QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate chimie

Proprietatile acidului acetic
PROPRIETATILE ACIDULUI ACETIC


1. Propritatile fizice


Acidul acetic este miscibil cu apa si cu majoritatea solventilor organici. Este insolubil in sulfura de carbon.

Acidul acetic are un coeficient de partitie mai mare in solventi polari nemiscibili care contin apa decat in apa, din aceasta cauza se poate extrage din solutii apoase in eter sau acetat de etil. La randul sau, acidul acetic este un bun solvent utilizat frecvent la dizolvarea rasinilor si a uleiurilor esentiale.

Densitatea solutiilor apoase de acid acetic prezinta un maxim de la o concentratie de 77% acid.2. Proprietati chimice

Aciditate

Atomul de hidrogen (H) din gruparea carboxil (−COOH) ai acizilor carboxilici, cum este si acidul acetic, poate fi eliberat ca ion (proton) H+, dandu-le acestora caracterul lor acid. Acidul acetic este un acid slab, in fapt un acid monoprotic in solutii apoase, cu o constanta de aciditate pKa de 4,8. Baza sa conjugata este acetatul (CH3COO). O solutie de molaritate 1.0 M (aproape concentratia otetului de uz casnic) are un pH de 2,4 indicand ca abia 0,4 % din moleculele de acid acetic sunt disociate. Deprotonation equilibrium of acetic acid in water

Dimer ciclic

Structura cristalului de acetic acidarata ca moleculele se grupeaza in perechi, formand dimeri conectati prin punti de hidrogen


Dimerul ciclic al acidului acetic; liniile punctate reprezinta legaturi de hidrogen.

Solvent

Acidul acetic lichid este un solvent protic hidrofil (polar), similar etanolului si apei, care poate dizolva nu doar compusii polari cum ar fi sarurile anorganice si zaharurile, dar si compusii nepolari ca uleiurile si elemente ca sulful si iodul. Acesta proprietate de dizolvare si de miscibilitate a acidului acetic determina larga sa utilizare in industria chimica.

Reactii chimice

Acidul acetic este coroziv pentru multe metale, incluzand fierul, magneziul si zincul, formand gaz de hidrogen si saruri metalice numite acetati. Aluminiul, expus la oxigen, formeaza un strat subtire de oxid de aluminiu la suprafata sa, strat care este relativ rezistent, astfel incat cisternele de aluminiu pot fi utilizate pentru transportul acidului acetic. Acetatii metalici se pot obtine din acid acetic si baza corespondenta, ca in reactia dintre bicarbonatul alimentar si otet. Cu exceptia acetatului de crom (II), aproape toti acetatii sunt solubili in apa.

Mg + 2 CH3COOH → (CH3COO)2Mg + H2

NaHCO3 + CH3COOH → CH3COONa + CO2 + H2O

Doua reactii organice tipice a acidului acetic


Acidul acetic produce reactiile chimice tipice ale unui acid carboxilic:

  • obtinerea apei si a acetatilor (etanoati) metalici, in cazul reactiei cu alcali (metale si alcalino-pamantoase),
  • producerea unui acetat metalic, cand reactioneaza cu metale,
  • producerea de acetat metalic, apa si dioxid de carbonalcaline cand reactioneaza cu carbonati si bicarbonati (carbonati acizi).

Dintre toate reactiile sale, de remarcat este formarea etanolului prin reducere si formare de derivati de tipul clorurii de acetil prin intermediul substitutiei nucleofilice a gruparii acetil. Alte derivative de substitutie includ anhidrida acetica; aceasta anhidrida este produsa prin pierderea apei din doua molecule de acid acetic. In mod asemanator, esterii acidului acetic se pot forma prin esterificare (esterificarea Fischer); se pot obtine si amide. Incalzit la peste 440 C, acidul acetic se descompune in dioxid de carbon si metan sau poate da cetona si apa.

Acidul acetic acid este produs si excretat de catre anumite bacterii, mai ales de genul Acetobacter si Clostridium acetobutylicum. Aceste bacterii sunt ominiprezente in produsele alimentare, apa si sol, iar acidul acetic este produs in mod natural prin alterarea fructelor sau a altor alimente.

Acidul acetic este, de asemenea, un component al secretiei vaginale la femeie si la alte primate, unde se pare ca serveste drept agent antiseptic moderat.loading...Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate QReferat.ro Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }

Referate similare:loading...


Cauta referat