QReferate - referate pentru educatia ta.
Cercetarile noastre - sursa ta de inspiratie! Te ajutam gratuit, documente cu imagini si grafice. Fiecare document sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Documente drept

Alte procedee utilizate la administrarea probelorAlte procedee utilizate la administrarea probelor


Comisia rogatorie si delegarea

Cand un organ de urmarire penala sau instanta de judecata nu are posibilitatea sa asculte un martor, sa faca o cercetare la fata locului, sa procedeze la ridicarea unor obiecte sau sa efectueze orice alt act procedural, se poate adresa unui alt organ de urmarire penala ori unei alte instante, care are posibilitatea sa le efectueze.Nu orice act de procedura poate fi efectuat prin comisie rogatorie, iar in acest sens, legea prevede expres ca punerea in miscare a actiunii penale, luarea masurilor preventive, incuviintarea de probatorii, precum si dispunerea celorlalte acte procesuale sau masuri procesuale nu pot forma obiectul comisiei rogatorii. Comisia rogatorie se poate adresa numai unui organ sau unei instante egale in grad.

Rezolutia sau incheierea prin care s-a dispus comisia rogatorie trebuie sa contina toate lamuririle referitoare la indeplinirea actului care face obiectul acesteia, iar in cazul cand urmeaza sa fie ascultata o persoana, se vor arata si intrebarile ce trebuie sa i se puna.

Organul de urmarire penala sau instanta de judecata care efectueaza comisia rogatorie poate pune si alte intrebari, daca necesitatea acestora rezulta in cursul ascultarii.

Cand comisia rogatorie s-a dispus de instanta de judecata, partile pot formula in fata acesteia intrebari, care vor fi transmise instantei ce urmeaza a efectua comisia rogatorie si oricare dintre parti poate cere sa fie citata la efectuarea comisiei rogatorii. Cand inculpatul este arestat, instanta care urmeaza a efectua comisia rogatorie dispune desemnarea unui aparator din oficiu, care il va reprezenta.

Ceva mai rar intalnita in practica, delegarea se aseamana cu comisia rogatorie, deosebirea fiind ca in cazul delegarii, organul de urmarire penala sau instanta de judecata poate dispune, in conditiile aratate in art.132, efectuarea unui act de procedura de catre un organ de urmarire penala inferior sau respectiv de catre o instanta ierarhic inferioara, celelalte dispozitii privitoare la comisia rogatorie aplicandu-se in mod corespunzator.


2. Folosirea interpretilor

Dispozitiile art.128 C. proc. pen. cuprind prevederi general aplicabile tuturor mijloacelor de proba descrise mai sus, mai precis prevederi legate de folosirea interpretilor. Astfel, conform legii, cand una dintre parti sau o alta persoana care urmeaza sa fie ascultata nu cunoaste limba romana ori nu se poate exprima, organul de urmarire penala sau instanta de judecata ii asigura in mod gratuit folosirea unui interpret. Interpretul poate fi desemnat sau ales de parti, in acest din urma caz, el trebuie sa fie un interpret autorizat, potrivit legii.

Dispozitiile alineatului precedent se aplica in mod corespunzator si in cazul cand unele dintre inscrisurile aflate in dosarul cauzei sau prezentate sunt redactate intr-o alta limba decat cea romana.

Interpretului i se aplica in mod corespunzator dispozitiile art.83, 84 si 85 C. proc. pen. referitoare la se aplica in mod corespunzator si interpretului.


Nu se poate descarca referatul
Acest document nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte documente despre:


Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi documentele afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul document pe baza informatiilor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }