QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate drept

Constatarile tehnico-stiintifice si constatarile medico-legale mijloace de proba in procesul penal

Constatarile tehnico-stiintifice si constatarile medico-legale mijloace de proba in procesul penal


Constatarea tehnico-stiintifica este mijlocul prin care se folosesc in cursul urmaririi penale cunostintele unui specialist sau tehnician pentru lamurirea urgenta a unor fapte sau imprejurari care necesita cunostinte de specialitate.

Faptele sau imprejurarile care impun cunostinte de specialitate pot consta in stabilirea daca un inscris este sau nu falsificat, stabilirea cauzelor unui incendiu, stabilirea defectiunilor unui autovehicul care a produs un accident, stabilirea apartenentei de gen sau a identitatii armei cu care s-a tras, etc.
Constatarile tehnico-stiintifice se efectueaza, de regula, de catre specialisti sau tehnicieni care functioneaza in cadrul ori pe langa institutia de care apartine organul de urmarire penala, dar poate fi efectuata si de specialisti sau tehnicieni care functioneaza in cadrul altor organe .Cazurile in care se poate recurge la o constatare tehnico-stiintifica sunt determinate de urgenta cu care trebuie sa se actioneze, codul referindu-se la situatiile cand exista pericolul de disparitie a unor mijloace de proba sau de schimbare a unor situatii de fapt si cand este necesara lamurirea unor fapte sau imprejurari. Efectuarea unei constatari tehnico-stiintifice poate fi dispusa numai in faza de urmarire penala, de organul de urmarire penala, printr-o rezolutie. Aceasta rezolutie trebuie sa arate:

care este obiectul constatarii tehnico-stiintifice, anume ce imprejurare trebuie lamurita si prin ce cunostinte de specialitate;

intrebarile la care trebuie sa raspunda specialistul sau tehnicianul;

in ce termen urmeaza a fi efectuata constatarea.

Dupa stabilirea acestor date, organul de urmarire penala il cheama pe specialist sau tehnician in fata sa si ii pune in vedere sa efectueze constatarea tehnico-stiintifica si sa raspunda la intrebarile puse, prezentandu-i totodata si datele si materialele necesare. Constatarea tehnico-stiintifica se efectueaza asupra materialului si datelor puse la dispozitie de catre organul de urmarire penala. Specialistul sau tehnicianul insarcinat cu efectuarea constatarii poate cere explicatii suplimentare sau chiar completarea datelor si materialelor ce i-au fost puse la dispozitie, daca apreciaza ca acestea sunt insuficiente. Codul nu permite insa ca cel desemnat sa efectueze constatarea sa isi insuseasca sau sa i se delege atributii de organ de urmarire penala sau de organ de control, activitatea sa limitandu-se la lamurirea imprejurarilor pentru care sunt necesare cunostintele sale de specialitate.Operatiile efectuate de specialist sau tehnician si concluziile la care acesta a ajuns se consemneaza intr-un raport ce va fi depus la organul de urmarire penala care a dispus efectuarea constatarii.

Daca raportul depus nu raspunde la toate intrebarile puse sau daca raspunsurile date nu sunt precise, organul de urmarire penala, din oficiu sau la cererea uneia dintre parti, dispune prin rezolutie completarea sau refacerea constatarii efectuate sau efectuarea unei expertize daca nu mai exista urgenta.


Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }