QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate diverse

DREPT ROMAN v curs

DREPTUL PRIVAT SE COMPUNE DIN TREI PARTI :DREPTUL CIVIL , DREPTUL GINTILOR SI DREPTUL NATURAL.
IUS CIVILE. LA INCEPUT ROMANII INTELEGEAU PRIN DREPT CIVIL DREPTUL QUIRITAR DESTINAT SA REGLE-
-MENTEZE IN EXCLUSIVITATE RAPORTURILE DINTRE CETATENII ROMANI. LA INCEPUT DREPTUL CIVIL ERA CARACTERIZAT DE UN FORMALISM RIGUROS,INCHEIEREA ACTELOR SE FACEA IN CADRU SOLEMN UTILIZANDU-SE
NUMEROASE FORMULE SI SIMBOLURI. IUS CIVILE SI-A PASTRAT ACEASTA INFATISARE DE DREPT SOLEMN CARE
SA-L FACA INACCESIBIL STRAINILOR ,PANA SPRE SFARSITUL REPUBLICII, CAND PRODUCTIA DE MARFURI A CUNOSCUT UN MARE AVANT, ATUNCI FIIND NEVOIE CA LA ACESTE ACTE SA PARTICIPE SI STRAINII ASTFEL EFECTUINDU-SE O SERIE DE REFORME IN CADRUL DREPTULUI CIVILIUS GENTIUM. DREPTUL GINTILOR CUPRINDE NORMELE JURIDICE CARE SE APLICAU IN RAPORTURILE DINTRE CETATENI SI STRAINI. ACESTE NORME S-AU FORMAT CA URMARE A EXTINDERII RELATIILOR CU STRAINII,INCONDITIILE INFLORIRII FARA PRECEDENT A PRODUCTIEI DE MARFURI SI A VIETII COMERIALE.
ASTFEL,IUS GENTIUM APARE CA O REPLICA LA DREPTUL CIVIL , CARE DEVENISE ANACRONIC IN ACESATA SITUATIE.DIN ACEST MOTIV,DREPTUL GINTILOR INCEPE SA FIE TOT NAI MULT FOLOSIT SI INTRE CETATENII ROMANI. FIIND UN SISTEM DE DREPT EVOLUAT , IUS GENTIUM S-A IMPUS CA UN DREPT GENERAL , INLATURIND DIN VIATA JURIDICA VECHIUL DREPT AL CETATENILOR ROMANI.
IUS NATURAE.ROMANII VEDEAU IN DREPTUL NATURAL UN SISTEM DE PRINCIPII JURIDICE VALBIL PENTRU TOATE POPOARELE SI PENTRU TOATE TIMPURILE.

4. APARITIA STATULUI ROMAN.REFORMA LUI SERVIUS TULLIUS.
4.POTRIVIT VECHILOR ISTORICI , STATUL ROMAN S-A FORMAT PE LA JUMATATEA SEC VI.I.E.N. CA URMARE A REFORMEI LUI SERVIUS TULLIUS. IN FAPT REFORMA LUI SERVIUS A FOST O REVOLUTIE SOCIALA CACI ODATA CU EA S-A PUS CAPAT DEMOCRATIEI MILITARE, LEGATURILOR PERSONALE DE SANGE,ORGANIZARII GENTILICE. VECHEA ARISTOCRATIE , INTEMEIATA PE APARTENENTA LA GINTI, ESTE INLOCUITA CU O ARISTOCRATIE A AVERII, DREPTURILE INDIVIDULUI FIIND DE ATUNCI IN FUNCTIE DE AVEREA LUI SI NU DE RUDENIA DE SANGE. LA PROTESTELE PLEBEILOR CARE AJUNSESERA LA O SITUATIE ECONOMICA INFLORITOARE DAR NU AVEA ACCES LA ADUNAREA CURIATA, NEAVAND GINTI ,SRVIUS A CREEAT O NOUA ADUNARE NUMITA COMITIA CENTURIATA DIN CARE FACEAU PARTE ATAT PATRICIENII CAT SI PLEBEII. TOTI BARBATII CARE PURTAU ARME SI DISPUNEAU DE AVERE ERAU INCLUSI IN ACEASTA ADUNARE, INDIFERENT DE ORIGINEA LOR. MEMBRII COMITIEI CENTURIATA ERAU IMPARTITI IN CINCI CATEGORII SOCIALE, IN FUNCTIE DE AVEREA LOR. LA RANDUL LOR ERAU IMPARTITE INTR-UN NUMAR DE CENTURII, ELE FIIND SI UNITATI MILITARE. ORGANIZAREA COMITIEI CENTURIATA SI MECANISMUL VOTARII FAVORIZAU PATURILE AVUTE ALE POPULATIEI. FIECARE CENTURIE DISPUNEA DE UN VOT, DAR PRIMA CATEGORIE SOCIALA DESI ERA CEL MAI PUTIN NUMEROASA DISPUNEA DE UN NUMAR MAI MARE DE VOTURI SI ASTFEL ISI ASIGURA LEJER MAJORITATEA IN CADRUL ADUNARII.


TOTODATA S-A INFAPTUIT SI O REFORMA ADMINISTRATIVA,TERITORIUL ROMEI FIIND IMPARTIT IN PATRU TRIBURI , NUMITE URBANE,LA CARE S-AU ADAUGAT APOI 17 TRIBURI RURALE. TERMENUL DE TRIB NU DESEMNEAZA O FORMA DE COMUNITATE UMANA, CI O SUBDIVIZIUNE TERITORIALA(UN CARTIER ).
ACESTE SUBDIVIZIUNI TERITORIALE INGLOBAU INTREAGA POPULATIE A ROMEI , IMPARTIND-O IN ACELASI TIMP PE CARTIER, ASA INCAT,DUPA REFORMA LUI SERVIUS, APARTENENTA LA CETATE NU MAI ERA IN FUNCTIE DE LEGATURA DE SANGE, CI DE APARTENENTA LA UNUL DIN CARTIERE.

5. ORGANIZAREA SOCIALA SI POLITICA A STATULUI ROMAN IN EPOCA REGALITATII.
5. CONFLICTUL DIN EPOCA PRESTATALA DINTRE PATICIENI SI PLEBEI SE INTENSIFICA.
DESI PLEBEII OBTINUSERA ACCESUL LA COMITIA CENTURIATA, PLEBEII SE AFLAU INTR-O STARE DE INFERIORITATE IN RAPORT CU PATRICIENII.ASTFEL,”AGER PUBLICUS”PAMANTUL CUCERIT DE LA DUSMANI SI AFLAT IN PROPRIETATEA STATULUI, ERA EXPLOATAT IN EXCLUSIVITATE DE CATRE PATRICIENI FAPT DE NATURA SA AGRAVEZE INEGALITATEA PE PLAN ECONOMIC DINTRE CELE DOUA CATEGORII SOCIALE.
Descarca referat

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate QReferat.ro Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }