QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate drept

Inscrisurile ca mijloace de proba in procesul penal
Inscrisurile ca mijloace de proba in procesul penal


Inscrisurile constituie mijloace de proba in masura in care cuprind in continutul lor fapte sau imprejurari de natura sa contribuie la aflarea adevarului in cauza.

Ca mijloc de proba se inteleg numai actele care prin continutul lor contribuie la aflarea adevarului, fara sa reprezinte forma scrisa de manifestare a celorlalte mijloace de proba. Asemenea inscrisuri sunt: corespondenta, chitantele, actele sub semnatura privata sau care emana de la diverse institutii, registrele. Datele pe care le contin aceste acte scrise trebuie sa fie de natura a confirma sau infirma invinuirea, a stabili circumstante atenuante sau agravante ori a caracteriza persoana partilor in proces.
Procesele verbale sunt inscrisurile cele mai des folosite in cauzele penale. Pot incheia procese verbale cu privire la faptele care constituie infractiuni sau la imprejurarile referitoare la acestea, organele de cercetare penala, procurorul, instanta de judecata, investigatorii sub acoperire, organele de constatare precum si alte organe si persoane, daca legea prevede aceasta

Pentru a servi ca mijloc de proba, procesul verbal trebuie sa cuprinda fapte si imprejurari legate de savarsirea infractiunii, constatate prin propriile simturi de catre persoana care il incheie.  Conform art.91 procesul verbal trebuie sa cuprinda obligatoriu urmatoarele mentiuni:

data si locul unde este incheiat;

numele, prenumele si calitatea celui care il incheie;

numele, prenumele, adresa si ocupatia martorilor asistenti, atunci cand exista;

descrierea amanuntita a celor constatate, precum si a masurilor luate;

numele, prenumele, adresa si ocupatia persoanelor la care se refera procesul verbal, obiectiile si explicatiile acestora;alte mentiuni cerute de lege pentru anumite procese verbale;

semnatura persoanei care il incheie, a martorilor asistenti si a persoanelor la care se refera procesul verbal. Procesul verbal trebuie semnat pe fiecare pagina si la sfarsit, mentionandu-se eventuala refuzare sau imposibilitate de semnare a uneia dintre persoanele aratate.

Valoarea probanta a inscrisurilor

Inscrisurile au valoare probanta independenta, putand servi la aflarea adevarului in cauza fara a fi necesara coroborarea lui obligatorie cu alte probe. Si in privinta inscrisurilor opereaza principiul liberei aprecieri a probelor, organele judiciare avand libertatea de a acorda sau nu incredere unui inscris (inclusiv proceselor verbale), fiind obligate insa sa-si motiveze convingerea pe care si-au format-o cu privire la acel inscris.


Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate QReferat.ro Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }