QReferate - referate pentru educatia ta.
Cercetarile noastre - sursa ta de inspiratie! Te ajutam gratuit, documente cu imagini si grafice. Fiecare document sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Documente chimie

Directii de valorificare ale acidului aceticDIRECTII DE VALORIFICARE ALE ACIDULUI ACETIC


Acidul acetic joaca un rol esential in industria chimica organica. Este utilizat atat ca solvent, desi este puternic coroziv, cat si la prepararea unui numar mare de compusi importanti, printre care acetanimida, anhidrida acetica, cetena, acetat de vinil si acid acetil salicilic, acetat de celuloza, esteri utilizati in parfumerie, coloranti.

Este un reactiv chimic important de larga utilizare in industrie, fiind folosit pentru producerea tereftalatului de polietilena, compus ce sta la baza obtinerii de sticle pentru bauturile racoritoare; se foloseste la prepararea acetatului de celuloza, in special pentru filmul fotografic, la fabricarea de solventi pentru industria de lacuri si vopsele, pentru obtinerea acetatului de polivinil, in industria medicamentelor, ca si in producerea de fibre si tesaturi sintetice.In gospodarie, acidul acetic diluat e adesea utilizat ca agent de detartrare. In industria alimentara, este utilizat sub codul E260 ca aditiv alimentar cu scopul ajustarii aciditatii.

Acidul acetic este folosit in alimentatie sub forma de otet si ca materie prima in industria farmaceutica, la prepararea aspirinei (acid acetilsalicilic). Unele saruri ale sale (acetatii de Fe, Cr, Al) se folosesc ca mordanti in vopsitorie (mordantii sunt fixatori ai culorii pe fibra).

Acidul acetic se foloseste in sinteza diferitor substante pe post de catalizator si/sau solvent atunci cand reactiile se petrec in mediu anhidru.

Acidul acetic este un reactant chimic utilizat pentru producerea a numerosi compusi chimici. Cea mai importanta intrebuintare a acidului acetic consta in producerea monomerului de acetat de vinil (vezi mai jos), urmata indeaproape de obtinerea anhidridei acetice si a esterilor.

Prin comparatie, volumul de acid acetic folosit pentru producerea otetului este mic.


Acetat de vinil

Mari cantitati de acid acetic acid se folosesc pentru fabricarea acetatului de vinil. Aceasta intrebuintare consuma aproximativ 40 % pana la 45 % din productia mondiala de acid acetic. Reactia porneste de la etilena si acid acetic acid in prezenta oxigenului, pe un catalizator de paladiu.

2 H3C-COOH + 2 C2H4 + O2 → 2 H3C-CO-O-CH=CH2 + 2 H2O

Acetatul de vinil poate fi folosit ca atare in adezivi comercializati sub numele generic de aracet. De asemenea, poate fi polimerizat in poliacetat de vinil sau diversi copolimeri. Acesti polimeri sunt intrebuintati in producerea de vopsele, adezivi sau diverse materiale plastice.
Nu se poate descarca referatul
Acest document nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte documente despre:


Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi documentele afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul document pe baza informatiilor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }