QReferate - referate pentru educatia ta.
Cercetarile noastre - sursa ta de inspiratie! Te ajutam gratuit, documente cu imagini si grafice. Fiecare document sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Documente drept

Decaderea din exercitiul dreptului, inadmisibilitatea si inexistenta sanctiuni procesual penaleDecaderea din exercitiul dreptului, inadmisibilitatea si inexistenta  sanctiuni procesual penale


Decaderea din exercitiul dreptului este sanctiunea care intervine in cazul in care nu s-a respectat un termen imperativ si consta in pierderea unui drept procesual ca urmare a neexercitarii lui in termen. Decaderea opereaza si cand legea procesuala stabileste ca exercitarea unui drept trebuie sa se faca intr-o anumita etapa a procesului si partea nu respecta aceasta cerinta.

Dupa expirarea termenului, titularul dreptului procesual nu isi mai poate valorifica dreptul sau si nu mai poate efectua acte procesuale sau procedurale in temeiul acelui drept. Daca, totusi, actul va fi efectuat el va fi lovit de nulitate ca tardiv si nu va produce efecte juridice.Sanctiunea decaderii din exercitiul dreptului nu poate fi inlaturata sau acoperita. In materia apelului si a recursului, legiuitorul a reglementat insa posibilitatea repunerii in termen, daca sunt indeplinite anumite conditii impuse de lege, astfel ca, desi declarat tardiv, apelul va produce efectele pe care le-ar fi produs daca era declarat in termen.


2. Indmisibilitatea

consta in lipsirea de efecte a unui act procesual sau procedural pe care legea nu il prevede ori il exclude, precum si a unui act prin care a fost exercitat sau se incearca exercitarea unui drept procesual exercitat si epuizat anterior. Inadmisibilitatea intervine asadar in doua situatii:

cand se efectueaza un act pe care legea nu il prevede sau il exclude. Se are in vedere atat situatia in care legea nu permite efectuarea unui act, cat si situatia in care legea restrange posibilitatea efectuarii unui act numai pentru unii participanti la proces.

cand se incearca exercitarea unui drept epuizat anterior printr-o alta cale procesuala sau chiar printr-un act neprocedural.

Inadmisibilitatea este o sanctiune procesual-penala care impiedica efectuarea unui act; daca totusi actul este efectuat, nu produce efecte juridice,  fiind lovit de nulitate.Sanctiunea inadmisibilitatii poate privi numai actele partilor din proces ori a altor participanti la proces, dar nu si pe cele ale organelor judiciare; in privinta actelor acestora opereaza nulitatea.

Inexistenta

Inexistenta este sanctiunea procesuala ce caracterizeaza actele si masurile procesual penale ce nu sunt indeplinite sau efectuate cu respectarea conditiilor esentiale pretinse de lege pentru existenta lor. Actul inexistent este o simpla realitate de fapt care, insa, nu poate produce nici un efect juridic, datorita modului cum a fost conceput.

Actul are, deci, numai aparenta unei existenta juridice si ca atare, nu poate fi luat in considerare de organele judiciare, nefiind necesara nici desfiintarea sa. Sunt inexistente, de exemplu, o citatie intocmita de o parte sau un rechizitoriu intocmit de un student.


Nu se poate descarca referatul
Acest document nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte documente despre:


Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi documentele afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul document pe baza informatiilor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }