QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate drept

Notiunea si elementele actiunii penale

Notiunea si elementele actiunii penale


Actiunea penala este mijlocul procesual prin care o persoana care a savarsit o infractiune este adusa in fata organului judiciar penal in vederea tragerii la raspundere penala. Ea constituie mijlocul legal prin care se realizeaza scopul procesului penal; procesul penal poate incepe si se desfasura in parte fara punerea in miscare a actiunii penale dar pentru sesizarea instantei si desfasurarea judecatii este necesara promovarea acestei actiuni. Actiunea penala stabileste si limitele in care urmeaza a avea loc judecata, instantele judecatoresti urmand a se pronunta numai cu privire la faptele si persoanele fata de care a fost promovata actiunea.
Elementele actiunii penale sunt cele comune oricarei actiuni in justitie: temeiul, obiectul, subiectii si aptitudinea functionala.

Temeiul de drept al actiunii penale il constituie norma de drept care incrimineaza fapta si da dreptul la actiune; temeiul de fapt consta in savarsirea unei infractiuni.

Actiunea penala are ca obiect tragerea la raspundere penala a persoanelor care au savarsit infractiuni (art.9 al.1).

Subiectii activi ai actiunii penale sunt procurorul si instanta de judecata.

Subiectul pasiv este inculpatul. Din categoria subiectilor pasivi fac parte toate persoanele care au participat la savarsirea infractiunii in calitate de autori, instigatori sau complici.

Actiunea penala are aptitudine functionala atunci cand folosirea ei poate determina pornirea procesului penal, iar actele procesuale efectuate in exercitarea sa pot servi la dinamizarea desfasurarii activitatii procesuale.
Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }