QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate diverse

Concepte operationale

~n compara]ia ini]ial, care st la baza metaforei, termenul cu sens impropriu, figurat, `l susbtituie pe cel cu sens propriu, de unde rezult c `ntr-o expresie morfologic exist un `n]eles u[or de intuit [i altul mai greu de intuit, sugerat.
Personificarea (prozopopeea) - procedeu literar prin care se atribuie fiin]elor necuvanttoare, obiectelor, elementelor din natur, sau ideilor abstracte `nsu[irile omene[ti de a vorbi, de a gandi, de a avea sentimente, de a ac]iona ca oamenii, `ntr-un cuvant, de a face din ele persoane.

Antiteza - Figur de stil care const `n alturarea a doi termeni (personaje, situa]ii, fenomene, idei etc.), de obicei, punandu-se reciproc `n lumin, urmrindu-se s se reliefeze mai pregnant opozi]ia dintre ace[tia.Alegoria - Figur de stil alctuit dintr-o succesiune de metafore, compara]ii, epitete, personificri, ce creeaz o imagine `nchegat, prin care poetul d form concret unor no]iuni abstracte. Alegoria apare frecvent `n fabule [i `n proverbe.
Hiperbola - Procedeu artistic prin care se exagereaz inten]ionat `nsu[irile unei fiin]e sau caracteristicile unui obiect, fenomen, sau ale altei `ntamplri, cu scopul de a=l impresiona pe cititor.
Inversiunea - Procedeu artistic ce const `n schimbarea topicii obi[nuite a cuvintelordintr-o propozi]ie (fraz). Prin inversiune (metatax) se eviden]iaz importan]a deosebit a unui cuvant (grup de cuvinte) din contextul respectiv.
Enumera]ia - ~n[iruirea mai multor termeni din acela[i cmp semantic, folosit spre a atrage aten]ia asupra aspectelor descrise sau asupra faptelor `nf]i[ate.


Repeti]ia - Figur de stil care const `n repetarea unui cuvant sau a unui grup de cuvinte, pentru a `ntri o idee sau o impresie.

Onomatopeea - Cuvant care, prin elemetele lui sonore, imit sunete, zgomote din natur. Folosirea onomatopeei `n poezie duce la versul onomatopeic, la armonie imitativ.
Invoca]ia - Partea de `nceput a unei opere, `n care poetul cere ajutorul muzei sau divinit]ii pentru a-[i pitea realiza opera. Cand invoca]ia se adreseaz unui personaj imaginar sau absent, ea se nume[te invoca]ie retoric.

Descarca referat

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }