QReferate - referate pentru educatia ta.
Cercetarile noastre - sursa ta de inspiratie! Te ajutam gratuit, documente cu imagini si grafice. Fiecare document sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Documente constructii

Cotarea desenelor constructiilor de cladiriCotarea desenelor constructiilor de cladiri


1 Elementele cotarii si inscrierea lor pe desen


Prin cotarea unui desen de constructii se intelege inscrierea in acel desen a dimensiunilor partiale si totale necesare pentru determinarea precisa si clara a tuturor elementelor reprezentate.


Pentru cotarea desenelor de cladiri se folosesc reguli generale cunoscute in desenul industrial completate cu unele particularitati si indicatii specifice desenului de constructii prevazute in STAS 1431-83.
In cazul reprezentarii unor detalii de executie cotarea se realizeaza astfel:

pentru desene intocmite la scarile 1:10; 1:1 sau mai mari, cotele se refera numai la dimensiunile de baza ale elementelor finite

pentru desene intocmite la scarile 1:20 si 1: 25, cotele se pot referi fie la dimensiunile definitive ale elementelor (obtinute prin finisaj) fie la dimensiuni provizorii(brute), pe plan facandu-se indicatia privind modul de cotare


Elementele cotarii

cota,

linia de cota,

linia ajutatoare,

liniile de indicatie( referinta)


Cota reprezinta valoarea numerica a unei dimensiuni inscrise pe desen

Pe desenele reprezentand constructii de cladiri cotele se exprima in metri urmate de doua zecimale pentru acele dimensiuni mai mari sau egale cu un metru sau in centimetri cand dimensiunile elementului de constructie este sub un metru.


Linia de cota indica lungimea sau unghiurile la care se refera cota si pe care se inscrie valoarea dimensiunii respective. Distanta dintre linia de cota cae mai apropiata si elementul cotat ca si distanta dintre doua linii de cota succesive va fi de min. 7 mm.Spre deosebire de desenul industrial unde delimitarea liniei de cota se face prin sageti , la desenul de cladiri delimitarea se face prin:

puncte aflate la intersectiile liniilor de cota cu liniile ajutatoare

intersectii obtinute intre liniile de cota si liniile ajutatoare de cota care vor fi scurte si inclinate spre dreapta la 45 fata de linia de cota

sageti ca in desenul constructiilor metalice sau in cazul reprezentarilor de unghiuri, raze si diametre.


Liniile ajutatoare de cota sunt linii continue subtiri, perpendiculare pe dimensiunea care se coteaza, intersectand si depasind cu aprox. 2 mm linia de cota.Se traseaza in general la exteriorul elementului cotat.


Scrierea cotei

Pentru scrierea cotei trebuie precizat modul cum se priveste si citeste reprezentarea din planul respectiv. In acest sens se considera ca desenul are o pozitie normala cand este sezat cu indicatorul in dreapta jos.


Cota ca si in desenul industrial se scrie deasupra liniei de cota la aproximativ un milimetru distanta si in general la mijlocul desenului..


Daca distanta dintre extremitatile liniei de cota este prea mica si nu permite scrierea cotei , aceasta va fi scrisa pe prelungirea liniei de cota , respectiv in intervalul cotei vecine


Reguli generale de cotare


Liniile de cota, de indicatie si ajutatoare se traseaza intotdeauna cu linie continua subtire

Liniile de cota se delimiteaza cu puncte ingrosate sau liniute la 45

Liniile de cota se traseaza paralel cu liniile de contur la distanta minima de 7 mm de acestea

sau fata de alta linie de cota

Se evita intersectia liniilor de cota si trecerea lor prin goluri

Se recomanda trasarea liniilor de cota in ordinea crescatoare a cotelor

Liniile ajutatoare se traseaza perpendicular pe linia de cota, pe care o depaseste cu 2-3 mm

Cotele se scriu cu cifre arabe, cu dimensiunea nominala de minim 2,5 mm

Toate cotele de pe acelasi desen se scriu cu aceeasi dimensiune nominala

Cotele in desenul de constructii se exprima in centimetri pentru dimensiuni mai mici de1,00m si in metri cu doua zecimale pentru dimensiuni mai mari de 1,00m.

Milimetrii se scriu ca exponenti.

Dupa cifre nu se scrie unitatea de masura

Cotele se scriu deasupra liniei de cota, la 1-2 mm2 Cotarea nivelurilor unei cladiri


Cotarea nivelurilor unei cladiri se face prin asa numitele cote de nivel care se inscriu atat pentru reprezentarile in sectiuni cat si pe planuri.


Cota de nivel este valoarea numerica a diferentei de inaltime dintre un punct al constructiei si un reper de nivel stabilit pentru referinte.Pentru cote de nivel absolute, reperul este suprafata Marii Negre , iar pentru cote relative in general se alege ca reper de nivel suprafata pardoselii finite a apartamentului corpului principal al cladirii.


Cota nivelului-reper a parterului corpului principal al cladirii se indica prin 0.00. In cazuri cu totul deosebite se poate lua drept cota de reper si alt nivel caracteristic al cladirii.


Prin conventie, cotele de deasupra cotei de reper se iau cu semnul plus (+), ia cele de sub cota de reper se inscriu fiind precedate de semnul minus ( - ) (a..h)


Inscrierea cotei de nivel relativa referitoare la nivelul de reper al constructiei se face folosind semnul simbolizat printr-un triunghi echilateral, innegrit pe jumatati din dreapta, deservit de o linie de referinta ( a, b, g).


Pentru inscrierea cotei de nivel relativa in raport cu alt nivel-reper din afara constructiei reprezentarea este data in figura de mai jos( c,d,h) printr-un triunghi echilateral neinnegrit si deservit de o linie de referinta.


In proiectiile verticale (sectiuni, elevatii, fatade) simbolul se deseneaza cu varful pe linia care indica nivelul cotat, orientat in sus sau in jos; cota se scrie deasupra bratului orizontal trasat la stanga sau la dreapta simbolului.


In cazuri speciale, pentru claritatea desenului, simbolul cotei de nivel se poate reprezenta pe linie de indicatie(f). In proiectii orizontale (planuri), simbolul se completeaza cu un dreptunghi in care se inscrie cota de nivel (d).


Inscrierea cotelor de nivel:

a,b - inscrierea cotelor de nivel fata de nivelul-reper al constructiei,in proiectii verticale si orizontale;

c,d - inscrierea cotelor de nivel fata de un nivel-reper din afara constructiei, in proiectii verticale si orizontale;

e - inscrierea cotei de nivel-reper al constructiei fata de un nivel-reper din afara constructiei;

f - cota de nivel notata cu ajutorul liniei de indicatie;

g - indicarea nivelelor cladirii in raport cu nivelul parterului;

h - indicarea nivelelor cladirii in raport cu nivelul terenuluiNu se poate descarca referatul
Acest document nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte documente despre:


Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi documentele afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul document pe baza informatiilor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }