QReferate - referate pentru educatia ta.
Cercetarile noastre - sursa ta de inspiratie! Te ajutam gratuit, documente cu imagini si grafice. Fiecare document sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Documente economie

Analiza cheltuielilor variabileANALIZA CHELTUIELILOR VARIABILE


Cheltuielile variabile la 1.000 lei cifra de afaceri sunt definite ca parte a cheltuielilor de productie care se modifica in functie de volumul fizic al productiei sau volumul de activitati.


Analiza factoriala a cheltuielilor variabile se determina cu ajutorul modelului :


, unde:cv = cheltuieli variabile la o unitate de produs;

p = pretul pe o unitate de produs.


Schema factoriala este urmatoarea :


∆Ch v (si)

 

∆Ch v (cv)

 

∆Ch v (p)

 


EXEMPLUL 1 - Pentru exemplificare consideram o intreprindere cu activitate de productie, cu datele specificate in tabelul de mai jos. Sa se analizeze eficienta economica a cheltuielilor variabile in cazul acestei intreprinderi.


- lei -

INDICATORI

SIMBOL

REALIZAT IN PERIOADA

ANTERIOARA(0)

CURENTA(1)

1.CA exprimata in preturi de vanzare

S qv x  p2.CA exprimata in costuri unitare, din care :

-cheltuieli variabile

-cheltuieli fixe

S qv x  c


S qv x  cv

Ch f

3. CA din anul curent exprimata in preturile anului anterior


S qv1 x p0

4. CA din anul curent exprimata in costurile anului anterior


S qv1 x  c0

5. Cheltuieli la 1.000 lei CA


din care :

-cheltuieli variabile la 1.000 lei CA
-cheltuieli fixe la

1.000 lei CA 


Analiza factoriala a cheltuielilor variabile se determina astfel :


, unde:

cv = cheltuieli variabile la o unitate de produs


DChv = ∆Chv1 -∆Chv0 = 575 - 610 = - 35 lei,


din care :

Verificam corelatiile :   


DChv = DChv(si) + DChv(c) + DChv(p)  


- 35 = - 5 - 6,04 - 23,95


- 35 = - 35CONCLUZII :

In cazul intreprinderii s-a inregistrat o diminuare a cheltuielilor variabile la 1.000 lei CA cu 35 lei. Cei 3 factori cu actiune directa au influentat negativ, dar in sens favorabil. Influenta a fost de intensitate diferita, rolul determinant avandul preturile de vinzare pe unitatea de produs, iar cea mai mica influenta a avut-o structura cheltuielilor variabile (si). Tinand cont ca in cadrul cheltuielilor variabile se includ cheltuielile cu materii prime si materiale, cheltuielile directe cu manopera, care pot fi identificate pe produs si care detin o pondere importanta in structura costului pe produs, toate necesita o atentie deosebita, iar masurile ce trebuie luate (tehnico-organizatorice) sa se reflecte intr-o diminuare continua a acestor cheltuieli.

Analiza factoriala a cheltuielilor variabile la 1.000 lei CA favorizeaza desprinderea unor concluzii rationale si adoptarea unor masuri de crestere a eficientei activitatii.

Structura CA a influentat negativ dar favorabil eficienta cheltuielilor variabile. Rezulta ca a crescut ponderea acelor produse cu cheltuieli mai mici la 1.000 lei CA decat cea realizata in anul anterior.

In ceea ce priveste pretul de vinzare, acesta a influentat de asemenea negativ si favorabil eficienta economica a cheltuielilor cu aproximativ 24 lei. Aceasta, ca urmare a imbunatatirii calitatii productiei si a valorificarii conditiilor impuse de raportul cerere-oferta.

Costul variabil a influentat si el eficienta economica a cheltuielilor variabile pe unitatea de produs cu 6 lei. Aceasta impune depistarea cauzelor care au contribuit la asemenea fenomene si in mod deosebit prin analiza detaliata a consumurilor specifice de resurse materiale si a preturilor de aprovizionare cu aceste resurse materiale pe care le-a promovat intreprinderea. Se impun, de asemenea, si analiza cheltuielilor cu asigurarea si utilizarea completa a fortei de munca.

Nivelul cheltuielilor variabile la 1.000 lei CA poate fi influentat, in mod hotaritor si de gradul de dotare tehnica, de tehnologia utilizata si de managementul practicat.


Nu se poate descarca referatul
Acest document nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte documente despre:


Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi documentele afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul document pe baza informatiilor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }