| Administratie | Alimentatie | Arta cultura | Asistenta sociala | Astronomie | 
| Biologie | Chimie | Comunicare | Constructii | Cosmetica | 
| Desen | Diverse | Drept | Economie | Engleza | 
| Filozofie | Fizica | Franceza | Geografie | Germana | 
| Informatica | Istorie | Latina | Management | Marketing | 
| Matematica | Mecanica | Medicina | Pedagogie | Psihologie | 
| Romana | Stiinte politice | Transporturi | Turism | 
Libertati fundamentale - test grila
MULTIPLE CHOICE
1. Cu ce vot a fost adoptata Declaratia Universala a Drepturilor Omului ?
| a. | unanimitate | 
| b. | 5 voturi impotriva | 
| c. | 8 abtineri | 
ANS: C
2. Cand a ratificat Romania Conventia asupra eliminarii oricarei forme de discriminare fata de femei ?
| a. |  | 
| b. |  | 
| c. |  | 
ANS: B
3. Care dintre documentele enumerate mai jos privind drepturile omului, nu are caracter obligatoriu ?
| a. | Conventia europeana a drepturilor omului | 
| b. | Declaratia universala a drepturilor omului | 
| c. | Pactul international privind drepturile civile si politice | 
ANS: B
4. Cand a intrat in vigoare Conventia pentru drepturile copilului adoptata de Adunarea Generala a ONU ?
| a. |  | 
| b. |  | 
| c. |  | 
ANS: C
5. Cand a fost adoptata Bill of Rights?
| a. |  | 
| b. |  | 
| c. |  | 
ANS: B
6. Unde a fost inscrisa pentru prima data celebra idee "oamenii se nasc si raman liberi si egali in drepturi" ?
| a. | Conventia europeana a drepturilor omului | 
| b. | Declaratia drepturilor omului si cetateanului, document elaborat si promovat de revolutia franceza | 
| c. | Declaratia de independenta a SUA din 14 iulie 1776 | 
ANS: B
7. Cine a adoptat Declaratia Universala a Drepturilor Omului ?
| a. | Adunarea Generala a ONU | 
| b. | Consiliul Europei | 
| c. | Adunara Parlamentara a Consiliului Europei | 
ANS: A
8. Care dintre documentele enumerate fac parte din Carta internationala a drepturilor omului ?
| a. | Declaratia Universala a Drepturilor Omului | 
| b. | Declaratia de independenta a SUA | 
| c. | Conventia pentru eliminarea oricaror forme de discriminare rasiala | 
ANS: A
9. Cand a fost adoptata Conventia europeana a drepturilor omului?
| a. |  | 
| b. |  | 
| c. |  | 
ANS: B
 10. Cand a aderat 
| a. | L nr. 18/2000 | 
| b. | L nr. 35/1998 | 
| c. | L nr. 30 /1994 | 
ANS: C
11. Care este documentul cel mai important privind protectia minoritatilor ?
| a. | Conventia europeana a drepturilor omului | 
| b. | Conventia cadru pentru protectia minoritatilor | 
| c. | Carta europeana a limbilor regionale sau minoritare | 
ANS: B
12. Cand a adoptat Franta Declaratia drepturilor omului ?
| a. |  | 
| b. |  | 
| c. |  | 
ANS: C
13. Unde a fost semnata Conventia Europeana privind apararea drepturilor omului ?
| a. | Londra | 
| b. |  | 
| c. | Roma | 
ANS: C
14. Unde a avut loc Conferinta in urma careia a fost semnata Carta Natiunilor Unite ?
| a. | Roma | 
| b. |  | 
| c. |  | 
ANS: C
15. In ce an a fost adoptata Magna Charta Libertatum ?
| a. |  | 
| b. |  | 
| c. |  | 
ANS: C
16. Care dintre drepturile mentionate mai jos sunt garantate de Constitutia Romaniei ?
| a. | dreptul de mostenire | 
| b. | dreptul la eutanasie | 
| c. | un loc de munca fiecarui cetatean | 
ANS: A
17. Cine nu are drept de vot potrivit Constitutiei Romaniei ?
| a. | persoanele condamnate prin hotarare judecatoreasca definitiva la pierderea drepturilor electorale | 
| b. | persoanele care au implinit varsta de 60 de ani | 
| c. | persoanele care au implinit 18 ani cu o zi inainte de data alegerilor | 
ANS: A
18. De la prevederile art.27 alin. 1 (inviolabilitatea domiciliului) din Constitutie, cand se poate deroga ?
| a. | pentru apararea securitatii nationale sau a ordinii publice | 
| b. | pentru citarea unei persoane banuite de comiterea unei infractiuni | 
| c. | in caz de legitima aparare | 
ANS: A
19. Potrivit Constitutiei Romaniei exercitiul unor drepturi sau al unor libertati, in ce conditii poate fi restrans ?
| a. | prevenirea consecintelor unei calamitati naturale | 
| b. | refuzul unei persoane de urma cursurile de invatamant superior | 
| c. | aducerea la indeplinire a unor prevederi legale imperative | 
ANS: A
20. Care este termenul pentru masura retinerii ce nu poate fi depasit ?
| a. | 48 de ore | 
| b. | 24 de ore | 
| c. | 10 ore | 
ANS: B
21. Care dintre prevedri, sunt garantate de Constitutie ?
| a. | dreptul la un loc de munca | 
| b. | autonomia universitara | 
| c. | proprietatea publica | 
ANS: B
22. In ce conditii nu se considera munca fortata potrivit Constitutiei Romaniei ?
| a. | munca unei persoane condamnate prestata in conditii normale, in perioada de detentie sau de libertate conditionata | 
| b. | munca desfasurata ca pedeapsa pentru participarea la greva | 
| c. | munca desfasurata ca pedeapsa pentru afilierea la un sindicat | 
ANS: A
23. Care este durata normala a zilei de lucru, potrivit Constitutiei Romaniei ?
| a. | cel mult 8 ore | 
| b. | cel mult 10 ore | 
| c. | intre 6-8 ore in functie de domeniu de activitate | 
ANS: A
24. Cine nu pot fi angajati ca salariati potrivit Constitutiei Romaniei ?
| a. | minorii sub 15 ani | 
| b. | minorii sub 16 ani | 
| c. | minorii sub 18 ani | 
ANS: A
25. Ce drepturi au potrivit Constitutiei Romaniei cetatenii ?
| a. | concediu de maternitate platit | 
| b. | a alege si a fi ales in structurile ONU | 
| c. | a alege si a fi ales in structurile NATO | 
ANS: A
26. Ce drepturi ale omului revin strainilor?
| a. | Dreptul la securitate sociala | 
| b. | Dreptul de a alege si a fi ales in structurile politice ale Romaniei | 
| c. | Dreptul de a ocupa o functie de conducere in structurile MApN | 
ANS: A
27. Ce presupune potrivit Constitutiei dreptul la educatie ?
| a. | Gratuitatea invatamantului superior pentru toti cei care doresc | 
| b. | Traducerea tuturor manualelor scolare in toate limbile minoritare | 
| c. | Asigurarea invatamantului elementar gratuit | 
ANS: C
28. Un cetatean roman se plange ca este discriminat in ce priveste angajarea in munca; cine poate lua o hotarare in favoarea sa?
| a. | Avocatul poporului | 
| b. | Presedintele Romaniei | 
| c. | Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii | 
ANS: C
29. Ce poate face un stat cand considera ca un alt stat a incalcat drepturile omului ale unor cetateni ai sai ?
| a. | Sa incalce si el drepturile cetatenilor celuilalt stat | 
| b. | Sa ceara explicatii si sa propuna negocieri | 
| c. | Sa expulzeze cetatenii celuilalt stat | 
ANS: B
30. Ce obligatii ale statelor corespund drepturilor culturale ale omului ?
| a. | Sa asigure acces gratuit la toate manifestarile culturale | 
| b. | Sa finanteze toate publicatiile culturale | 
| c. | Sa asigure protectia dreptului de autor | 
ANS: C
31. In ce consta dreptul la munca?
| a. | A interzice discriminarea in ce priveste angajarea si conditiile de munca | 
| b. | A crea intreprinderi pentru angajarea tuturor | 
| c. | A interzice concedierile pana la crearea de locuri de munca pentru toti cei concediati | 
ANS: A
32. Ce presupune respectarea dreptului la sanatate ?
| a. | Dreptul la tratament medical gratuit in orice probleme | 
| b. | Crearea unui sistem de asigurare a tuturor serviciilor medicale la domiciliu | 
| c. | Asigurarea de unitati sanitare in toate unitatile teritorial-administrative | 
ANS: C
33. In ce constau obligatiile statului in domeniul drepturilor economice si sociale?
| a. | De a respecta libertatea persoanei de a-si alege un loc de munca si de a-si folosi resursele | 
| b. | Posibilitatea de a alege si a fi ales in Parlamentul Romaniei | 
| c. | De a oferi servicii egale tuturor | 
ANS: A
34. Prin ce conventie este protejata insasi existenta grupurilor etnice minoritare ?
| a. | Pactul privind drepturile civile si politice | 
| b. | Conventia privind prevenirea si pedepsirea genocidului | 
| c. | Conventia privind protectia minoritatilor a Consiliului Europei | 
ANS: B
35. Care din drepturile urmatoare poate face obiectul restrictiilor prin lege?
| a. | Dreptul de a intra in contact cu "credinciosii" din alte tari care pun in pericol ordinea si siguranta nationala | 
| b. | Dreptul de a-si schimba religia | 
| c. | Libertatea de a avea sau nu o credinta religioasa | 
ANS: A
36. Pentru ca un organism international sa admita o plangere privind incalcarea drepturilor omului, ce este necesar ?
| a. | Sa fie redactata corect | 
| b. | Sa fie sprijinita de o organizatie neguvernamentala | 
| c. | Sa fi fost epuizate recursurile interne disponibile | 
ANS: C
37. De la ce drepturi din cele enumerate mai jos, un stat nu poate deroga nici in caz de pericol pentru existenta natiunii?
| a. | Dreptul la expresie | 
| b. | Dreptul de
  a-si parasi  | 
| c. | Dreptul de a nu fi supus torturii | 
ANS: C
38. Care este forma de exercitare a drepturilor politice ?
| a. | Direct, prin participarea la alegeri si la dezbateri publice | 
| b. | Prin participarea la sondaje publice | 
| c. | Respectarea dreptului la invatatura | 
ANS: A
39. In cazul unor incalcari grave ale drepturilor omului, ce se poate face ?
| a. | Se poate recurge la folosirea fortei armate impotriva statului vinovat | 
| b. | Se poate recurge la procedurile internationale disponibile | 
| c. | Pot fi folosite masuri de constrangere pentru a repune in drepturi persoanele afectate | 
ANS: B
40. Ce atributii din cele enumerate mai jos revin Avocatului Poporului?
| a. | Sa solicite autoritatilor publice incetarea incalcarilor drepturilor omului | 
| b. | Sa decida repunerea in drepturi a petitionarilor | 
| c. | Sa apere un cetatean in procese penale | 
ANS: A
41. Ce document european prevede in mod detaliat drepturile persoanelor care fac parte din minoritati?
| a. | Conventia din 1950 a Consiliului Europei privind drepturile si libertatile fundamentale | 
| b. | Actul Final de la Helsinki | 
| c. | Conventia cadru privind protectia minoritatilor | 
ANS: C
42. Care din drepturile omului enumerate mai jos decurg din cetatenia europeana?
| a. | Dreptul de a alege si a fi ales in organe locale in orice stat membru | 
| b. | Dreptul de a ocupa functii publice in orice stat membru | 
| c. | Dreptul la aparare in procesul penal | 
ANS: A
43. O persoana care considera ca i-au fost incalcate drepturile, cui se poate adresa ?
| a. | Instantelor judecatoresti interne | 
| b. | Direct organismelor internationale | 
| c. | Uniunii Europene | 
ANS: A
44. Ce presupune egalitatea in drepturi ?
| a. | Libertatea de actiune completa a persoanelor | 
| b. | Tratament identic | 
| c. | Dreptul de acces egal la toate serviciile publice | 
ANS: C
45. Care din principiile aplicate de Curtea Europeana de Justitie vizeaza in mod direct protectia drepturilor omului ?
| a. | Primatul dreptului comunitar | 
| b. | Proportionalitatea intre scopul urmarit si mijloacele folosite | 
| c. | Nediscriminarea pe motiv de sex, cetatenie, rasa, origine etnica, varsta | 
ANS: C
46. De la cine pot proveni plangeri adresate Curtii Europene a Drepturilor Omului pentru incalcari ale Conventiei din 1950 privind drepturile si libertatile fundamentale
| a. | De la persoane individuale, care pretind ca drepturile lor au fost incalcate | 
| b. | De la instantele judiciare din statele membre | 
| c. | De la orice persoana care ia cunostinta de incalcari | 
ANS: A
47. Pentru ce fapte este admisa in tratatele internationale adoptarea de legi privind aplicarea pedepsei cu moartea?
| a. | Pentru orice crime grave | 
| b. | Pedeapsa cu moartea nu poate fi aplicata pentru nici un motiv | 
| c. | Pentru traficul de droguri | 
ANS: B
48. Ce principii se aplica in ce priveste drepturile copilului ?
| a. | Interesele grupului minoritar din care face parte | 
| b. | Interesele comunei sau orasului de nastere | 
| c. | Interesele copilului | 
ANS: C
 49. Ce organ de
stat poate aplica in 
| a. | Avocatul Poporului | 
| b. | Curtea Constitutionala | 
| c. | Instantele judecatoresti | 
ANS: C
50. Care din tratatele Uniunii Europene a prevazut pentru prima data ca Uniunea va respecta drepturile omului ?
| a. | Tratatul de la Maastricht, 1992 | 
| b. | Tratatul de la Amsterdam, 1997 | 
| c. | Tratatul de la Nisa, 2001 | 
ANS: A
51. Ce procedura trebuie sa urmeze un cetatean roman pentru a ataca in contencios administrativ un act sau o omisiune ale unui organ administrativ ?
| a. | Sa se adreseze Avocatului Poporului | 
| b. | Sa se adreseze mai intai organului administrativ in cauza si sa-i ceara anularea sau efectuarea actului administrativ | 
| c. | Sa se adreseze Ombudsman-ului | 
ANS: B
52. Ce drepturi ale omului intra sub jurisdictia Curtii Europene a Drepturilor Omului ?
| a. | Drepturile sociale si culturale | 
| b. | Drepturile economice | 
| c. | Drepturile civile si politice | 
ANS: C
53. Ce documente adopta comitetele create prin tratate privind drepturile omului, pentru supravegherea aplicarii tratatelor ?
| a. | Decizii obligatorii | 
| b. | Amenzi | 
| c. | Opinii, cu titlu de recomandare | 
ANS: C
54. De la ce drepturi ale omului nu se poate deroga nici in timp de razboi ?
| a. | Dreptul la viata | 
| b. | Dreptul de asociere si reuniune | 
| c. | Dreptul de a promova orice orientare politica | 
ANS: A
 55. Ce presupune dreptul de a parasi liber orice tara si de a reveni in 
| a. | Dreptul de a trece frontiera tarii sale | 
| b. | Dreptul de a calatori in toata lumea | 
| c. | Dreptul de a intra pe teritoriul altui stat | 
ANS: A
56. In ce conditii nu pot fi folosite drepturile si libertatile acordate persoanelor ?
| a. | Pentru acte sau activitati menite sa distruga drepturile altor persoane | 
| b. | Pentru dezvoltarea propriei personalitati | 
| c. | Pentru apararea unor interese legitime | 
ANS: A
57. Prin ce se deosebeste substantial abordarea drepturilor omului in Carta drepturilor fundamentale adoptata de Uniunea Europeana, fata de Conventia din 1950 adoptata in cadrul Consiliului Europei?
| a. | Prin gruparea mai exacta pe titluri | 
| b. | Prin includerea, alaturi de drepturile civile si politice, cuprinse in Conventia din 1950, a unor drepturi economice si sociale si a unor drepturi de solidaritate | 
| c. | Pentru ca a fost adoptata in contextul evolutiei societatii | 
ANS: B
58. Ce poate sa faca o organizatie neguvernamentala pentru a promova respectarea drepturilor omului?
| a. | Sa atraga atentia opiniei publice asupra incalcarilor | 
| b. | Sa elaboreze o hotarare in acest sens | 
| c. | Sa aprobe in Parlament adoptarea unei legi | 
ANS: A
 59. In 
| a. | Cetatenii romani care au implinit 18 ani | 
| b. | Orice cetatean roman | 
| c. | Orice
  strain care sta in  | 
ANS: A
60. Pentru ce motive se pot aplica restrictii la exercitarea drepturilor la reuniune si asociere ?
| a. | Pentru a proteja sanatatea publica | 
| b. | Pentru a evita demonstratii politice contrare unui partid | 
| c. | Pentru a tine seama de interesele altor state | 
ANS: A
61. Exista deosebiri intre nediscriminare si egalitatea in drepturi?
| a. | Nediscriminarea inseamna mai mult decat egalitatea | 
| b. | Egalitatea presupune nediscriminarea, dar include, acolo unde este necesar, masuri speciale pentru a corecta situatii de dezavantaj pana la eliminarea acestora | 
| c. | Nediscriminarea este expresia negativa a egalitatii | 
ANS: B
62. Ce obligatii are un stat fata de alte state in domeniul drepturilor omului?
| a. | Sa asigure cetatenilor altor state drepturi egale cu proprii cetateni | 
| b. | Sa respecte drepturile propriilor cetateni | 
| c. | Sa faciliteze contactele intre cetatenii proprii si cei ai altor state | 
ANS: B
63. Cum se asigura respectarea drepturilor omului in plan intern?
| a. | Prin adoptarea de legi adecvate | 
| b. | Prin raportare la conventiile americane | 
| c. | Prin actiuni populare de impunere a respectarii lor | 
ANS: A
64. Care din urmatoarele indatoriri revin cetatenilor romani ?
| a. | Fidelitatea fata de tara | 
| b. | Plata de contributii pentru dezvoltare | 
| c. | Promovarea
  traditiilor culturale  in  | 
ANS: A
65. Care sunt principii ce guverneaza drepturile si libertatile fundamentale ale omului ?
| a. | egalitatea in drepturi | 
| b. | principiul teritorialitatii | 
| c. | disproportionalitatea. | 
ANS: A
66. Intr-una din spetele sale Curtea Europeana a Drepturilor omului a subliniat ca principiul sigurantei (securitatii juridice) este in mod necesar integrat in Conventie. La ce se refera speta (din manual)?
| a. | Marks vs. Belgia | 
| b. | Antonescu
  vs.  | 
| c. | Golder vs. Marea Britanie | 
ANS: A
67. Unele din principiile ce guverneaza drepturile si libertatile fundamentale ale omului sunt specifice si dreptului comunitar, care sunt acestea ?
| a. | principiul subsidiaritatii | 
| b. | principiul proportionalitatii | 
| c. | principiul universalitatii | 
ANS: A
68. "Acest articol nu va prejudicia judecata si sanctionarea oricarei persoane pentru orice actiune sau lipsa acesteia care, in momentul in care a fost comisa, era de natura penala conform principiilor generale de drept recunoscute de natiunile civilizate" In ce articol din Conventie este prevazut acest lucru ?
| a. | art. 1 | 
| b. | art. 5 | 
| c. | art. 7 | 
ANS: C
69. Care sunt urmarile conform principiului prioritatii reglementarilor internationale privind drepturile si libertatile fundamentale ale omului ?
| a. | normele internationale ratificate se aplica ori de cate ori exista contradictie intre acestea si dreptul intern; | 
| b. | organismele supranationale nu intervin decat daca e necesar si in masura necesara atingerii rezultatelor prevazute de tratatele constitutive; | 
| c. | toti cetatenii sunt egali in drepturi fara privilegii si fara discriminari; | 
ANS: A
70. Ce presupune principiul egalitatii in drepturi ?
| a. | nu permite tratamentul diferentiat al oamenilor intemeiat pe diferente naturale, | 
| b. | interzice tratamentul diferentiat in situatii comparabile sau identice, indiferent de motiv, | 
| c. | nu se aplica in cazul cetatenilor de etnie rroma | 
ANS: B
71. Care din afirmatiile de mai jos este falsa ?
| a. | Principiul egalitatii este consacrat de art. 14 din Conventie; | 
| b. | Dreptul international al drepturilor omului respecta principiile generale de drept recunoscute de natiunile civilizate; | 
| c. | Conventia pentru protectia drepturilor omului si a libertatilor fundamentale nu contine nici o referire la principiile generale de drept, ele au fost consacrate prin deciziile Curtii Europene a Drepturilor Omului. | 
ANS: C
72. Care dintre urmatoarele afirmatii este adevarata?
| a. | Principiul prioritatii se refera la suprematia reglementarilor internationale | 
| b. | Dreptul international al drepturilor omului nu cunoaste principii fundamentale | 
| c. | Principiul egalitatii este reglementat de prevederile art. 14 din Conventia privind protectia drepturilor omului si a libertatilor fundamentale | 
ANS: C
73. Ce presupune principiul autoritatii de lucru judecat ?
| a. | Ca o autoritate nu poate judeca decat o cauza | 
| b. | Ca o actine nu poate fi judecata de orice instanta | 
| c. | O actiune nu poate fi judecata decat o singura data | 
ANS: C
74. Ce presupune principiul prioritatii dreptului comunitar ?
| a. | Nu presupune nicio obligatie din partea statelor | 
| b. | Obligatia statelor de a aplica normele comunitare cu prioritate | 
| c. | Normele de drept comunitar nu pot fi prioritare in fata normelor de drept interne | 
ANS: B
75. De cine este conditionat existenta principiului eficacitatii dreptului comunitar ?
| a. | De principiul prioritatii | 
| b. | De nimic | 
| c. | De normele interne | 
ANS: A
76. Ce presupune principiul recunoasterii reciproce
| a. | Recunoasterea independentei statelor | 
| b. | Recunoasterea calitatii de justitiabil; | 
| c. | Recunoasterea anumitor norme in mod reciproc intre state | 
ANS: C
77. Ce presupune principiul universalitatii drepturilor omului ?
| a. | toti oamenii sunt egali in drepturi, fara privilegii si discriminari; | 
| b. | normele conventionale devin aplicabile numai daca normele si organele interne ale statului nu contin prevederi de gen sau esueaza in protejarea drepturilor cetatenilor, prevazute in norma conventionala; | 
| c. | toti oamenii se bucura de toate drepturile si libertatile fundamentale, care nu pot fi limitate decat in cazurile si sub conditiile prevazute de lege; | 
ANS: C
78. Ce constituie indivizibilitatea drepturilor fundamentale?
| a. | este un principiu general al drepturilor fundamentale ale omului; | 
| b. | vizeaza exercitarea in mod unitar a acestora; | 
| c. | are legatura cu principiul subsidiaritatii; | 
ANS: A
79. Cum sunt catalogate inegalitatile naturale ?
| a. | sunt discriminari sanctionate conform legii; | 
| b. | sunt permise de reglementarile privind egalitatea in drepturi si impun un tratament diferentiat al persoanelor in cauza, tocmai pentru a le permite acestora sa participe la orice gen de activitati; | 
| c. | sunt practici ilegale de sanctionare a celor vinovati de discriminare; | 
ANS: B
80. Cum poate fi interpretata libertatea de exprimare ?
| a. | Nu poate fi restransa sub nici o forma; | 
| b. | Permite oricarui cetatean sa faca orice afirmatie, in orice mod, indiferent de veridicitatea ei; | 
| c. | Poate fi supusa unor limitari, conditii sau sanctiuni, in conditiile legii; | 
ANS: C
81. Libertatea de a-si manifesta religia, poate face obiectul unor restrangeri ?
| a. | nu poate face obiectul nici unei limitari; | 
| b. | poate fi limitata in cazul cetatenilor de origine islamica banuiti de activitati teroriste; | 
| c. | poate suferi limitari din motive de ordine, sanatate sau morala publica, ori pentru protejarea drepturilor altora. | 
ANS: C
82. In ce conditii munca unei persoane nu poate fi interpretata ca fiind munca fortata ?
| a. | prestarea unei activitati remunerate in timpul detentiei | 
| b. | sclavia | 
| c. | munca copiilor sub 13 ani | 
ANS: A
83. In ce conditii nu este permisa atingerea dreptului la viata ?
| a. | pentru a impiedicarea evadarea unei persoane legal detinute; | 
| b. | pentru salvarea unui bun important sau de patrimoniu cultural; | 
| c. | pentru a reprima conform legii o insurectie; | 
ANS: B
84. In statele semnatare ale Conventiei, care persoana va fi sanctionata conform legii ?
| a. | Cel care dispune prin hotarare judecatoreasca condamnarea la moarte a unui criminal | 
| b. | Cel care a ucis o persoana intr-un conflict armat intre doua state | 
| c. | Cel care a ucis din culpa persoana pe care trebuia sa o aresteze | 
ANS: A
85. Este munca fortata in intelesul art. 4 din Conventie:
| a. | activitatea desfasurata in conditii de aservire | 
| b. | serviciul militar obligatoriu | 
| c. | orice munca sau serviciu care face parte din obligatiile civile normale | 
ANS: A
86. Care sunt limitarile legale ale dreptului la libertate
| a. | pedeapsa privativa de libertate | 
| b. | sechestrarea | 
| c. | interdictia sotului fata de sotie de a nu parasi locuinta | 
ANS: A
87. In ce situatii, nu se considera o limitare legala a dreptului la libertate:
| a. | pedeapsa privativa de libertate dispusa de un tribunal | 
| b. | detentia unui minor in scopul prezentarii sale in fata autoritatii competente; | 
| c. | detentia unui alcoolic; | 
ANS: A
88. O persoana arestata, mai are drepturi?
| a. | le pierde pe toate odata cu arestarea | 
| b. | trebuie sa fie informata in termenul cel mai scurt asupra motivelor arestarii sale; | 
| c. | nu trebuie sa fie informata asupra oricarei acuzatii i se aduce; | 
ANS: B
89. Potrivit art. 18 din Conventie, privind restrangerea drepturilor, in ce conditii se pot aplica?
| a. | este posibila aplicarea unor restrictii suplimentare ale drepturilor prevazute de Conventie, daca sunt prevazute de legislatia nationala; | 
| b. | restrictiile prevazute nu pot fi aplicate decat in caz de razboi; | 
| c. | restrictiile prevazute nu pot fi aplicate decat in scopurile pentru care au fost prevazute; | 
ANS: C
90. Limitarile drepturilor prevazute de Conventia pentru apararea drepturilor omului si libertatilor fundamentale cum pot fi dispuse?
| a. | se pot dispune numai in conformitate cu legislatia nationala, indiferent de prevederile internationale; | 
| b. | nu pot fi mai ample decat cele prevazute de Conventie; | 
| c. | implica pentru orice grup, dreptul de a desfasura liber o activitate de orice fel, in orice conditii; | 
ANS: B
91. Care din urmatoarele propozitii este falsa ?
| a. | munca fortata este interzisa; | 
| b. | Conventia pentru apararea drepturilor omului nu contine referiri exprese la limitarile drepturilor fundamentale; | 
| c. | Abuzul de drept este interzis de art. 17 din Conventie; | 
ANS: B
92. Care din urmatoarele afirmatii este adevarata ?
| a. | Munca fortata este permisa in cazul minorilor de peste 16 ani; | 
| b. | Dreptul la respectarea vietii private sau de familie nu poate fi sub nici o forma restrans; | 
| c. | Prezumtia de nevinovatie nu poate reprezenta o restrangere a dreptului la un proces echitabil. | 
ANS: C
 93. Ce s-a
semnat la 5 mai 1949 la 
| a. | Infiintarea Consiliului Europei; | 
| b. | Statutul CEDO; | 
| c. | Statutul Consiliului Europei; | 
ANS: C
94. Care sunt tarile care au semnat initial Statutul Consiliului Europei?
| a. | Belgia,
  Danemarca, Franta, Irlanda,  | 
| b. | Belgia,
  Danemarca, Franta, Irlanda,  | 
| c. | Belgia,
  Danemarca, Franta, Irlanda,  | 
ANS: A
95. Care sunt principiile dupa care isi orienteaza activitatea Consiliul Europei ?
| a. | Egalitate, legalitate, fraternitate; | 
| b. | Respectarea drepturilor omului, legalitate, egalitate; | 
| c. | Democratie pluralista, respectarea drepturilor omului si statului de drept; | 
ANS: C
96. Cine a adoptat Conventia pentru apararea drepturilor omului si libertatilor fundamentale ?
| a. | Consiliul European; | 
| b. | Consiliul Uniunii Europene | 
| c. | Consiliul Europei. | 
ANS: C
97. Cine a ales judecatorii Comisiei Europene a Drepturilor Omului?
| a. | Comitetul de Ministri ai Consiliului Europei; | 
| b. | Membrii Comisiei Europene ai Drepturilor Omului; | 
| c. | Adunarea Consultativa Parlamentara a Consiliului Europei; | 
ANS: C
98. La ce obliga statele semnatare Conventia pentru apararea drepturilor omului si a libertatilor sale fundamentale ?
| a. | Sa garanteze libertatile tuturor cetatenilor; | 
| b. | Sa garanteze drepturile si libertatile omului tuturor cetatenilor; | 
| c. | Sa garanteze egalitatea oamenilor in fata justitiei; | 
ANS: B
99. Ce reprezinta Curtea Europeana a Drepturilor Omului?
| a. | Un organism de aparare a drepturilor omului la nivel international si regional; | 
| b. | Un organism de aparare a drepturilor omului la nivel international; | 
| c. | Un organism de aparare a drepturilor omului la nivel international si regional, are rolul unei instante internationale cu caracter subsidiar cailor de atac interne; | 
ANS: C
100. Care este intervalul de timp in care se poate formula o plangere la Curtea Europeana a Drepturilor Omului din momentul epuizarii tuturor cailor de atac interne?
| a. | 6 luni; | 
| b. | 12 luni; | 
| c. | De la 6 la 12 luni; | 
ANS: A
 101. In ce an, 
| a. |  | 
| b. |  | 
| c. |  | 
ANS: B
 102. In ce an, 
| a. |  | 
| b. |  | 
| c. |  | 
ANS: C
103. Ce s-a creat prin Conventia din 1950 ?
| a. | O Comisie Europeana a Drepturilor Omului | 
| b. | O Curte Europeana a Drepturilor Omului | 
| c. | O Comisie si o Curte Europeana a Drepturilor Omului | 
ANS: C
104. Care este scopul Consiliului Europei ?
| a. | De a apara si dezvolta drepturile omului si libertatile fundamentale | 
| b. | De a apara drepturile omului | 
| c. | De a realiza o uniune mult mai stransa intre membrii sai | 
ANS: C
105. Care au constituit sursele de inspiratie ale Conventiei pentru apararea drepturilor omului si a libertatilor sale fundamentale ?
| a. | Declaratia Universala a Drepturilor Omului | 
| b. | Proiectul Pactului referitor la drepturile politice si civile | 
| c. | Declaratia Universala a Drepturilor Omului si Proiectul Pactului referitor la drepturile politice si civile | 
ANS: C
106. Conventia, face parte din dreptul nostru intern ?
| a. | Acest fapt este stipulat in actul de aderare la Conventie | 
| b. | Acest fapt este stipulat in Constitutia Romaniei | 
| c. | Acest fapt este stipulat in tratatele internationale | 
ANS: B
107. In ce conditii anumite persoane se pot numi persoane aflate intr-o situatie speciala ?
| a. | persoanele cu afectiuni medicale | 
| b. | persoanele cu deficienta de vedere | 
| c. | persoanele private de libertate | 
ANS: C
108. In ce conditii anumite persoane se pot numi persoane aflate intr-o situatie speciala ?
| a. | persoanele cu un brat lipsa; | 
| b. | persoanele care cersesc; | 
| c. | persoanele cu afectiuni neuropsihice | 
ANS: C
109. Care copii, pot fi categorisiti in persoane aflate in situatie speciala?
| a. | copiii strazii | 
| b. | copiii institutionalizati | 
| c. | copiii fara un parinte | 
ANS: B
110. Persoanele private de libertate, pot fi separate pe timpul executarii pedepsei privative de libertate ? Pe ce criterii
| a. | separate in functie de rasa | 
| b. | separate in functie de nivelul de pregatire | 
| c. | separate in functie de recidiva | 
ANS: C
111. Persoanelor private de libertate, li se asigura vreun drept ?
| a. | dreptul la asistenta medicala | 
| b. | dreptul de a se asocia | 
| c. | dreptul de a fi alesi in organele administratiei locale | 
ANS: A
112. Care este scopul tratamentului penitenciar pentru persoanele private de libertate ?
| a. | De a le asigura demnitatea umana | 
| b. | De a-i dezumaniza | 
| c. | De a le schimba orientarea religioasa datorita careia a comis fapta | 
ANS: A
113. In ce conditii, o persoana care a comis o infractiune, poate fi depusa in penitenciar?
| a. | pe baza unei adrese de la politie | 
| b. | pe baza declaratia celui care l-a prins | 
| c. | pe baza unui dosar special | 
ANS: C
114. Cand este obligatoriu sa ajunga mandatul de arestare la penitenciar ?
| a. | in trei zile de la depunerea persoanei retinute | 
| b. | in cinci zile de la depunerea persoanei condamnate | 
| c. | odata cu persoana si dosarul de penitenciar | 
ANS: C
115. In ce conditii se va putea realiza o corecta reeducare a persoanelor private de libertate?
| a. | Daca sunt cazate impreuna indiferent de pedeapsa | 
| b. | Daca se cazeaza separat in functie de starea de recidiva | 
| c. | Daca se cazeaza in functie de religia pe care o au | 
ANS: B
116. Ce prevede sistemul legislativ in vigoare privind soarta persoanelor private delibertate?
| a. | obligatia administratiei penitenciarului de a asigura pat individual fiecarei persoane private de libertate | 
| b. | posibilitatea ca fiecare persoana privata de libertate sa-si aleaga camera unde va fi cazat | 
| c. | posibilitatea fiecarei persoane privata de libertate de a recuza conducerea penitenciarului | 
ANS: A
117. Ce tinuta pot purta persoanele private delibertate pe timpul executarii pedepsei privative de libertate ?
| a. | toate persoanele vor purta tinuta penitenciarului | 
| b. | se poate purta tinuta civila de acasa | 
| c. | tinuta este diferentiata in functie de penitenciar | 
ANS: B
118. Al cui acord este necesar pentru internarea voluntara intr-o unitate medicala a unui bolnav cu tulburari psihice ?
| a. | cu acordul bolnavului | 
| b. | cu acordul unui membru al familiei | 
| c. | cu acordul curatorului | 
ANS: A
119. In ce conditii se poate face internarea nevoluntara intr-o unitate medicala a unui bolnav cu tulburari psihice?
| a. | cu sprijinul politiei comunitare | 
| b. | la recomandarea politiei de proximitate | 
| c. | dupa expirarea incercarilor de internare voluntara si la recomandarea unui medic specialist | 
ANS: C
120. O persoana care sufera de afectiuni si tulburari psihice poate fi supusa unor actiuni sau interventii ?
| a. | poate fi supusa unor experiente medicale in incercarea de a verifica un medicament nou | 
| b. | nu poate fi supusa discriminarii de nici un fel | 
| c. | poate sa fie supusa unor incercari de rezistenta la tratament | 
ANS: B
121. In conformitate cu prevederile legii, cine va inregistra in evidente un copil gasit care nu are identitate ?
| a. | de catre cel care l-a gasit | 
| b. | de organul de politie comunitara | 
| c. | de serviciul public de asistenta sociala | 
ANS: C
122. Cine a avut initiativa realizarii Consiliul Europei ?
| a. | Statelor Unite ale Americii | 
| b. | Marea Britanie si Franta | 
| c. | 10 state europene | 
ANS: C
123. Care a fost scopul declarat la infiintarea Consiliului Europei ?
| a. | edificarea pacii bazata pe justitie si cooperare internationala | 
| b. | realizarea primei organizatii militare europeane | 
| c. | asigurarea infrastructurii statelor europene distruse in razboi | 
ANS: A
124. Care sunt domeniile esentiale pe care isi concentreaza eforturile Consiliul Europei ?
| a. | echilibrul de forte armate ale statelor membre | 
| b. | protectia democratiei si a suprematiei legii | 
| c. | asigurarea unei circulatii libere a cetatenilor fara control vamal | 
ANS: B
125. Care sunt domeniile esentiale pe care isi concentreaza eforturile Consiliul Europei ?
| a. | eliminarea taxelor vamale | 
| b. | eliminarea taxelor de frontiera | 
| c. | protectia drepturilor si libertatilor fundamentale ale omului | 
ANS: C
126. Care sunt domeniile esentiale pe care isi concentreaza eforturile Consiliul Europei ?
| a. | promovarea tehnologiei de ultima ora in toate statele membre | 
| b. | promovarea cercetarilor in domeniul energiei neconventionale | 
| c. | promovarea identitatii si diversitatii culturale in Europa | 
ANS: C
127. Care sunt domeniile esentiale pe care isi concentreaza eforturile Consiliul Europei ?
| a. | incurajarea practicilor de experimente militare | 
| b. | incurajarea stabilitatii democratice prin intermediul reformelor | 
| c. | incurajarea practicilor de eugenie | 
ANS: B
128. Care a fost documentul cel mai semnificativ adoptat de Consiliului Europei ?
| a. | Conventiei pentru apararea drepturilor omului si a libertatilor fundamentale | 
| b. | Tratatului privind realizarea Uniunii Europene | 
| c. | Conventiei pentru lupta impotriva dublei impuneri | 
ANS: A
129. Cum este definita Curtea Europeana a Drepturilor Omului?
| a. | Ca un tribunal international menit sa asigure respectarea drepturilor omului | 
| b. | Ca un tribunal international menit sa asigure implementarea tratatelor U.E. | 
| c. | Ca un tribunal international menit sa judece cauzele penale, civile si in contencios | 
ANS: A
130. In ce periade ale anului isi desfasoara activitatea Curtea Europeana a Drepturilor Omului ?
| a. | in sesiuni trimestriale | 
| b. | in sesiuni bianuale | 
| c. | permanent | 
ANS: C
131. Care este misiunea Curtii Europene a Drepturilor Omului ?
| a. | garantarea independentei statelor membre | 
| b. | garantarea integritatii teritoriale a statelor membre | 
| c. | garantarea respectarii de catre statele membre a prevederilor Conventiei europene a drepturilor omului | 
ANS: C
132. Care este componenta Curtii Europene a Drepturilor Omului?
| a. | 27 de judecatori din statele membre | 
| b. | cate un judecator din fiecare stat membru | 
| c. | 18 judecatori incepand cu anul 2009 | 
ANS: B
133. Cine alege judecatorii in cadrul Curtii Europene a Drepturilor Omului?
| a. | parlamentul european | 
| b. | Adunarea Parlamentara a CE | 
| c. | consiliul european | 
ANS: B
134. Cine poate sa dea indicatii judecatorilor ce fac parte din Curtea Europeana a Drepturilor Omului ?
| a. | pot primi instructiuni si indicatii din partea guvernului care i-a propus in instanta respectiva | 
| b. | nu au voie sa primeasca indicatii de la guvernele care i-a propus | 
| c. | este la latitudinea judecatorului daca tine sau nu cant de indicatia primita | 
ANS: B
135. Unde se afla Sediul Curtii Europene a Drepturilor Omului ?
| a. | Strasbourg | 
| b. | Haga | 
| c. | Bruxelles | 
ANS: A
136. Curtea Europeana a Drepturilor Omului isi poate desfasura la nevoie lucrarile si in alta locatie decat cea stabilita ?
| a. | in orice stat membru al Consiliului Europei | 
| b. | in orice stat membru al Europei | 
| c. | in orice stat din lume | 
ANS: A
137. Cine are responsabilitatea executarii unei hotarari a Curtii Europene a Drepturilor Omului?
| a. | executorilor judecatoresti ai CEDO | 
| b. | Comitetului Ministrilor al Consiliului Europei | 
| c. | Statului vizat | 
ANS: B
138. In conformitate cu drepturile copilului institutionalizat, acestamai are dreptul la exprimare ?
| a. | nu are dreptul la exprimare | 
| b. | se poate exprima numai prin reprezentantii institutiei | 
| c. | are dreptul la libera exprimare | 
ANS: C
139. Un copil institutionalizat, mai poate sa mentina legaturi cu cineva din afara institutiei ?
| a. | are dreptul sa mentina relatiile cu parintii si rudele apropiate | 
| b. | nu mai poate intretine legaturi cu parintii | 
| c. | mentine legatura cu parintii prin avocat | 
ANS: A
140. Ce presupune principiul egalitatii?
| a. | un tratament egal al partilor in situatii identice si comparabile | 
| b. | o solutie identica pentru cauze ce insrimineaza acelasi tip de fapta | 
| c. | egalitatea in ce priveste numarul de aparatori | 
ANS: A
141. Care este perioada unui mandat pentru judecatorii de la Curtea Europeana a Drepturilor Omului ?
| a. | 6 ani | 
| b. | 9 ani | 
| c. | 5 ani | 
ANS: B
142. Un judecator de la CEDO, al carui mandat a expirat, poate sa fie reales ?
| a. | da | 
| b. | nu | 
| c. | numai daca isi depune candidatura | 
ANS: B
143. Care este varsta pana la care un judecator poate sa functioneze la CEDO ?
| a. | 60 de ani | 
| b. | 65 de ani | 
| c. | 70 de ani | 
ANS: C
144. Cine conduce Curtea Europeana a Drepturilor Omului ?
| a. | Consiliul de Ministri | 
| b. | un presedinte ales in adunarea plenara | 
| c. | Consiliul Europei ca institutie care a cret-o | 
ANS: B
145. Un judecator ales intr-o functie in cadrul CEDO, mai poate fi reales in aceiasi functie dupa expirarea mandatului ?
| a. | da | 
| b. | nu | 
| c. | da, daca isi depune candidatura | 
ANS: B
146. Cum se face alegerea presedintelului CEDO ?
| a. | pe baza votului deschis majoritar | 
| b. | pe baza numirilor facute de Consiliu | 
| c. | pe baza unui vot secret | 
ANS: C
147. Cine face alegerea judecatorilor in CEDO ?
| a. | Consiliul Europei | 
| b. | Consiliul de Ministri | 
| c. | Adunarea Parlamentara | 
ANS: C
148. Citi candidati trebuie sa fie din partea fiecarui stat membru pentru functia de judecator al CEDO ?
| a. | unul | 
| b. | doi | 
| c. | trei | 
ANS: C
149. In cazul judecarii unei cauze din tara sa, un judecator, poate sa primeasca indicatii de la guvernul care l-a desemnat la CEDO ?
| a. | da | 
| b. | nu | 
| c. | numai cu acordul partilor | 
ANS: B
150. Inlaturarea unui judecator de la CEDO, cine o decide ?
| a. | Adunarea Parlamentara | 
| b. | ceilalti judecatori pe baza unui vot de doua treimi | 
| c. | Consiliul Europei | 
ANS: B
	  
Acest document nu se poate descarca
	  
| E posibil sa te intereseze alte documente despre: | 
| Copyright © 2025 - Toate drepturile rezervate QReferat.com | Folositi documentele afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul document pe baza informatiilor de pe site. { Home } { Contact } { Termeni si conditii } | 
| Documente similare: 
 | 
| ComentariiCaracterizari
 | 
| Cauta document |