QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate drept

Definitia procesului penalDefinitia procesului penal


Procesul penal este activitatea reglementata de lege, desfasurata de organele competente, cu participarea partilor si a altor persoane in scopul constatarii la timp si in mod complet a faptelor ce constituie infractiuni, astfel ca orice persoana care a savarsit o infractiune sa fie pedepsita conform vinovatiei sale si nici o persoana nevinovata sa nu fie trasa la raspundere penala.[1]In literatura de specialitate exista si alte definitii apropiate de cea enuntata mai sus, continand si unele aspecte diferentiale.

A nu se confunda procesul penal cu activitatea judiciara in materie penala, aceasta din urma are o arie de cuprindere mai restransa incluzand numai totalitatea manifestarilor organelor judiciare penale.

Procesul penal nu poate fi confundat nici cu justitia penala, aceasta fiind realizata prin organele judecatoresti (este actul de justitie subsumat procesului penal).

Putem spune ca procesul penal este o categorie juridica cu o sfera de cuprindere mai larga decat activitatea judiciara penala, iar justitia penala este un segment al activitatii judiciare penale incluse in procesul penal.


Notiunea, obiectul si metodele stiintei dreptului procesual penal

a) Dreptul procesual penal este o ramura a sistemului de drept, iar stiinta dreptului procesual penal studiaza institutiile procesual penale.

Obiectul stiintei dreptului procesual penal il constituie studiul normelor juridice procesual penale si raporturile juridice reglementate de acesta[2].

b) Dreptul procesual penal ca disciplina de ramura foloseste ca metode logice analiza si sinteza, inductia si deductia, unii autori adaugand si metoda comparativa[3].

Ion Neagu, "Drept procesual penal", sectiunea I, p.1,2002, Global Lex

Ion Neagu, Dreptul procesual penal, Tratat, Global Lex 2002, p. 63.

Volonciu, op. cit., Tratat p. 47, S. Popescu, Metoda comparativa in domeniul dreptului, in Studii si cercetari juridice, nr.4, 1970, p. 553-564.

Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }