QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate diverse

BizMedica - Scurt ghid de utilizare

BizMedica

Scurt ghid de utilizare


1. Descrierea aplicatiei si prezentarea ferestrei de lucru


Lansarea aplicatiei BizMedica poate fi facuta plecand de la butonul Start, selectand comanda BizMedica din meniul Setrio > Programs (Programs / Setrio / BizMedica) sau executand dublu click pe shortcut-ul (scurtatura) de pe desktopul calculatorului.

Pentru ca aplicatia sa ruleze este necesara autentificarea utilizatorului. Dupa introducerea numelui de utilizator si a parolei este afisat istoricul versiunilor BizMedica. Inchiderea istoricului duce la afisarea ferestrei de lucru a aplicatiei BizMedica.


1.1. Fereastra de lucru a aplicatiei

Meniurile aplicatiei BizMedica sunt intuitive iar bara de butoane rapide asigura accesul la cele mai utilizate functii ale programului.

Primul buton, din partea stanga, de pe bara de butoane superioara Medic permite selectarea medicul asociat utilizatorului. Acesta camp este util atunci cand utilizatorul are asociati mai multi medici. Prin selectarea medicului asociat se pot adauga consultatii, retete, concedii, etc direct in contul medicului respectiv. Mai multe detalii in sectiunea 1.2. Adaugarea si definirea utilizatorilor.

Meniul contextual al aplicatiei, accesibil la click dreapta in orice nomenclator, ii permite utilizatorului sa stabileasca coloanele vizibile pentru fiecare fereastra in parte, sa defineasca cat de mare sau de mic sa fie fontul folosit si daca acesta sa fie ingrosat sau nu.

Modificarea scurtaturilor definite in aplicatie presupune:

1. selectarea din meniul contextual (click dreapta pe butonul mouse-lui) a comenzii Definire scurtaturi;

2. se selecteaza comanda a carei scurtaturi urmeaza sa se modifice;

3. se apasa tasta Tab sau se executa un click in campul Scurtatura noua;

4. se apasa combinatia de taste care vor defini scurtatura noua;

5. se apasa tasta Tab pentru a iesi din modului de editare;

6. se apasa butonul Accepta.

Comanda Export Excel, accesibila din meniul contextual sau prin apasarea butonului cu acelasi nume de langa campul Cautare rapida, ii permite utilizatorului sa exporte intr-un fisier excel, nomenclatorul sau lista din fereastra deschisa. Dupa finalizarea exportului, aplicatia deschide automat, o fereastra Windows Explorer in locatia in care fisierul exportat a fost salvat, aceasta facilitate a fost introdusa pentru identificare rapida a fisierelor exportate.

Indiferent de fereastra deschisa, aplicatia BizMedica pune la dispozitia utilizatorului o serie de facilitati si unelte care sa-i asigure acestuia accesul rapid la informatii. Astfel in majoritatea ferestrelor aplicatiei regasim butoanele: Cautare rapida, Export Excel, Reciteste si Filtru.

Comanda Cautare rapida este accesibila in toate ferestrele aplicatiei, in partea stanga – sus a ferestrei. Aceasta comanda permite cautarea inregistrarii care corespunde caracterelor introduse de utilizator. Cautarea se face dupa campul (coloana) selectat de utilizator. In situatia in care aplicatia nu gaseste nici o inregistrare care sa fie identica cu caracterele introduse de utilizator, atunci campul Cautare  rapida este evidentiat cu culoarea rosie.

Comanda Filtru se regaseste in bara de butoane inferioara a majoritatii ferestrelor si permite afisarea doar a informatiilor care corespund criteriilor de filtrare. Filtrarea datelor se poate face dupa datelor din fiecare coloana a ferestrei, criteriile de filtrare fiind definite in functie de tipul de date introdus in respectiva coloana.

Crearea unui filtru presupune: selectarea campului dupa care sa se faca filtrarea, selectarea criteriului de filtrare (a conditiei) si stabilirea valorilor dupa care sa se faca filtrarea datelor din campul selectat. Pot fi definite mai multe filtre pentru acelasi camp sau pentru campuri diferite. Stergerea unui filtru se face prin apasarea tastei Delete.

In fereastra Definire filtrare utilizatorul are posibilitatea de a stabili ordinea de sortare si tipul sortarii: descrescatoare sau crescatoare. Pentru a stabili daca sortarea datelor dintr-un camp se va face crescator / alfabetic sau descrescator trebuie folosita combinatia de taste:

- + (Shift + „sageata sus” )– pentru sortarea crescatoare a datelor din campul selectat;

- + (Shift + „sageata jos”) – pentru sortarea descrescatoare a datelor din campul selectat;

- + (Shift + Delete) – pentru a sterge tipul de sortare pentru campul selectat.

Ordinea de sortare a campurilor este data de ordinea in care, pentru campurile a caror sortare se face, se stabileste tipul de ordonare. Astfel daca se doreste ordonarea crescatoare dupa campul cu numarul 3 si apoi sortarea descrescatoare dupa campul cu numarul 1, se selecteaza campul cu numarul 3 si se apasa simultan tastele Shift + „sageata sus” si apoi se selecteaza campul cu numarul 1 si se apasa tastele Shift + „sageata jos”.

Apasarea butonului Delete filtru sterge atat filtrele dar si sortarile definite intr-o fereastra. Selectand comanda Font mai mare / Font mai mic sau Font fara bold, din meniul contextual, dimensiunea caracterelor din fereastra deschisa este modificata conform comenzii accesate de utilizator.

Comanda Semnificatie culori, din meniul contextual, deschide o fereastra care afiseaza semnificatia culorilor din fereastra / nomenclatorul / lista deschisa.

Selectand comanda Vizibilitate coloane utilizatorul are posibilitatea, in fereastra deschisa, de a selecta acele campuri pe care doreste sa le afiseze dau de a debifa campurile pe care doreste sa le ascunda. Ca in orice tabel Excel si in tabelele si nomenclatoarele aplicatiei utilizatorul poate redimensiona coloanele sau schimba ordinea acestora. Pentru redimensionarea coloanelor trebuie sa se traga de bordurile ce despart coloanele, in zona gri inchis a tabelului (in capul de tabel, unde apar etichetele cu numele coloanelor). Pentru a schimba ordinea unei coloane aceasta trebuie selectata si trasa in pozitia dorita. Pentru aceasta se pozitioneaza cursorul mouse-ului deasupra campului / coloanei ce urmeaza a fi mutat si apasand butonul stanga al mouse-ului se trage campul / coloana in pozitia dorita.

Apasand tasta F1, sau selectand comanda Informatii generale din meniul Ajutor, aplicatia deschide o fereastra de Ajutor in care sunt afisate informatii legate de ultima fereastra/ comanda accesata.

1.2. Adaugarea si definirea utilizatorilor

La accesarea meniului Administrare - Utilizatori si drepturi sistemul prezinta meniul de administrare a utilizatorilor si grupurilor de utilizatori care pot folosi aplicatia cat si drepturile acestora de utilizare.

Un UTILIZATOR este o persoana care foloseste programul. Un utilizator are urmatoarele caracteristici, obligatoriu de completat:

Utilizator - codul (denumirea) utilizatorului;

Parola - parola utilizatorului;

Confirmare parola - se reintroduce parola pentru confirmare;

Persoana utilizator - numele utilizatorului preluat din nomenclatorul de persoane;

Grup utilizator - grupul din care face parte utilizatorul;

Medic asociat - medicul sau medicii asociati cu numele de utilizator. Adaugarea unui medic asociat se face prin apasarea butonului Adauga[Ctrl+Ins]. Stergerea unui medic asociat se face apasand butonul Sterge[Ctrl+Del].

Medicul asociat este medicul in numele caruia se vor face consultatiile, retetele, biletele de trimitere, etc. de pe contul de utilizator astfel creat. In situatia in care unui utilizator ii sunt asociati mai multi medici selectarea medicului in numele caruia se fac inregistrarile se face de la butonul Medic, buton aflat pe bara superioara de butoane.

Este utilizator activ - atribut al utilizatorului care indica daca acesta este activ sau nu in aplicatie.

Adaugarea unui utilizator este posibila prin apasarea butonului Adauga[F2]. In fereastra deschisa pot fi introduse datele caracteristice unui utilizator. Se poate alege activarea sau dezactivarea in sistem a utilizatorului creat. Un element inactiv nu poate fi folosit in sistem.

Modificarea unui utilizator este posibila prin apasarea butonului Modifica[F3]

Nu exista posibilitatea de a sterge din lista un utilizator creat in acest meniu. Ca alternativa exista inactivarea lui.

Grupul de utilizatori este o modalitate de a grupa utilizatorii dupa drepturile comune ale acestora (de ex: grupul de medici). Un grup de utilizatori are o singura caracteristica: nume grup utilizatori - numele grupului de utilizatori.

Adaugarea unui grup de utilizatori este posibila prin apasarea butonului Adauga[F2]. Modificarea unui grup de utilizatori este posibila prin apasarea butonului Modifica[F3] iar stergerea unui grup de utilizatori este posibila prin apasarea butonului Sterge[F4].

Grupurile de utilizatori predefinite in aplicatie nu pot fi modificate sau sterse (grupul de administratori).

Fiecare utilizator are drepturile atribuite grupului din care face parte.

Modificarea drepturilor unui utilizator este posibila prin apasarea butonului Drepturi[F10] din fereastra Grupuri. In fereastra deschisa utilizatorul poate modifica toate drepturile grupului de utilizatori selectat. Modificarea unui drept presupune selectarea acestuia din lista si apasarea tastelor SHIFT+ ->. Salvarea modificarilor se face prin apasarea butonului Salveaza[F2].

Un drept poate fi:

opermis - accesul la o anumita facilitate este permis;

orestrictionat - accesul la o anumita facilitate este restrictionat;

oinvizibil - facilitatea nu este vizibila utilizatorului.


2. Medici si pacienti

2.1. Medici

Nomenclatorul Medici este accesibil prin selectarea comenzii cu acelasi nume din meniul Date CAS. Fereastra Medici permite vizualizarea, adaugarea si modificarea medicilor existenti in nomenclatorul aplicatiei, adaugarea de contracte, conventii si specialitati medicale pentru medicii selectati.

Adaugarea unui medic in aplicatia BizMedica presupune urmatoarele etape:

1. selectarea comenzii Medici din meniul Date CAS;

2. apasarea butonului Adauga[F2] din bara de butoane inferioara;

3. completarea campurilor ce definesc un medic, astfel:

Nume

Prenume

Parafa – numarul parafei medicului astfel adaugat;

Unitatea medicala - selectarea din nomenclatorul Parteneri a cabinetului / unitatii medicale de care apartine medicul.

Contracte unitati medicale - contractele pe care medicul le are cu diferite unitati medicale. Pot fi adaugate sau modificare contractele inregistrate (informatii ce se vor regasii in rapoarte);

Grad profesional - adaugarea sau modificare gradului profesional al medicului (informatii ce se vor regasii in rapoarte);

Este activ– se bifeaza daca medicul definit este activ in aplicatie.

Observatie! Campurile de pe fundalul galben sunt obligatorii. Pentru afisarea nomenclatoarelor asociate campurilor, trebuie apasat fie butonul din partea dreapta a campului, fie combinatia de taste inscriptionata pe respectivul buton. De exemplu, pentru afisarea nomenclatorului asociat campului Unitate medicala, trebuie apasate simultan tastele Alt+U sau trebuie apasat butonul Alt+U

4. apasarea butonului Salveaza pentru salvarea medicului definit.

Modificarea caracteristicilor unui medic se poate face apasand butonul Modificare

Adaugarea specialitatii unui medic selectat presupune urmatoarele etape:

1. selectarea comenzii Medici din meniul Date CAS;

2. apasarea butonului Specialitati din bara de butoane inferioara;

3. in fereastra afisata se apasa butonul Adauga;

4. se selecteaza din nomenclatorul afisat specialitatea dorita si se apasa butonul Selecteaza sau tasta Enter.

5. se apasa butonul Inchide pentru a inchide fereastra cu salvarea modificarilor.

Adaugarea sau modificarea contractelor medicului cu diferite CAS-uri este posibila prin folosirea butonului Contracte[F11]. Adaugarea unui contract presupune urmatoarele etape:

selectarea comenzii Medici din meniul Date CAS;

2. apasarea butonului Contracte din bara de butoane inferioara;

3. in fereastra afisata sunt afisate toate contractele incheiate de medic. Se apasa butonul Adauga,

4. se completeaza campurilor ce definesc un contract, astfel:

- Lista CAS - CAS-ul cu care medicul are contract. Aceasta lista este preluata din nomenclatorul cu lista CAS

- Numar contract - numarul respectivului contract

- Data de inceput si de sfarsit a contractului

- Este activ - atribut al contractului care indica faptul ca acesta este activ sau nu in aplicatie

4. se apasa butonul Salveaza pentru salvarea contractului astfel definit.

Pentru modificarea unui contract se deschide fereastra Contracte (Date CAS / Medici / Contracte) si apoi se apasa butonul Modifica.

Adaugarea sau modificarea conventiilor pentru eliberarea concediilor medicale pe care medicul le are cu diferite CAS-uri este posibila prin folosirea butonului Conventie[F18]. Adaugarea unei conventii presupune urmatoarele etape:

selectarea comenzii Medici din meniul Date CAS;

2. apasarea butonului Conventie din bara de butoane inferioara;

3. in fereastra afisata sunt afisate toate conventiile incheiate de medic. Se apasa butonul Adauga,

4. se completeaza campurilor ce definesc o conventie, astfel:

- Lista CAS - CAS-ul cu care medicul are incheiata conventie. Aceasta lista este preluata din nomenclatorul cu lista CAS

- Numar conventie - numarul conventiei

- Data de inceput si de sfarsit a conventiei

- Este activ - atribut al conventiei care indica faptul ca acesta este activ sau nu in aplicatie

4. se apasa butonul Salveaza pentru salvarea conventiei astfel definite.

Pentru modificarea unei conventii se deschide fereastra Conventie (Date CAS / Medici / Conventie) si apoi se apasa butonul Modifica.


2.2. Pacienti

Accesarea nomenclatorului Pacienti se face prin apasarea butonului Pacienti de pe bara de butoane sau prin selectarea comenzii cu acelasi nume din meniul Date CAS. In fereastra astfel deschisa este afisata lista tuturor pacientilor inregistrati in aplicatie. Utilizatorul poate vizualiza, adauga, modifica si inregistra miscarea pacientilor introdusi in acest nomenclator.

Adaugarea unui pacient presupune urmatoarele etape:

1. apasarea butonului Pacienti de pe bara de butoane superioara;

2. apasarea butonului Adauga;

3. in fereastra afisata se completeaza elementele caracteristice unui pacient, astfel:

- Nume - numele persoanei;

- Prenume - prenumele persoanei;

- CAS - selectarea din nomenclatorul CAS a casei de asigurari la care plateste contributia pacientul;- Medic asociat - selectarea din nomenclatorul Medici a medicului pe lista caruia figureaza / s-a inscris pacientul;

- RH - selectarea tipului de RH pe care il are pacientul;

- Grupa sanguina - selectarea grupei sanguine din cele 4 posibilitati, prin bifarea optiunii corecte;

- CNP - introducerea codului numeric personal (la introducerea CNP-ului campul Data nastere este completat automat);

- Tip document identitate - selectarea din lista derulanta a tipului de document cu care se legitimeaza pacientul;

- Serie document identitate - seria documentului de identitate;

- Numar document identitate - numarul documentului de identitate;

- Grupa varsta - selectarea grupei de varsta din cele 5 optiuni posibile;

- Categorie asigurat - selectarea categorie de asigurat;

- Grupa capita - se completeaza automat la selectarea categorie de asigurat. Utilizatorul are si posibilitatea de a selecta Grupa capita din care pacientul face parte apasand butonul Alt+P afisat in partea dreapta a campului;

- Cetatenie - se selecteaza cetatenia pacientului;

- Date personale - data de nastere (se completeaza automat la introducerea CNP-ului), Data intrare lista (implicit campul este completat cu data curenta), Decedat (se selecteaza daca pacientul a decedat, situatie in care se afiseaza si campul data deces), Data iesire lista ( se completeaza cu data la care pacientul a iesit de pe lista), numar card,  numarul de card;

- Este asigurat – se bifeaza daca pacientul este asigurat;

- Este persoana activa – se bifeaza daca pacientul este activ in aplicatie;

Daca pacientul nu este activ atunci pe numele lui nu pot fi facute programari si nici nu poate beneficia de consultatii.

- Adresa - compusa din: Oras, Sector, Cod postal, Strada, Numar, Bloc, Scara, Apartament;

- Contact -  Telefon, Mobil, Fax, E-mail, Web;

- Antecedente si observatii - se completeaza de catre medicul de familie cu istoricul medical al pacientului;

4. se apasa butonul Salveaza pentru salvarea pacientului astfel definit.

Modificarea caracteristicilor unui pacient este posibila prin apasarea butonului Modificare[F3], dupa ce s-a selectat un element din lista. In fereastra deschisa utilizatorul poate redefini datele pacientului selectat.

Miscarea pacientilor se raporteaza catre casa de asigurari de sanatate prin urmare trebuie inregistrata in aplicatie miscarea fiecarui pacient. Inregistrarea miscarii pacientilor este posibila astfel:

1. apasarea butonului Pacienti de pe bara de butoane superioara;

2. selectarea pacientului a carui miscare se inregistreaza si se apasa butonul Miscari;

3. in fereastra afisata se apasa butonul Adaugare pentru a defini tipul de miscare pentru pacientul selectat;

4. se completeaza elementele caracteristice unei miscari de pacienti, astfel:

- Tip de miscare - selectarea tipului de miscare din cele trei variante posibile;

- Data - data la care se inregistreaza operatia;

- Observatie - se pot inregistra observatii legate de miscarea pacientului;

- Confirmat – se bifeaza daca pacientul a fost confirmat de catre casa de asigurari ca fiind asigurat;

- Activ – se bifeaza daca pacientul este activ in aplicatie.

Utilizatorul are posibilitatea de a adauga sau modifica miscarea pacientilor dupa caz. Modificarea este posibila prin apasarea butonului Modificare[F3], dupa ce s-a selectat un element din lista. In fereastra deschisa utilizatorul poate redefini elementele miscarii.

Butonul Fisa pacientului[Ctrl+P], din bara superioara de butoane, afiseaza un raport cu istoricul investigatiilor pentru pacientul selectat.

Inregistrarea consultatiilor pacientilor poate fi facuta apasand butonul Adauga consultatie[Alt+C]. Mai multe detalii se pot gasi la sectiunea Operatii - Consultatii.

Apasand butonul Adauga programare[Alt+P] utilizatorul are posibilitatea de a face o programare pentru pacientul selectat. Detalii despre programari se pot gasi in sectiunea Operatii - Programari.


3. Operatii


3.1. Consultatii

Efectuarea de consultatii reprezinta principala activitate a medicilor de familie. Prin consultatii intelegand si prescrierea de retete, eliberarea de trimiteri si concedii medicale. Toate aceste operatii sunt accesibile prin tab-urile ce se regasesc in partea dreapta a ferestrei:

oBilete trimitere

oServicii

oRetete

oConcedii

Aplicatia BizMedica pune la dispozitia utilizatorului modulul de Consultatii care ii permite acestuia sa tina evidenta tuturor investigatiilor pacientilor de pe lista.

Accesand comanda Consultatii din meniul Operatii utilizatorul poate vizualiza un sumar al consultatiilor oferite de medicul asociat utilizatorului conectat la BizMedica.

La definirea utilizatorilor in aplicatie, fiecarui utilizator trebuie sa i se asocieze un medic, astfel incat inregistrarile efectuate de utilizator sa fie trecute in contul medicului asociat. In situatia in care unui utilizator ii sunt asociati mai multi medici selectarea medicului in numele caruia se fac inregistrarile se face de la butonul Medic, buton aflat pe bara superioara de butoane.

Pentru fiecare consultatie din lista utilizatorul poate afisa detaliile apasand butonul Detalii. Pentru a se intoarce din fereastra de Detalii in lista de consultatii utilizatorul trebuie sa apese butonul Lista.

Pentru a adauga o consultatie utilizatorul trebuie urmeze etapele:

1. selectarea comenzii Consultatii din meniul Operatii sau a butonului cu acelasi nume de pe bara de butoane;

2. se apasa butonul Adauga;

3. in fereastra astfel deschisa utilizatorul are posibilitatea de a adauga o consultatie urmand etapele:

3.1. completarea antetului presupune completarea campurilor:

- Pacient - selectarea pacientului din nomenclatorul Pacienti, accesibil prin apasarea butonului [Alt+P] din dreapta campului Pacient;

- FO / RC - introducerea numarului foii de observatie sau a registrului de consultatii;

- Locatie - selectarea locatie in care se acorda consultatia din nomenclatorul de Locatii;

- Data - selectarea datei - in mod implicit apare data curenta;

- Activ - se selecteaza daca consultatia este activa;

- Observatii – adaugarea de observatii legate de consultatie.

3.2. adaugarea simptomelor pe care pacientul le reclama prin apasarea butonului Adauga Simptom[F7]. Din lista afisata se selecteaza simptomul dorit si se apasa butonul Selecteaza sau tasta Enter. Daca simptomul nu se regaseste in lista afisata utilizatorul are posibilitatea de a-l defini apasand butonul Adauga. In fereastra nou deschisa se poate defini un simptom nou introducand un cod si un nume pentru acesta.

Se repeta operatia de la punctul 2 pentru a adauga toate simptomele pe care pacientul le are.

3.3. ultimul pas inainte de salvarea consultatiei il reprezinta adaugarea diagnosticului. Pentru aceasta trebuie apasat butonul Adauga diagnostic[F8]. Apasarea acestui buton afiseaza nomenclatorul Codificare internationala maladii. Utilizatorul are posibilitatea de a selecta diagnosticul din lista afisata si apasand butonul Selecteaza sau tasta Enter acesta este adaugat la consultatie.

4. apasand butonul Salveaza[F2] consultatia este salvata.

Pentru a putea adauga la o consultatie Bilete de trimitere, Servicii, Retete sau Concedii Medicale consultatia trebuie mai intai salvata.

Pentru a inchide consultatia deschisa si a se intoarce in lista consultatiilor utilizatorul trebuie sa apese butonul Lista[F3] din stanga barei de butoane inferioare.


3.2. Bilete trimitere

Din fereastra de consultatii utilizatorul are posibilitatea de a elibera si Bilete de trimitere. Eliberarea acestora este integrata in modulul de consultatii deoarece acestea se elibereaza de catre medici in cadrul consultatiilor.

Pentru a putea adauga un Bilet de trimitere utilizatorul trebuie sa urmeze etapele:

1. din fereastra de Consultatii se apasa butonul Adauga;

2. se adauga o consultatie si se salveaza;

3. dupa salvarea consultatie se apasa butonul Bilete trimitere;

Pentru a putea adauga la o consultatie Bilete de trimitere aceasta trebuie mai intai salvata.

4. in tab-ul / pagina astfel deschisa utilizatorul are posibilitatea de a adauga un bilet de trimitere sau de a adauga fisierele scanate cu rezultatul analizelor. Adaugarea unui bilet de trimitere presupune:

apasarea butonului Adauga Bilet Trimitere [F7]

in fereastra afisata se completeaza elementele caracteristice unui Bilet de trimitere:

Serie - se introduce seria Biletului de trimitere;

Numar - se introduce numarul Biletului de trimitere;

Diagnostice - apasand butonul Adauga diagnostic[F3] utilizatorul are posibilitatea de a adauga diagnostice din lista afisata. Pentru aceasta se selecteaza diagnosticul din lista si se apasa butonul Selecteaza sau tasta Enter.

Teste laborator - apasand butonul Adauga test laborator[F4] utilizatorul are posibilitatea de a adauga teste si analize de laborator din lista afisata. Pentru aceasta se selecteaza testul si se apasa butonul Adauga test laborator sau tasta F3. Dupa adaugarea tuturor testelor dorite se apasa butonul Renunta[Esc].

se apasa butonul Salveaza pentru a salva biletul de trimitere.

5. adaugarea fisierelor scanate cu rezultatul analizelor presupune:

  • apasarea butonului Adauga Analize [F9]
  • in fereastra Fisiere tratament se pot atasa fisierele scanate apasand butonul Adauga fisier[Ctrl+A];
  • in fereastra Open deschisa se selecteaza fisierul ce urmeaza sa fie atasat si se apasa butonul Open;
  • pentru a vizualiza analizele atasate fisierul trebuie selectat si apoi apasat butonul Vezi fisier[Ctrl+V]

se apasa butonul Inchide pentru a inchide fereastra Fisiere tratament.

Biletele de trimitere adaugate nu pot fi sterse dar pot fi modificate prin apasarea butonului Modifica bilet trimitere[F8] sau tiparite daca se apasa butonul Tipareste bilet specialitate.

Pentru a inchide consultatia si tab-ul Bilete de trimitere utilizatorul trebuie sa apese butonul Lista[F3] din stanga barei inferioare de butoane.


3.3. Servicii

Din fereastra de consultatii utilizatorul are posibilitatea de a inregistra si Serviciile acordate de medici de familie in cadrul consultatiilor. Adaugarea serviciilor este integrata in modulul de consultatii deoarece acestea se acorda de catre medicii in timpul consultatiilor.

Pentru a putea adauga un Serviciu utilizatorul trebuie sa urmeze etapele:

1. din fereastra de Consultatii se apasa butonul Adauga;

2. se adauga o consultatie si se salveaza;

3. dupa salvarea consultatie se apasa butonul Servicii;

Pentru a putea adauga la o consultatie un Serviciu aceasta trebuie mai intai salvata.

4. in tab-ul / pagina afisata utilizatorul are posibilitatea de a adauga un serviciu astfel:

se apasa butonul Adauga Serviciu [F9]

in fereastra afisata se completeaza / selecteaza elementele caracteristice unui Serviciu:

Pachet - se selecteaza pachetul de servicii oferit.

Tip serviciu - se selecteaza categoria de servicii;

Serviciu - se selecteaza serviciul oferit.

Cantitate - se introduce cantitatea / numarul serviciilor oferite;

Valoare puncte - camp ce nu poate fi editat de catre utilizator, folosit la raportarea serviciilor catre casa de asigurari;

Catagrafiat - se selecteaza aceasta optiune daca serviciul oferit este inregistrat;

Inoculat - se bifeaza optiunea daca serviciul consta in inocularea / injectarea unui vaccin / tratament, etc.

Este activ - se bifeaza daca serviciul este activ;

5. se apasa butonul Salveaza pentru a salva serviciul definit.

Un serviciu adaugat in aplicatie nu poate fi sters. Pentru a modifica un serviciu salvat in aplicatie trebuie sa se apese butonul Modifica serviciu[F8].

Pentru a inchide consultatia si tab-ul Servicii utilizatorul trebuie sa apese butonul Lista[F3] din stanga barei inferioare de butoane.


3.4. Retete

Din fereastra de consultatii utilizatorul are posibilitatea de a prescrie si Retete pacientilor consultati. Adaugarea retetelor este integrata si in modulul de consultatii deoarece acestea se pot acorda de catre medici in timpul consultatiilor dar, modulul de retete, este accesibil si din meniul Operatii, comanda Retete la liber.

A. Adaugarea unei retete in cadrul modulului de consultatii presupune etapele:

1. din fereastra de Consultatii se apasa butonul Adauga;

2. sa adauga o consultatie si se salveaza;

3. dupa salvarea consultatie se apasa butonul Retete;

Pentru a putea adauga la o consultatie o Reteta consultatia  trebuie mai intai salvata.4. in tab-ul / pagina deschisa utilizatorul are posibilitatea de a adauga o reteta astfel:

4.1. se apasa butonul Adauga Retete [F9]

4.2. in fereastra afisata se completeaza antetul retetei cu elementele caracteristice acesteia:

4.2.1. Sectiunea Pacient:

4.2.1.1. Nume - numele pacientului este preluat din antetul consultatiei.

4.2.1.2. Tip asigurat si Varsta asigurat - date preluate din fisa pacientului. Aceste informatii nu pot fi modificate de utilizator in antetul retetei;

4.2.1.3. CNP-ul / Cetatenia / Asigurat la CJAS- informatii preluate automat din fisa pacientului;

4.2.1.4. Lista CAS - afiseaza lista de medicamente CAS valabila in momentul prescrierii retetei.

4.2.2. Sectiunea Medic:

4.2.2.1. Nume - numele medicului este completat automat cu datele medicului asociat utilizatorului;

4.2.2.2. Parafa medic specialist – numarul parafei medicului;

4.2.2.3. FO / RC - numarul foii de observatie sau a registrului de consultatii este preluat automat din foaia de observatii;

4.2.2.4. Locatie prescriere reteta - se selecteaza locatia prescrierii, implicit este selectata optiunea Medic de familie;

4.2.3. Sectiunea Date reteta:

4.2.3.1. Data prescriere - se completeaza cu data la care se prescrie reteta, implicit apare data curenta;

4.2.3.2. Numar zile prescriere – numarul de zile de prescriere;

4.2.3.3. Serie - se completeaza cu seria retetei;

4.2.3.4. Numar - se completeaza cu numarul retetei;

4.2.3.5. Tip reteta - se selecteaza tipul de reteta prescris;

4.2.3.6. Tip diagnostic - se selecteaza tipul de diagnostic;

4.3. se apasa butonul Continua[F2]

Fereastra nou afisata este impartita in 3 sectiuni. In partea stanga sus sunt afisate produsele din nomenclatorul aplicatiei, in partea stanga jos sunt afisate produsele adaugate pe reteta, iar in partea dreapta este afisat diagnosticul cu posibilitatea de a adauga sau sterge un diagnostic dupa necesitati. Utilizatorul are posibilitatea de a adauga medicamentele pe reteta urmand pasii:

4.3.1. selectarea produsului din nomenclatorul de articole al aplicatiei;

4.3.2. apasarea butonului Adauga produs; permite completarea campurilor caracteristice adaugarii produsului pe reteta:

a. Cantitatea - stabilirea cantitatii (in unitati terapeutice) prescrise de medicament;

b. Dozaj - doza zilnica recomandata de medicament;

c. Schema - schema zilnica de tratament

d. Sublista - sublista de pe care se prescrie medicamentul;

e. Diagnostic - este completat automat cu diagnosticul pus in cadrul consultatiei.

f. se apasa butonul Salveaza. Operatia de adaugare a medicamentelor (pasul 4.3.2.) se repeta de cate ori este nevoie pentru a adauga toate produsele pe reteta.

Daca se doreste stergerea unui produs de pe reteta acesta trebuie selectat din sectiunea Produse reteta si apoi apasat butonul Sterge produs.

4.4. Se apasa butonul Salveaza pentru a salva reteta.

4.5. Se apasa butonul Inchide pentru a inchide reteta astfel creata.

Pentru a inchide consultatia si tab-ul Retete utilizatorul trebuie sa apese butonul Lista[F3] din stanga barei inferioare de butoane.

B. Adaugarea unei retete la liber, fara consultatie prealabila, presupune urmatoarele etape:

1. din meniul Operatii se selecteaza comanda Retete la liber;

2. in fereastra afisata se apasa butonul Adauga[F2];

3. se completeaza antetul retetei, astfel:

3.1. Sectiunea Pacient:

3.1.1. Nume - se selecteaza din nomenclatorul de pacienti;

3.1.2. Tip asigurat si Varsta asigurat - date preluate din fisa pacientului.

3.1.3. CNP-ul / Cetatenia / Asigurat la CJAS- informatii preluate automat din fisa pacientului;

3.1.4. Lista CAS - afiseaza lista de medicamente CAS valabila in momentul prescrierii retetei.

3.2. Sectiunea Medic:

3.2.1. Nume - numele medicului este completat automat cu datele medicului asociat utilizatorului;

3.2.2. Parafa medic specialist - date preluate automat din nomenclatorul de medici;

3.2.3. FO / RC - numarul foii de observatie sau a registrului de consultatii este preluat automat din foaia de observatii;

3.2.4. Locatie prescriere reteta - se selecteaza locatia prescrierii, implicit este selectata optiunea Medic de familie;

3.3. Sectiunea Date reteta:

3.3.1. Data prescriere - se completeaza cu data la care se prescrie reteta, implicit apare data curenta;

3.3.2. Numar zile prescriere – numarul de  zile de prescriere;

3.3.3. Serie - se completeaza cu seria retetei;

3.3.4. Numar - se completeaza cu numarul retetei;

3.3.5. Tip reteta - se selecteaza tipul de reteta prescris;

3.3.6. Tip diagnostic - se selecteaza tipul de diagnostic;

3.4. se apasa butonul Continua[F2] Fereastra afisata este impartita in 3 sectiuni.

4. se adauga diagnosticul apasand butonul Adauga diagnostic. Se selecteaza diagnosticul dorit din nomenclatorul Codificare internationala maladii deschis si se apasa butonul Selecteaza [Enter].

In situatia in care se doreste stergerea unui diagnostic acesta trebuie selectat si apoi apasat butonul Sterge diagnostic

5. adaugarea produselor pe reteta se face exact ca in cazul prescrierii de retete in cadrul unei consultatii.

6. se salveaza reteta apasand butonul Salveaza[F2].

7. se inchide fereastra apasand butonul Inchide[Esc].

Aplicatia BizMedica pune la dispozitia utilizatorului functia de preluare a datelor (antet, diagnostic si medicamente) de pe reteta prescrise anterior. Pentru aceasta trebuie urmate etapele:

1. se selecteaza comanda Retete la liber din meniul Operatii (sau din fereastra de consultatii de selecteaza tab-ul / pagina Retete);

2. se apasa butonul Istoric;

3. din fereastra afisata se selecteaza reteta ce urmeaza sa fie preluata si se apasa butonul Selecteaza;

4. se verifica antetul (se modifica daca este cazul) si se apasa butonul Continua;

5. se verifica diagnosticul si medicamentele prescrise (se modifica daca este cazul) si se apasa butonul Salveaza;

Pentru a vizualiza medicamentele prescrise pe o reteta utilizatorul trebuie sa apese butonul Detalii / Detalii reteta, dupa selectarea prealabila a retetei.

Afisarea antetului unei retete presupune apasarea butonului Antet / Antet reteta dupa selectarea prealabila a retetei.

Pentru tiparirea retetei aceasta trebuie selectata apoi apasat butonul Tipareste / Tipareste reteta. In fereastra afisata se selecteaza modelul de formular pe care urmeaza sa se tipareasca reteta apasand butonul Nou sau Vechi.

Pentru a putea fi tiparita o reteta trebuie indeplinite urmatoarele conditii:

1. sa existe o imprimanta de retete instalata pe calculator;

2. sa fie configurat serverul de tiparire BizPrint pentru tiparirea retetelor;

3. sa fie activata optiunea de tiparire etichete din BizMedica (Meniul Administrare, comanda Alege imprimanta).

Pentru a sterge o reteta trebuie urmate etapele:

1. se selecteaza comanda Retete la liber din meniul Operatii;

2. se selecteaza reteta ce urmeaza a fi stearsa;

3. se apasa butonul Sterge[F4].


3.5. Concedii

Din fereastra de consultatii utilizatorul are posibilitatea de a adauga si Concedii. Adaugarea concediilor este integrata in modulul de consultatii deoarece acestea se acorda de catre medici, in general, in timpul consultatiilor.

Pentru a putea adauga un Concediu utilizatorul trebuie sa urmeze etapele:

1. din fereastra de Consultatii se apasa butonul Adauga;

2. se adauga o consultatie si se salveaza;

3. dupa salvarea consultatie se apasa butonul Concedii;

Pentru a putea adauga la o consultatie un Concediu aceasta trebuie mai intai salvata.

4. in tab-ul / pagina afisata utilizatorul are posibilitatea de a adauga un concediu astfel:

se apasa butonul Adauga Concediu [F7];

in fereastra afisata se completeaza / selecteaza elementele caracteristice unui Concediu:

Serie - seria tipizatului pentru concediu;

Numar - numarul tipizatului pentru concediul medical;

Data - data la care se prescrie concediul;

FO / RC - numarul foii de observatii sau a registrului de consultatii;

Data inceput - data primei zile de concediu;

Numar zile - numarul de zile de concediu;

Data sfarsit - data ultimei zile de concediu, se calculeaza automat in functie de prima zi de concediu si numarul de zile de concediu;

Concediu medical in continuare - optiune care permite, prin bifarea, selectarea concediului medical in continuarea caruia se acorda acesta;

Tip diagnostic - tipul de diagnostic se selecteaza din nomenclatorul asociat campului prin apasarea butonului sau combinatiei de taste Alt+T. Acest camp se completeaza automat daca s-a bifat optiunea Concediu medical in continuare.

Diagnostic - diagnosticul se selecteaza din nomenclatorul Codificare internationala maladii, nomenclator asociat campului si accesibil la apasarea butonului sau combinatiei de taste Alt+D;

Indemnizatie - selectarea cuantumului si tipului indemnizatiei de concediu medical din nomenclatorul asociat;

Urgenta medicala - selectarea tipului de urgenta medicala din nomenclatorul asociat si accesibil la apasarea butonului sau combinatiei de taste Alt+U;

Boala - selectarea tipului de boala din nomenclatorul asociat, nomenclator accesibil la apasarea butonului sau combinatiei de taste Alt+B;

Parafa - se introduce numarul parafei medicului;

Sectie - se completeaza in situatia in care concediul medical se acorda in urma internarii in spital, situatie in care campul se completeaza cu sectia in care pacientul a fost internat;

Conventie - se selecteaza din nomenclatorul asociat conventia in baza careia se poate acorda concediul medical;

Ambulatoriu - se selecteaza daca concediul medical se acorda in urma consultatie medicale in ambulatoriu;

Este activ - atribut al concediului medical care arata ca acesta este activ sau nu;

se apasa butonul Salveaza pentru a salva concediul definit sau butonul Inchide pentru a inchide fereastra fara salvarea modificarilor.

Concediul adaugat nu poate fi sters sau modificat.

Pentru a inchide consultatia si tab-ul Concedii medicale utilizatorul trebuie sa apese butonul Lista[F3] din stanga barei  inferioare de butoane.


3.6. Programari

Pentru bunul mers al activitatilor din cabinetele medicale foarte importanta este programare consultatiilor. Plecand de la aceasta idee aplicatia BizMedica pune la dispozitia utilizatorului modulul de Programari.

Accesibil din meniul Operatii comanda Programarii, sau apasand butonul cu acelasi nume de pe bara de butoane, acest modul ii permite utilizatorului sa adauge programari pentru consultatii, sa stearga programarile facute, sa le modifice sau sa le onoreze. In fereastra deschisa la apasarea butonului Programare este afisata grila de programari pentru ziua in curs. Utilizatorul are posibilitatea de a schimba intervalul afisat de la butoanele De la, Pana la.

Pentru a putea adauga o Programare utilizatorul trebuie sa urmeze etapele:1. sa apese butonul Programari de pe bara de butoane;

2. in fereastra afisata sa execute un dublu click oriunde in spatiul programarilor;

3. in fereastra Programare sa completeze elementele caracteristice unei programari, astfel:

Data inceput, ora, minut - data, ora si minutul la care se va desfasura consultatia;

Data sfarsit, ora, minut - data, ora si minutul la care se va termina consultatia;

Sala de consultatie - selectarea salii in care va avea loc consultatia;

Medic - selectarea medicului la care se face programarea;

Pacient - selectarea pacientului pentru care se face programarea;

Observatii - completarea cu observatii referitoare la tipul de consultatie, istoric pacient, investigatii efectuate, etc.

4. se apasa butonul Programeaza[Enter] pentru a salva programarea sau butonul Renunta[Esc] pentru a inchide fereastra fara salvarea programarii definite.

In intervalul orar in care a fost salvata o programare apare, pe fond colorat, numele pacientului si al medicului la care s-a facut programarea.

Modificarea unei programari se face prin apasarea butonului Reprogrameaza[Ctrl+R] dupa selectarea prealabila a programarii. In fereastra deschisa la apasarea acestui buton utilizatorul are posibilitatea de a modifica toate caracteristicile unei programari: data si ora de inceput a programarii, data si ora de sfarsit a acesteia, sala, medicul si pacientul. Apasand butonul Programeaza[Enter] modificarea este salvata. Apasand butonul Renunta[Esc] fereastra este inchisa fara salvarea modificarilor.

Pentru acele programari onorate de pacienti utilizatorul are posibilitatea de a le evidentia ca fiind onorate selectandu-le si apasand butonul Onoreaza[Ctrl+O] La apasarea butonului Onoreaza programarea selectata isi schimba culoarea cu care este subliniata evidentiindu-se astfel faptul ca a fost onorata. Daca s-a apasat in mod gresit butonul Onoreaza aceasta scapare poate fi reparata selectand respectiva programare si apasand butonul Deonoreaza[Ctrl+D]. Prin apasarea butonului Deonoreaza programarea revine la culoarea initiala.

Pentru fiecare medic definit in aplicatie utilizatorul poate stabilii o anumita culoare pentru evidentierea programarilor acestuia. De asemenea utilizatorul poate stabili culoarea cu care sa fie evidentiate programarile onorate sau culoarea textului. Pentru toate aceste setari trebuie urmate etapele:

1. se apasa butonul Programari de pe bara de butoane;

2. se apasa butonul Setare culori[Ctrl+C];

3. in fereastra afisata se pot face urmatoarele setari:

a.      stabilirea culorii textului. Pentru aceasta se executa dublu click pe butonul Culoare text si din paleta de culori deschisa se selecteaza culoarea dorita si se apasa butonul Ok.

b.     stabilirea culorii cu care sunt evidentiate programarile onorate. Pentru aceasta se executa un dublu click pe butonul Culoare onoare si din paleta de culori afisata se selecteaza culoarea dorita si se apasa butonul Ok.

c.     definirea culorilor de evidentiere a programarilor pentru diferiti medici. Pentru aceasta se executa dublu click pe numele unui medic, din lista medicilor afisata in zona centrala a ferestrei, iar din paleta afisata se selecteaza culoarea dorita si se apasa butonul Ok.

Pentru stergerea unei programari se apasa butonul Sterge programare[Ctrl+S] dupa ce s-a selectat programarea ce urmeaza sa fie stearsa.

Pentru a inchide fereastra Programari utilizatorul trebuie sa apese butonul Inchide[Esc] din dreapta barei inferioare de butoane.


4. Stocul


Stocul reprezinta cantitatea de articole, produse si medicamente existente, la un moment dat, intr-o cabinet medical.

Operatiile cu stocul si documentele pe care utilizatorul le poate inregistra in aplicatia BizMedica sunt:

Factura de intrare,

Factura de iesire;

Factura retur furnizor;

Factura iesire retur;

Avizul de intrare;

Avizul de iesire;

Bonul fiscal;

Inventarierea;

Inregistrarea platilor si incasarilor;

Registrul de casa.


6. Raportari


6.1. Rapoarte generale

Sectiunea Rapoarte generale pune la dispozitia utilizatorului o serie de rapoarte solicitate de catre Casa Nationala de Asigurari de Sanatate si rapoarte medicale.

Fereastra rapoartelor este impartita in 3 sectiuni: bara de butoane superioara, bara de butoane inferioara si continutul raportului (zona in care sunt afisate rapoartele). Cele doua bare de butoane sunt identice pentru toate tipurile de rapoarte din aplicatia BizMedica.

Bara de butoane superioara a ferestrei rapoarte afiseaza urmatoarele comenzi si facilitati:

- bara de navigare – afiseaza in zona centrala numarul de pagini ale raportului si permite navigarea prin paginile acestuia;

- butonul Print – permite tiparirea raportului afisat;

- butonul Printer setup – permite configurarea imprimantei pentru tiparirea raportului. In fereastra afisata la apasarea acestui buton utilizatorul poate selecta imprimanta, poate stabili proprietatile acesteia, dimensiunea hartiei, etc.

- butonul Export – ii permite utilizatorului sa exporte in diferite formate raportul afisat;

- butonul Magnification factorpermite modificarea dimensiunii de afisarea a raportului in spatiul ferestrei;

- butonul Search – ii permite utilizatorului sa utilizeze functia de cautare in raportul afisat.

Bara de butoane inferioara afiseaza doua comenzi:

- Inchide raportul – buton care ii permite utilizatorului sa inchida raportul afisat;

si

- butonul Tipareste raportul – buton care permite tiparirea raportului.

Fiecare raport are un antet in care sunt afisate datele de identificare ale cabinetului medical care raporteaza. Pentru a modifica datele de contact ale cabinetului medical utilizatorul trebuie sa modifice datele de contact ale acestuia, din nomenclatorul Parteneri pentru partenerul evidentiat cu culoarea albastra.

Pentru a generarea oricarui raport din categoria rapoartelor generale trebuie urmate etapele:

1. se acceseaza comanda Rapoarte generale din meniul Rapoarte;

2. se selecteaza categoria si tipul de raport;

3. in partea de jos a ferestrei se stabilesc caracteristicile ce definesc tipul de raport selectat;

4. se apasa butonul Executa raportul.


6.2. Rapoarte CNAS

Aplicatia BizMedica pune la dispozitia utilizatorului uneltele necesare derularii procesului de raportare catre CNAS. Pentru raportarile obligatorii catre casa /casele de asigurari utilizatorul are la dispozitie 4 rapoarte in sectiunea Rapoarte CNAS:

1. Lista asiguratilor inscrisi;

2. Lista persoanelor beneficiare ale pachetului minimal de servicii;

3. Miscarea lunara a asiguratilor inscrisi pe liste;

4. Miscarea lunara a persoanelor beneficiare de pachetul minimal de servicii.

Lista asiguratilor inscrisi – genereaza si afiseaza lista pacientilor asigurati inscrisi pe lista medicului selectat. Utilizatorul are posibilitatea de a selecta medicul,  grupa de varsta a asiguratilor si anul pentru care se face raportarea. Raportul afiseaza pentru fiecare pacient in parte urmatoarele date: CNP-ul, Adresa, varsta asiguratului si codul categoriei de asigurat din care face parte, data inscrierii si data iesirii de pe lista de asigurati.Lista persoanelor beneficiare ale pachetului minimal de servicii - genereaza si afiseaza un raport al pacientilor care au beneficiat de pachetul minimal de servicii in perioada selectata. Utilizatorul are posibilitatea de a selecta medicul, grupa de varsta a pacientilor si perioada pentru care se face raportarea.


Raportul Lista persoanelor beneficiare ale pachetului minimal de servicii se intocmeste in doua exemplare din care unul se depune la CAS.


Miscarea lunara a asiguratilor inscrisi pe liste – genereaza si afiseaza un raport cu intrarea si iesirea pacientilor de pe lista medicului selectat. Utilizatorul are posibilitatea de a selecta medicul, luna si anul pentru care se face raportarea.

Miscarea lunara a persoanelor beneficiare de pachetul minimal de servicii – genereaza si afiseaza un raport cu miscarea (intrarea si iesirea de pe liste) beneficiarilor de servicii din pachetul minimal. Utilizatorul are posibilitatea de a selecta medicul, luna si anul pentru care se face raportarea.


6.3. Rapoarte medicale

Aplicatia BizMedica pune la dispozitia utilizatorului si o serie de rapoarte medicale:

1. Desfasurator activitate pentru imunizari si gravide;

2. Desfasurator punctaj;

3. Desfasurator zilnic activitate pentru alte servicii medicale;

4. Fisa pacientului.

Desfasurator activitate pentru imunizari si gravide – genereaza si afiseaza un raport al serviciilor de imunizare acordate. Utilizatorul are posibilitatea de a selecta numele medicului, luna si anul pentru care se face raportarea, si pachetul de servicii. Legislati prevede ca trebuie intocmit cate un desfasurator separat pentru fiecare pachet de servicii medicale: pachet de baza, pachet facultativ, pachet minimal.

Raportul se intocmeste in doua exemplare pentru fiecare pachet de servicii medicale (pachet de servicii medicale de baza + pachet minimal de servicii medicale+pachet de servicii medicale pentru persoanele care se asigura facultativ), din care unul se depune la CAS in primele 3 zile lucratoare ale lunii urmatoare.

Desfasurator punctaj – genereaza si afiseaza un raport al punctajului activitatii lunare a medicului. Utilizatorul are posibilitatea de a selecta medicul, luna si anul pentru care se face raportarea.

Desfasurator zilnic activitate pentru alte servicii medicale – genereaza si afiseaza un raport al numarului de servicii oferite zilnic de medicul selectat. Utilizatorul are posibilitatea de a selecta medicul, luna si anul pentru care se face raportarea.

Fisa pacientului (raport disponibil si din fereastra Pacienti.) – genereaza si afiseaza un raport cu consultatiile, serviciile, biletele de trimitere, retetele medicale si concediile de care a beneficiat pacientul selectat. Utilizatorul are posibilitatea de a selecta medicul, pacientul si data la care se genereaza raportul.


7. Tiparirea documentelor

7.1. Configurarea serverului de tiparire BizPrint

Odata cu instalarea aplicatiei BizMedica se instaleaza si aplicatia BizPrint, aplicatie necesara pentru tiparirea retetelor, concediilor, biletelor de trimitere, etc.

Pentru configurarea aplicatiei BizPrint trebuie urmate etapele:

1. se selecteaza comanda BizPrint din meniul Programs > Setrio (sau din fereastra de Windows explorer, din directorul Setrio/ BizMedica/ BizPrint);

2. se inchide istoricul versiunilor;

3. pentru a configura imprimanta de retete trebuie urmate etapele:

- din meniul Administrare se selecteaza comanda Configurare server tiparire;

- se bifeaza optiunea Tiparire retete pe imprimanta;

- se bifeaza optiunea Imprimanta specializata si din lista derulanta se selecteaza tipul de imprimanta instalat. Se selecteaza portul pe care este conectata imprimanta la calculator.

- se apasa butonul Salveaza;

- din meniul Administrare se selecteaza comanda Configurare imprimanta retete;

- se defineste fontul utilizat, dimensiunea marginilor si a hartiei;

- se apasa butonul Salveaza.

5. pentru a configura imprimanta pentru concedii medicale:

- din meniul Administrare se selecteaza comanda Configurare server tiparire;

- se bifeaza optiunea Tiparire concedii pe imprimanta;

- se selecteaza imprimanta pe care se doreste sa se faca tiparirea acestora;

- se apasa butonul Salveaza;

- din meniul Administrare se selecteaza comanda Configurare imprimanta concediu;

- se definesc valorile pentru urmatoarele campuri:

- font - se selecteaza tipul fontului utilizat la tiparire;

- inaltime header si inaltime footer – stabilirea inaltimii antetului si subsolului;

- stabilirea marginilor si a dimensiunii hartiei;

- se apasa butonul Salveaza.


7.2. Configurarea aplicatiei BizMedica pentru tiparirea diferitelor tipuri de documente

Dupa configurarea serverului de tiparire BizPrint utilizatorul trebuie sa activeze si sa selecteze imprimantele utilizate si in aplicatia BizMedica.

Pentru a activa tiparirea retetelor trebuie urmate etapele:

1. selectarea comenzii Alege imprimanta din meniul Administrare;

2. debifarea optiunii Tiparire reteta dezactivata;

3. selectarea imprimantei utilizate si apasarea butonului Salveaza.

Pentru a activa tiparirea concediilor medicale trebuie urmate etapele:

1. selectarea comenzii Alege imprimanta din meniul Administrare;

2. debifarea optiunii Tiparire concedii dezactivata;

3. selectarea imprimantei utilizate si apasarea butonului Salveaza.

Pentru a activa tiparirea biletelor de trimitere trebuie urmate etapele:

1. selectarea comenzii Alege imprimanta din meniul Administrare;

2. debifarea optiunii Tiparire bilete trimitere dezactivata;

3. selectarea imprimantei utilizate si apasarea butonului Salveaza.

Astfel pentru tiparirea documentelor din BizMedica trebuie indeplinite etapele:

1. instalarea imprimantei;

2. instalarea si apoi configurarea serverului de imprimare BizPrint;

3. configurarea imprimantei sau a casei de marcat in aplicatia BizPrint;

4. activarea tiparirii prin debifarea optiunii Tiparire dezactivata din fereastra deschisa la selectarea comenzii Alege imprimanta din meniul Administrare al aplicatiei BizMedica.


Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }