QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.



AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate comunicare

Grile-licenta-jurnalism-fundamentale








GRILE-LICENTA-JURNALISM-fundamentale


MULTIPLE CHOICE


1.




Se da urmatoarea fraza : „Opinia publica face sugestii, orienteaza, avanseaza idei/solutii pentru problemele comune”. Aceasta se refera la una din functiile opiniei publice. Care? (3 p.)

a.

expresiva

b.

consultativa

c.

directiva

d.

analitica

e.

constructiva



ANS:  B


2.

Un teoretician al opiniei publice considera ca “opinia publica este reactia indivizilor la recomandari si intrebari formulate in conditiile anchetei prin interviu” El este: (3 p.)

a.

Aurelian Bondrea

b.

Jean Stoetzel

c.

Traian Herseni

d.

Walter Lippmann

e.

Jacques Ellul



ANS:  B


3.

In situatiile critice si tensionate opinia publica exercita presiuni care influenteaza

deciziile Puterii. Prin aceasta ea isi manifesta una din functii. Care? (3 p.)

a.

expresiva

b.

consultativa

c.

directiva

d.

de apreciere

e.

constructiva



ANS:  C


4.

Definitia opiniei publice: “drept o atitudine mentala colectiva presupusa si cunoscuta prin reactiile colective ale grupurilor, interpretate ca judecati” este formulata de: (3 p.)

a.

Dimitrie Gusti

b.

A.D. Xenopol

c.

Constantin Crisan

d.

Elihu Katz

e.

Paul Dobrescu



ANS:  C


5. Intre primele zece cele mai citite carti din S.U.A., una se refera la opinia publica. Autorul ei este : (3 p.)

a.

Paul Lazarsfeld

b.

L. Bloomfield

c.

Claude Shannon

d.

Walter Lippmann

e.

Jean Stoetzel



ANS:  D


6. Care este cea mai importanta idee sustinuta in cadrul modelului presei de tip liberal? (3 p.)

a.

Dreptul omului de a fi informat

b.

Presa este singura autoritate in stat

c.

Presa este a patra putere in stat

d.

Exercitarea cenzurii asupra presei trebuie sa fie una moderata

e.

Presa are dreptul de a obtine avantaje de natura economica nelimitate



ANS:  A


7. O publicatie cu aparitie zilnica se intituleaza generic sub cel putin una dintre urmatoarele 3 denumiri: (3 p.)

a. cotidian

b. ziar

c jurnal

a.

a

b.

b

c.

c

d.

b, c

e.

a, b, c



ANS:  E


8. Modelul (de presa) al serviciului public aseaza cele trei „institutii”: statul, societatea si presa intr-o relatie interactiva. Care dintre urmatoarele preocupari, considerate a fi centrale, nu apartine modelului serviciului public ? (3 p.)

a.

dezbateri in presa asupra rolului acesteia

b.

consolidarea pozitiei grupurilor de interese economice, politice in raport cu societatea

c.

favorizarea tehnicilor de informare exacta, corecta, a publicului

d.

iesirea de sub tutela economicului prin participarea neinteresata a distribuitorilor de fonduri, sprijinul statului in scopul consolidarii democratiei, mecenat cultural ti sprijin filantropic



ANS:  B


9. Ciclul de articole Icoane vechi si icoane noua a fost scris  de: (3 p.)

a.

V. Alecsandri

b.

N. Iorga

c.

B.P. Hasdeu

d.

M. Eminescu

e.

Cezar Bolliac



ANS:  D


10. Indicati ziarul la care M. Eminescu a scris la inceputul carierei sale jurnalistice? (3 p.)

a.

Traian

b.

Dacia Literara

c.

Romania literara

d.

Curierul de Iasi

e.

Satyrul



ANS:  D


11. In structura stirii intra: (3 p.)



a introducerea (lead-ul)

b corpul stirii

c. incheierea

a.

a, b

b.

a, c

c.

b, c

d.

a, b, c



ANS:  A


12. Pe criteriul structurii, stirea se imparte in    (3 p.)

a. stirea simpla (sau flash-ul)

b. stirea multipla (sau complexa)

c stirea completa (sau exhaustiva)

a.

a, b

b.

a, c

c.

b, c

d.

a, b, c



ANS:  B


13. In functie de scopul urmarit, se practica:   (3 p.)

a.   interviul informativ

b.   interviul de opinie

c. interviul argumentativ

a.

a, b

b.

a, c

c.

b, c

d.

a, b, c



ANS:  A


14. Dupa modul in care este structurata evolutia naratiunii se practica: (3 p.)

a. reportajul-colaj

b. reportajul-pledoarie/rechizitoriu

c. reportajul-povestire

a.

a, b

b.

a, c

c.

b, c

d.

a, b, c



ANS:  B


15. Grila de programe este . (3 p.)

a.

instrumentul de lucru al unei televiziuni

b.

componenta a informatiei

c.

functie a televiziunii



ANS:  A


16. In cadrul informatiei TV, textul pe langa imagine .    (3 p.)

a.

completeaza

b.

repeta

c.

este lung



ANS:  A


17. Efemeritatea mesajului audiovizual reprezinta .    (3 p.)

a.

functie a televiziunii

b.

cultura mediatica

c.

disfunctie a televiziunii



ANS:  C


18. Previzibilul in jurnalism este o caracteristica:   (3 p.)

a.

pe care trebuie sa o respingem ferm

b.

de care trebuie sa tinem seama

c.

pe care trebuie sa o introducem in fiecare text

d.

a ziaristilor fara imaginatie

e.

a jurnalistilor care scriu mediocru



ANS:  B


19. O zona interna a unei publicatii este: (3 p.)

a.

un grupaj

b.

o campanie

c.

un limbaj subliminal

d.

un departament redactional

e.

totalitatea continutului unei publicatii



ANS:  A


20. Sensul imaginii publicitare este o calchiere dupa modelul unui text scris. Ideea ii apartine lui:  (3 puncte)

a.

J.M. Floch

b.

R. Barthes

c.

U. Eco

d.

G. Peninou

e.

L. Porcher



ANS:  D


21. Numiti ziarul pe care Pamfil Seicaru l-a infiintat si l-a condus intre 1927 si 23 august 1944. (3 puncte)


a.

Universul

b.

Timpul

c.

Curentul

d.

Liberalul

e.

Viitorul



ANS:  C


22. Cui ii datoram prima Istorie a presei romanesti? (3 puncte)


a.

M. Eminescu

b.

I. L. Caragiale

c.

N. Iorga

d.

G. Ibraileanu

e.

C. Stere





ANS:  C


23. Caragiale a luat doua inteviuri urmatoarelor personalitati: (3 puncte)


a.

Titu Maiorescu, Mihail Sadoveanu

b.

Ion Ghica, Ion Slavici

c.

Mihail Eminescu, Ion Creanga

d.

B.P. Hasdeu, C. Dobrogeanu-Gherea



ANS:  D


24. Nae Ionescu a condus si a publicat articolele sale in: (3 puncte)


a.

Universul

b.

Curentul

c.

Timpul

d.

Dreptatea

e.

Cuvantul



ANS:  E


25. Publicitatea si reclama sunt: (3 puncte)

a) unul si acelasi lucru

b) reclama reprezinta un complex de activitati de promovare pe piata a unei idei, a unui produs, ori a unui serviciu (de aceea se afla in stransa legatura cu marketingul)

c) publicitatea are o acceptiune mai restrictiva, anume aceea de mesaj publicitar.

d) publicitatea reprezinta un complex de activitati de promovare pe piata a unei idei, a unui produs, ori a unui serviciu (de aceea se afla in stransa legatura cu marketingul)

e) reclama are o acceptiune mai restrictiva, anume aceea de mesaj publicitar

a.

a+b+c

b.

d+e

c.

a+c

d.

c+d+e

e.

b+c



ANS:  B


26. Sunt considerate canale media de comunicare: (3 puncte)

a) telefonia

b) afisele

c)radioul

d) reclamele

e) internetul

f) televiziunea

g) posta electronica

h) telefonia

i) telegrafia


a.

e+g+h+i

b.

a+b+d

c.

c+e+i

d.

b+f



ANS:  A


27. Pornind de la teoriile lui Harold D. Lasswell, precizati in spatiile ramase libere intrebarea care insoteste elementele constitutive ale modelului sau: (3 puncte)

a) Emitator Cine ?

b) Mesaj Ce zice?

c) Cod/Canal Cum?

d) Public (Receptor) Cui ?

e) Analiza efectelor Cu ce efect?


a.

a+b

b.

a+b+c+d+e

c.

c+d+e

d.

c+e



ANS:  B


28. Comunicarea mediatica pe suport de hartie a fost: (3 puncte)

a) prima in ordinea tipurilor de comunicari mediatice existente

b) impulsionata de inventarea si perfectionarea continua a tehnologiilor

c) numarul tot mai mare de persoane alfabetizate

d) aparitia si folosirea pe scara larga a alfabetului Morese

e) de trecerea de la grafia popoarelor antichitatii la cea in limba latina


a.

a+b+c+d+e

b.

c+d+e

c.

a+b

d.

d+e



ANS:  C


29. Tinandu-se cont de eterogenitatea sociala a publicului receptor, (subiectele) mesajele mass-media sunt orientate: (3 puncte)


a.

spre elitele culturale

b.

spre cei mai putin instruiti receptori

c.

strict in functie de eveniment

d.

zonele comune de interes

e.

spre ele insele, fara nici o determinare privind publicul



ANS:  D


30.

Institutul Francez al Presei dateaza dintr-o perioada distincta din evolutia cercetarilor teoretice asupra comunicarii. Aceasta este: (3 puncte)


a.

Inainte de 1920

b.

Intre 1920 si 1940

c.

Intre 1940 si 1960

d.

Intre 1980 si 2000



ANS:  B


31.

Sintagma Colegiul invizibil se leaga de un centru de cercetari privitoare la comunicare. Acesta este: (3 puncte)


a.

Cercul lingvistic de la Praga

b.

Palo Alto

c.

Scoala de la Frankfurt

d.

Centrul de la Birmingham



ANS:  B


32.

„Varsta de aur a psihologiei sociale”, care a produs un val de teorii privind comunicarea se situeaza in intervalul: (3 puncte)


a.


b.


c.


d.




ANS:  B



loading...



Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate QReferat.ro Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }

Referate similare:







loading...


Cauta referat