QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate drept

Drept copil

Introducere

Actualitatea temei: Societatea noastra, aflindu-se mai bine de un deceniu in tranzitie sub aspect economic si politico-social, a avut o vizibila influenta si asupra celor care sunt viitorul nostru, copii, astfel au fost inregistrate un sir de fenomene noi, explozive, experimentate dramatic de individ si de colective, cum ar fi:
. Rata in crestere a somajului;
. Raspindirea in masa a saraciei;
. Scaderea rapida a veniturilor reale;
. Deficitul de locuri de munca;
. Lipsa de incredere in institutiile si personalitatile politice;
. Coruptia;
. Rata inalta a criminalitatii, a violentei, a abuzurilor de toate tipurile;


. Delicventa juvenila;
. Cresterea numarului de divorturi, adica a numarului de familii dezorganizate.
De aici rezulta si urmatoarele nefaste ale perioadei de tranzitie:
. Familii vulnerabile
. Familii dezorganizate
. Copii abandonati si institutionalizati
. Persoane dependende de drog si de alcool
. Persoane abuzate
. Persoane cu handicap fizic si mintal

In prezent, nu numai majoritatea copiilor nu-si cunosc drepturile lor, dar si maturii. Acesta este rezultatul regimului comunist ce a existat pina in anii 1989. Astfel, confrintindu-se cu situatia ca nu stiu a-si organiza viata, familiala si sexuala, deoarece lipsa de informare in masa privitor la problema educatiei sexuale. Organizatiile Neguvernamentale ce au fost create in ultimul deceniu al secolului al XX-lea, incearca sa solutioneze aceasta problema prin incadrarea copiilor, tinerilor in diferite proiecte de studiere a drepturilor omului. Problema educatiei sexuale este actuala si ea cere a fi studiata, deoarece noile schimbari, renovatii din lumea intreaga depasesc traditiile si obiceiurile demodate deja, care impuneau o subordonare a copiilor fata de vointa parintilor, a familiei. Astazi deoarece se vorbeste mereu despre emanciparea copilului, a femeii, despre tendinta, aspiratia de a fi mult mai liber, de a alege singur, de a actiona dupa propria vointa, dar in limitele moralei si a bunelor manere, este necesar ca fiecare sa cunoasca ce este sexualitatea. In Republica Moldova exista centre care se ocupa de abordarea acestei probleme, de exemplu, Centru de Informare si Documentare privind Drepturile Copilului, Contact, Iuventa, Centru de Planificare a Familiei, Centrul "Tinerii pentru Dreptul la Viata ", Ai-Bi, Dalila, s.a. Aceste centre au ca scop informarea copiilor, tinerilor despre problemele sexuale, cu care se confrunta societatea la momentul actual.


"Manual de educatie pentru sanatate ", fiind coordonata de Fundatia Soros, est un studiu ce prezinta nevoia de educatie sexuala, care este rolul scolii si al familiei in educatia sexuala.
"Tu si corpul tau pentru un nou secol ", este un studiu efectuat despre sexualitate. Studiul a fost inceput de la dezvoltarea sexuala, pina la orientarile sexuale si placerile sexuale.
Tema are o mare importanta prin faptul ca interesul pentru a creste o societate civilizata si sanatoasa pentru noi si noi generatii.

Scopul lucrarii: De a analiza care este scopul si rolul scolii si a familiei in educatia sexuala.

Obiectivele:
. De a analiza cit de importanta este educatia sexuala;
. De a vedea care este rolul scolii si a familiei in educatia sexuala.
. De a analiza metodele de protejare contra infectiilor transmisibile sexual.
. De a analiza modul de receptionare de catre minori a informatiei despre sexualitate.Capitolul 1

1. Importanta educatiei sexuale.

Educatia sexualitatii nu are in vedere contactul sexual. Ea trateaza toate aspectele care ne caracterizeaza ca fiinte umane in intregime. Sexualitatea consta in atitudinile, credintele si valorile noastre despre noi insine si in relatiile cu cei din jur, perceptia noastra ca barbat si femeie; comportamentul nostru sexual; sanatatea si dezvoltarea noastra sexuala; imaginea corpului nostru si respectul fata de noi insine.


Sexualitatea umana exista sub infinite forme in toate grupele de virsta depinzind de cazuri individuale. In copilarie atit fetele cit si baietii se angajeaza intr-un soi de activitati sexuale (jocuri, examinarea organelor genitale). Adevarata sexualitate cu deplinul ei potential apare in adolescenta.
Din perioada copilariei trecind in perioada maturitatii sexuale au loc un sir de schimbari importante ale organismului. Se schimba sfera emotionala. Emotiile adolescentilor sunt vii, schimbatoare, contraversate: hiperemotionalitatea este combinata cu ursuzimea, modestia - cu o degajare exagerata, apare un criticism in exces si o intoleranta a grijii parintesti.

In aceasta perioada are loc formarea intensiva a personalitatii adolescentului, apare sentimentul maturizarii, se schimba atitudinea fata de reprezentantii sexului opus.
Educatia sexualitatii este pentru a informa elevii despre:
. Dezvoltarea in intregime a organismului si a lua decizii constiente, mai ales cu privire la problemele de sanatate sexuala;
. De a intelege cum se incadreaza sexualitatea in sanatatea lor generala.
. De a intelege ca sexualitatea constituie o parte normala si sanatoasa a fiecarui om, de-a lungul ciclului vietii;
. De a separa mitul de realitatea sexualitatii;
. De a discuta despre sexualitate cu colegii lor, cu parintii, prieteni.

Educatia sexuala este considerata ca fiind importanta prin:
. Sexualitatea este o componenta esentiala a fiecarui om.
. Sexualitatea nu este egala cu contactul sexual; iar contactul sexual nu este echivalent cu dragostea.
. Cind oamenii au informatii si stiu cum sa le foloseasca, ei vor lua decizii mai corecte.
. In mediul familial se desfasoara educatia sexualitatii, probabil intr-o maniera formala.
. Relatiile sexuale trebuie sa se stabileasca cu acordul reciproc si constient al celor implicati.
. Exista multe forme de exprimare sexuala, exprimari ale intimitatii si afectiunii.
. Oamenii nu trebuie sa judece sexualitatea semenilor lor
. Sistemul de valori ale unui om trebuie sa determine comportamentul sau sexual; daca nu se intimpla asa, se pot pune la indoiala integritatea si respectul fata de sine al persoanei respective.
. Exista multe cai de a defini masculinul si femininul, multe dintre ele sunt determinate de cultura poporului respectiv.
. Odata cu intelegerea anatomiei sexuale, oamenii pot deveni mai responsabili fata de sanatatea lor sexuala - mentinind buna functionare, precum si prevenind imbolnavirile sau o sarcina nedorita.


Este demn de remarcat ca, desi Biblia a fost scrisa cu mult timp inainte sa apara BTS, SIDA, faptul de a trai conform principiilor ei ofera protectie in fata acestor boli. De exemplu, Biblia condamna relatiile sexuale in afara casatoriei, pretinde fidelitate in cadrul casatoriei, si spune ca crestinii trebuie sa se casatoreasca numai cu cei care aplica si ei principiile biblice. (Corinteni 7:39; Evrei 13:4).
Deaceea, in perioada de tranzitie, copii au nevoie de o atentie deosebita din partea parintilor si pedagogilor. Nu trebuie accentuata special problema schimbarilor complexe ale organismului lor, schimbarilor psihice, dar totusi trebuie sa li se explice legitatea si sensul biologic ale acestor transformari.Descarca referat

E posibil sa te intereseze alte referate despre:
Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }