QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate biologie

SANGELE

Eritrocitele sau globulele rosii ocupa aproximativ 45 % din volumul sangelui .Au forma de disc biconcav cu diametrul de 0.007 mm, nu au nucleu si nu se divid . Ele sunt produse continuu de maduva rosie a oaselor spongioase .hematiile au viata scurta , cam 100 zile, dupa care sunt distruse in ficat si splina.
Forma lor biconcava este datorata adaptarii la transportul de gaze (este marita suprafata de schimb a gazelor) de altfel prima lor functie ste de a transporta sangele de la plamani la tesuturi . Hematia are o substanta numita hemoglobina , datoria careia se pot transporta gazele. Un milimetru cub de sange contine in mod obijnuit , la o femeie 4.5 milioane de hematii si la un barbat 5 milioane .
Leucositele sau celulele albe desi ocupa numai 1 % din volumul sangelui au o mare importanta . Ele au un rol vital in sistemul imunitar . Leucocitele se pot deplasa cu rolul pseudopodelor si trec prin peretii vaselor fenomen numit diapeza pentru a ajunge la microb . Cu ajutorul pseudopodelor ele captureaza microbu si il digera - proces numit fagocitare . Celulele albe produc si anticorpi care sunt eliberati in sange .Leucocitele se gasesc in numar de 7500/mm cub de sange. Ele sunt incolore , cu un diametru de 0.008-0.02 mm , nucleul lor este usor observat si are diferite forme .

Sangele are rolul de a transporta oxignul din aer de la plamani la tesuturi si dioxidul de carbon de la tesuturi la plamani unde este eliminat inapoi in aer .

Descarca referat

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }