QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate chimie

Cinetica chimica

CINETICA CHIMICA

. Consideratii teoretice:
Daca termodinamica chimica stabileste conditiile de realizare spontana a unei reactii chimice, cinetica chimica permite cunoasterea evolutiei unei reactii chimice in timp.
Aceasta se exprima prin viteza de reactie, influenta diferitilor factori exteriori asupra ei, cat si cunoasterea etapelor intermediare, prezenta in reactia chimica studiata, respectiv a mecanismului reactiei.

. Viteza de reactie:
Variatia vitezei de reactie in functie de concentratie.

Din punct de vedere cantitativ, viteza unei reactii chimice se poate defini ca fiind variatia concentratiei in unitatea de timp. Astfel, pentru o reactie a carei ecuatie este:In care A, B, C, D . . sunt substantele reactante a caror concentratie se diminueaza in timp ( , viteza de reactie se poate exprima in 2 feluri:

sau

Viteza de reactie creste odata cu numarul de ciocniri dintre molecule, care la randul lor creste odata cu concentratia substantelor reactante.

. Partea experimentala:
Viteza de reactie:

Determinarea vitezei de reactie si a influentei concentratiei si temperaturii asupra acesteia pentru reactia dintre triosulfatul de sodiu ( ) si acidului sulfuric ( ).

. Modul de lucru:
Influenta concentratiei asupra vitezei de reactie:

Se studiaza reactia chimica:


Deci reactia dintre triosulfatul de sodiu si acidul sulfuric se poate scrie:Terminarea reactiei este indicata de aparitia unei opalescente care se datoreaza sulfatului calcidal.
Intervalul de temperatura de la inceputul reactiei pana la aparitia primelor semne de opalescenta, depinde de concentratia substantelor si de temperatura.
Pentru efectuarea lucrarii avem nevoie de solutie si solutie de si apa distilata precum si de 8 eprubete curate, un cronometru si 3 pipete.


In 4 eprubete numerotate se toarna cu pipeta un numar de cm3 de solutie de triosulfatul de sodiu si apa distilata, indicata in tabelul de mai jos.
In alte 4 eprubete seintroduc cate 6 cm3 solutie H2SO4.

Nr. epru-betei Volumul cm3 Concentratia Timpul masurat cu cronometrul
(secunde) Viteza de reactie
(sec-1)

Solutie
Na2S2O3
A Solutie
H2O
b Na2S2O3


1.
2.
3.
4. 6.
4.
3.
2. 0.
2.
3.
4. 1.
2/3
1/2
1/3 150 s
240 s
360 s
420 s 0,006
0,004
0,0027
0,0023

Se introduce in eprubeta 1 cantitatea masurata de H2SO4 2n si se cronometreaza timpul din momentul turnarii pana la aparitia opalescentei. Viteza de reactie se determina ca o marime invers proportionala cu timpul gasit:

Se fac aceleasi experimente cu toate celelalte probe.Descarca referat

E posibil sa te intereseze alte referate despre:
Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }