QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate drept

Prenumele
Prenumele


1. Notiune, rol si caractere

Notiune

Considerat “lato sensu”, parte a numelui, prenumele individualizeaza persoana fizica in cadrul familiei si distinge o persoana fata de altele cu acelasi nume, dar din familii diferite.

Continut

Dreptul subiectiv pe care persoana fizica il are asupra prenumelui are acelasi continut cu dreptul subiectiv pe care persoana fizica il are asupra numelui de familie, constand, prin urmare, in urmatoarele prerogative:

- dreptul de a purta si folosi prenumele;

- dreptul de a cere indreptarea greselilor de scriere a  prenumelui in orice acte;

- dreptul de a se opune la folosirea fara drept a acelui prenume de catre alta persoana.


Rol

Prenumele individualizeaza persoana in familie si societate si impreuna cu numele de familie al persoanei alcatuieste o unitate.


Caractere

Caracterele juridice ale prenumelui sunt identice cu cele ale numelui de familie. Acestea sunt:

- opozabilitatea “erga omnes” reflectand caracterul absolut al prenumelui, ca drept personal nepatrimonial;

- inalienabilitatea in sensul ca prenumele nu poate fi    “vandut”, “donat”, ”instainat”;

- imprescriptibilitatea in sensul ca dreptul la prenume este imprescriptibil atat extinctiv cat si achizitiv;

- personalitatea care ilustreaza ca titularul dreptului la prenume poate exercita acest drept numai personal nu si prin reprezentare;

- universalitatea care reflecta faptul ca toti oamenii au dreptul la un prenume.
2. Stabilire, schimbare si retranscriere

Stabilirea prenumelui

Decretul 975/1968 in articolul nr.2 alineat nr.2 prevede: Prenumele se stabileste la data inregistrarii nasterii, pe baza declaratiei de nastere facuta de cel care declara nasterea”

Pentru copilul gasit din parinti necunoscuti, stabilirea prenumelui se realizeaza in conditiile cerute pentru stabilirea numelui de familie.

Astfel, prenumele unui asemenea copil, se stabileste pe cale administrativa de catre primarul locului

unde a fost gasit copilul, care are totala libertate in determinarea cuvantului sau cuvintelor care vor fi prenumele copilului gasit, nascut din parinti necunoscuti asa cum arata si articolul nr.24 din legea nr.113/1996 privind actele de stare civila pentru cazul copilului gasit sau abandonat al carui prenume nu se cunoaste.

De “lege lata”, nu este stabilit un criteriu de determinare a prenumelui, toata libertatea in aceasta privinta avand-o parintii.

De asemenea, legea nu limiteaza numarul cuvintelor ce pot intra in alcatuirea prenumelui, dar, de “lege ferenda”, ar trebui limitat acest numar de cuvinte la doua atat datorita functiei social-politice ale prenumelui cat si datorita dificultatilor practice pentru cazul unui nume prea lung.


Schimbarea prenumelui pe cale administrativa

Desi prenumele nu este supus modificarilor pe care le suporta numele ca urmare a schimbarilor survenite in starea civila, el poate fi schimbat pe cale administrativa.Cetatenii romani pot obtine pentru motive temeinice, “schimbarea numelui de familie si a prenumelui sau numai a unuia dintre acestea” arata articolul nr.4 din Decretul nr.975/1968.

Conditiile si regimul juridic al schimbarii prenumelui pe cale administrativa sunt identice cu acelea privind schimbarea numelui pe cale administrativa, cu deosebirea ca “schimbarea prenumelui minorului se poate cere oricand” potrivit articolului nr.7 din Decretul nr.975/1968.

Prin urmare, procedura administrativa de schimbare a prenumelui se declanseaza prin intocmirea cererii de schimbare a prenumelui care motivata fiind, se depune la primaria domiciliului insotita de orice acte considerate utile.

Aceasta cere se va publica pe cheltuiala solicitantului in Monitorul Oficial al Romaniei, partea a III-a cu exceptia prenumelui format din expresii indecente sau ridicole.

In termeni de 30 de zile de la publicare, persoanele interesate pot face opozitii motivate in scris care se depun la aceeasi primarie, apoi aceste opozitii impreuna cu cererea de schimbare a prenumelui si actele insotitoare sunt inaintate de catre primarie, prin organele de politie, Inspectoratului general al politiei.

Acesta verifica daca sunt indeplinite conditiile prevazute de lege si apreciaza atat temeinicia cererii de schimbare a prenumelui, cat si opozitiile pentru a da o decizie motivata de admitere sau respingere a cererii in 60 de zile de la primirea dosarului.

Decizia de admitere a cererii de schimbare a prenumelui se transmite in copie primariei la care s-a inregistrat cererea, iar aceasta are obligatia sa instiinteze imediat pe solicitant si sa ii elibereze o copie dupa plata taxei de timbru.

Efectele schimbarii prenumelui se produc la data inscrierii prin mentiune pe marginea actului de nastere a deciziei, iar acest efect consta in faptul ca solicitantul va purta prenumele prevazut in decizie.

In cazul unei decizii de respingere a solicitarii schimbarii pe cale administrativa a prenumelui, acesta se comunica solicitantului care o poate contesta la Ministerul de Interne in 30 de zile

Se poate face o noua cere de schimbare a prenumelui numai daca au aparut motive noi sau au incetat cauzele care au determinat o opozitie.


Retranscrierea

Retranscrierea prenumelui se realizeaza in conditii identice cu retranscrierea numelui de familie reglementata de articolul nr.19 din Decretul nr.975/1968.

Prin urmare, procedura de retranscriere se declanseaza cu cererea de retranscriere care se depune la primaria care are in pastrare registrele de stare civila.

In baza aprobarii cererii efectuata de primar, se trece mentiunea pe marginea actelor de stare civila in cauza.

Inscrierea retranscrierii se comunica organului local de politie in raza caruia solicitantul isi are domiciliul.

Daca cererea de retranscriere a prenumelui a fost respinsa, solicitantul poate face plangere la judecatoria de la domiciliul sau in 30 de zile de la comunicarea deciziei de respingere.

In caz de admitere a cererii de retranscriere a prenumelui, se recunoaste dreptul persoanelor interesate de a face contestatie la judecatorie in termen de un an de zile de la admiterea cererii de retranscriere a prenumelui.


Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate QReferat.ro Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }