QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate chimie

Ploaia acida
(n timpul unei furtuni acide de var(, ploaia a c(zut peste un automobil de culoare verde-l(m(ie, sp(l(nd vopseaua de culoare galben( din con(inutul celei verzi, l(s(nd puncte de culoare albastr( pe locul unde au c(zut pic(turile.


Din ce cauz( apare ploaia acid(?

Una din principalele cauze ale ploii acide este dioxidul de sulf (SO2). Sursele naturale ce emit acest gaz sunt vulcanii (i planctonul. Oricum, arderea combustibililor fosili, cum sunt c(rbunele (i petrolul este considerat( a fi responsabil( pentru aproximativ jum(tate din emisiile dioxidului de sulf de pe suprafa(a globului. Acesta reac(ioneaz( cu apa (i formeaz( acidul sulfuric (H2SO4). Nu toat( cantitatea de dioxid de sulf se transform( (n acid sulfuric. De fapt, o mare parte poate pluti (n atmosfer( pentru ca apoi s( se (ntoarc( (n aceea(i stare pe p(m(nt.Alte gaze ce contribuie la formarea ploii acide sunt : oxizi de azot (NOx), dioxidul de carbon (CO2) (i clorul (Cl2).
Sursele de oxizi de azot sunt mai ales centralele energetice (i gazele de e(apament. Ca (i dioxidul de sulf, ace(ti oxizi de azot se (mpr((tie (n atmosfer( (i se transform( (n acid azotic. Reac(iile care au loc sunt catalizate (n norii foarte polua(i (n prezen(a fierului, magneziului, amoniacului (i a perhidrolului.

Transformarea oxizilor de azot (i a dioxidului de sulf (n acizi

Aciditatea precipita(iilor acide depinde nu numai de gradul de poluare al atmosferei, dar (i de substan(ele chimice care reac(ioneaz( cu SO2 (i NOx (n atmosfer(. Formarea acidului sulfuric (i a acidului azotic este un proces complex care implic( mai multe reac(ii chimice.
Este important s( studiem acest proces av(nd (n vedere cele dou( st(ri de agregare (n care dioxidul de sulf (i oxizii de azot pot reac(iona: stare gazoas( (i stare lichid(.

SO2 :

Stare gazoas(
Sunt posibile c(teva reac(ii care s( conduc( la oxidarea dioxidului de sulf (n atmosfer(. O posibilitate este fotooxidarea dioxidului de sulf cu ajutorul luminii ultraviolete. (n aceast( regiune a spectrului electromagnetic, lumina are posibilitatea de a stimula moleculele (i de a conduce la o ulterioar( oxidare cu O2. Dar aceast( reac(ie nu contribuie cu mult la formarea acidului sulfuric.
Cea de a doua posibilitate este reac(ia dioxidului de sulf cu oxigenul din atmosfer( ce are loc astfel:
1) 2SO2 + O2 2SO3
2) SO3 + H2O H2SO4
Cea de a doua reac(ie are loc rapid, deci formarea trioxidului de sulf (n atmosfera umed( este cea care conduce la formarea acidului sulfuric. Oricum, prima reac(ie este foarte lent( (n absen(a catalizatorilor (i nu are o contribu(ie important(.


(n afar( de acestea mai exist( o singur( reac(ie important(:
OH + SO2(+M) OHSO2(+M)
Aceast( reac(ie are loc cu o vitez( apreciabil( (i este singura ce are o contribu(ie important( la oxidarea SO2 (n atmosfer(. OH este produs de c(tre fotodescompunerea ozonului (i este un reactant important in multe cazuri.
Stare lichid(
(n stare lichid(, dioxidul de sulf are trei forme:
[S(IV)] [SO2(lic)] + [HSO3-] + [SO32-]
Aceast( descompunere are loc prin intermediul unei reac(ii multiple:
1) SO2 (lic) H+ + HSO3-
2) HSO3- (lic) H+ + SO32-
Oxidarea dioxidului de sulf cu oxigen molecular depinde de un catalizator precum Fe3+ sau Mn2+ sau o combina(ie a lor.


loading...Descarca referat

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate QReferat.ro Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }