QReferate - referate pentru educatia ta.
Cercetarile noastre - sursa ta de inspiratie! Te ajutam gratuit, documente cu imagini si grafice. Fiecare document sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Documente chimie

Antibiotice Antibiotice si antibactericide

Termenul de "antibiotic" este folosit pentru o gama larga de compusi atat naturali cat si semi-sintetici, care au efect antibacterian.
Antibioticele se impart in cinci clase: peniciline, tetracicline, macrolide, aminoglicoze si amfenicoli. Sulfoaminele, nitrofuranii si chinolonele nu sunt antibiotice in adevaratul sens al cuvantului pentru ca sunt sintetice.
Acesti compusi sunt utilizate de multi ani in tratementul bolilor animalelor producatoare de carne, lapte si oua. De asemenea au mai fost folositi si pentru previnerea anumitor boli, dar si pentru accelerarea cresterii.

 Legislatia Uniunii Europene privind utilizarea antibioticelor


Pentru protejarea sanatatii consumatorilor Uniunea Europeana a stabilit limite maxime pentru rezidurile de produse medicamentoase in tesuturile animaliere provenite. Aceste limite au se incadreaza intre factori de 10-100 pentru a asigura o hrana lipsita de reziduri nocive.
Anumite antibiotice au fost interzise pentru animalele producatoare de carne, lapte si oua.


 Strategii analitice pentru determinarea rezidurilor de antibiotice

La ora actuala exista putine metode capabile sa masoare concentratiile de antibiotice la limitele impuse de UE pentru ca unele antibiotice nu sunt solubile in solventi organici, ceea ce a ingreunat extragerea rezidurilor ti stabilitrea concentatiilor lor din tesuturi. Alte antibiotice nu sunt suficient de volatile sau sunt prea instabile la temperaturi inalte pentru a permite analiza lor folosinr GC sau GC-MS. Astfel multe din metodele de masurare a rezidurilor de antibiotice se bazeaza pe HPLC. Cu toate acestea HPLC nu este o metode suficient de specifica pentrua fi utilizata ca referinta in UE.


PENICILINE


Penicilinele (fig 10)-acidul 6-aminoampicilinic sunt administrat animalelor producatoare de carne, lapte si oua din motive terapeutice dar si prolifice. Manipularea catenei laterale fost a modificat spectrul antibacterian al penicilinei pentru a include atat bacteriile gram-pozitive, cat si cele gram-negative.
O gama larga de procedee LC-MS a fost aplicata pentru analiza penicilinei in tesuturi, dar si in lapte. S-au inregistrat metode care folosesc atat ioni pozitivi, cat si ioni negativi. Comparatia acestor metode in ceea ce priveste sensibilitatea este dependenta de instrumentele folosite, dar si de tehnicile de ionizare.
Un numar mare de cercetatori au folosit metoda cu ioni pozitivi. Mecanismul de fragmentare presupune deschiderea inelului β-lactam, urmata de hidratarea si pierderea dioxidului de carbon.


In 1989 Tyczkowska et al. a aplicat LC-MS la penicilina G in laptele de bovina. Laptele a fost diluat cu un volum echivalent de acetonitril-metanol-apa ( 40:20:20, v/v/v) pentru ca proteina sa precipite. Dupa aceea a fost centrifugat. Pentru masurare s-a folosit un spectrometru de masa Finnigan Mat 4800. Sistemul LC consista dintr-un cartus Brownlee Phenyl Spheri-5 cu faza mobila de izopropanol 0.2M, acetat de amoniu si acid acetic ( 12.5:85.5:2, v/v/v). LOD-ul a fost 100 μg/l bazat pe monitorarea ionului [M+H]+ la m/z 335 si [M+H+H2O-CO2]+la m/z 309.
Voyksner et al. a dezvoltat aceasta metoda aplicand-o si pentru cloxacilina, ampicilina si amoxacilina in laptele de bovina. Pentru a optimiza sensibilitatea metodei pentru amoxicilina s-au monitorizat ionii [M+H]+ la m/z 366 si [F+H]+ la m/z 207 datorita abundantei de ioni [M+H+H2O+CO2]+ la 340. LOD-urile au fost estimate la 100, 200, 200 μg/l. in timp ce alti cercetatori au folosit LC-MS pentru confirmare, linearitatea a fost obtinuta cu coeficientii de corelatie de 0.9996. Comparatia facuta intre nivelele de cloxacilina din lapte determinate cu LC-UV si LC-MS a demonstrat apropierea rezultatelor.
LC-MS a fost folosita impreuna cu detectarea UV de Boison et Al. pentru a confirma prezenta penicilinei in lapte. Dupa precipitarea proteinei probele au fost aplicate unui cartus Bond Elut C18 SPE din care penicilinele au fost eluate cu aceto-nitril 0.0125 M si acetat de amoniu (60:40, v/v). Separarea LC a fost obtinuta folosind o coloana Nova-Pak C18 cu faza mobila de acetonitril 0.15 M si acetat de amoniu (10:90, v/v). s-a folosit un spectrometru de masa VG Trio II. Cercetatorii au declarat ca raspunsul penicilinei G m/z 352 cu concentratie de 5 μg/kg a fost slab.
Voyksner si Pack au studiat fragmentarea folosind tehnici electrospray si ionspray cu Cid pentru a reproduce informatia structurala a penicilinei G si cloxacilinei. Fragmente din ionii de [M+H+H2O-CO2]+ nu au fost detectate la electrospray. Cum s-a crescut potentialul, s-au format fragmente de ioni provenite de la inelul β-lactam. La diferemte mai mari depotental s-au format ioni avand valori de m/z sub 100.
Studii echivalente asupra spectrului de ioni negativi folosind Analytica electrospray MS Model 100547-3 conectat la un spectometru de masa Hawlett -Packard 5989A. In general metoda cu ioni negativi a produs semnale cu intensitati mai mici comparativ cu metoda ioni pozitivi. Fragmentarea rezultata din decarboilarea si desfacerea inelului β-lactam, a format ioni [M-H-CO2]- β-lactam la m/z 289 si [F-H-H2O]- la m/z 192 pentru penicilina G.
In concluzie folosirea metodelor LC-MS pentru confirmarea penicilinelor pozitive la LC-UV nu a dat rezultatele corespunzatoare pentru ca nu a intrunit standardele Lod-urilor.

TERTACICLINE


Tetraciclinele (fig 1), deriva din Streptomyces si sunt active impotriva unei game largi de microorganisme gram-pozitive si gram-negative. Actioneaza prin inhibarea biosintezei proteice. Tetraciclinele nu au volatilitatea necesara pentru GC-MS. LC-MS a fost insa aplicata cu succes pentru analiza acestor compusi.
Kijak et al. a dezvoltat o metoda pentru determinarea tetraciclinei, oxitetraciclinei, clortetraciclinei in lapte folosind LC-MS. Un filtrat de lapte a fost pus intr-un cartus C18 SPE, care a fost spalat cu apa si metanol. Rezidul de tetracilina a fost eluat in acid oxalic. Au fost folosite un Hawlett-Packard HP59980A si un spectometru HP 5988A. Faza mobila consista dintr acetonitril 0.05M, acid oxalic si metanol. Metanul a fost folosit ca gaz reactiv. Datele au fost prezentate in concentra tie normala 100μg/l.
In 1997 a fost descoperita o metoda pentru determinarea tetraciclinei, oxitetraciclinei, clortetraciclinei in muschi si rinichi folosind ionizarea chimica la presiune atmosferica LC-MS. Probele au fost extrase in glicina. Dupa aditionarea de sulfat de amoniu, extractul a fost centrifugat, iar supernatanul a fost curatat folosind cartuse de ciclohexil care au fost spalate cu apa si metanol. Tetraciclinele au fost eluate in metanol, uscate si reconstiuite in faza mobila care consta din 20 mM de acid oxalic 10 μg/l si acetonitril. Probele au fost analizate folosind spectrometrul de masa VG Platform II. Pentru fiecare compus ionii monitorizati corespundeau la [M+N]+, [M+N-NH3]+ si [M+N-H2O]+. Faza mobila a permis rezolutia tetraciclinelor. Metoda a fost validat la 50-200 μg/kg din muschi si 300-1200 μg/kg din rinichi. S-a dovedit ca aditia de acid oxalic este necesara pentru a mari rezolutia si forma picurilor.
Oka si colaboratorii au folosit in 1994 FAB (Fast Atom Bombardment) LC-MS pentru analiza tetraciclinei, doxacilinei, oxitetraciclinei, clortetracicli-nei in miere si a tetraciclinei, oxitetraciclinei, clortetraciclinei in ficat, rinichi si muschi de bovina folosind ionizatia electrospray LC-MS-MS cu disociatia cu coliziune indusa. Metoda lor presupunea amestecul probei cu solutie tampon de EDTA-McIlvaine de pH 4.0. amestecul a fost centrifugat si filtrat prin faza solida folosind ubn cartus Bond Elut C18 care a fost preconditionat cu solutie apoasa de EDTA. Rezidul de tetracilina a fost eluat folosind acetat de etil si metanol. Apoi a fost uscat sdizolvat in apa. Separarea a fost facuta folosind o coloana TSK Super Octyl, faza mobila fiind acetonitril 25% in solutie apoasa 0.05% de acid triofloroacetic. Spectrometrul de masa folosit a fost Finnigan TSQ 7000. metoda a fost validata pentru cele patru tetraciline la o concentratie de 100 μg/kg.
In concluzie folosirea LC-MS in analiza rezidurilor de tetracicline a produ trei metode validate la concentratii relevante. LC-MS pare sa ofere si o metoda de a masura si studia izomerii structurali ai clortetraciclinei care sunt imprtanti in determinare continutului de reziduri in alimente.

Descarca referat

E posibil sa te intereseze alte documente despre:


Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi documentele afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul document pe baza informatiilor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }