QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate drept

Mijloacele materiale de proba in procesul penal
Mijloacele materiale de proba in procesul penal


sunt mijloace materiale de proba obiectele care contin sau poarta o urma a infractiunii savarsite precum si orice alte obiecte care pot servi la aflarea adevarului. Sunt de asemenea, conform art.95, mijloace materiale de proba si obiectele care au fost folosite sau au fost destinate sa serveasca la savarsirea infractiunii si obiectele care sunt produsul infractiunii, denumite de cod corpuri delicte.

Din definitia data notiunii de mijloace materiale de proba de cod rezulta ca exista 5 categorii de mijloace de proba:
obiecte care contin o urma a infractiunii;

obiecte care poarta o urma a infractiunii (hainele patate de sange ale inculpatului);

obiecte care au fost folosite sau au fost destinate sa serveasca la savarsirea infractiunii (arma cu care s-a comis un omor);

obiecte care sunt produsul infractiunii (bunul sustras);

orice alte obiecte care servesc la aflarea adevarului (fire de par apartinand inculpatului gasite la locul savarsirii faptei).

Obiectele care pot constitui mijloace materiale de proba ajung la indemana organelor judiciare ca urmare a descoperirii lor cu ocazia unei cercetari la fata locului, unei ridicari de obiecte si inscrisuri sau a unei perchezitii sau ca urmare a prezentarii lor de catre parti. Dupa ce au fost gasite sau prezentate, se procedeaza la fixarea lor procesuala care se realizeaza prin intocmirea unui proces verbal de descriere a lor, cu indicarea datei, locului, a pozitiei si a imprejurarilor in care au fost gasite la care se pot anexa fotografii, schite sau mulaje.

Dupa fixare, obiectele sunt pastrate la grefa organului judiciar care instrumenteaza cauza, putand fi prezentate partilor sau martorilor pentru recunoastere sau supuse unei constatari tehnico-stiintifice sau unei expertize criminalistice. Obiectele ce constituie mijloace materiale de proba apartinand persoanei vatamate sau unei alte persoane vor fi restituite acesteia, dupa fixarea lor procesuala, afara de cazul cand prin aceasta s-ar putea stanjeni aflarea adevarului. Persoanei careia i s-au restituit obiectele i se va pune in vedere sa le pastreze pana la solutionarea definitiva a cauzei. Obiectele supuse confiscarii nu se resrituie.Mijloacele materiale de proba nu au o valoare probatorie dinainte stabilita. Probele obtinute prin mijloacele materiale de proba sunt apreciate dupa aceleasi reguli ca si celelalte mijloace de proba, organele judiciare acceptandu-le sau nu, dupa cum le formeaza convingerea ca exprima adevarul sau nu.


Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate QReferat.ro Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }