QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate chimie

Antrax
Solul in care se gaseste lichidul gazduieste organismul pentru mai multi ani. Produsele animaliere cum ar fi oase, piei, par sau blana raman grav contaminate si dupa moartea gazdei. Aceasta proprietate a bolii este posibila datorita sporilor, particule mici si inactive ale bacteriei care dau posibilitatea bolii sa supravietuiasca pentru o perioada mai lunga de timp in conditii diverse. Antrax-ul se gaseste atat la animalele salbatice cat si la cele domestice, in special ierbivore, cum ar fi vite ,oi, cai, capre, catari. Carnivorele sunt afectate ocazional, cum ar fi porcii sau bursucii, prin consumarea cadavrelor infectate ale altor animale.Numele bacteriei si al bolii infectioase isi are originea de la cuvantul grecesc “carbune”, pentru ca cea mai comuna caracteristica a antrax-ului este buba de culoarea carbunelui negru. :n timpul anilor 1880 in Anglia si Germania boala era cunoscuta sub numele de “boala lucratorilor de prelucrare a lanii” si respectiv “boala lucratorilor de piei”, deoarece spori ai bacteriei erau prezenti in pielea sau in lana animalelor in fabrici de prelucrare a fibrelor.

Bacteria Bacillus antracis a fost clasificata ca fiind un gram-pozitiv, spori care alcatuiesc bacteria la contactul cu oxigenul. Este capabila sa se inmulteasca. Cultura sporilor de antrax la 37 grade Celsius demonstreaza ca pentru fiecare bacterie corespunde cate un spor, adus in centrul celulei in aproximativ 12-24 ore. Formarea sporilor este mai inceata la temperaturi joase. Acestia au de la 4 la 8 microni lungime si de la 1 la 1.5 microni inaltime. Sporii bacteriei se mai numesc celule vegetale sau endospori si sunt cunoscuti ca fiind cei mai durabili si rezistenti dintre cei produsi in natura.

Cercetatori si savanti (

Antrax-ul a fost prima boala pentru care organismul a fost izolat de catre C.J. Davaine in 1863 obtinandu-se ulterior o mostra de catre Robert Koch in 1876. Primul vaccin a fost descoperit in 1881 de Louis Pasteur.
Primul mare succes al lui Robert Koch in bacteriologie a fost in 1870 cand a demonstrat ca boala infectioasa antrax injectata in fluxul sanguin al unor soareci contine manunchiuri de spori ai bacteriei. Descoperirea lui Koch a fost momentan importanta pentru ca a fost prima oara cand agentul cauzator al unei boli infectioase a fost demonstrat fara nici o indoiala. Ulterior s-a demonstrat ca bolile infectioase sunt cauzate de micro-organisme specifice (in acest caz bacteria ) nu substante misterioase cum se credea. Koch a demonstrat modul in care se extrag probele si cum se prelucreaza. Dupa studiul sau, Robert i-a inmanat descoperirile lui Paul Ehrlich, initiatorul imunitatii moderne.


Din 1880 s-a studiat intens imunitatea bacteriilor. :n acest an Louis Pasteur a descoperit accidental ca bacteria antrax-ului se inmulteste la 42-43 grade Celsius si isi pierde puterea de intoxicare dupa cateva generati.
Antibioticele omoara bacteria der nu elibereaza toxinele deja existente in organism. Oamenii de stinta de la univ. Havard din Boston au urmarit boala si au neutralizat toxinele ramase in corp care sunt alcatuite din trei proteine produse de bacterie. Proteinele sunt inofensive individual, dar mortale impreuna. Pentru a dezactiva toxinele ceretatorii au creat o forma mutanta a unei proteine ( antigen ). Aceasta se combina cu celelalte proteine si formeaza un complex care nu invadeaza celulele. Experimentele s-au facut cu ajutorul unor sobolani care au fost injectati cu aceasta proteina si expusi la virus. Animalele injectate au supravietuit, iar ceilalti sobolani netratati expusi la antrax au murit in cateva ore. Cercetatorii au confirmat ca acest tratament poate fi eficient numai daca expunerea la virus este scurta ( acest lucru a fost descoperit in 27.04.2001). Exista deja un vaccin impotriva antrax-ului, dar unii cercetatori sustin ca are efecte secundare. Vaccinul existent se bazeaza pe teoria proteinei mutant, aceasta reprezentand una din putinele alternative.

Formele antrax-ului

La oameni antrax-ul apare intern si extern cu o rata a mortalitatii de 20%.
I. Forma externa sau cutanata se contacteaza prin zgarieturi, taieturi ale epidermei celor care lucreaza cu pielea netabacita sau lesuri ale animalelor infectate cum ar fi oaia, capra, calul etc. Se caracterizeaza prin infectii ale pielii expuse in locul respectiv. Aceasta forma a bolii este cea mai usoara si cea mai comuna ( 95 % din cazurile de antrax este cel cutanat). Sporii germineaza, celulele vegetale se multiplica si devine vizibila. Este observata dupa trei zile de la contactare pentru ca atunci apare un fel de cos ce se inflameaza. Dupa cateva zile se extinde si devine negru in centru fara dureri considerabile. La inceput bacteria cauzeaza o mancarime comparabila cu o muscatura de insecta. :n jurul zonei se formeaza basicute rosii. Alte simptome pot include febra si frisoane. In cele mai multe cazuri bacteria ramane in interiorul bubei. Daca totusi se raspandesc la cel mai apropiat punct nervos, sau, in cele mai rare cazuri, in sange, bacteria poate cauza o forma de otravire a sangelui care provoaca moartea.


II. Faza interna este de doua tipuri (

Antraxul pulmonar se contacteaza prin inhalarea sporilor de antrax ca cei de la parul si blana animalelor. Simptomele apar dupa 2-3 zile de la expunere si se manifesta prin tuse convulsiva si lesinuri. Sporii patrund in plamani si uneori produc hemoragii in interiorul traheii. De asemenea ataca grav plamanii si este condus uneori pana in creier. Este cea mai rara forma, dar si mortala (rata mortalitatii este cuprinsa intre 90 % si 100%) chiar daca este tratata in mai putin de 1-2 zile dupa ce apar simptomele. Antax-ul pulmonar se manifesta prin simptome cum ar fi indispozitia, febra, greata, dureri de cap, dureri de piept si probleme respiratorii care progreseaza spre bronsita. Uneori boala manifestata prin ameteli, hemoragii, convulsii si sufocari in cazuri acute poate fi fatala imediat. In cazuri mai putin grave este fatala in 3- 5 zile. Moartea esta cauzata de toxiinfectie. :n cele din urma bolnavul are mari probleme respiratori pana ajunge intr-o stare de soc. Muncitorii care se afla in contact direct cu produse animaliere, in special lana, sunt protejati prin vaccinuri. Meseriile cu risc sporit sunt (veterinari, fermieri, lucratori la abator si lucratori in laboratoare. Vaccinarile si antibioticele preventive sunt eficiente.


Antraxul gastrointestinal se contacteaza prin ingerarea bacteriei in urma consumarii carnii sau a laptelui contaminat. Pacientii cu aceasta faza au rata de mortalitate cuprinsa intre 25%- 75%. Este o forma mai rara care provoaca inflamatii stomacale si intestinale, bube sau leziuni, cum ar fi ulcerul, ca cele ce apar pe piele la forma cutanata. Bacteria se intinde in sistemul limfatic. Primele simptome sunt greata si starea de voma, lipsa apetitului, febra urmata de dureri abdominale, eliminari de sange pe cale orala si diaree .

Concluzie( Septicemia se dezvolta rar in antrax-ul cutanat, mai comuna fiind in cel pulmonar. Bacteria se multiplica in fluxul sanguin atingand concentratii enorme. Se caracterizeaza prin febra mare, lesinuri si dereglari vasculare ducand la o moarte neasteptata. Simptomele variaza in functie de modul de contaminare, dar apar de obicei dupa o expunere de aproximativ o saptamana la boala.

Tratarea antrax-ului(

:n stadii primare antrax-ul poate fi vindecat prin administrarea dozelor mari de penicilina, dar in stadii avansate poate fi fatal. Alte antibiotice folosite de obicei cum ar fi eritromicina, tetraciclina au de asemenea efect asupra celor care sunt alergici la penicilina. Boala netratata corespunzator poate fi letala. Desi nu a fost dovedit se crede ca antibioticele noi aparute pe piata ciprofloxocin si cefalosparina pot fi de asemenea bune. Desi antraxul cutanat poate fi vindecat folosind o singura doza de antibiotic , este important sa se continuie tratamentul pentru a se evita potentialele complicatii cum ar fi imflamatia membranei ce acopera creierul si maduva spinarii.

Descarca referat

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }