structura gazda - Camera de Comert si Industrie Brasov, Reprezentanta Fagaras:

- Serviciile de informare - vor fi adaptate necesitatilor locale permitand publicului fagarasean, si nu numai, accesul la informatii, recomandari, asistenta si raspunsuri la intrebari legate de legislatia, politicile, programele si oportunitatile de finantare ale Uniunii, prin activitati de informare la centru;

- Actualizarea saptamanala a siteului www.edfagaras.ro - vor fi

- Buletin informativ electronic lunar Europe Direct Fagaras

- Realizarea unei brosuri pe tema biodiversitatii, schimbarilor climatice si energiei regenerabile"

- Campania informativa - drepturile cetatenilor in Uniunea Europeana (afaceri sociale, egalitate de sanse, Tratatul de la Lisabona, etc.) - Campania se va desfasura in perioada februarie-aprilie 2010. In aceasta perioada vor fi redactate articole legate de afaceri sociale, egalitate de sanse, Tratatul de la Lisabona, etc. care vor fi transmise mass-mediei, vor fi postate pe site-ul ED Fagaras, vor fi puse la dispozitia cetatenilor la sediul Europe Direct Fagaras. Campania este dedicata anului 2010 - Anul European al Combaterii Saraciei si Excluziunii Sociale.

- Seminarii fonduri europene IMM "Antreprenor in Europa" (mai/septembrie) - vor fi organizate doua seminarii pentru IMM-urile din Tara Fagarasului, oferind in cadrul acestora informatii referitoare la fondurile Uniunii Europene, diversitatea si eficienta resurselor de energie, cat si calitatea de antreprenor in Uniunea Europeana. Evenimente sunt axate pe una din prioritatile principale de
comunicare ale Comisiei Europene, si anume relansarea economica, fiind dedicate Anului 2010 - Anul European al Combaterii Saraciei si Excluziunii Sociale, dar si Saptamanii IMM-urilor (6-14 mai).

- Concurs de fotografie "Mediul si schimbarile climatice"- in perioada martie-iunie va fi organizat un concurs de fotografie pe tema biodiversitatii si schimbarilor climatice dedicat copiilor si tinerilor.

- Campania Festivalul Narciselor se va desfasura la sfarsitul lunii mai si are ca principala tema protejarea biodiversitatii, mai ales ca Anul 2010 a fost desemnat Anul International al Biodiversitatii.

- Campania de 9 Mai, dedicata Zilei Europei - vor fi organizate concursuri pentru tineri pe tema schimbarilor climatice, UE in lume, nediscriminarea, valori si simboluri ale Uniunii Europene.

- Concurs de desen si eseu "Am dreptul . sa stiu!" - in perioada septembrie-octombrie va fi organizat un concurs de desen si eseu pe tema drepturilor copiilor si cetatenilor.

- Seminar (dezbatere) "Tinerii in Uniunea Europeana" - va fi organizat in luna noiembrie la sediul Centrului de Informare Europe Direct Fagaras. Evenimentul va fi adresat tinerilor de la liceele din Fagaras si va avea ca tema "Tinerii in Uniunea Europeana". Vor fi dezbatute de asemenea rolului si asteptarilor lor ca cetateni europeni, cat si oportunitatile de studiu in Uniunea Europeana


Capitolul V. Analiza comparativa intre BCC si ECC ROMANIABCC ROMANIA

ECC ROMANIA

- In anul 2002 au fost infiintate in Romania primele 12 Birouri de Consiliere pentru Cetateni


- Biroul de consiliere pentru cetateni

sunt proiecte ale unor organizatii neguvernamentale, non profit


- BCC Romania lucreaza in parteneriat cu majoritatea autoritatilor locale (primarie, prefectura, consiliul local)

si cu institutii publice descentralizate


- Activeaza in domeniul serviciilor sociale, apararii drepturilor omului, dezvoltarii comunitare, protectiei copilului, protectiei consumatorului


- sprijina si sustine accesul egal al cetatenilor la informare si consiliere pentru cunoasterea drepturilor si responsabilitatilor care le revin


- In viziunea BCC, niciun cetatean nu trebuie sa sufere din cauza lipsei de informatii despre drepturile si responsabilitatile sale.


- BCC efectueaza actiuni de  dezvoltarea retelei, instruire, relatii publice, promovare si sustenabilitate, atat la nivel national cat si international.


- BCC au in vedere dezvoltarea si promovarea a cel putin 20 de propuneri de politica publica la nivel local si national in fiecare an
- BCC furnizeaza informatii privind reglementari legale, unde trebuie sa se adreseze solicitantul, informatii utile despre programul de  lucru si formularistica specifica


- BCC ajuta cetatenii sa ia o decizie asupra modalitatii de rezolvare a problemei sale, dupa prezentarea posibilitatilor de actiune existente si a consecintelor acestora


- BCC ofera servicii tuturor cetatenilor, indiferent de statut social sau nivel cultural, religie, sex, etnie


- Parlamentul European (PE) este prezent in fiecare din statele membre ale Uniunii Europene, prin intermediul birourilor de informare (27 birouri si 6 antene).


- se ocupa  de educarea,consilierea si informarea consumatorilor prin actiuni proprii, publicatii, studii de piata si orice alte mijloace de informare in masa


intocmeste statistici, studii de caz pentru diagnosticarea problemelor sociale pe baza documentatiei


- BCC elaboreaza materiale educationale gratuite (brosuri, pliante, afise, rapoarte) pe cele mai frecvente teme identificate pe baza solicitarilor clientilor

- A fost infiintat la 1 ianuarie 2008

- Centrul European al Consumatorilor Romania se ocupa in principiu cu

informarea si protejarea consumatorilor atunci cand fac achizitii din Statele membre ale Uniunii Europene

ECC Romania este sprijinit logistic de Asociatia pentru Protectia Consumatorilor din Romania (APC Romania)

- Informeaza consumatorii asupra oportunitatilor oferite pe piata interna, comunicandu-le acestora care sunt regulile europene si nationale

Ofera consultanta si sprijin oricarui consumator care are o problema. In acest scop, ECC Romania lucreaza cu celelalte centre din ECC-Net

-  ECC Romania sprijina consumatorii care au probleme, sa ajunga la o intelegere cu operatorii economici pe cale mijloacelor de solutionare alternativa a disputelor
- ECC Romania coopereaza cu celelate retele constituite la nivelul UE care ofera informatii esentiale asupra Uniunii Europene, legislatiilor nationale si a practicii judiciare

- Oferind informatii directe privind subiectele de interes pentru consumatori, ECC Romania furnizeaza Comisiei Europene o reactie privind politica de protectie a consumatorilor

- ECC Romania va realiza comparatii transfrontaliere care vizeaza probleme de interes pentru consumatori, precum preturile, legislatia etc

-  ECC Romania se axeaza pe calatoriile cu avionul, serviciile turistice, credite pentru consum, roaming, practice comerciale incorecte si licitatii online etcNu se poate descarca referatul
Acest document nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte documente despre:


Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi documentele afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul document pe baza informatiilor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }