QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate diverse

Principalele tipuri de dezastre din responsabilitatea apararii n.b.c
Principalele tipuri de dezastre din responsabilitatea apararii N.B.C


1. Baza legala. Implicatii.Conform Legii 124/1995, art. 7, lit. d, accidentul chimic se situeaza, alaturi de exploziile mari la suprafata si in subteran si avariile deosebit de grave la conducte magistrale si urbane ale Ministerului Industriilor.


Pe langa aceste tipuri de dezastre, au loc si urmatoarele:


Accidentul nuclear si caderile de obiecte cosmice – la Ministerul Apararii Nationale;

Incendiile de masa – la Ministerul de Interne.


In plus fata de aceste dezastre cuprinse explicit in Lega 124/1995, se mai adauga urmatoarele:


poluarile cursurilor raurilor, fluviale si maritime – la Ministerul Transporturilor si Ministerul Apelor Padurilor si Protectiei Mediului;

accidente la iazurile de decantare – la Ministerul Apelor Padurilor si Protectiei Mediului;

accidente la haldele de steril si cenusa din industria uraniului si carbunelui – Ministerul Lucrarilor Publice si Amenajarii Teritoriului;

accidentele biologice – la Ministerul Sanatatii si Ministerul Agriculturii si Alimentatiei;

urgentele radiologice – la Ministerul Apararii Nationale.
Nrcrt

Tipul de dezastru

Apartenenta

Observatii


Accidentul chimic

Ministerul IndustriilorAccidentul nuclear

Ministerul de InterneExplozii mari la suprafata si in subteran

Ministerul IndustriilorAccidentul biologic

Ministerul Sanatatii si Ministerul AgriculturiiAccidente la iazuri de decantare

Ministerul Apelor, Padurilor si Protectiei MediuluiAvarii deosebit de grave la conducte magistrale si urbane

Ministerul IndustriilorAccidente la haldele de steril si cenusaMinisterul Lucrarilor Publice si Amenajarii TeritoriuluiIncendii de masa

Ministerul de InternePoluari ale cursurilor raurilor, fluviale si maritime

Ministerul Apelor, Padurilor si Protectiei Teritoriului si Ministerul TransporturilorUrgente radiologice

Ministerul de Interne2. Definitii


Accident chimic: o eliberare necontrolata in mediul inconjurator a unor substante toxice industriale la concentratii mai mari decat concentratiile maxim admise, punand astfel in pericol sanatatea populatiei.


Accident nuclear: toate evenimentele care conduc la pierderea controlului asupra unei instalatii sau surse de radiatii si care provoaca din aceasta cauza iradieri anormal de mari in raport cu cele care se produc in conditii normale.


Explozie mare la suprafata sau in subteran:

Avarie deosebit de grava la conducte magistrale si urbane:

Incendiu de masa:

Accident la iazuri de decantare: este acel tip de accident care se produce la iazurile industriale si care are drept urmare deversarea apelor contaminate (uzate, industriale) in cursuri de apa sau pe sol si poluarea acestora.


Accident la halde de steril si cenusa: se refera la alunecarile de teren ce afecteaza aceste halde si poluarea apelor si a solului.


Poluare a cursurilor raurilor, fluviala sau maritima: orice alterare fizica, chimica, biologica sau bacteriologica a apei, peste o limita admisibila stabilita, inclusiv depasirea nivelului natural de radioactivitate produsa direct sau indirect de activitatile umane, care o fac improprie pentru o folosire normala in scopurile in care aceasta folosire era posibila inainte de a interveni alterarea.


Urgenta radiologica: Accidentele care apar la reactoarele nucleare din afara frontierei tarii sau la instalatii care contin cantitati mari de materiale radioactive sau/si in timpul transportului de materiale radioactive .


Poluarea – orice introducere de catre om in mediu, direct sau indirect, a unor substante ori energii cu efecte vatamatoare, de natura sa puna in pericol sanatatea omului, sa prejudicieze resursele biologice, ecosistemele si proprietatea materiala, sa diminueze binefacerile sau sa impiedice alte utilizarilegitime ale mediului (art.1 din Regulile de la Montreal din 1982).


Poluant – orice substanta solida, lichida, sub forma gazoasa sau de vapori sau forma de energie (radiatie electromagnetica, ionizanta, termica, fonica sau vibratii) care, introdusa in mediu, modifica echilibrul constituentilor acestuia si al organismelor vii si aduce daune bunurilor materiale (Legea 137/1995).Poluarea apelor – modificarea directa sau indirecta a compozitiei sau starii apelor unei surse oarecare, ca urmare a activitatii omului, in asa masura incat ele devin mai putin adecvate tuturor sau numai unora din utilizarile pe care le poate capata in stare naturala (Conferinta internationala privind situatia poluarii apelor din Europa – Geneva – 1961).


Poluarea apei – orice alterare fizica, chimica, biologica sau bacteriologica a apei, peste o limita admisibila stabilita, inclusiv depasirea nivelului natural de radioactivitate produsa direct sau indirect de activitatile umane, care o fac improprie pentru o folosire normala in scopurile in care aceasta folosire era posibila inainte de a interveni alterarea (Legea apelor).


Poluarea solului – rezultatul oricarei actiuni care produce dereglarea functionarii normale a solului, ca mediu de viata, in cadrul diferitelor ecosisteme naturale sau create de om, dereglare manifestata prin degradarea fizica, chimica, biologica a solului, care afecteaza negativ fertilitatea sa, respectiv capacitatea sa bioproductiva, din punct de vederer calitativ sau cantitativ. (Dreptul mediului inconjurator – prof. Dr. Daniela Marinescu – editia III-a revizuita si adaugata – Casa de Editura si Presa ‘Sansa’ S.R.L. – Bucuresti – 1996).


Explozia: - un proces chimic de descompunere rapida a substantelor explozive, insotit de transformarea tot atat de rapida a energiei potentiale a explozivului in lucru mecanic de distrugere a mediului inconjurator. (Manualul tehnic de aparare civila – Bucuresti – 1983).


Explozia este un termen general, care corespunde unei degajari mari, instantanee de caldura, insotita de cresteri de presiune.


Explozia produsa prin combustia rapida a unui sistem aerodispers, care se propaga cu viteze subsonice este numita deflagratie.


Combustia ultrarapida a amestecurilor combustibile care se propaga cu viteze supersonice, de ordinul kilometrilor pe secunda, si este insotita de unda de soc este numita detonatie.loading...Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate QReferat.ro Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }