QReferate - referate pentru educatia ta.
Cercetarile noastre - sursa ta de inspiratie! Te ajutam gratuit, documente cu imagini si grafice. Fiecare document sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Documente diverse

Arta ceaiuluiCe cald si bine e la gura sobei, atunci cind afara ploua ciobaneste, iar tu stai la depanat amintiri, asa cum o fac cele cinci prietene a caror prietenie, inca din liceu, dureaza pina in prezent.
Gazda, Mirela, este dezaigner de interioare, iar casa ei e una in care te simti confortabil ca acasa. Eva, Cezara, Selena si Anca, stau comod pe canapeaua mare. Ele au adus briose si o torta, iar Mirela le-a propus ceai.
Fetele au fost de acord ca la o ceasca de ceai bun orce discutie se incheaga mai usor. Anca spune:
--- Stiati ca ceaiul e unul din cele mai eficiente solutii calmante?
Eva:
--- Desigur, ceaiul e un arbust peren, originar din China, cultivat in special in extremul orient si in Asia Meridionala, cu frunzele persistente, pieloase care contin cofeina, teobramina, tanin etc. , Cu proprietati tonifiante, excitante, digestive si diuretice, cu flori albe placut mirositoare.


Tot ceai se numeste produsul rezultat din frunzele uscate ( fermentate ) arbustului de ceai, folosit pentru prepararea unei bauturi cu efect excitant, care a fost introdus in Europa in a doua jumatatea sec. XVII.
Incontestabil, ceaiul este astazi cea mai populara bautura de pe glob. Dar cine dintre milioanele de consumatori de ceai de pe glob cunoaste ca acesta este meretul a doi oameni - Tomas Lipton din Glazgo si Tomass Sallivan din New York?

Tomas Lipton
In luna mai 1850 , in familia Lipton - mici comercianti stabiliti in Glazgo, s-a nascut cel de al cincilea copil. .De la cinci ani baiatul a inceput sa invete sireclicurile comertului, petrecind cea mai mare parte a timpului in mica bacanie care apartinea familiei . Tom, insa, nu parea deloc incintat de persperctiva vietii la tejghea. La acea vreme, din Glazgo, plecau zilnic corabii spre America si in 1865, la virsta de 15 ani Tomas Lipton s-a alaturat miilor de emigrati.

Experienta Americana
In primii trei ani, Tomas a colindat vestul Americii in cautarea lucrului Pentru a supravetui, se apuca de orice - a crescut orez in Carolina de Sud, a invirtit foi de tutun in Virginia. Soarta lui, insa, era sa devina comerciant - in 1868. El se angajeaza la unul dintre magazinele universale din New York.

Afacerile cu ceai
In 1890 Tomas Lipton incepe afacerile cu ceai . Timpul pentru start a fost ales nu intimplator: cafeaua, unica bautura concurenra a ceaiului, era deficitara din cauza raspindirii Ceylon a unei boli a frunzei de cafea. Preturile pentru pamint au cazut, si Tom, mintind concurentii ca pleaca in Australia ca sa deschida alte magazine, s-a deplasat in taina in Ceylon, unde a cumparat 5 plantatii de ceai cu o suprafata totala de 5500 ari.
Lipton a cucerit piata conform tuturor regulilor artei militare. El a prefacut plantatiile sale in adevarate poligoane unde testa inovatiile tehnice a acelei perioade, urmarind un scop clar: ceaiul trebuia sa aiba un pret accesibil, dar sa fie in acelasi timp calitativ. ,, De pe plantatii - direct in ceasca " era sloganul publicitar lipit de Lipton pe autobuze si in trenuri.
A inceput sa vinda ceaiul ambalt in pachete de carton. Si nici aici nu a dat gres - ceaiul sau, ambalat cu grija in cutii, a devenit un simbol al epocii. Lipton facea partedin cultura de masa a celor timpuri - era eroul caricaturilor, epigramelor si al pieselor music holl. O mare admiratoare a ceaiului ,,Lipton" a devenit regina Victoria - ea a decis ca, pentru aportul in ,, formarea modului de viata englez ", Tomas Lipton merita titlul de sir.In 1897, Lipton a fost initiat in cavaleri. Dar pentru ca ceaiul sa devina accesibil nu numai ca pret, era nevoie de un mic pas, pe care l-a facut la inceputul sec.XX americanul Tomass Sallivan.

Descarca referat

E posibil sa te intereseze alte documente despre:


Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi documentele afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul document pe baza informatiilor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }