QReferate - referate pentru educatia ta.
Cercetarile noastre - sursa ta de inspiratie! Te ajutam gratuit, documente cu imagini si grafice. Fiecare document sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Documente constructii

Masina Fuji QP

Verificarea valorilor componentelor


Verificarea valorii functionale a componentelor se face inaintea montarii rolei pe feeder si se verifica valoarea primei componente de pe rola.

Componente a caror valoare nu se masoara: bobine, tranzistori si diode.

Campul valoric al fiecarei componente este mentionat in SIC-ul masinii. Acestea reprezinta plaja cuprinsa intre valoarea minima si cea maxima de functionare a componentei. Componenta un va fi corespunzatoare functional daca rezultatul masurarii este mai mic decat valoarea minima sau mai mare decat valoarea maxima de functionare.
Pentru masurarea valorii componentelor se va proceda astfel:

se fixeaza pe aparatul de masurat unitatea de masura mentionata in SIC pt. componenta respectiva (aparatul de masura este prevazut cu o scala a unitatilor de masura);

se ia prima componenta de pe rola cu ajutorul pensetei aparatului;

se fixeaza simultan ambele brate ale pensetei pe capetele componentei;

pe ecranul aparatului va aparea valoarea componentei:

o  daca valoarea afisata se incadreaza in limitele admise de SIC, rola se va monta pe feeder si valoarea masurata se va inregistra in formularul de "Schimbarea rolelor" (F-09-0011)

o  daca valoarea afisata nu se incadreaza in campul functional specificat in SIC, rola un se monteaza. Se anunta supervizorul si se va completa formularul de DMR (F-13-007) si se va preda rola la TWQ.

Norme de Protectia Muncii la masina Fuji QP


Pe masina vor lucra doar operatori calificati sau operatori sub supravegherea operatorilor calificati.

Inainte de inceperea lucrului, operatorul verifica functionalitatea comutatorilor si buna functionare a dispozitivelor de protectie (buton Emergency Stop, capace conveyor, etc). Toate sistemele de siguranta trebuie sa fie operationale si este interzisa dezafectarea acestora .

Se respecta procedura de punere in functiune si operare, si se citesc cu atentie SIC-ul (instructiuni de ordin intern) si documentele de avertizare de pe masina Fuji QP.

Nu se va utiliza cheia de by- pass fara instruire si autorizatie.

Nu va sprijiniti de masina, nu sprijiniti alte obiecte de parti in miscare ale masinii.

Nu se ating piesele in miscare ale masinii: Pericol de lovire si vatamare! Nu se deschid dispozitivele de protectie; nu se poarta haine lungi, parul lung nestrans si bijuterii care pot fi agatate de piesele in miscare ale masinii.

Se verifica ecranul monitorului continuu. Chiar daca in anumite circumstante masina pare ca s-a oprit, inainte de a deschide usile de protectie se verifica daca mesajul Ready a aparut pe ecranul monitorului.

Este strict interzis sa interveniti in interiorul masinii cu mainile sau orice alte obiecte atunci cand aceasta se afla in stare de functionare. Asigurati-va ca masina este complet oprita.

Este interzisa introducerea unor parti ale corpului in masina cu exceptia schimbarii feederelor.

Nu lucreaza la masina mai multe persoane in acelasi timp (ex: pot aparea accidente cand o persoana actioneaza cheia de comanda, in timp ce alta aseaza feederele).

In timp ce se intervine la masina impreuna cu o alta persoana, inainte de a porni masina, se verifica ca aceasta sa nu lucreze in interiorul masinii.

Se va verifica pozitia butoanelor Emergency Stop, astfel incat sa puteti apasa instantaneu pe cel mai apropiat atunci cand este necesar.

Atentie !! Masina se opreste temporar in timpul rularii in mod automat in cazul in care asteapta o noua placa, sau asteapta terminarea lucrului la masina urmatoare, etc Masina poate porni din nou atunci cind conditiile de functionare permit aceasta (ex: un senzor a fost activat intentionat sau accidental).


ATENTIE! Mentenanta (service-ul) si orice interventie la partea electrica se face numai de catre personal specializat, dupa ce masina a fost oprita si deconectata de la reteaua de alimentare electrica.
Termeni utilizati


Fuji QP (quality placement ) - masina de plantat componente;

PCB Printed circuit board) - placa cu circuite imprimate;

Feeder - dispozitiv de alimentare componente;

Nozzle - dispozitv de ridicare a componentei cu ajutorul vacuum-ului;

Mark Fiducial - punct de recunoastere a placii;

Skip - a omite, a sari ;

Conveyor - sistemul de transport al placii;

Clamp - sistem de prindere;

Tray - tava;

Device -mecanism de fixare a alimentatoarelor (feeder-e);

Safety Door - usa de siguranta;

Front/Rear - Fata/ Spate;

Part data - fisier ce contine setarile componentelor ce urmeaza a fi plasate pe placa.

Bend -distanta dintre centrul nozzle-ului si axa in care este montat nozzle-ul;

Holder - dispozitivul de sustinere a nozzle-urilor;

Shutter - clapeta inchizatoare (la Feeder);

Pick - a ridica;

Display - ecran;

Area - suprafata, arie.

Part number - numarul de identificare al componentelor.

Maintenance - service/intretinere sau dupa caz nivel de operare.

Set-up - totalitatea componentelor existente intr-un program (fisa cu locatia, tipul si pasul feeder-ului, Part Number-ul, tipul de nozzle si programe folosite).

SIC - "Station Instruction Card" - documentul cu instructiuni de lucru.

Bottleneck Analysis Report - raportul de productie.

Moisture Sensitive Device (MSD) "Componente sensibile la umiditate".

CHO - Change Over - schimbare de produs.

Top/Bottom - partea superioara/inferioara a PCB-ului.
Descrierea masiniiMasina Fuji QP 242E (Quality Placement) este destinata plantarii de componente mari cu o mare acuratete de plantare. Masina Fuji QP 242E planteaza componente de tip BGA-uri, Fine Pitch-uri, E-prom-uri (memorii), Quart-uri, Shield-uri, Conectori, etc.

Pentru utilizarea corecta si sigura a acestei masini, este necesar sa lucreze la aceasta masina doar operatori calificati.


Semafor

 

PLM

Placement Module

 

ICM

Independent Control Module

 


Independent Control Module -modulul de control individual, reprezinta partea de comanda (software) a masinii Fuji QP.

Modulul contine: panourile de comanda, display-urile si monitoarele specifice, hebl-ul (comutatorul de curent electric, care se afla in spatele masinii), butoanele Power On/Off, Start, Reset, Cycle Stop, cheia pentru comutarea comenzii Front/Rear, un monitor pentru vizualizarea componentelor si a nozzle-urilor si butonul de Emergency Stop.

Deasupra se afla un turn semafor care are trei culori: rosu, galben, verde.

Rosu : semnifica aparitia unei erori sau semnifica o eroare de vizualizare.

Galben : semnalizeaza oprirea masinii datorita unei role terminate, s-a terminat productia programata sau semnifica o rola terminate.

Verde : semnifica un mod de asteptare (asteptare PCB, comanda) sau semnifica actionare automata (montare componente).


Transportul placilor se realizeaza cu ajutorul conveioarelor. Masina Fuji QP are conveyor de intrare (cu rol de mentinere in asteptare a PCB-ului ce urmeaza a fi plantat) si conveioare independente in interiorul fiecarui modul. Acestea actioneaza separat si sunt prevazute cu senzori de prezenta, care sesizeaza intrarea sau iesirea PCB-urilor la stopper-ele din fiecare modul al masinii. Fixarea si sustinerea placii pe conveior se realizeza cu ajutorul clamps-urilor.

Masina Fuji QP 242 are 2 tipuri de head-uri si 2 tipuri de nozzle:


a) Head-ul de tip index - are maxim patru nozzle-uri. Nozzle-urile se indexeaza (se schimba) intre ele in functie de marimea componentelor.

Head tip index Nozzle disc galben reflector

Camera back-light


b) Head de tip single - un singur nozzle. Nozzle-urile se schimba intr-o statie de nozzle-uri, in functie de marimea componentei. Statiile pot avea 3, 5, 7, 9, 12 locatii pentru nozzle. Dupa fiecare schimbare de nozzle, acesta este verificat automat de masina cu ajutorul a doi senzori care verifica existenta nozzle-ului si corectitudinea schimbarii.


c) Nozzle cu disc galben reflector. Acest tip de nozzle utilizeaza pentru investigarea componentelor camera Back-light (lumina din spate).


d) Nozzle cu disc negru. Pentru investigarea componentei se foloseste camera Front-light (lumina din fata).Head de tip single Camera front-light


Obs: Acest tip de nozzle-uri se folosesc in general pentru componentele mari (BGA-uri, Fine Pitch-uri, shield-uri, etc).PLM (Placement Module) - modul independent de plantare. In cazul aparitiei unei erori daca se selecteaza modulul respectiv, se poate interveni fara sa afecteze procesul de productie la celelalte module. Modulul de plantare poate fi de doua tipuri: MFU (Multy Feeder Unit) si MTU (Multy Tray Unit). Ambele utilizeaza "Mark Camera", camera de citire a fiducial-ilor.


a) Multy Feeder Unit - sunt modulele care utilizeaza ca tip de alimentare: feeder-ele - alimentatoare pentru role, STU (Single Tray Unit) - alimentator cu o singura tavita cu componente si Stick feeder-ul - alimentator pentru componente in baghete (tuburi). Acestea pot fi utilizate in combinatie pe un modul.


b) Modul de tip MTU (Multy Tray Unit) - este un modul independent, prevazut cu sertare (unu→ zece = 20 locatii) pe care se pot aseza tavite cu tipuri diferite de componente (mai multe Part Number-e).


Tavitele se pot aseza suprapuse in sertare.

Tavitele se aseaza in sertare astfel incit sa nu existe nimic sub ele (componente, hartie), sa fie lipite de partea din fata a sertarului si de unul din peretii laterali. Fixarea se realizeza cu ajutorul magnetilor (pe laturile care nu sunt fixate).


Observatie: tavitele cu componente se aseaza in sertare in functie de orientare (toate componentele din tava trebuie sa fie orientate conform cu "tesitura" tavitei) specificata in SIC-ul aferent.


Tavita se poate indeparta automat la terminarea componentelor cu dispozitivul "Remover head". Acesta este actionat cu vacuum si are rolul de a indeparta tavile in "box reject" (cutia de inmagazinare a tavitelor goale).

Cutia de inmagazinare a tavitelor goale trebuie golita la aparitia mesajului de eroare "MTU: Emty Tray Container Full". Pentru a avea acces la cutia de inmagazinare a tavitelor goale trebuie ridicat sistemul de sertare cu ajutorul butonului "Tray Origin", localizat pe partea frontala a MTU-ului (dreapta sus).


Pentru colectarea componentelor rejectate acest modul utilizeaza conveiorul de rejectii (pentru Fine Pitch-uri, BGA-uri) si cutia de rejectii pentru restul componentelor. La manipularea componentelor de tip Fine Pitch se va utilize vaccum pen.


9. Modulul de comanda. Taste si butoane functionaleEste format din: - butoane functionale;

- taste functionale si numerice.


9.1 Butoane functionale

Power OFF - butonul este folosit pentru decuplarea masinii de sub tensiune (a nu se confunda cu Hebl-ul).

Power ON - butonul este folosit pentru pornirea masinii.

Start - butonul este folosit pentru a confirma o optiune sau la validarea unei operatii a masinii. Masina va solicita activarea butonului prin iluminarea intermitenta a acestuia.

Cycle Stop - la folosirea acestui buton masina se opreste dupa terminarea secventei in curs (oprirea temporara a masinii).

Reset - butonul are rol de anulare a unei erori dupa remedierea acesteia. Masina va solicita activarea butonului prin iluminarea intermitenta a acestuia.

Emergency Stop - la activarea acestui buton masina se opreste instantaneu indiferent de comada in curs (se opreste alimentarea masinii cu vacuum si curent electric). Acest buton se foloseste in situatii de urgenta (defectiuni majore, accidente de munca) si in cazul opririi masinii (Power OFF).

Cheia Front/Rear are rolul de a comuta comanda in fata sau spatele masinii, dupa caz.9.2 Taste functionale si numerice


Auto Step Loader Program Set Returnpagina 000

Tastele Functionale F1 . .F6 au rolul de a selecta comenzi, astfel incit fiecarei taste functionale ii corespunde o comanda in meniul acestora. Pentru a executa o comanda se apasa tasta corespunzatoare.


Clear OFF (in pagina de roductie) - butonul are rol de a opri masina dupa terminarea placilor din interior si scoaterea lor, fara a mai primi alte placi. In momentul activarii acestui buton apare comanda Cancel, care poate anula comanda data inainte.

Tastele Numerice - sunt folosite in special pentru introducerea unor valori numerice, pentru anumite optiuni din cadrul unor submeniuri. Se folosesc pentru MTU sau la STU.

Cifrele sunt folosite pentru a introduce valori numerice (0 . 9). Tasta [*] este folosita pentru selectarea unui modul, [D] este folosit pentru selectarea unui device, [#] este folosit pentru determinarea pozitie de ridicare a unei componente. Validarea acestor comenzi se face cu tasa [CR] (carriage return). Stergerea unei cifre introduse se realizeza cu [BS] (back space). [-] se foloseste pentru anularea semnalului sonor.

La modulele tip MFU care folosesc STU-uri si la MTU-uri ce folosesc tavite, exista o comanda specifica pentru a seta masina sa ridice o componenta de pe tava de la o locatie dorita (se utilizeaza la tavitele incomplete).


Ex: la modulul 5, device 105 pozitia 15!

Comanda este urmatoarea: *5D105#15 CR .9.3 Tastele de miscare a axelor

Aceste taste sunt folosite pentru a realiza manual miscarile axelor. Miscarea axelor se poate face doar cand masina nu este in operare. Cu tasta CHG AXIS se selecteaza axa care se doreste a fi miscata. Axa selectata este indicata prin aprinderea LED-ului corespunzator. Cu tastele cu sageti miscam incet axa in directia respectiva iar daca apasam simultan tasta F si o tasta cu sageti vom obtine o miscare mai rapida. Tastele cu sageti dreapta-stanga modifica pozitia axelor X , Q , TY , PX, iar cele cu sageti sus-jos axele Z ,Y , TZ , FX.Buton schimbare axe

 

Buton activare axe

 

10. Ecranul masinii / Interfata
First Status Bar (primele doua linii ale ecranului):


- prima linie a ecranului contine: tipul de comunicare al masinii cu calculatorul de linie (Local sau Off Line). Operatorul are obligatia sa verifice modul de comunicare a masinii. Acesta trebuie sa fie Off Line.

Comanda pentru schimbarea tipului de comunicare este:

pag.000 Set Status Line MCS/Local sau Off Line.


- a doua linie contine: programul masinii, numarul de placi realizate si numarul de placi ce pot fi programate dupa care masina se opreste.

Comanda pentru schimbarea programului este:

pag.000 Program Change (program) CR.

Comanda pentru a anula numarul de placi realizate (Prod) este:

pag.000 Program Qty Clear.

Comanda pentru a programa un anumit numar de placi este:

pag.000 Program Qty Sche. (numar) CR.Second Status Bar (ultimele doua linii ale ecranului):


- prima linie contine: starea masinii "Ready", mesaje ("Wait PCB" sau "Next PCB"), axele masinii si pagina de lucru "Page 000".

- a doua linie contine: meniurile aferente tastelor F1 . . F6 (Auto, Step, etc.)
First Display Area - este zona din partea stanga a ecranului. Aceasta cuprinde Status-ul (informatii legate de starea masinii).


Status : - Production Mode

- Recovery

- Times


Production Mode - modul de productie poate fi setat:

pag.000 Auto Mode Product/Simulate/Idle

Product (modul de productie). In acest mod masina incarca placa, o recunoaste (citeste fiduciali) si plaseaza componente pe PCB.

Simulate (modul de simulare). In acest mod masina nu incarca placa, nu ridica componente si nu realizeaza procesarea vizuala a componentelor.

Idle (modul inactiv). In acest mod masina nu incarca placa, nu ridica componente, este folosit la verificarea masinii dupa efectuarea procesului de mentenanta.

Pass (masina este folosita ca si conveyor) - nu este un mod de lucru.

pag.000 Set Status Pass.


Recovery - modul de recuperare a erorilor, poate fi setat:

pag.000 Set Status Recovery Change Auto/Error Pass/Error Stop

Auto Recovery este modul cel mai folosit si presupune ca la fiecare componenta rejectata o alta sa fie ridicata. Numarul de astfel de incercari poate fi programat din "Recovery Times" (comanda aferenta sub meniului Recovery) unde se poate seta numarul dorit de ridicari inainte ca masina sa semnalizeze eroare.

Ex: pentru Recovery 2 times masina va efectua trei incercari pentru a ridica o componenta.

Error Pass masina trece de eroare (sarind peste secventa respectiva) rezultatul fiind: placi neterminate.

Error Stop masina se va opri la prima eroare.Second Display Area este zona din partea dreapta a ecranului. In aceasta zona se afiseaza mesajele/erorile catre operatori:


In aceasta zona se afiseaza mesajele de eroare catre operatori:

a) prima linie reprezinta starea masinii Fuji QP 242;

Emergency Stop: apare cand masina a fost oprita dintr-o situatie de avarie;

Waiting for Reset SW: masina este oprita si asteapta sa fie resetata de operator;

Press START SW: inainte ca o operatie sa fie executata trebuie apasat butonul START;

Zero Set: Zero Setting se afla in executie;

Ready: masina functioneaza si in acest moment poate primi o comanda;

Measuring Proper : masina isi calculeaza Proper Data;

Producing : masina plaseaza componente;

Operating Loader: un PCB este incarcat sau descarcat de pe XY table;

Waiting for PCB: masina s-a oprit si asteapta ca urmatorul PCB sa fie primit;

Waiting for Next: conveiorul de iesire blocat;

Turn power off: eroare ce reclama oprirea masinii.

b) linia a doua reprezinta un scurt comentariu despre eroarea aparuta;

Exemplu: "Safety Door Open" - usa deschisa.

11. Zero Setting


Toate axele masinii Fuji QP 242 sunt controlate de servomotoare. Dupa ce masina a fost oprita (decuplata de la curent) ea isi va pierde din memorie pozitiile axelor din momentul respectiv. Astfel de cate ori masina se reporneste (se repune in functiune) ea va trebui sa isi determine singura pozitiile axelor. Aceasta procedura se numeste Zero Setting.

Toate axele masinii Fuji QP 242 vor executa "Zero Setting" in acelasi timp, la pornirea masinii. Zero Set-ul se mai poate efectua apasind tasta [-]/ F5/ F6 din pagina 000.12. Operatii de bazaComenzi incarcare / descarcare a PCB-urilor


Accesare meniu: pag.000 Loader (incarcare)


Unload Group Load Board Group Index Board Index Board Lifter Return

pag.300Unload Group - descarca placile din modulul selectat (masina are rol de conveyor);

Load Board - incarca placa (o duce pe senzorul de pe conveiorul de intrare);

Group Index - descarca placa din modulul selectat in modulul dorit, prin intermediul comenzii "Times" (muta PCB-ul peste mai multe module).

Ex: avem un PCB in modul 1 si dorim sa nu planteze componente in urmatoarele doua module. Se confirma modulul 1, se apasa butonul "Times" se tasteaza numarul de module anulate (2) se confirma cu CR dupa care Start.

Board Index - indexeaza (muta) placa din modulul selectat in modulul urmator;

Board Lifter - prinde (Clamp) sau elibereaza placa (Unclamp).


Comanda pentru ridicarea si coborirea stopper-ului la masina Fuji QP:

pag.000 Set Manual I/O Stopper (down/up)
13. Feeder-ele (tipuri de alimentatoare utilizate la MFU)Feeder-ele se folosesc pentru alimentarea masinii Fuji QP 242 cu componente electronice ambalate in role.

Aceste feeder-e se marcheaza astfel: W (xx y P xx) unde:

W (xx) = este valoarea latimii benzii folosite (mm);

y = tipul benzii folosite: D - pentru hartie;

E - pentru plastic.

P (xx) = pasul benzii - distanta intre centrele a 2 componente alaturate de pe banda (tape pitch = pasul benzii) in mm;

(xx) = mm.


Ex: W12E P8 inseamna feeder pentru banda din plastic (E) cu latimea (W) de 12 mm si pas (P) de 8 mm.Feeder-ele pentru masina Fuji QP 242 sunt alimentate electric si indexarea componentelor se realizeaza electronic sau pneumatic.


Feeder-ele cu alimentare electrica si indexare pneumatica sunt prevazute cu doua cabluri de alimentare. Unul pentru priza" electrica, altul pentru priza" de aer (aerul comprimat actionind un piston dupa fiecare ridicare de componenta). Pasul acestui tip de feeder nu poate fi modificat de catre operator. Modificarea se efectueaza de catre tehnicianul de SMT.Feeder-ele cu alimentare electrica si indexare electronica sunt prevazute cu un singur cablu de alimentare, pentru priza electrica. Indexarea se realizeza cu ajutorul unui motoras actionat pas cu pas. Pasul feeder-ului se modifica cu ajutorul sagetilor situate in partea superioara a feeder-ului.
Calcularea pasului benzii cu componente:

Se aleg doua repere identice la doua componente consecutive si se masoara numarul de pasi de incrementare ai benzii dintre cele doua repere. Apoi se inmulteste numarul de pasi de indexare rezultat cu marimea pasului de incrementare si rezulta pasul benzii. Pasul de incrementare este distanta dintre doua orificii alaturate si poate fi de 4 mm (sau de 2 mm, pentru componente foarte mici intalnite mai rar).


Exemplu:

Al doilea reper (gaura cea mai apropiata de marginea din stanga casutei) urmatoare din banda)

 

Primul reper (gaura cea mai apropiata de marginea din stanga a unei casute din banda)

 
4 mm=12 mm

 
Pentru cazul din figura anterioara avem trei gauri pe care le inmultim cu distanta dintre gauri, adica 4 mm si obtinem pasul benzii de 12 mm.Stick feeder-ul - este un dispozitiv de alimentare ce utilizeaza baghete (PVC) cu componente. Indexarea se realizeaza prin vibratie. Poate fi setata pe "Continuose" sa vibreze continuu sau "by pick-up" sa vibreze numai la ridicarea componentei.


Obs: bagheta se monteaza tinind cont de orientarea componentei.STU (Single Tray Unit ) - este un dispozitiv de alimentare ce utilizeaza tavite cu componente (un singur Part Number). Se monteaza in interiorul modulului de feeder-e, de catre inginerul de proces.

STU-ul are 2 cabluri: unul pentru conectarea la "priza" de curent (cablul cu eticheta "Parts Set") se conecteaza la device-ul specificat in SIC, iar cel ramas ("Tray Out"), la pozitia imediat urmatoare.

Tavitele se aseaza astfel incit sa nu existe nimic sub ele (componente, hartie), sa fie lipite de partea din fata a sertarului si de unul din peretii laterali. Fixarea se realizeza cu ajutorul magnetilor (pe laturile care nu sunt fixate).

Tavitele cu componente se aseaza in dispozitiv in functie de orientare (indicate de "tesitura" tavitei - orientarea componentelor din tava trebuie sa fie conform tesiturii) specificata in SIC-ul aferent.

Tavita poate fi indepartata automat la terminarea componentelor de dispozitivul "Remover head". Acesta este actionat cu vacuum si are rolul de a indeparta tavile goale in spatiul special alocat.

La manipularea componentelor de tip Fine Pitch se va utilize vaccum pen.

14. Operatia de schimbare a programului - Changeover (CHO)La trecerea de la un produs la altul se vor respecta urmatoarele instructiuni de lucru:

dupa terminarea ultimei placi se va verifica vizual sa nu mai existe placi in module si pe conveiorulul ICM-ului;

se modifica latimea conveiorului (de la conveiorul ICM-ului - cu manivela din dotare) verificand latimea atat la intrarea in masina cat si la iesire;

dupa incheierea tuturor operatiilor se verifica corectitudinea ajustarilor, trecand o placa prin masina in modul Pass;

se incarca programul corespunzator produsului respectiv;

se verifica obligatoriu de catre 2 operatori programul incarcat si Setup-ul corespunzator noului produs (se completeaza formularele).


Atentie!!! Pentru liniile prevazute cu sisteme de scanare a rolelor, se va face obligatoriu verificarea setup-ului prin scanare (vezi cap. 17).Mesaje de eroare la masina Fuji QP 242 EEmergency SW Pressed

Cauza: a fost actionat butonul Emergency Stop.

Remediu: se elibereaza butonul Emergency Stop.


No Proper

Cauza: masina nu are Proper Data corect.

Remediu: se retransmite Proper Data.


No Status

Cauza: masina nu are Status Data corect.

Remediu: se retransmite Status Data.


Feeder set error PLM . ?

Cauza: interferenta intre senzorii de nivel ai modulului.

Remediu: se cauta sursa interferentei (banda feeder-ului nu a fost corect pusa, shutter-ul feeder-ului ridicat, pozitie incorecta a feeder-elor, prea multe tavi incarcate in dispozitivul STU-ului, etc.)

Daca sursa erorii nu este detectata se cheama tehniceanul sau inginerul de proces.


VP error D?PLM?

Cauza: eroare de "Vision Process". Imaginea componentei nu corespunde descrierii din program.

Remediu: se verifica Part Number-ul, se curata oglinda camerei (daca este murdara sau sunt componente pe ea).

Daca sursa erorii nu este detectata se cheama tehniceanul sau inginerul de proces.

SCU? Error code, Safety door open/MTU box

Cauza: o usa nu este bine inchisa.

Remediu: se verifica usile din fata (front), spate (rear) si lateral (pentru ultimul modul).


MFU? Connection error!

Cauza: MFU-ul nu este alimentat sau este pozitionat incorect.

Remediu: se verifica mufa de alimentare a MFU-ului, se verifica sa nu fie componente pe ghidajul MFU, senzorul magnetic de contact nefunctional!


Board transfer time-out PLM?

Cauza: probleme la sistemul de transport (latimea conveiorului necorespunzatoare, cureaua slabita, murdarie pe ghidaje) sau la senzorii de pozitie a placii.

Remediu: se incearca ajustarea sistemului de transport (atentie, sa nu existe placi pe conveyor).

La erori repetate se cheama tehniceanul sau inginerul de proces.


Turn Power Off

Cauza: a aparut datorita unei pene de current sau programul de lucru sa blocat.

Remediu: actioneaza butoanele "Emergency Stop" Power Off". Se astepta 5min. inainte de startarea masinii.


PLM ?Reject Conveyor Full

Cauza: conveiorul de rejectii este plin cu componente.

Remediu: se apasa butonul verde de sub banda tranportoare si luam rand pe rand fiecare componenta.


Mark Read Error

Cauza: punctele de recunoastere a placii (Mark Fiducials) nu pot fi citite (recunoscute).

Remediu: a) Loader → Board Lifter → selectarea modulului dorit → Clamp/Unclamp (se

reaseaza placa pe conveyor);

b) Loader → Group Index → Times (se introduce numarul de module pe care

dorim sa le anulam) si confirmam cu CR (placa va fi scoasa din masina fara

sa fie populate. Atentie, sa nu existe placi pe conveyor).


PLM?D?Parts Runout

Cauza: lipsa componenta sau probleme de feeder-e (indexare).

Remediu: se schimba rola se verifica eventualele probleme de feeder.


Pentru oricare dintre erorile de mai sus se vor incerca remedierile descrise. Daca nu se reuseste rezolvarea problemei intr-un timp scurt (aprox. 5 minute) se cheama inginerul / tehnicianul de proces.


1 Pornirea si oprirea masinii. Obligatiile operatorului


11 Pornirea masinii Fuji QP 242


Inainte de startarea masinii trebuie sa ne asiguram ca toate usile si capacele masinii sunt inchise, si swich-ul general este pe ON. Pornirea se efectueaza eliberand butoanele de Emergency Stop si apasind butonul Power On . Aceasta operatiune va fi urmata de anumite teste pe care le initiaza masina si pentru care va solicita apasarea butoanelor de Reset, respectiv Start.12 Oprirea masinii Fuji QP 242


Se asteapta iesirea ultimei placi, se apasa butonul Cycle Stop, se aduce masina in pagina zero, dupa care se activeaza Emergency Stop. Oprirea generala a masinii se efectueaza prin apasarea butonului Power Off.13 Preluarea masinii


Daca masina nu este pornita, se porneste masina, asigurindu-ne ca butonul Emergency Stop este ridicat si apasam Power On. Apoi se urmareste pe ecranul masinii sa se realizeze initializarea masinii (Zero Set)

Se verifica sa fie:

incarcat programul corespunzator SIC-ului cu Setup-ul. Daca este necesara schimbarea programului de pe masina ca urmare a schimbarii produsului se va completa formularul F-09-0121 "Verificarea programului masinii";

Mode: Product (Auto Mode Product

Recovery: Auto (Set Status Recovery Change

Recovery number: 1 (Set Status Recovery Recov. number - se introduce 1 din tastele numerice si se confirma cu CR );

latimea conveyorului corespunzatoare pentru placa ce trebuie produsa. Se verifica latimea corecta a conveiorului de intrare folosind un PCB gol si neprintat. Daca latimea conveyorului nu e corespunzatoare se va modifica conform PCB-ului (vezi cap.14 - CHO).14 Verificarea Setup-ului


Se va face obligatoriu la inceputul fiecarui schimb, la trecerea de la un produs la altul si ori de cate ori se va cere de catre supervizor. Se efectueaza obligatoriu de 2 operatori, verificandu-se P.N.-ul de pe fiecare rola sa corespunda cu P.N.-ul si locatia din Setup. Tot odata se verifa si fiecare feeder in felul urmator:

o  pasul feeder-ului sa fie corespunzator rolei

o  feeder-ul sa se afle in slotul indicat in Setup pentru Part Number-ul respectiv

o  rezultatele verificarii Setup-ului se consemneaza in formularul F-09-0043 "Machine setup checklist" de pe masina.


Atentie !!! Pentru liniile prevazute cu sisteme de scanare a rolelor, se va face obligatoriu verificarea setup-ului prin scanare (vezi cap. 17).15 Schimbarea rolelor din feedere


Important: La incarcarea unui feeder cu o rola noua de catre un operator, Part Numberul va fi verificat obligatoriu de catre un alt operator inaintea introducerii feeder-ului in masina. Amindoi operatorii vor completa si semna formularul F-09-0011 "Schimbarea rolelor".


La schimbarea rolei dintr-un feeder se procedeaza in felul urmator:

se scoate feeder-ul din masina si se aseaza in dispozitivul de fixare a feeder-elor;

se scoate rola goala din feeder;

se ia din backup o rola cu Part Number-ul corespunzator, asa cum e specificat in Setup;

se completeaza eticheta MSL (vezi cap. 4 - daca este cazul);

se monteaza rola noua in feeder. Taierea benzii din feeder se face cu foarfeca sau cu cutitul. Este interzisa ruperea cu mana.

se verifica pasul feeder-ului sa fie conform cu Setup;

se introduce feeder-ul in slotul indicat in Setup pentru Part Number-ul respectiv, avind grija sa nu fie componente sau alte corpuri straine intre feeder-e si masa feeder-elor.

se verifica rola de pe feeder obligatoriu de catre 2 operatori cu Setup-ul.


Atentie !!! Pentru liniile prevazute cu sisteme de scanare a rolelor, se va face obligatoriu verificarea setup-ului prin scanare (vezi cap. 17).

Observatie: si in cazul in care se foloseste un feeder pregatit in backup se fac verificarile de mai sus la introducerea feeder-ului in masina.Montarea rolei pe feeder:

Se elibereaza opritorul (carligul) cover-ului si se inalta cover-ul pentru introducerea rolei;

Se introduce capatul rolei si se gliseaza pe sub cover pana in dreptul cremalierei;

Se desprinde folia de pe rola si se introduce in fanta din cover;

Operatorul se asigura ca prima componenta de pe rola este in dreptul semnului de pe cover, semn aflat la o distanta de 24 de mm intre capatul cover-ului si pozitia de pick-up.

Se coboara cover-ul astfel incat perforatiile rolei sa se angreneze cu cremaliera;

Se gliseaza cover-ul pana cand perforatiile rolei se fixeaza pe roata dintata.

Se inchide cover-ul cu ajutorul opritorului/carligului.

Pozitionarea foliei de pe partea superioara a rolei:

Se face un nod la capatul foliei si se introduce in fanta din mijlocul rolei.

Se ataseaza capacul rolei, dupa care se roteste.

Se roteste rola astfel incat folia sa fie intinsa.

16 Predarea masinii


La sfarsitul schimbului se curata masina de componente ("waste tape box" de banda, "reject box"/ "reject conveyor" si zona feeder-elor) - se va acorda o atentie deosebita ca sa nu existe componente sau alte corpuri straine intre feeder-e si masa feeder-elor.

Pentru componentele recuperate din masina Equipment Lead-ul sau sprv. va completa formularul F-13-0010 "Material Scrap List".

Zero Set apasind [-] [F5] [F6] din pagina zero, urmarind terminarea cu succes a Zero Set-ului.

Se opreste masina (doar daca este cazul !!) apasind butonul EMERGENCY STOP si apoi se apasa butonul POWER OFF Se elibereaza apoi butonul EMERGENCY STOP prin rotirea spre dreapta a cheii.17 Alte indatoriri


Se vor respecta normele ESD.

In cazul in care exista modificari efectuate asupra Setup-urilor care nu sunt confirmate prin semnatura inginerului de proces operatorul il va anunta pe acesta. Orice SIC care contine modificari confirmate prin semnatura de inginerul de proces este valabil si va fi respectat ca atare. Daca sunt nelamuriri in legatura cu anumite modificari efectuate asupra Setup-urilor se va anunta inginerul de proces.

In cazul unei caderi de tensiune se opreste masina (EMERGENCY STOP POWER OFF) si se lasa cca 5 min. dupa care se porneste din nou;

In cazul aparitiei unor mesaje de eroare, se incearca remedierea acestora de catre operator; in caz ca operatorul un reuseste sa repuna masina in regimul de functionare normala, se va respecta procedura de escaladare, anuntandu-se imediat supervizorul.

Feeder-ele defecte se depoziteaza in rafturile desemnate feeder-elor defecte din back-up, vopsite in rosu si se eticheteaza cu ETICHETE PENTRU FEEDERE DEFECTE (F-08-0040) in care se completeaza rubricile: schimb/data, linia, modul, operator, natura defectului si detalii.

La masina vor lucra doar operatori calificati sau operatori sub supravegherea operatorilor calificati.

Se curata masina ori de cite ori linia este oprita mai mult de o jumatate de ora, la cererea supervizorului sau a inginerului de proces.

La intrarea in schimb operatorul trebuie sa verifice existenta pe masina a urmatoarelor documente:

SIC-ul cu Setup-ul masinii corespunzator produsului, liniei si masinii;

formularul F-09-0043 "Machine setup checklist";

formularul F-09-0011"Schimbarea rolelor";

formularul F-08-0040 "Etichete pentru feedere defecte";

formularul F-09-0121 "Verificarea programului masinii";

formularul F-09-0039 "Equipment downtime record";

formularul F-09-0051 "Bottleneck Analysis Report";

Instructiuni de protectia muncii;

SIC-15-0033 cu componentele sensibile la umiditate "Manipularea componentelor sensibile la umiditate";

SIC 09-2908 "Instructiuni de lucru pentru operatori CP, QP si FCM cu scanerul Falcon"(unde se utilizeaza acest sistem);

Daca lipsesc oricare din documentele mentionate mai sus se anunta supervisorul.

1 Sistemul de verificare a rolelor (Setup Verify)11 Generalitati


Aplicatia "SV" se foloseste la verificarea setup-ului si schimbarea rolelor pe masinile Fuji CP6, QP242, QP3 si Philips FCM II.

In cazul in care aplicatia nu functioneaza sau exista neconcordante operatorul anunta imediat supervizorul.


Etichetele cod de bare cu locatia feederului au urmatoarele semnificatii:

o  la masinile QP2 si QP3 prima cifra reprezinta modulul de la 1 pana la 6; urmatoarele trei cifre reprezinta slotul de la 001 la 031 pentru MFU sau de la 101 pana la 120 pentru MTU


Se porneste programul SV (SETUP VERIFY) de pe Desktop-ul calculatorului. Operatorul va introduce userul si parola de SITEQ.Se va selecta PN de produs, masina (CP1, CP2, QP sau QP3), side PCB (TOP sau BOTTOM).


Pentru masinile Fuji QP2, QP3 daca in continuarea PN de produs apare:

A1 M4, litera reprezinta linia de productie iar cifra modul de productie.12 Verificarea Setup-ului


Verificarea setup-ului se face la inceputul fiecarui schimb de lucru o data pe schimb si la fiecare schimbare de produs.

In casuta "Line" se completeaza manual linia de productie si modulul de productie de la A1 la M4.
Se apasa butonul 'Complete Setup'In fereastra urmatoare apare PN produs si nr de feedere din setup. Se scaneaza succesiv locatia si PN de pe rola.

Fereastra va ramane verde daca nu apar erori.In cazul unei erori, fereastra se coloreaza in rosu:Programul cere sa fie scanate doar locatiile folosite de versiune de produs care ruleaza pe masina. Mesajul de mai jos spune ca urmatorul feeder este 105:In cazul in care un PN nu este cel care trebuie apare mesaj cu PN corect care trebuie pus pe locatie:13 Schimbarea rolelor


Se apasa butonul "Change Reel"La schimbare rola se scaneaza locatia feederului si PN de pe rola noua:Daca PN de pe rola noua este ok apare mesajul:Daca PN sau locatia nu sunt corecte apare mesajul:
1 Reguli pentru protectia mediuluiColectati deseurile rezultate in cosurile ESD, etichetate particularizat pe tip de deseu (role, plastic, folie, benzi carton);

Nu amestecati tipurile de deseuri (de ex.: hartie cu benzi de plastic);

Nu rupeti etichetele de pe cosurile de colectare a deseurilor;

Nu mutati cosurile dintr-un loc in altul (exista zone dedicate pt. cosuri).Anuntati supervizorul in cazul in care cosul este avariat, a disparut sau nu are eticheta.
19. Lead FreeCe este lead free?

Istoria cositorului dateaza din anul 4000 IC

Orice aliaj care contine mai mult de 0.1% plumb poate fi daunator


Lead-Free = fara plumb = LF

Simbolul Lead FreeEste nevoie de dezvoltarea unor noi standarde de marcare lead-free pentru identificarea componentelor si a placilor lead-free, ca acestea sa poata fi usor deosebite de celelalte placi si componente, in timpul proceselor de productie (prepare, asamblare, reparatii).

Important!

    • Nu se pun placile fara plumb in aceeasi suporti cu cele cu plumb.
    • Nu se pun componente fara plumb in acelasi loc cu cele cu plumb.
    • A se utiliza doar instrumente si echipamente etichetate ca fiind fara plumb, pe placile fara plumb.
    • Nu se pun produsele fara plumb in aceeasi zona cu cele cu plumb.


Nu se poate descarca referatul
Acest document nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte documente despre:


Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi documentele afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul document pe baza informatiilor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }