QReferate - referate pentru educatia ta.
Cercetarile noastre - sursa ta de inspiratie! Te ajutam gratuit, documente cu imagini si grafice. Fiecare document sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Documente chimie

Dozare. instalatii de dozareDOZARE. INSTALATII DE DOZARE


Excluzand acele utilizari prezentate deja la cap.6 (aplicatii in domeniul de potabilizare a apei) rostul folosirii dozatoarelor si al instalatiilor de dozare este acela de a adauga in apa compusi chimici proportional cu cantitatea si fluxul de apa furnizat.

Compusii chimici au ,in cele mai multe cazuri,functii anticorozive,anticrusta si de protectie a instalatiei.


1.DOZATOARE


Acestea functioneaza in baza principiului hidrodinamic legat de efectul Venturi.Astfel,in urma introducerii unei diafragme in interiorul unei conducte rectilinii,cu un diametru bine determinat si inferior celui al conductei,se creaza o diferenta de presiune in amonte si in aval de diafragma,proportionala cu fluxul de apa care o traverseaza.(Fig.30).Crescand debitul de apa creste in mod corespunzator presiunea in amonte de diafragma si scade presiunea in aval de aceasta.(depresiunea se mareste).Daca se practica 2 orificii in amonte si in aval de diafragma, conectandu-se intre ele,se creaza un flux secundar de circulatie a apei,care este intotdeauna proportional cu fluxul de apa din conducta(fluxul primar) si care variaza proportional cu variatia debitului de apa.
Intr-un dozator fluxul primar este acela care traverseaza capul,in timp ce fluxul secundar este acela care traverseaza vasul.Dozatoarele GEL,datorita unor serii de inovatii,au o functionare foarte constanta,sunt usor de intretinut si isi pastreaza caracteristicile in timp.

Dozatoarele si accesoriile acestora,produse de GEL,incorporeaza o serie de dispozitive (breveteGEL) menite sa amelioreze functionarea,durabilitatea,corectitudinea si constanta in timp a dozajului de substanta protectoare si sa simplifice intretinerea.Astfel de dispozitive sunt cele de mai jos:

a-DIMA- este un system care are racordurile special concepute ptr.a fi amplasat sub microcentralele murale si sub preparatoarele instantanee de AC S cu gaz,in spatiile reduse dintre generator si perete,fara a fi necesare racorduri flexibile sau alte racordari inestetice.

b-BY-PASS ACQUASTOP- sistem brevetat,integrat in corpul dozatorului ce permite instalarea acestuia in instalatiile ptr.uz potabil, fara a fi necesara realizarea unui by-pass asa cum cere Decretul 443/90, fiind avantajos d.p.d.v.al costurilor,spatiilor si d.p.d.v.estetic. Datorita acestui system este posibila inlocuirea cu usurinta a cartusului cu polifosfati,deschizind vasul fara a fi nevoie sa oprim apa care este furnizata la dozator.

c- GELPHOS - RAPID - sistem brevetat,cu substante prefabricate si gata ptr.a le inlocui pe cele consumate din dozator.Este disponibila o rezerva sigilata care se introduce foarte usor in vasul dozatorului.Substanta din rezerva are proprietati antibacteriene,anticrusta,anticorozive si corespunde normelor CEE ptr.uz potabil si alimentar.

d- SOFFIETO- realizat cu componente ptr.uz alimentar si potabil.Are avantajul de a se garanta in mod permanent aceeasi suprafata de contact intre fluxul de apa si substanta din vas,indiferent de cantitatea de produs protector care a ramas in vas.Ofera o constanta a dozajului in timp.

e-RACORD ROTATIV - este foarte usor de instalat atat pe conducte verticale cat si pe cele orizontale ,nu necesita schimbari de trasee ale conductelor.

f- DUZE REGLABILE- Daca se cupleaza cu SOFFIETO asigura dozarea constanta a substantelor in proportie de max.4 p.p.m (4g/m3).Tratamentul de dozare cu produse pe baza de polifosfati in cantitatile indicate nu afecteaza potabilitatea apei,dar nu actioneaza nici asupra duritatii.In schimb protejeaza instalatiile ,preparatoarele instantanee ACS pe gaz,spalatoarele,lavoarele si miscelatoarele impotriva depunerilor de calcar,datorita faptului ca nu mai permit precipitarea sarurilor care dau duritate apei.

In mod normal la cresteri mici de temperatura apa provoaca disocierea sarurilor de calciu si magneziu cu formare de carbonati care produc cruste si elibereaza bioxid de carbon,unul din principalele cauze producatoare de coroziune.


Fig.38. Reactia tipica incrustanta (de depunere a crustelor calcaroase)


Ca(HCO3)2 la temperatura = CaCO3 + CO2 + H2O


Ca(HCO3)2 - bicarbonatul de calciu,solubil in apa

CaCO3 - carbonatul de calciu ,incrustanta

CO2 - bioxidul de carbon,actiune coroziva


Procesul de dozare proportionata a produselor special concepute impiedica formarea crustelor calcaroase,evita procesele de coroziune si formeaza in interiorul conductelor pelicule protectoare,contribuind la economia de energie si evitarea costurilor suplimentare de interventie.

Este aprobata de Ministerul Sanatatii(Italia) folosirea dozatoarelor proportionale de polifosfati.Echipamentele si substantele folosite trebuie sa se incadreze in prescriptiile Decretului 443/21.1990 (vezi cap.10)

Dozatoarele isi gasesc aplicabilitatea in instalatii mici,cu conducte de pana la 1".Pentru instalatii mai mari ar trebui folosite echipamente mai mari,cu un cost care ar afecta folosirea eficienta a acestora.(deoarece ar trebui inlocuite foarte des rezervele de polifosfati). Pentru dimensiuni mai mari se folosesc Instalatii de dozare, care necesita mai putine operatiuni deinterventie si intretinere in raport cu consumul.


2.INSTALATII DE DOZARE


Acestea sunt alcatuite dintr-o pompa dozatoare care isi ia substanta dintr-un rezervor sau direct din bidonul furnizat de GEL si o injecteaza in interiorul conductelor instalatiilor.

Pompa dozatoare cea mai des folosita utilizeaza un principiu bazat pe cimpul magnetic,comandat de un circuit electronic cu potentiometru pentru a avea posibilitatea reglarii debitului de substanta(polifosfati) si deci poate asigura un dozaj correct functie de debitul de apa solicitat de consummator.

Magnetul este conectat la o membrana care realizeaza un process de aspiratie comandat de un tablou electronic.Sunt prevazute si doua clapete de sens ptr.a asigura o circulatie sigura,unisens.

Tot ansamblul este realizat din material plastic rezistent atat d.p.d.v.mecanic cat si chimic la actiunea diverselor substante care sunt dozate.

Pompele dozatoare obisnuite sunt de tipul cu comanda manuala sau cu dozare proportionala, comandate de un contor cu impulsuri(Fig.32 si 33)

2.1. POMPE DOZATOARE MANUALE


Sunt dotate cu un intrerupator pornit/oprit si cu un potentiometru reglabil ptr. a regla debitul de substanta introdusa in circuit.Rotind o maneta care este montata pe tabloul de comanda se poate varia permanent (electronic) numarul curselor magnetului sau ,corespunzator,debitul minim,regland astfel debitul orar al pompei si implicit al substantei care se dozeaza.Pentru a evita functionarea in gol este recomandabil sa se monteze o sonda de nivel minim in rezervor.

Este posibila realizarea functionarii automate a acestor pompe dozatoare,realizand o conectare electrica in paralel cu alte sisteme ca:pompe(daca debitul este constant si nu este necesara o dozare proportionala), electroventile ptr.reumplerea rezervoarelor,instalatii industriale si circuite inchise.2.2. POMPE DOZATOARE PROPORTIONALE

Acestea sunt similare pompelor precedente,dar sunt dotate suplimentar cu un comutator care permite alegerea functionarii manuale/automate,care activeaza un circuit intern ce recepteaza semnalele transmise de un contor,comandand un magnet care da cate un impuls pompei ptr.fiecare semnal primit de la contor.Acest contor trebuie montat pe conducta si dotat cu un tablou de comanda care furnizeaza impulsuri ptr.fiecare unitate de cantitate de apa care il traverseaza. Functie de dimensiune putem avea un impuls la 0.25 litri,la 1.0 litru sau 50 litri de apa (vezi Fig.35)

Pentru a alege pompa dozatoare trebuie avut in vedere debitul max.al apei de tratat si compatibilitatea dintre raportul impulsurilor emise si capacitatea pompei dozatoare,luand in considerare faptul ca substanta vine dozata. De aceea ,ptr.a preveni diluarea excesiva a substantelor trebuie calculat debitul necesar la pompa,ptr.dozajul solutiei si procentul de diluare al substantei in apa.Contorul este conectat la pompa dozatoare,la care,in situatia in care debitul din instalatie variaza,sosesc impulsuri diferite,reglandu-se numarul de curse ale magnetului.Astfel se realizeaza o dozare proportionala a substantei,functie de cantitatea de apa furnizata la utilizator.Acest model este prevazut cu o sonda de nivel minim ptr.a evita functionarea in gol atunci cand se consuma substanta din rezervor.


Nu se poate descarca referatul
Acest document nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte documente despre:


Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi documentele afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul document pe baza informatiilor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }