QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate cosmetica

Masajul capului

MASAJUL CAPULUIPrin masajul capului se urmareste mentinerea sanatatii pielii capului si a firului de par, intarirea acestuia si chiar combaterea unor afectiuni ca, de ex.: alopecia (caderea parului). Prin masaj se stimuleaza functiile pielii si se imbunatateste circulatia sanguina, fapt care asigura o mai buna hranirea a radacinii firelor de par si a tesuturilor.

Masajul capului se poate executa manual sau electric.

Masajul manual poate fi executat la randul sau: simplu (pe uscat) sau cu lotiuni speciale de par, fiind cunoscut sub denumirea de frectie.In general masajul se executa in continuarea spalatului cand parul si pielea capului sunt curate. Inainte de a incepe masajul este indicat sa se observe cu atentie pielea capului si starea firului de par. In acest scop se traseaza carari pe diferite portiuni si se priveste atent pielea si parul; daca acestea sunt sanatoase se executa un masaj viguros. Daca pielea capului este grasa se vor executa miscari mai blande pentru a nu se excita si mai mult secretia glandelor sebacee.

In cazul in care exista matreata se va proceda la o periere a pielii capului si a parului. Se procedeaza intai la dezlipirea matretii de pe pielea capului cu ajutorul unei periute cu peri asprii si scurti, cu care se executa miscari circulare pe carari trasate din 2 in 2 cm. Apoi se procedeaza la perierea propiu zisa a parului in scopul eliminarii peliculelor de matreata si a impuritatilor din par. Prin aceasta periere se obtine totodata si o stimulare a circulatiei sanguine. Perierea capului se executa in doua moduri, in functie de lungimea parului. Parul scurt se perie cu o perie rotunda sau ovala cu peri scurti si asprii in patru directii: de la spate spre fata, din partile laterale spre crestet, de la frunte spre crestet.

Parul lung se perie concomitant cu doua perii circulare, suvita cu suvita, executandu-se in timpul periatului o miscare de rotatie a periilor, urmarindu-se si in acest caz perierea in cele patru directii.


a. Masajul manual - este compus din mai multe miscari care se executa urmarindu-se sensul circulatiei sangelui, directia nervilor si a muschilor; adica de la ceafa spre crestet, de la tample spre crestet si de la frunte spre crestet. In general masajul se incepe si se incheie cu cate-o miscare decongestionanta care relaxeaza clientul. Masajul se incepe de la frunte, executandu-se cu ambele maini miscari scurte, circulare in sens ascendant. Apoi se face o alunecare spre tample apasand usor pielea. Prin aceste miscari repetate de 3-4 ori se obtine un effect calmant. In continuare se executa miscari de presiune menite sa influenteze circulatia sanguina.

- miscarea de presiune pentru hiperemie: cu degetul mare se impinge, se deplaseaza pielea capului, adunand-o si strangand-o ca la extragerea punctelor negre

- miscarea de presiune in zig-zag pe carari: se desparte parul prin carari successive; se aseaza fata in fata degetele de la mana stanga si cele de la mana dreapta la o distanta de 2-3cm si se deplaseaza pielea capului astfel ca sa se apropie degetele. Pe urma degetele imping pielea de-a lungul cararii, dar o mana impinge pielea in sus, iar cealalta in jos, deci in sens invers.

- miscarile de presiune circulara: se aplica degetele mainii drepte in regiunea frontala si cele de la mana stanga in regiunea occipitala, podul palmei fiind indepartat de cap si se executa o presiune energina asupra pielii astfel incat sa se dezlipeasca si sa se cuteze. In acest timp degetele sunt imobilizate, nu aluneca pe piele si nu freaca parul, numai pielea capului este aceea care trebuie sa se miste. Se repeat aceasta miscare, aplicandu-se de asta data, degetele in regiunea temporala, deasupra urechilor.

- miscarea de presiune pentru mobilizarea totala a pielii capului. Se aseaza palmele intai in regiunea temporala si se deplaseaza pielea capului spre crestet; palmele sunt mobile in tot acest timp. Apoi se aseaza palmele in regiunile frontala si occipitala, procedandu-se identic. Masajul se incheie cu o miscare decongestionanta. Se aseaza palmele intai in regiunea temporala si se deplaseaza pielea la ceafa, unde se executa alternative miscari de alunecare de sus in jos.


b. Masajul electric. In general masajul electric se asociaza cu masajul manual si se executa cu aparatul electric ("Vibor Maso") la care se ataseaza o piesa in forma de periuta dintata rotunda din cauciuc sau material plastic. El se executa pe par uscat, de la crestet spre frunte si de la crestet spre partile laterale, deci, in sens descendent. Daca parul este lung se leaga cu un coltar si se aplica aparatul peste panza ca sa nu se incurce parul.

Datorita vibratiilor puternice produse de aparat, circulatia sangelul se intensifica, tesuturile sunt mai bine hranit; se va evita insa executarea masajului electric persoanelor sensibile sau bolnave.


c. Masajul cu lotiuni - denumit in mod obisnuit frectie datorita faptului ca una din fazele importante consta in frecarea pieli capului cu pulpa degetelor, este compus defapt dintr-un complex de miscari care asigura normalizarea functiilor pielii, activarea circulatiei sanguine si eficienta maxima a lotiunilor folosite.

Lotiunile care se intrebuinteaza sunt de 2 feluri:

lotiuni de agreement care curate, invioreaza si dau apret si stralucire parului;

lotiuni de ingrijire care combat anumite afectiuni ca matreata, seboreea, etc.

Lotiunile de agreement se aplica direct pe par; ele sunt usor parfumate dar totodata au si un effect curative, tonfiind pielea capului.

Uneori prin frectie se urmareste si executarea unui serviciu de curatare a parului, in acest caz se toarna lotiunea de agreement pe par, se frectioneaza continuu pana se produce o spuma; se sterge parul cu un prosop plusat, repetandu-se aceasta operatie de la 2 pana la 3 ori daca este nevoie pana ce parul ramane curat.

Lotiunile de ingrijire se aplica numai pe pielea capului trasandu-se carari din 2 in 2 cm. Ele se aplica cu ajutorul unui tampon de vata sau cu o pipeta. Dupa aplicarea lotiunilor urmeaza frectia care se face cu scopul repartizarii produsului in mod uniform pe toata suprafata capului.

Frectia consta din frecarea pielii capului cu pulpa degetelor, nu cu unghiile, in sensul directiei vaselor sanguine, a muschilor si a nervilor, adica de la contur, de la frunte si de la ceafa spre crestet.Frectia se executa energic dar nu brutal, iar miscarea degetelor este circulara pe pielea capului.

Dupa repartizarea lotiunii pe toata suprafata capului se executa miscarile de masaj manual - descries anterior - asigurandu-se prin aceasta, parale cu activitatea circulatiei sanguine si o buna penetrare a produselor in piele si, in consecinta, mai ales in cazul lotiuniloe de ingrijire eficienta lor curativa.


Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:
Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }