QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate constructii

Masurarea directa a puterii active cu wattmetrul electrodinamic

Masurarea directa a puterii active cu wattmetrul electrodinamic


In curent continuu si in curent aalternativ puterea activa se poate masura cu ajutorul wattmetrului electrodinamic. Instrumentul electrodinamic are dispozitivul motor asemanator cu cel a aparatelor magnetoelectrice cu deosebirea ca in locul magnetului permanent se foloseste pentru producerea campului magnetic, o bobina fixa, realizata din doua semibobine.
Pentru masurarea puterii electrice consumate de un receptor, bobina fixa a instrumentului (bobina de curent), cu spire putine si groase, se monteaza in serie cu receptorul, iar bobina mobila (bobina de tensiune) se conecteaza in paralel pe acesta, printr-o rezistenta aditionala Ra de valoare suficient de mare, pentru a limita curentul prin bobina mobila la valori acceptabile.

Wattmetrul electrodinamic are cate o borna a bobinelor de curent si tensiune marcate cu semn distinctiv (polaritate fixata).


Montarea wattmetrului electrodinamic intr-un circuit electricIndicatia depinde de unghiul de defazaj prin factorul cosj. Rezulta ca pentru deviatia este in sensul normal a scarii. Deviatia devine negativa pentru unghiuri ce depasesc 90 indiferent in ce sens. Pentru a se obtine deviatia in sens normal al scarii, se inverseaza polaritatea la unul din circuitele wattmetrului, de obicei la cel de tensiune, citirea respectiva trebuind sa fie considerata apoi cu semnul minus.Determinarea puterii masurate de wattmetru se face pe baza relatiei:

P = Cw aUnde:


Datorita dependentei deviatiei wattmetrului de factorul de putere se poate intampla ca circuitele de curent si de tensiune sa fie supraincarcate si totusi deviatia sa nu depaseasca valoarea sa maxima. De aceea, este recomandabil sa se foloseasca in acelasi montaj cu wattmetrul, un ampermetru si un voltmetru pentru urmarirea in permanenta a marimilor din circuit (curent si tensiune).

Constructiv circuitele de curent si de tensiune ale wattmetrului sunt dimensionate pentru anumite valori nominale ale curentului si tensiunii. Extinderea intervalului de masurare se realizeaza pana la 1200V prin montarea in circuitul de tensiune a unor rezistente aditionale. Pentru tensiuni mai mari se utilizeaza transformatoare de tensiune. Extinderea domeniului de curent se obtine prin utilizarea transformatoarelor de curent.

Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:
Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }