QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.



AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate constructii

Transformatorul electric








Transformatorul electric


1.1. Definitii si elemente constructive de baza



Transformatorul electric este un aparat constituit dintr-un sistem de infasurari electrice imobile, intre care are loc transfer de energie prin inductie electromagnetica. El este utilizat pentru modificarea parametrilor puterii electromagnetice transferate de la o retea electrica de curent alternativ, la alta retea tot de curent alternativ. Acesti parametri sunt tensiunea si curentul, iar alteori si numarul de faze.




Transformatorul, pentru indeplinirea functiei pe care o are prin definitie, trebuie sa aiba cel putin un sistem de infasurari constituit din spire electroconductoare izolate intre ele, dispuse pe un miez feromagnetic care serveste la inchiderea fluxului magnetic (vezi anexa 1).


Sistemul de infasurari este format din una sau mai multe infasurari. O infasurare trifazata este formata din trei infasurari de faza, la care se aplica sau se obtine un sistem trifazat de tensiuni. Infasurarile primare sunt cele care primesc energia de la o retea, iar cele care cedeaza energia unui receptor sau unei alte retele se numesc infasurari secundare.



Miezul feromagnetic este realizat din tole de tabla  electrotehnica, izolate electric intre ele pentru a limita pierderile produse datorita variatiei in timp a fluxului magnetic. Consolidarea miezurilor si bobinelor se asigura prin diferite sisteme care depind de marimea transformatorului, de modul de impachetare a miezului etc.


1.2. Principiul de functionare al transformatorului monofazat


Se considera un circuit magnetic prevazut cu doua infasurari (vezi anexa 1).



Daca una dintre infasurari se alimenteaza cu o tensiune alternativa adecvata, prin ea va circula un curent alternativ care produce un camp magnetic alternativ. Liniile campului magnetic care se inchid prin circuitul magnetic si imbratiseaza ambele infasurari formeaza fluxul util, iar liniile care imbratiseaza numai spire ale unei infasurari formeaza fluxul de dispersie sau de scapari (vezi anexa 1).

Ambele infasurari fiind strabatute de fluxuri variabile in timp, in baza legii inductiei electromagnetice, se induc in acestea t. e. m. de aceeasi pulsatie cu cea a fluxului. Daca la bornele ax ale infasurarii secundare in care s-a indus t. e .m. E2 se conecteaza un receptor de impedanta Z, va circula prin aceasta un curent I2, iar la borne va fi tensiunea U2. Rezulta ca, la un transformator, infasurarea primara primeste de la retea puterea U1I1 si cedeaza

prin infasurarea secundara, la alta retea, puterea U2I2, transferul de putere facandu-se prin inductie electromagnetica. In baza principiului conservarii energiei, se poate spune ca U1I1>U2I2.





Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate QReferat.ro Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }